Thursday, September 22, 2016

REVIEW :: Camera apa yang aku guna selama ni...




amboi ko aty...

tak ber update blog ko eh..
tup tup masuk cerite Ephyra..
mentang2 time gaji keeenn... heheh..

aku kalau buat satu keje tu..

memang fokus sikit.. walaupon ngadap komputer jer gak buat kerja..
tapi tak sempat nak hapdet blog pon...
sekejap2 boleh lah..jalan2 kat blog lain laju2..
tapi kalau nak edit gambar bagai.. malas mak...

cakap pasal gambar..


sangat2 ramai yang tanya aku pakai camera apa..

sebab aku tau..ada yang perasan aku dah tak pakai DSLR pon...
eerr..dah setahun lebih baru rasa macam nak cerite..
bukan kedek tau.. malas jer.. ahaakkss..
dah alang2 ni.. aku review lah sekejap...
pening pulak hadap kerje ni ha...
takper lah dah basi beli dah setahun lebih pon kan..
orang pon keep asking me tak henti2...
so..ini lah dia kisah nya... bahahaha...





dulu.. kalau sapa2 yang tau...

aku pakai DSLR atas ni..NIKON D3100
tapi..dah lama dah jual..
masa aku pregnant kan Shaquille lagi..
sayang ooii sebenarnya...
DSLR tu hadiah abah sado masa aku pregnant kan Qaleef...
ada sentimental value giteeewww...

dalam 3-4 tahun lebih kurang gak aku pakai..

DSLR kan.. aku suka kan kualiti nya
walaupon DSLR aku tu orang kate DSLR paling cikai..
tuk basic orang baru fes time pegang DSLR..
tapi.. walaupon orang kate cikai..
kire ok lah tuk orang yang baru fes time nak guna..
so far..aku puas hati sangat dengan penggunaan nya selama tu..
kualiti gambar nya yang cantik..

tapi..aku jual..kenapa..??


memula..sebab kiteorang nak upgrade ke DSLR lain..

nak yang lagi advanced la kate nya..lagi canggih dan cantik..
walaupon aku rasa macam nak simpan jer yang lama tu..[sebab sayang]
tapi nak beli yang lain gak..
abah sado insist jugak nak jual sebab kata dia..buat apa nak ada DSLR sampai 2 bijik
bukan Pro-Photographer pon kan nak amik gambar majelis orang.. uhuukkss..
betul lah tu..
sure kalau dah ada yang lagi canggih dan baru..
mesti tak kan guna dah yang lama tu..
at least kalau jual..boleh topap2 tambah beli yang baru lebih mahal dan elok kan..
so.. dengan berat hati.. aku biarkan jer dia nak jual..
biar die yang uruskan dan deal..

aku tak ingat harga abah sado jual.. dalam Rm 1k kot...tak lebih lah yang pasti nya..

DSLR Nikon tu tak mahal sangat pon masa beli..
tak sampai rm 2k kalau tak silap..
dalam 5 tahun lepas.. sekarang dah boleh dapat lagi murah..
rasa.. dalam banyak2 series DSLR..yang kiteorang tu antara yang termurah gak lah tu...

lepas jual tu..

rasa nak nanges.. hahaha.. drama sangat kan..

aku ingat lagi..

lebih kurang seminggu-2 sebelum semua barang di kenakan GST...
kiteorang gi carik beli camera baru..
takut nanti lepas GST harga akan jadi lagi mahal..-lagi pulak masa masih awal2 dilaksanakan tu-

memang niat nak upgrade DSLR.. dan usha2.. CANON sumting2 series 

memang dah termimpi2 dah berangan gambar lepas ni lagi cun giler.. hahaha..

tapi.. tetibe kiteorang tukar Plan...

tak lah last minute..aku sempat gugel2 carik info..
abah sado pujuk aku beli Mirror-less camera...
yang standard macam DSLR...[walaupon tak setanding DSLR]
tapi gambar masih sangat cantik..
dan paling penting.. lebih compact..[kelebihan nya]

so.. aku carik imfo pasal Mirror-Less camera ni..

dia bukan macam compact camera biasa tu tau..
kualiti gambar nya memang nak macam DSLR..[macam gambar2 yang ko tengok aku letak kat blog ni]
boleh fokus..setting nya pon lebih kurang jer aku tengok..[kurang sikit lah dari DSLR]

so.. aku boleh consider ngan cadangan abah sado..

dia kata.. survey dulu..tengok..kalau tak puas hati..tak jumpa..
baru beli DSLR yang aku nak tu..
since dia ponyang selalu jadi juru gambar kat aku kan.. hahaha..

betul.. walaupon aku suka giler DSLR..

tapi... saiz nya besar memang susah nak bawak merata..
nak kuarkan amik gambar curik2 pon susah.. hahaha...
selalu kat kedai2 lah kan...ngeeeeee...
orang mudah perasan..
lepas tu kalau posing2 kat public..
nampak macam poyo sikit..orang tengok pelik2 kan..
eeaahh.. model ker ni..apesal tak cun..??
hahahaha... yer lah..gaya abah sado amik gambar dah macam photographer pulak kan..
so.. kalau pakai yang compact sikit..
orang tak perasan pon aku ngan pose dan abah sado amik gambar dari jauh..

lagi satu hal..DSLR ni..sensitip sikit lense nya..

kene jaga belai ngan penuh kasih sayang..
tak ley terentak sikit pon hokeh..
apetah lagi jatuh.. boleh meraung jam2 tu..hahaha..series ni tau..
akan ada effect pada kualiti gambar nanti..
tak kire lah walau kate cikai2 DSLR pon kan.. huhu..
dah la jenis aku bawak merata camera..kire antara barang wajib perlu bawak..
biler beli hand bag pon..pikir.. muat ker idak nak masuk camera.. 
nampak tak..nampak..penting nya kat aku..lalala..

dan lagi satu..memandangkan aku pon masa tu dah nak beranak 2..[masih mengandung lagi time tu]

dari segi praktikaliti..saiz...
so aku setuju tuk beli camera jenis Mirror-Less yang abah sado cadangkan ni..

senang cerite.. aku tak kisah pon sebenarnya camera kecik ke besar ker..macamane bentuk nya..

janji gambar kene cantik giler..takde noise...clear..
ada titik fokus...
tu jer yang aku nak.. dan bagitau kat abah sado..




so.. ini lah dia camera yang kiteorang pakai sepanjang setahun lebih ni [dari March last year]

yang korang dok tanya2 tuuuuuuu...
kalau DSLR dulu..hadiah masa aku mengandungkan qaleef..
yang ni pulak..hadiah tuk aku mengandungkan Shaquille..
syiok ooii.. lepas ni kalau pregnant lagi..
tah camera nampak anak bulan kot abah sado belikan kat aku.. bahahahaha... 
eeaahh.. bukan eh..?? tu teropong kan...ngeeeeeeeee...











sebenarnya... camera ni basic nya datang hanya dengan lens yang lebih pendek tu..

tu memang lens standard camera..[lens 14-42mm]

TAPI... aku decided tuk tambah lagi satu lens lebih panjang [aku panggil lens jauh] 40-150mm

sebab lens ni..boleh amik tuk gambar jarak jauh..
dan gambar lebih sangat cantik..

aku tak ingat exactly harga tuk tambah Lens panjang nih..
tapi.. tuk lens panjang tu jer..extra lebih kurang Rm1k lagi dari harga asal camera..
iyeerrr... lens memang mahal..!!

kalau ko nak beli Lens lagi pendek dari yang pendek aku beli tu..[leper sikit]
panggil lens Macro [tuk gambar objek lebih kecik dan dekat]
harga nya lagi mahal dari dari camera ni sendiri hokeh..sila percaya..
nyaris gak aku nak beli..
sebab dapat harga akan kurang lagi kalau beli full set tu..
instead of kalau aku beli asing2 lain kali..
tapi.. abah sado kata.. tak perlu sangat pon..
cukup standard lens dan lens panjang tu jer..
kalau tak melayang lagi seribu lebih... 
aku memang taw.. kalau kate nak dan suka tu..sanggup jer beli..pheewww...
penting nya abah sado kat sisi..
ingat kan aku setiap kali kalau aku macma di rasuk..astaghfirullaaaahh.. haaiih.

pasal harga...aku tak suka nak share.. hahaha..
tapi.. dah alang2 aku review..cerite lah..
kot korang nak beli gak..boleh buat bajet..
orang pikir.. aku beli ratus2 jer..
yer laaaaa.. nampak macam compact camera biasa tu jer kan..
kawan aku tanya.. berapa ratus ty ko beli..nak beli lah sebijik macam tu..
lawa gambar..

ratus..??!!
kalau ratus.. tak yah aku jual DSLR lama aku tu taww... hahaha

aku betul2 tak ingat exactly harga camera ni dan harga lens tu..
tapi around rm 2.7K keatas atau lebih kurang..
aku rasa lah....tapi time tu takde gst lagi..
camera ngan lens pendek siap full accessories tu tak mahal sangat pon..
tak sampai Rm2k pon..
tapi kan aku cakap..
yang mahal nya sebab lens panjang tu jer dan seribu..
yang tu yang jadi macam mahal nau2 tu..
tambah sikit lagi..dapat aku sebijik DSLR idaman kalbu..
tapi takper2.. yang ni kecik..dan puas hati..tu yang penting...
selepas penggunaan selama setahun lebih ni..
bagi aku..sangat berbaloi tuk orang yang suka nau2 bergambar macam aku ni.. huhu..

aku anggap camera aku ni..DSLR yang di compact kan..giteewww..
boleh tukar2 lens jugak..

kalau ko tengok DSLR tu pon..

macam ni gak lah..
kalau ko perasan..jurugambar wedding ker kan..
selalu ko tengok tukar2 lens kan..
cuma lens DSLR lagi canggih..dan lagi cun ar..
lagi besar..dan kompem lagi mahal..
ada ritu wartawan photographer  yang photoshoot gambar aku cerite..
lens dia jer harga 50K..[kalau aku tak silap lah..ingat2 lupa]
tapi ko dok sebatu pon boleh amik gambar cantik dan sharp jugak..
nanges aku dengar.. boleh beli Myvi sebijik...pheewwww....

ni selalu derang guna contoh nak amik gambar orang main bola tu ker kan..

apa beza gambar lens pendek ngan lens panjang..??


ada beza nya..sangat hokeh..

aku suka lens panjang lagi..
kalau ko tengok gambar2 OOTD aku selalu tu..
hampir semua pakai Lens panjang..
tapi..lens panjang ni.. ko kene amik dari jarak jauh...
nanti jap gi aku bagi contoh gambar..[kot la korang nak tau sangat kan]











dua-2 gambar ni amik pakai lens panjang dari jarak jauh..
yang fes tu.. TER fokus pada daun..
dan yang bawah tu.. gambar kat celah2 daun yang sama..
pada jarak yang sama.. cuma ekjas lens sikit jer lah..






ni gambar pakai lens pendek..gambar dekat..
tu bawah tu dalam air tu..badak berendam tu tau...nampak kepala jer..


gambar pakai lens jauh[panjang].. abah sado dok jarak antara 10 kaki macam tu dengan derang ni masa amik gambar..






belakang shaquille tu gajah..




alololo.. kangaroo kecik ni siap ada anak die dalam poket.. comel sangat ni tau..




korang tau lah kan kat zoo.. kebanyakan menatang2 lagi yang buas2 ni jarak ngan jauh ngan penonton..
ni pakai lens panjang.. tu boleh dapat gambar dekat dan sharp..




gambar ni diambil dari kedudukan yang sama.. [pakai lens panjang]








gambar2 ni semua masa kiteorang gi zoo cuti panjang hari Malaysia baru ni..
saja bawak anak2 jalan..adik2 pon cuti kelas lama dari raya haji tu..
hangkut lah sekali..boleh tolong2 layan anak2 ni kan..

gambar2 atas ni ada pakai lens pendek..dan panjang..
sebab kan kecik.. mudah nak masuk bag..dan tukar2 jer lah ikut kesesuaian..
cuma.. kebanyakan gambar kalau gi jalan2 macam ni..pakai lens panjang jer.. senang..





aku suka camera ni..shutter laju.. tu gambar kurang noise..
dan kalau pernah tengok gambar adik2..anak2 aku melompat tu..
pakai camera ni lah jugak.. 
tu ko tengok..air sebijik2 boleh nampak...[rambar kat desa waterpark]
pon pakai camera ni dengan lens panjang..
aku dok tepi2 jer amik gambar derang kat tengah2 kolam..




ni gambar time raya haji ritu.. ko tengok adik ngan ayah aku melompat tinggi..pheeww..
aku baru jer prepared nak lompat time ni.. hahaha..
ni aku tak ingat pulak lens panjang ker pendek..
tapi.. kalau gambar macam ni..tak kisah pon panjang pendek..ok jer so far..





ok..last..aku bagi gambar yang obvious sikit pakai lens panjang..
nak ko tengok jarak die aku boleh dapat berapa dekat pakai lens tu





ni gambar kiteorang gi bercuti kat melaka tahun lepas.. [2015]
gambar A'famosa tu..kiteorang amik dari tingkat belas2 [tak ingat berapa belas]-tapi bahagian atas sekali kat hotel yang kiteorang duduk..





dari area kolam renang..!!


ni lah jarak nya gambar a'famosa tu di ambil pakai lens panjang..



eeaahh... kemahen beriye2 pulak aku terangkan..
macam nak meniaga kekdah nya.. hahaha..
tak..tak..aku tak jual camera aku ni tau..
aku sayang giler kot..lebih dari DSLR aku yang sebelum ni..mihmihmih..
kemahen aku tatang hokeh..

so far.. aku masih sangat berpuas hati ngan hasil nya..
dah setahun lebih guna... tak rasa nak tukar lain lagi..
boleh laaaa..setakat tuk sendiri2 guna..kire ok sangat dah ni..
bukan tujuan perniagaan keeeenn...
senang nak bawak merata travel..
sangkut kat leher pon tak berat nau..
bawak masuk hand bag pon takde hal..
keakdang aku masuk jer dalam poket suar aku.. hahaha..

tapi sebenarnya.. memang ada plan nak beli DSLR jugak..
saja nak buat back-up.. kalau jalan2 jauh..bercuti ker tempat2 jauh ker kan..
pakai DSLR lagi cun..
cuma tak lah rasa nak beli dalam masa terdekat ni pon..
tapi kalau ada offer yang bersesuaian..ada rezki..
aku rembat jugak lah nanti..insyaa ALlah..
tak tau lah tu bile.. huhu

orang kata.. dari aku beli camera mahal2 macam ni..
baik beli iPhone jer seketul kan..
gambar pon lawa gak..boleh call lagi..macam2 boleh guna..
tapi bagi aku..walaupon ada iPhone sekali pon..
aku tetap prefer tuk ada camera macam ni khusus..
lain tau..lainnnnnnnn...
susah nak cakap tuk orang2 yang jenis suka amik gambar dan bergambar macam aku ni ha.. hahahaha...
aku jer paham......


ok lah.. aku bagi penerangan lengkap..details..sangat2..
since memang ramaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiiii sangat2 yang tanya..
so.. aku harap entry ni membantu..
tuk korang buat pilihan bijak giteeeww..

personally.. jujur nya...tuk orang yang ada pengalaman pegang DSRL [walaupon basic2 jer] macam aku ni..
Jenis mirror-less camera macam aku punya ni pon sesuai tuk kegunaan peribadi..
sangat memuaskan hati -walaupon masih ada sikit kekangan [still acceptable]
dan walaupon mungkin ruper dia biasa2 jer..tak cun mana pon..
tapi.. memang recommended..sangat..


ok lah... nak amik anak balik sekolah..
insyaa Allah..jumpa lagi...



notatanganAty :: camera dan Aty berpisah tiada...











7 comments:

ZULHILMI TEMPOYAK said...

amek gmbr camera pon cantik mcm promo iklan tu.

jga baik2.. mcm sy ritu lens termasuk mesin basuh. huhu

Mila Ahmad said...

Kak aty buat penerangan macam duta berbayar..tpi kita perhatikan memang gambar sharp dan clear walau dalam jarak yg jauh tapi harganya boleh buat menangis jugak tu haha...

nayfatimah rasyid said...

ape model yerk

Mia Liana said...

dalam angan-angan lagi kamera jenis ini...

psssttt.. jemput join giveaway mia... http://www.mialiana.com/2016/09/giveaway-3d-gold-stemcell-serum-my.html

Nanie said...

YA ALLAH. BOLEH jadi photographer ni kak. gamabar mmg clear dan cantik

AziRahmanDot Com said...

memang cantik cantik gambar nya.

nadiah hanum said...

Berbaloi la camera aty tu sebab gambar2 aty semua cantik2..tq bagi penerangan detail pasal camera tu..;)