Wednesday, October 05, 2016

NOSTALGIA :: Kereta pertama aku.....



kalau korang nak tau..
ni lah dia kereta pertama aku...!!
mak aku panggil die tomey...tapi nama sebenarnya dia TOMOT..
kancil 860cc.. 
pak Jalil belikan kereta ni.. tahun 2001..ker 2002.. kalau tak silap..
tak ingat sangat..
tapi lama dah...lama giler..
masa tu umur aku awal 20 an..
dan aku masih belajar lagi masa ni..
lama giler kan...!!
sekarang aku dah 34 tahun.. maknenya..
sekarang usia nya dah berbelas tahun...
dah lama habes bayar pon..

awal2 beli tu pak Jalil bayarkan..aku mana ada pendapatan lagi pon..
lepas aku kerje.. aku sambung bayar sendiri..
walaupon gaji tak banyak mana masa lepas grad tu..huhu..
tapi.. sebab kan komitmen dan rasa tangungjawap..
usaha gak lah..survived.. demi kereta..
tak makan tak apa..janji kereta tak kene tarik.. bahahaha..
rm 3 rat jugak lah sebulan...
untuk kancil..kire mahal aku pikir..
lagi pulak waktu dolu2 kan.. 
yer lah.. ni kan kereta pertama produa..[kan ?]
kire high kualiti lah konon nya..

lama gak lah aku pakai kereta ni sebelum beli Schiro tu...
nak 7-8 tahun gak.. kot..rasanya...
hujung2 tu..kereta ni banyak problem..
kalau ikutkan..kereta ni dah 'gahai' jugak aku kerja kan..
dulu2 memang tak pandai jaga kereta..langsung..
tayar bocor.. aku biarkan jer tepi jalan..
balik naik cab..pastu tipon pak jalil aku soh uruskan..
siap..tyre spare pon rosak/bocor pon aku tak tau..
dasat gak lah biler pikir..huhu
aku tau pakai jer...mlenjan merata pakai..
tapi.. 'lepas tangan' bab maintenance..
servis kalau pak jalil ingat kan jer..
kalau tak.. aku pon tak perasan..sampai kan minyak hitam dah likat..

2-3 tahun masa hujung2 aku pakai tu..
teruk sangat dah enjen nya aku buat..
minyak hitam ngan bocor nya.. gasket tu tah berapa kali tukar dah..
temp pon asyik naik jer..dan tah apa2 lagi masalah..
bunyik dah macam2...
tak boleh jalan jauh dah lepas tu..
pernah sekali kereta ni berasap tengah jalan..
kat tol batu 3 shah alam tu.. dia mati..huhu...sampai kene towing..
memang fed up sangat rasa masa tu..duit habes kat kereta..

[masa tu lah aku banyak belajar akan hal ni]

masa tu.. baru aku tau...serik..!!
duit beribu2 habes repair...tak elok2 jugak..
lepas satu..satu...melarat2..
jadi tak boleh nak buat apa..
melainkan.. overhaul..atau tukar enjen..
tapi mahal..!! rasa macam membazir pulak..hahaha [aku pikir]
better aku buat deposit tukar kereta baru jer turus..
pasrah jer lah pakai seberapa lama yang boleh...

sampai satu masa..aku give up..
aku terus beli kereta baru...ngeeee...
kesian tomot...teringat pulak masa baru2 beli Schiro tu..
letak sebelah tomot ni.. ngan lampu petak nya..kaler kuning dah kepam..
macam sedih jer pandang aku..
tina selalu sakat aku.."kak.. kesian tomot.. ko tengok muka dia pandang tu..."-time lepak2 kat balkoni depan rumah berborak.. 
lepas tu dia soh aku parking kereta baru aku jauh2..hahaha..
adik beradik dramatik...cegiteewwww...

tuk kiteorang..kereta macam 'kawan baik'..
dan ada soul hokeh.. 
cuma tu lah.. kurang pengetahuan..
dan mungkin malas.. harap pak Jalil jer yang tolong jaga kan..




sebenarnya..color asal kereta ni biru produa..yang biru pale tu..tau tak..?? 
yang macam biru lebam2 sikit tu..heeeee..
lepas tu.. mak aku pi tukar cat kaler pink striking..
ayah aku layan kan jer lah mak aku nak cat kereta tomot ni kaler pink.. 
dan mak aku sorang jer pon yang sanggup bawak lepas tu.. hahaha..
jalan dekat2 jer.. bawak gi mesjid ker surau..senang parking..
nak bawak masuk hiway memang tak berani...

dan sekarang.. adik2 aku pulak yang pakai..

pak Jalil tukar cat color royal biru macam gambar tu..
dah buat balik elok2.. cantik2.. 
tukar enjen seketul..
pakai sport rim...
dan kasi adik2 aku pakai...
untung lah derang..lepas SPM terus amik lesen terus dapat kereta..
tak yah pikir2 nak bayar pon dah... 
dan jangan nak demand sangat lah kereta mahal2..
boleh bawak merata tak yah naik turun komuter tu pon dah patut bersyukur hokeh-selalu sound derang
sekarang adik aku yang kat KUIS tu bawak gi kolej...kekadang..
dan masing2 pon boleh harap lah..
aku pikir kalau apa2.. memang harap adik2 lelaki jer lah kan..
ni.. gambar2 atas ni.. masa derang [adik2] datang umah kiteorang lah ni..
tak yah dah aku nak gi amik hantar bagai sekarang..senang..

biler tengok kereta ni parking depan rumah aku..
rasa 'sesuatu' sangat pulak.. mihmihmih..sengeh2 pandang.. dah lama giler tak bawak kereta ni..
try masuk dan nak test bawak..tapi macam pelik2 jer.. [tak jadi bawak]
siap kene kutuk -belagak- bahahahaha
bukan...!! ko dah biasa bawak kereta besar kan...power strereng pulak tu..
harus lah rasa macam pelik2 jer kan.. 
rasa macam...alolololo... comel nya 'kereta aku' tu.. 
sekarang nama Tomot..dak qaleef bagi nama- 'kereta kecik Uda'
qaleef selalu kate Schiro aku tu kecik [mungkin sebab kontot]
tapi biler die tengok Tomot ni..die cakap kat aku "mama..kereta uda lagi kecik..qaleef boleh bawak.." bahahaha..kemahen ko nak..
4 tahun dah pikir nak bawak kereta dah..

masa aku naik kereta tu..[selepas bertahun2 tak naik]-selalu tengok dari luar jer
dengan ada satu 'bau' asli kereta tu..
memang nostalgic sungguh..!! sumpah...
terus rasa macam emo.. 

hey.. itu kereta pertama aku !!
kereta yang aku bawak pertama kali [selepas kereta kat driving school]
-kereta ni aku dapat hanye selepas 2 bulan dapat lesen memandu]
kereta ni lah yang bawak aku meronda hampir satu Semenanjung..
besar sangat jasa kereta ni tau... ke Kelantan-Kedah-Johor 
utara timur selatan kereta ni pernah sampai..
naik genting pon pernah.. hikhik..
kereta ni lah yang bawak aku gi interview lepas habes belajar..
kereta ni lah yang bawak aku pergi balik kerje masa awal2 dulu..
kereta ni lah yang aku guna tuk gembirakan adik2 aku..
bawak derang berjalan merata ikut bercuti..
kereta ni yang aku guna tuk hantar amik tina gi kelas[study] dan kerje lepas tu [part time]
sampai bergaduh2 biler aku malas nak hantar..hahaha..
kereta ni lah aku sumbat penuh2 barang biler aku pindah [sewa bilik/rumah masa kerje kat KL dulu2]
kereta ni lah yang banyak menggembirakan kami adik beradik
[sebab tu pak jalil belikan aku tomot ni.. Sebagai kakak pd 4 org adik kat bawah..memang aku diletakkan harapan tuk jaga dan handle adik2 aku]

kereta ni banyak sangat kenangan nya..sangat2..
aku pakai pon.. sangat lama...sebelum aku beli schiro tu..
Sampai saat ni pon..masih lagi berjasa pada adik2 aku pulak..
Kekadang aku tengok pakjalil pon pakai jugak..heheh

aku sayang kan TOMOT tu...
aku jaga baik..dalam mesti bersih dan wangi..
calar sikit tak boleh..
aku pernah mengamuk kat drebar lori sebab die bukak pintu terkena tomot ni yang parking sebelah kereta aku..hahaha..
sikit jer calar..sikit sangat..tapi aku down giler..
tapi tu lah.. bahagian luar jer..aku jaga bagai nak rak..
tapi enjin..hancusss...huhu...
langsung tak gheti nak jaga maintenance..

dari kereta kancil ni lah aku belajar tuk JAGA kereta yang ada ngan lebih baik..
aku banyak amik tau pasal enjin kereta..
sebab..serik..dah tau apa akan jadi kalau tak jaga enjin elok2..
duit akan banyak keluar jugak..
pulak tu.. nanti susah nak bawak kereta jalan jauh2..
rosak tu..rosak ni.. panjang cerite nya..
jadi.. apa yang penting.. enjin tu sendiri..
bagi aku.. biarkan kereta buruk atau kereta lama.. biarkan tak lawa..biarkan kotor..
yang penting.. enjin mesti mantap..giteewww.. ahaaakk...

macam Schiro aku sekarang..
dah 7 tahun... tapi.. enjen masih macam baru..
bunyik masih senyap lagi..takde bunyik pelik2..
cukup masa..bawak tak bawak..aku hantar services..
sikit2 bunyik.. aku akan carik mana datang nya..dan laju2 tukar kalau perlu..
tak nak bertangguh2..takut jadi melarat2...

eerrr..jarang bawak dah sekarang..
jalan dekat2 jer..amik qaleef balik sekolah hari2..
tu sekarang adik2 aku dok menunggu jer..
biler schiro tu nak menurun kat derang pulak.. pffttttt...



by the way... apa kereta pertama korang..?? masih ada tak..??



* schiro tu myvi putih aku.. 








9 comments:

Aeen said...

kereta pertama ain proton waja aty...kereta ni sbnrnye kereta abg ain..ain sambung bayar kereta ni..start pakai masa mula2 start kerja tahun 2010...Alhamdulillah dah habis bayar..kereta ni skang husband yg pakai wt gi kerja..

eima said...

KETA AKU DAH TAK DE ... AKU TRADE IN ,... HEHEHE

Chekgu Azrine said...

kereta pertama akk kereta proton saga exec...
sayang giler kot kereta tuh...hahahhaha
pakai masa belajar uitm dulu..tu pun laki yang kasi...

jaja_NorLiza said...

Kete pertama akak...kenari...tahun 2002...pakai masa study sampai kawen dan ada anak sorang..skang masih ada...enjin masih power...tp sebab jrg nak guna (tak keje) bg ayah pakai bwk gi mesjid..hihi...kenangan!

nayfatimah rasyid said...

bagus kete nie , nostalgia ,
dulu masa mula-mula belajar pon pakai kancil juga , pas tue bila dah dapat lessen bawa jugak kete proton wira .... tp proton wira tue dah x der lah ..

Mila Ahmad said...

kereta pertama mila viva 850 bagi kat adik masa dia belajar.tolong byrkan sehingga dia abis belajar leps tu dia byr pulak. kete kedua mila amik alza tetap perodua dihati dan tetap kaler putih hihi..

ROS ANIS RUSLI said...

aty!samala..aku kete 1st pun kancil mcm ko jgk..tp kancil aku kaler pink..nama pinky!kete tu asal dr kakak aku amek spm abah aku belikan.. dia guna siap bwk ms sambung blajar kt kuis..pastu aku lak sambung blajar kt kuis..aku guna pulak.. aku dh nk kawen aku beli persona..kancil tu bg adik aku no 3 lak guna kt kliuc..skg adik aku no 3 beli saga..skg bg adik no 4 pulak guna kt mara sg.petani.. sekecik2 kancil ni..besar sgt jasa dia kt kitorang 4 bradik..hehehe..kete warisan mak aku pgl..baloi lah abah aku beli tahun 2002...skg kancil tu dh jd biru luna..adik aku laki xkn nk guna pink!hahahaha..ok rindu pinky..

Nona Qiyah said...

Kereta pertama saya, and skrg belum ade kereta baru..is..kereta atos..hehee~

sekarang dah x leh g jauhh, tapi bwk g kje ok lg :)

Dini said...

kereta pertama sy smpai skrg SAGA FLX hehehe..
patotlah sy mcm pnah nmpk keta ni kt KUIS..
adik kak aty bljr sini ek..
salam perkenalan kak :)