Wednesday, October 05, 2016

Peniaga Online - asingkan akaun perniagaan dan personal



ritu kan aku ada cakap..
tuk peniaga2 online..yang kecik2 ni..
yang buat kat rumah..
yang mungkin pada asal  niat nya..tuk suka2..
tuk isi masa lapang.. tuk belanja duit sendiri2..

tak kisah apa pon alasan nya..
walaupon mungkin margin kecik..
untung mungkin tak sampai ribu2 pon..
[apetah lagi kalau boleh cecah ribuan ringgit]
tapi..aku memang sangat2 galakkan..tuk buat akaun basic..
atau aku panggil..
akaun bodo2.. tuk diri sendiri2 ..aliran kuar masuk duit perbelanjaan kita..

mana lah tau..kot membantu satu hari nanti kan..
macam yang aku cakap sebelum ni..aku dah cerite panjang lebar dah..
dari akaun bodo2 tu lah.. perniagaan ko boleh berkembang..insyaa Allah..
ko boleh tau berapa banyak duit ko guna..dan untung..
dan boleh planning tuk jangkamasa panjang..
jangan 'stuck' kat situ jer bertahun2.. rugi sangat pengalaman tu..

ok.. sekarang ni nak share lagi bende2 ringkas.. 
yang kot peniaga online kecik2 macam aku  ni biasa terlepas pandang..
atau tak amik berat..
tapi sangat penting jugak..

iaitu ;

asingkan akaun perniagaan..dengan akaun personal..
maksud aku.. AKAUN BANK..

ritu aku ada pesan.. yang mana meniaga online ni..
gi lah daftar syarikat kat SSM tu..
memula ko bukak jer lah Enterprise dulu..
nak daftar tu.. Rm 70.60 jer setahun..no hidden charges..

kalau rasa nak hebat lagi.. gi lah terus daftar Sdn Bhd..
tapi tu.. tak ley direct ngan SSM..kene melalui company Secretary yer..
dan caj nya lebih kurang Rm 2k keatas.. 

tu aku cadangkan.. tuk memula.. buat Enterprise pon takde masalah..
ko nak bukak kedai lepas tu pon takde hal pakai Enterprise ni..
ada lah sikit kelemahan nya berbanding company Sdn Bhd..
but still ok..dan takde masalah sangat pon...[lebih pada jangkamasa panjang]
tu nanti2 aku cerite..

ok.. sambung pasal akaun tu..
lepas ko dah daftar syarikat..
ko boleh bukak akaun Bank semasa [current account] kat mana2 bank..
tapi biasa.. yang paling popular orang suka buat transaction dari M2u dan Cimb cliks  
so bukak 2 akaun kat bank2 ni pon dah ok dah..
akaun semasa atas nama syarikat..[syarat nya hanya perlu ada SSM/cop syarikat]

Deposit/untuk bukak current akaun ni adalah Rm 1k..
tapi ko boleh jer kuarkan macam biasa biler dapat kad..
[kot lah ko pakai duit orang lain dulu ker kan]
dan lagi..lepas tu.. ko akan dapat 1 buku cek..
current account ni sama jer macam akaun personal..
ko boleh buat transaksi melalu internet jer..[online banking]
so.. dari sini.. ko boleh la asingkan akaun personal dengan akaun bisnes ko..
maksud nya.. lebih teratur dan disiplin..
urusan bisnes.. jual beli.. semua pakai akaun bank syarikat.
macam tu jugak tuk perbelanjaan peribadi-gunakan lah duit dari saving account ko tu..
jangan main tibai jer..-tu fungsi nya pon..

kelebihan nya...pasti lah ada..
selain dari senang ko nak catat keluar masuk duit/perbelanjaan
senang nak audit [kot nanti kan]
lagi satu.. yang mungkin ada orang tak perasan / tak buat
korang boleh bagi gaji pada diri sendiri jugak yer..
tak kisah lah kalau setakat ko nak bagi Rm 500 jer sebulan tuk diri sendiri..
kat situ lah aku maksudkan dengan DISIPLIN..
jangan sesuka hati guna duit bisnes..-walaupon tu adalah duit ko sendiri
dari situ..ko boleh simpan..dan rolling duit tuk tuk dapatkan lebih lagi setiap kali pon..
ko boleh nampak aliran duit untung meniaga ko kat situ..
dan dari situ lah ko boleh merancang tuk peluang perniagaan lebih besar..
contoh nya..kalau ko sebelum tu buat dropship..
dengan duit untung tu..ko boleh lah lepas tu kuar modal sikit2 amik stock sendiri..
untung nya lebih sikit kan..

lepas untung lebih lagi.. bagi lah gaji sendiri lebih pulak..
terpulang lah ko nak bagi berapa..
tapi cuba buat secare kosisten setiap bulan..dengan nilai yang tetap..
dan tarikh yang sama..[macam gaji kalau keje ngan orang lain tuuuu]

setiap transaction tu... sangat penting tau...
contoh..kate lah macam sebelum ni aku cakap..
kot ko nak beli rumah ker.. buat loan apa2..kereta ker..
derang akan tengok penyata bank korang..
dan.. korang boleh bagi sekali penyata bank akuan personal sebagai back-up

atau paling tak pon..
sekurang2 nya.. korang boleh disiplinkan diri..
boleh berjimat.. dan tak mudah kelabu mata biler tengok duit orang buat payment banyak kan..
jam2 tu rasa nak shopping.. heheh..
part tu yang susah bisnes nak lebih maju..
dan hanya akan 'duduk' kat situ..
kire kredit dalam account ko..sama jer..paras2 hidung jer..
dan untung pon tak nampak snagat sebab sama jer setiap masa..
dah ko asal ada duit lebih sikit terus nak guna kan..

tuk permulaan.. sebelum stabil.. mungkin la..
tapi.. kalau tuk jangkamasa panjang.. nampak macam 'rugi' sikit kat bahagian tu..
since aku cakap.. semua ni.. account2 ni.. boleh membantu korang satu hari nanti..
sekurang2 nya.. boleh meningkat kan taraf ekonomi kuarga..
yang mana kata nak tolong suami sama2 beli rumah tu..
semua ni insyaa Allah boleh bantu korang..kalau kene gaya nya..

yer lah.. ada suami komitmen tinggi..tak lepas nak beli sebijik rumah biasa2 pon..
bukan tak mampu bayar..tapi macam aku cakap..komitmen..
bini nak backu-up... tak bekerja pulak..
tu jadi..kalau yang mana kate ada buat bisnes online tu..
masa ni lah korang boleh tolong mana yang patut kan..

dan kalau kene cara nya..tinggi pendapatan bulanan korang..
walaupon meniaga online...walaupon suri rumah sepenuh masa..
tapi..insyaa Allah.. korang boleh beli rumah atau sebarang aset [kereta/tanah] contoh nya
atas nama korang sendiri..
menarik kan...

tu lah aku nak bukak mata korang sikit ni..
jangan nak malas2 nau..rugi..

kenapa aku buat dan cerite semua ni..??

bukan nak tunjuk teror..
tak teror langsung pon..
bukan peniaga hebat jugak... 
tapi.. sebab yang kecik2 ni lah.. 
aku nak share..mungkin orang tak tau..tak perasan..
dan lagi satu hal.. semua ni..dari pengalaman sendiri..
dari mana yang aku tau sikit2 tu.. aku share ngan korang semua..
lagi2 orang2 yang selalu email2 aku tanya akan hal2 macam ni..
aku ni bukan lah bisnes besar2 sangat pon..
mula pon dari untung sikit2 jer..modal kecik..
tapi aku dah nampak semua ni...dari awal...dah buat..dan nampak kesan baik nya..
sebab tu aku nak share jugak ngan korang semua...
yang mungkin tak tau akan kepentingan semua ni..
moga2 kite sama2 berjaya jugak..insyaa Allah..
lagi2 dalam keadaan ekonomi negara kite ni kan..
buat jer..jangan pedulikan hal lain..

ok.. nanti2..kalau ada tips2 simple macam ni..
aku share lagi kalau teringat yer..
insyaa Allah..



notatanganAty :: berniaga..perlu ada matlamat... carik matlamat tersebut..

6 comments:

Wawa Yusoff said...

suka tips ni kak aty. TQ! :)

nayfatimah rasyid said...

tq Aty wat entry ini ,
ade juga plan nak wat bisness online nie

eima said...

menarik ... aku skrg ni tak de dah meniaga online .. entah kenapa give up or something la .. atau pun mls .. hmm entah la

Mila Ahmad said...

mila memang dah start business online 2 tahun dah ada buat kira-kira secara manual je duit kuar duit masuk tapi belum daftar ssm. lepas tu duit masuk pakai akaun personal memg bestlah shopping online tapi rasa mcm nak ikut guide akak la.mana tau kot2 boleh beli rumah kan.

Darwisy/ah Zulazwan said...

Thanks aty for sharing the tips.. sgt mberi info pd sy.

Jom visit blog sy:
lovedarwisyah.blogspot.com

Mrs. RL Lee said...

Tip y membangun.. Terima kasih k.aty sbb gigih menulis entry ni..