Tuesday, November 15, 2016

BALI TRIP 2016 :: KINTAMANI -Gunung berapi Batul


ritu aku ada cakap..aku amik percutian dengan agency kan..
nanti aku share yer sebab dah pergi ni..so boleh kate..berpuas hati jugak lah..
dan boleh rekomen kat orang lain..
ko boleh amik private..atau group..
semua die akan uruskan..dari flight pergi..sampai flight balik..
supir kenderaan pon di sediakan..

since semua nya dah di uruskan..
so..kiteorang ikut jer...[tapi masih boleh jer berbincang ngan supir kalau nak pergi tempat2 yang takde dalam Itinerary asal]
supir yang di sediakan pon bagi aku sangat bagus..
qaleef rapat ngan supir tu.. jalan siap2 pimpin2 tangan ko ngan supir tu..
nama dia Rizqi..islam..tu yang penting sebab die akan bawak ke kedai makan yang betul2 halal dan orang islam sendiri yang masak..
dan lagi satu.. time solat.. dia pon akan berhenti sama2 solat..
tau kat mana nak singgah tuk bersolat dan siap2 bagitau kiteorang..
contoh macam kat KINTAMANI ni la..

awal2 lagi..sebelum pergi..dari bawah [KINTAMANI ni kawasan atas bukit] 
dia bagitau nak pergi sini..
dan akan makan lunch kat situ..siap2 bagitau jugak..
solat kat situ since time sampai tu dah masuk waktu zohor..
so senang kiteorang boleh terus jamak solat...bagus la kan macam tu..
sebelum ni aku dok risau akan hal tu jer..[selain bab makanan halal]
sebab memang tau kat sini ko jumpe temple jer senang..
tu aku risau kat mana lah gamak nya biler setiap kali nak solat kalau kat luar hotel..
tapi..tak lah teruk seperti di bayangkan..
banyak jer surau2 di sediakan tuk bersolat..siap sedia telekung kain pelekat semua..
walaupon kecik dan tak lah proper sangat tempat nya..
kekadang tempat nya terbuka [part ni susah sikit kat aku nak time nak angkat wudu' tanggal tudung tu..lenjun2 shawl aku sebab nak cover]
tapi alhamdulillah..masih lagi ok..selesa dan bersih..
biasanya kat restaurant2 besar islam mesti ada surau sekali..boleh tumpang solat..
jamakkan sekali jer...lepas tu..tenang hati nak berjalan dah..




so.. ni dia gunung berapi Batul yang masih lagi aktif ada kat KINTAMANI ni..
kali terakhir melahar tak silap pengetahuan aku adalah pada tahun 1999..
tu kalau tak salah lah..huhu..
berdoa gak lah aku supaya bukan time2 kiteorang kat Bali ni die nak melahar balik..huhu..
yer lah..dah kate masih aktif kan.. mesti lah aku risau walaupon dah lama..
fared sendiri masa amik gambar..die perasan..ada masa keluar asap kat atas gunung berapi tu..
mungkin wap dari bawah tu lah kan..
mak serem hokeh...

nak ke KINTAMANI ni.. jauh dari bandar Kuta tempat kiteorang stay tu..
aku tak sure berapa jam perjalanan.. tapi yang aku tau..memang jauh..
may be dalam sejam ke dua jam..kot..[aku tak pakai jam]
aku sempat gak la tido sekali ngan anak2 dalam van masa perjalanan..
sesekali aku bukak mata..tengok macam naik bukit cameron kat sini tu..
lorong sempit dan berbukit..
dan boleh nampak suasana macam lebih redup dan sejuk an berkabus..

nak masuk kawasan KINTAMANI ni.. Fee is 30 ribu Rp  [lebih kurang Rm10] seorang 
kanak2 percuma..





permandangan memang cantik..bawah tu tasik..
Supir just berhenti tepi jalan ada kawasan tuk amik gambar


berlatar belakang kan gunung berapi batul


walaupon sejuk kat atas ni..tapi matahari direct kat depan mata..tu yang masing2 berkerut..qaleef siap tutup mata sebab tak ley nak dongak ke atas pandang camera..


kat sini..tak lama pon.. sebab.. rimas ngan orang penjual kat situ..!!
aku dah sedia maklum ngan keadaan tu..
tapi supir awal2 pondah ingatkan kiteorang lagi jugak..
supaya jangan membeli langsung kat situ..walaupon ada banyak kedai dan orang jual kat situ..
tengok2 pon jangan.. 
sebab nya... penjual kat situ agresif nya lain macam..
sekali ko beli satu barang..die akan paksa ko beli lagi banyak barang lagi kat dia..
dan paling teruk..
nanti ramai2 peniaga lain akan datang kerumun ko dan PAKSA ko beli barang derang pulak..
siap buat ayat.."jangan macam ni kak..bang.. sudah beli sama dia..beli sama saya pulak la.."
kire die nak cakap..macam tak adil la ko beli kat sorang jer..
giler..!! tak kan ko nak borong kat semua2 orang yang ada kat situ..

tu sebaik2 nya..jangan beli langsung..
takper..jangan risau.. barang2 dierang jual tu..
ada jer kat tempat lain jugak..
kat situ..ko turun..jalan depan derang..buat muka kayu takde perasaan..
macam aku..boleh jer buat..
cakap taknak pon aku malas -sebab baru bangun tido masa tu..hahaha..
aku menonong jer jalan takde perasaan...
tapi..aku tengok orang yang beli kat situ..
memang sereeemmm...sebab kene kerumun peniaga2 kat situ sampai derang takut..!!
supir tu sendiri marah ngan peniaga kat situ..
yer ar..jenis paksa2 beli..
menganggu pelancong nak amik gambar jalan2 kat situ..

so.. tu tips nya..kalau ko jalan2 sendiri kat sini..
unless ko memang ada banyak bajet nak beli dan puas kan hati semua peniaga2 kat situ..
even..sampai ko dalam kereta/van pon..dia akan kerumun2 kenderaan korang tunjuk2 barang jualan derang soh ko beli..
ko nak tengok permandangan pon rimas hokeh..series ni..


ok..lepas ni sambung pasal makan dan solat kat restaurant Kintamani tu pulak..
ingat nak buat sekali..
tapi nak amik qaleef balik sekolah sat..
kang lepas ni bizi uruskan die pulak..nak mandi..nak makan bagai..
so..till then...







5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya view

CikNaa said...

tengok gambar2 aty kat sana membuak2 rasa nak pegi.. share byk2 tau..nak baca..

Hasliynda Umairah said...

bestnya bali

Chekgu Azrine said...

rupa2nya bali pun ada banyak tempat blh jalan2 ye aty.. sllu baca entry orang hanimun je..hehehee

Amanda Suria said...

Sangat indah..sgt cantik pemandangan