Thursday, November 17, 2016

BALI TRIP 2016 :: boleh ker minum KOPI LUWAK ??



omaigaadd... panjang nya entry BALI niiiiiiiii............!!

aku dah mula lah ni... mula malas.. hahaha..

kesihatan aku tak mengizinkan sekarang..
sebenarnya dari sebelum ke Bali aku dah tak sihat..
masa kat Bali..cuaca sana panas sangat2..
tapi badan ok jer..cuma tetibe start batuk..
balik sini.. hujan pulak..
terus batuk teruk..
dan badan rasa tak sedap sangat..melemau..

ni.. dah lama pulak.. makin teruk..
sampai tak ley nak pikir buat apa kerje sangat..
terpikir nak gi spital dah ni..
semalam gi Klinik..sebab dah habes ubat sebotol-sepapan..tapi tak elok2 jugak..
fes time aku amik neb..sebab aku mengadu sakit dada biler batuk..
dokter cek..bagi ubat bagai..
tapi pesan soh aku pergi spital..
tak pernah pulak dokter tu soh aku gi spital..
pagi tadi.. dada rasa berat lagi...
ngadu kat abah sado.. dia soh gi spital..
tapi kalau aku ke KPJ tu.. memang kompem la terus kene admitted..
paling kurang pon..seminggu..-tu kalau takde apa2.. 
tapi tu lah..risau kan anak2.. ritu abah sado dah cuti lama..tak gi site..sebab bercuti tu..
nak cuti lagi ni..jaga anak2.. tak tau lah boleh ker tak..
kalau setakat aku sorang..tak kisah sangat pon dok lah tido baring sorang2 kat spital tu..

tengok dulu keadaan sehari dua ni..
ngah usaha ubat traditional..ngadu kat Pak Jalil semalam..
memang macam2 lah die kasi herba2 tu soh aku telan..puufftt....

takper lah.. skit nikmat kesihatan aku Allah tarik..
moga2 terampun dosa2 aku nanti..insyaa Allah..
dan semoga Allah bagi aku kesembuhan...amin..


ok.. sambung sikit pasal cerit kat BALI..
pasal kopi luwak ni..
orang kata..kopi luwak ni..kopi termahal kat dunia..
berapa eh harga dia..?? huhu.. aku pon tak teringat nak tanya ritu..
dulu popular sangat kopi luwak ni tetibe..
tapi.. ada satu masa.. keluar fatwa mengatakan kopi luwak ni haram hukum nya tuk umat islam..
ada pendebatan jugak lah kat situ diantara ulamak sendiri..
ada sesetengah negara islam..masih menghalal kan kopi luwak ni..
contoh nya macam kat Indonsia sendiri..[kat sana popular ngan kopi luwak ni]
kire takde masalah ko nak minum..
tapi..kat meysia sendiri..ada mufti dah kuarkan fatwa hukum nya haram..
sebab terhasil nya dari najis binatang [musang] sebagai najis

namu ada orang masih yakin dan berpegang yang kopi luwak masih boleh jer di minum..
tapi..bagi aku..apa2 pon..pegang apa yang kite yakin..dan carik lah ilmu..
macam aku cakap sebelum ni..
amik tau..amik berat apa yang kite nak makan dan jadi darah daging kite yer..

kalau ada yang tak tau..apa tu kopi luwak..
meh sini aku share sikit2 pasal hal ni..
Kopi Luwak nie terhasil daripada bijian kopi yang dimakan oleh musang dari spesis Paradoxurus Hermaphrodites kemudian dipungut selepas melalui sistem penghadaman yang dikeluarkan bersama-sama najis musing tue..


tapi kan.. dah kire musang tu berak..dan buat kopi..
tergamak ker tergamak korang minum tu..hahahaha...
masa memula kuar tu..kecoh2..teringin gak nak cube..
masa tu tak tau yang proses nya macamane..[di buat melalui najis musang]
biler dah tau.. walaupon masih takde fakta halal haram pon lagi tentang ni..
dah tak tergamak dah aku rasa nak minum..ahahakk..
tak tau lah korang kan...ngeeeee.............




kat pintu masuk tempat memproses lopi luwak




obviously i'm not ready... hurrrmm....




dalam ni hutan...ada nyamuk..huhu..




ni lah dia musang yang memberakkan kopi luwak tu..
ko tengok mata die terbukak kan tu..?? sebenarnya die tengah tido tu..
memang jenis tido mate terbukak..seram ahkak nok..ingat die ngah merenung aku amik gambar..
rupernya..tengah tido..
memang musang jenis tido waktu siang.. 







kopi luwak ni di buat secare tradisional.. manual..
goreng tanpa minyak..lepas tu tumbuk pakai penumbuk atas ni ha..gigih ko kan..


ni dah setel tumbuk..tapi masih kasar lagi



ni kopi luwak nya..yang belum di proses/ditumbuk


abah sado ngah bau kopi tu... bau kopi lah kot..takde dah bau berak musang tu.. uhuhukkss..



ni yang di jual timbang kilo kalau ko nak beli..
yang ni memang betul2 kopi luwak..siap berperisa


yang ni..kopi jugak..tapi bukan kopi luwak dah la..
kopi biasa tu jer dari pokok kopi yang ada dalam hutan atas aku amik gambar tu..
ada perisa macam2 jugak..










lepas tu kiteorang turun kat bahagian bawah tuk minum tea dan kopi yang di sediakan tuk pelancong
untuk mengelakkan korang salah paham akan hal ni..macam aku sebelum2 ni [biler baca review orang lain] so..aku cerite lebih sikit kat sini..


sebelum ni.. biler baca review orang lain..tak ramai yang bagitau..yang di hidangkan ni semua..BUKAN KOPI LUWAK .. patut lah rileks jer semua2 orang minum free kat situ..hahaha..
[since aku dan abah sado berpendapat yang kopi luwak tak boleh di minum]
yang atas2 ni..yang di hidangkan ni semua..adalah TEA dan KOPI dari pokok biasa tu..
cuma ianya berperisa..ada macam2 rasa..
jangan salah paham macam aku sebelum ni... ingat yang dihidangkan ni adalah kopi luwak..hahaha
so..boleh lah minum free tanpa rasa was-was

kot kalau ko nak minum kopi luwak..[kalau yakin]..boleh jer cuma ko kene beli harga lain lah [tak ingat harga]
harga berbeza mengikut luwak jantan atau luwak betina
tak silap aku..derang cakap..luwak jantan lebih sedap..tu lebih mahal sikit..

yang dierang kasi rasa free ni.. tuk kiteorang rasa2 jer dulu..
lepas tu boleh lah beli kat bahagian atas kedai...





ada 14 jenis tea dan kopi di hidangkan..rasa satu2..



coconut coffee yang sedap giler..sedap sangat..



chocolate coffee pon sedap jugak..



qaleef pon rasa gak semua..tea die sedap2..eeaahh..semua nya sedap lah..


tapi kopi kosong die.. pahit giler..takde gula..kopi semata...aku rasa gak lah sikit2..amik pengalaman..
setiap satu nya rasa berbeza2..ada yang pekat melekat kat tekak ko..huhu




yang aku ngah minum ni adalah tea herba..
memula macam takut gak lah nak minum..banyangkan rasa pahit payau panas herba tu..
tapi..rupernya.. sedap ko ya hampuuuuuuunn... tak cukup secawan tu aku minum.. hahaha..

tea halia die abah sado minum..rasa halia kuat..tapi tea nya sedap..
macam aku cakap sebelum ni.. berbeza ngan tea yang ada kat meysia..even kat cameron highland tu pon..korang kene cuba sendiri..rasa semua...
ada banyak rasa sedap..dan setiap satu nya ada kebaikan nya tersendiri..


lepas minum ni.. naik atas balik tuk beli tea yang mana kiteorang suka..


belakang tu kedai cenderahati



kat sekitar kawasan tu..hutan semua nya..
masa ni ngah tunggu qaleef gi toilet..dah minum banyak..terkencing2 pulak dah..



so far.. kat sini pengalaman baru jugak lah..
kalau tak pergi sendiri..tak tau yang sebenarnya di hidangkan tu bukan kopi luwak semata..
direct aku cakap.. kiteorang tak yakin nak minum kopi luwak..
sebab percaya pada fatwa yang pernah kitorang dengar mufti kuarkan..
wallahualam..selebih nya terpulang pada korang sendiri yer..
aku tak tergamak pon yer jugak..hahaha...
macam aku cakap.. buat kajian lebih sikit..tu jer..
yang penting jugak..yakin atau tak jer..
tak yakin..was2 macam kiteorang..so elakkan jer terus..

ok lah.. tu jer rasa nak cerite tuk hari ni..






5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

best kan, anum dah try

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Aty...
Zmn kecik2 dulu padahal akak pernah je minum kopi luwak ni sbb kat kg, seingat akak dorang kutip "hasil mahsul" dari perut luak ni yg dah kering2. Tapi kan.. klu skg agaknya akak dah tak tertelan kot. Haha..

eima said...

MENARIK ... KLU AKU PUN TAK GAMAK NK MINUM KOPI LUWAK KLU KATE HALAL SEKALI PUN ...

nayfatimah rasyid said...

semoga cepat sembuh yer Aty .
banyak nyer jenis teh & kopi;)

ameris said...

alahai x lalu laa nk minum kopi luak tu.
cepat sembuh aty. perubahan cuaca kot...