Thursday, November 17, 2016

BALI TRIP 2016 :: tengok penyu di Pantai BENOA




hari ni gerak lambat sikit... pukul 9 lebih..
semalam nya satu hari kepenatan..nak bangun pon liat..
hari tu pulak.. hari tuk aktiviti air..jalan dekat2 jer..
dan dah tau sesiap..so bawak bekal baju anak2 apa yang patut...
kot derang nak mandi ke kan..bukan boleh nak tahan2...
lelagi qaleef.. selagi tak..die dok ulang seratus kali..penat dengar lah..




singgah makan sarapan dulu kat kedai nasi padang..
tapi tak mo rekomen kat korang kedai ni..
bagi aku.. masakan kat restoran nasi padang kat malaysia jauh lebih menarik..
tapi.. malas nak cakap lelebih..
kalau korang ke Bali nak makan nasi padang..
gugel sesiap dulu yang mana betul2 sedap dan menarik..dan halal jugak..

kat sini..sebab kan dah lapar lagi pon..
malam sebelum tu kiteorang just makan lite2 jer anak beranak..
so bedal jer lah..keras pon keras lah..kejung sejuk pon boleeeyy...huhu






ok.. sambung perjalanan ke pantai BENOA..
nak bawak anak2 tengok penyu kat pulau PENYU..!!

qaleef kan suka binatang..so..memang sesuwai lah aktiviti ni tuk dia..

BALI sangat2 panas..lagi2 pantai dia..
TERPAKSA aku beli topi pantai ni ngan harga 50,000 ribu Rp [lebih kurang rm15]
aku beli bukan nak fefeeling sangat pon..tapi dah alang2..pilih lah topi yang cun lebih sikit kan.. bahaha..
eeaahh.. aku ade jer sebenarnya..beli2 pakai sekejap..
biler berjalan ke pantai..lupa bawak..beli lagi..dan macam tu lah setiap kali pon.. huhu..dah macam aku buat koleksi pantai jer pulak..
tapi beli mesti color tu jer pulak..putih..puuffttt..

ni gi Bali..tak kose lah aku nak bawak topi pantai penuh2 bag..
ingat nya tak guna pon kan..tak lah pikir bali panas giler macam ni..
panas nya melentin2 ko tak tau acaner nak cakap..
so terpaksa lah beli lagi buat koleksi..ngeeee...
siap share2 ngan shaquille pulak tu..



lepas tu..ko dah beli.. apesal rasa macam menyusahkan pulak ni..
walaupon tempat redup..terpaksa la ko pakai jugak..
ko nak pegang2 memang leceh..tu aku tak gemar tu.. ngan anak2 ko lagi kan..tu yang nampak macam fefeeling jer tu..dalam bot pon nak pakai..
sedang kan.. nan hado nya lah..bahahaha...




dari Pantai Nusa Dua nak ke pulau penyu kat pantai Benoa..kene naik bot..
kat sini..ko naik bot..laju..tapi tak de safety jacket hokeh..
aku tertanya2 gak.. selamat sangat ker..risau pulak ngan anak2 aku tu kan..
berdoa jer lah dalam hati banyak2..

laut kat sini tak biru pon.. ko nak bagi ikan makan pon tak nampak bayang ikan..huhu..main tabur2 jer lah roti tu..
tapi..bersih tau lautnya..memang derang jaga bebetul..


kat sini banyak aktiviti laut macam sea walker..sailing activity.. diving..
tapi kiteorang memang tak berniat nak buat semua tu..
malas nak lenjun2..lagi pon..tengok bahang nya macam tu..hilang mud terus..hahaha.. 
eaahh.. kalau aku buat..anak2 mana pulak nak letak.. tak percaya aku aaiih nak kasi orang tak kenal jaga..lagi pulak kat tempat orang..
so..tak payah..


sampai dah pulau penyu.. tak amik gambar kat luar..sebab dari boat..laju2 carik bumbung..hahaha..dasar sangat kan..
tapi betul tau.. mencicit lari masing2 masuk ke tempat penyu ni..
tak de orang lepak2 pantai pon..

nak masuk sini Fee is 100 ribu Rp seorang [kanak2 free]
lebih kurang rm 28 sahaja..termasuk boat tadi tu..
korang kalau bawak anak..yang suka binatang.. memang aku galakkan bawak ke sini.. sebab kat sini..ko dapat tengok penyu banyak giler..!!
dapat pegang dan amik gambar..


yang aku pegang tu..kecik jer tu.. tapi berat ooii..



pandai pulak penyu ni posing..tengok kaki die.. comel sangat ni...



memula aku turun..tapi..shaquille takut..!!
terpaksa aku naik balik..




ko tengok punya banyak nya penyu depan mata.. ahkak yang eksaited..
biler lagi nak merasa pegang dan tengok banyak2 macam ni kan..
penyu yer.. bukan kura2...ahaakkss..






shaquille memang tak minat sangat ngan binatang.. die takut..




i ols serem sebenar nya ni takut helang ni tetibe patuk aku ke kan..huhu..

kat pulau ni.. bukan ada penyu jer..
ada binatang lain jugak..
ada banyak jer lagi selain 2 atas ni..
ada ular..ayam..ikan.. musang..eeahh..banyak lah..aku pon tak ingat dah..
mak malas nak amik gambar..dah belengaih masing2..qaleef jer tengok sendiri..



so sebenarnya..kat Bali ni..ada jer aktiviti boleh buat dan pergi macam ni..
selain dari setakat ko lepak pantai atau pergi temple memanjang..huhu
kalau ko honeymoon semata..memang lah kan..
tak kose nak pergi tempat2 macam ni..
tapi macam kiteorng bawak anak2..
tempat2 macam ni lah kiteorang kene bawak kasi amik hati die..heheh..
cuma tak sempat nak gi bawak tengok dolphin jer..
sebab nak pergi situ kene pukul 2 pagi gerak..
tapi insyaa Allah..next time..mesti akan pergi tengok dolphin pulak..

dalam 2 jam jugak lah kat dalam ni..
lepak2 minum air kelapa siap..
qaleef sebenarnya dah merengek2 nak mandi kat laut dah kat sini..
tapi..kat Nusa Dua dan Pantai Benoa ni tak boleh mandi..
tak berapa bersih sebab tempat boat lepak..



so.. 

Supir bawak kiteorang pergi Pantai Pendawa gambar atas ni... 
yang sumpah.. cantik nak matik..!! tak tau nak describe macamane..hahaha..

tu nanti aku sambung kendian yer..
teaser sekeping sebab sendiri2 jer eksaited...



5 comments:

Husna Rahman said...

allahu nikmatnya dapat g cuti cenggini..tenang je tgk air tu..

Chekgu Azrine said...

Lagi baca psal bali lg teringin giler nak pegi..alahai

Intan Saffyna said...

hi,saya singgah follow blog best ni:)

Ann said...

Kami baru lps cerita psl stay dekat Nusa Dua..sini tenang sikit beachnye..

Liyana said...

aduh bestnye! gambar cantik2!
tp meremang tetibe tengok penyu gemok2 begitu, haha