Wednesday, November 16, 2016

BALI TRIP 2016 :: Tenggalalang [Padi terrace]






THIS IS REAL..!!

cantik sangat kan tempat ni..
background aku tu bukan lukisan tau..tapi real permandangan kat kawasan sawah padi berbukit hujau sepanjang tahun..


aku suka tempat2 macam ni..sejuk sangat mata pandang hijau2 jer...




belakang aku tu padi terrace..bertingkek2..#uniknyaBALI
tak sure kalau kat Malaysia boleh jumpa ke tak kawasan padi bertingkat macam ni..

kat sini sebenarnya panas..yer ar..kawasan padi kan
tapi masa kiteorang sampai tu.. cuaca redup mendung.. rejeki kiteorang..
boleh amik gambar lebih sikit..
aku kakalu panas berdetin2..malas nak pose nanti..bahahaha..





ni gambar jauh dari kedudukan abah sado kat bahagian atas lagi..
memang sipi jer aku berdiri tu nak amik gambar..
orang lain tengok memang gayat..
tapi sebenarnya.. bahagian bawah tu tak tinggi mana pon.. cuma sebab bertingkat2..
nampak macam tinggi sangat..
tapi kalau jatuh tu.. mau calar gak lah badan ko..dan kompem belecak..sebab jatuh atas padi dan bendang...huhu..
bawah aku tu ada bendang yang gambar atas aku bergambar tu..




dapat lah turun satu tingkat..kalau ikut hati memang nak turun bawah2 lagi.. amik gambar cun..ramai jer yang gigih turun..
tapi.. sebab takde tangga batu..
just tangga tanah lekuk2 tu..tak kose lah mak..ngan 2 jenis budak tu lagi..
kalau setakat aku ngan abah sado..boleh la turun..
tapi.. ngan anak2 ni takut tergelincir pulak nak dukung2 sambil turun naik bukit..
dak shaquille pon time ni tak nak di letak..tah kenapa tah...ggrrrr......... susah mak ko nak bergambar taw...so.. dapat kat bahagian situ2 jer lah..




cantik sangat kan hijau padi kat sini... tu orang cakap..hijau sepanjang2 tahun..
tah biler musim menuai tah.. terlupa pulak aku nak tanya supir pasal hal ni..



lepas amik gambar.. naik atas balik sebab atas2 tu ada kedai jual macam2..
besh giler..harus lah suka..
kat sini macam2 gak lah kiteorang beli..
paling besh.. kiteorang beli hiasan rumah jugak..arch yang cantik2..unik dan murah jugak... cuma lukisan jer tak beli kat sini.. sebab tak jumpa gambar yang kiteorang betul2 suka..
ada gak bende aku menyesal sampai sekarang tak beli..[ingat ada kat tempat lain] rupanya dah tak jumpa dah..
hiasan rumah lah.. 
tu aku nak cakap ni.. kalau korang rasa pekenan.. nak beli apa2..harga kat sini still ok dan murah..
so beli jer..jangan jadi macam aku..dengar sangat cakap supir tu..ggrrr..
die kate kat situ mahal.. sedangkan.. aku sebenarnya dah murah giler dah [tuk duit meysia]-bagi die memang semua nya mahal..!!
lepas tu.. rupernya..takde dah jual kat tempat lain..
biler aku bising2 kat die..rupernya..die cakap..yang mahal tu t-shirt..[banding dengan tempat lain] puuufftt... sabau jer lah aku ni ha..
dah lah nak ke sini jauh giler kalau ko nak daang balik dari bandar..
 so..pasrah jer lah..
seb bek lah dapat jugak beli sumting kat situ..

tips kat sini :: ko kalau dah pekenan.. beli jer...huhu






laki aku memang suka bende2 macam ni..
pakai nya kejap jer...lepas tu simpan..huhu..
murah jer ni.. convert duit kite.. dalam rm 1-2 hengget jer..
beli lah tuk adik2 aku yang suka jugak bende2 macam ni... elok lah tu boleh jadi geng..




rasa macam nak beli tuk diri sendiri...tapi besar2 semua nya...




die pon nak jugeeeeekkkkk........


orang tempatan #uniknyaBALI




so far.. tempat ni.. PASTI kiterang akan singgah lagi biler ke BALI nanti..insyaa Allah..
tak tau lah kenapa..tapi kiteorang memang suka...
ada banyak private villa kat sini.. 
so..kalau ada rezki datang lagi nanti.. dah pikir dok kawasan sini..UBUD
dan sepanjang2 jalan dari sini ke bandar semula..
memang banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkk giler kedai jual hiasan rumah..
memang giler kiteorang laki bini tengok kiri kanan...
kalau kedai cermin nya.. ya hampun ko..rasa nak borong semua lah...
since kiteorang memang jenis berkongsi minat yang sama iaitu hiasan dalaman..
so.. memang sebab tu lah rasa nak datang balik kat sini..semata2..huhu..
sebab..jauh lebih murah dari kat meysia sendiri...
dan unik...


lepas ni nak sambung cerite pasal KOPI LUWAK yang jadi isu [status halal]
eeahh.. banyak pulak tempat kiteorang berjalan satu hari eh....
baru perasan... 
tu laju2 update..kasi setel..tak yah sampai nak berminggu2..
jemu pulak...huhu..











5 comments:

Mila Ahmad said...

camera kak aty memang owesome gila seolah-olah gambar padi tu hidup.
cantiknya lahaiiii

Amanda Suria said...

Serius ingat kat Bukit Tinggi..kat Bali rupanya...ok masuk wishlist

nayfatimah rasyid said...

cantik nyer sawah padi tue Aty .)

NadKaz said...

bestnyaaa.. cantik sangat pemandangan hijau macam ni.. kat kl asik tengok bangunan jee.. haha

Chekgu Azrine said...

Lawa kamera aty..
Terus nmpk padi tu hidup..mcm gambar dlm lukisan pun ye...lawa sgt..bilala dpt nk smpi bali ni