Tuesday, November 01, 2016

baru kene tinggal sehari............




shaquille setahun 5 bulan...lebih kurang..
dan sepanjang dari lahir.. sampai lah sekarang ni..
aku boleh kire berapa kali aku tinggal kan dia..pada jagaan orang lain..
eerrr.. not so orang lain pon..
tapi..pada abah sado sendiri..jer...
tu pon.. sebelum2 ni..
paling lama..ada lah sejam ke 2 jam..
biler aku saja2 nak kuar gi jusco beli barang sendiri2...

tak macam qaleef dulu..masa umur2 tak sampai setahun pon lagi..
selalu gak aku tinggalkan kat mak..kat tina atau adik2 [dengan pantauan orang lain]
may be.. sebab percaya.. kot..
tak risau..langsung..

tapi biler tang shaquille..
semua2 orang tu pon dah takde..
mak takde..tina takde..
aku tak tau nak percaya sapa..huhu..
tak tau kalau ada apa2..nak tinggalkan anak dengan sapa...
Serious ni...
adik2 pon sekarang dah masuk belajar masing2..
dan dengan derang pon.. kalau kejap2 sejam lebih kurang.. boleh lah..
nak lebih lama dari tu.. memang aku tak percaya sangat.. hahaha..
kalau qaleef tu ok lagi.. pandai bawak diri dah..
tapi shaquille tu aku memang risau..
tak tau lah kenapa...

sebenar nya... kite ni... mak nya jer yang tau..
kite tau keadaan anak tu sendiri..
samaada ok atau pon tak..
macam qaleef dulu..
aku ingat..masa aku sibuk2 jaga mak aku sakit..ulang alik kat spital..
aku ok jer tinggalkan dia kat adik2 lelaki aku yang masa tu.. tingkatan 3 dan 5 !!
tak pasti masa tu aku buat sebab percaya..atau terpaksa percaya..huhu..
sebab aku lebih fokus pada mak ijan masa tu..
tapi..alhamdulillah.. ok jer anak aku tu..
cuma.. lepas tu badan die terus susut sebab makan tak di jaga..-tu jer la

tapi...Shaquille ni lain sikit..
aku tak pernah tinggalkan die dengan sesapa dari saat dia lahir..
sampai umur dia setahun..
lepas dari umur dia setahun lebih macam tu..
baru aku ok tinggal kan dia..kejap2 kat abah sado..
tu pon.. hanya 2 kali..!! -kan aku cakap.. boleh kira

ingat tak.. dalam 2-3 minggu lepas..
aku cerite aku tinggalkan shaquille lebih kurang separuh hari..
dengan abah sado..

so far dia ok jer.. 
dan sebab rasa die ok tu..
dalam minggu lepas...atas urusan kerja jugak..
aku terpaksa tinggalkan dia lagi sekali..
kali ni lebih lama..!! satu hari suntuk..dari subuh sampai ke tengah malam..
pon dengan abah sado..
dan qaleef..

aku tak lah risau apa2 pon..
akul kol tanya..shaquille ok jer..
takde nanges..takde meragam atau tercarik2..
so.. aku tau.. die ok...
dia pon dah setahun setengah.. ada abah nya..ada abang nya..
kalau lapar..dah boleh makan nasik dan macam2..
takde apa nak dirisaukan..

part ni aku pon tak lah dramatik sangat..
tak de adengan nanges2 pon..takde lah sedih sangat nak tinggalkan die..hahaha..
in fact.. takde risau mana pon...
aku ok..
cuma tu lah..sebab tak pernah berpisah lama macam tu..
teringat2 tu normal lah kan..rindu lah gak..teringat2 muka banyak akal budak sorang tu..

so.. hari tu.. smooth jer...
perkembangan yang baik tuk kiteorang sendiri..
tuk shaquille..dan tuk aku..



TAPI...

esok nya...



dia punya buat perangai dengan aku.. lain macam..!!

dari pagi2 bangun..die dah meragam...!!
sampai aku tanya kat abah sado..
betul ker semalam [masa aku takde tu] shaquille ok..
tak buat perangai macam tu..

tapi abah sado kata..shaquille memang ok..
takde sikit pon merengek bagai apetah lagi nak menanges2 tak pasal..

tak habes lagi tu..
sepanjang hari..die merap ngan aku..merengek.. nak aku dukung layan die jer..
sampai tak ley nak buat kerje apa..
dan nak mengempeng sepanjang2 hari jugak..

bayangkan.. sampaikan.. tin biskut pon..
dia nak aku yang bukak kan tuk dia..
tak boleh orang lain buat..
qaleef tolong bukak.. dia punya mengamuk marah sebab qaleef yang bukak tin biskut tu..
dan bukan aku...puuffttt....
dah kenapa ko nak ooii...

tapi aku tau kenapa..
Shaquille hanya nak kan perhatian aku selepas sehari aku tinggal kan dia..!!
budak tak pernah kene tinggal lama kan..
dia punya attached ngan mak nya ni memang lain macam sikit..

so.. sabar jer lah aku sepanjang2 1-2 hari selepas tu..

sampai dia betul2 ok balik..macam biasa..
dapat penuh perhatian..
baru lah aku boleh hadap kerje lain..
tu ko jangan heran blog tak ber update agak lama..

shaquille tu satu hal..
kerje tu berhal2 lagi...
baru sehari kene tinggal... bukan hari2 mak ko bekerja tinggalkan anak2...

walaupon aku macam pelik..
sebab..tinggal ngan abah nya sendiri..elok jer kan..
tapi biler nampak mak nya depan mata..
terus jadi mengada2...

pernah dengar tak..biasa kalau anak2 tinggal kat oran lain.
kat pengasuh atau nursery ker..
sepanjang hari tanya kat penjaga..anak tu elok jer..dengar kata..
tapi.. bila ngan kite.. parents nya depan mata..
anak terus jadi manja mengada..

korang yang bekerja tu.. sabar jer lah banyak2 yer..
anak2...macam tu lah kan..
sebenarnya dia hanya nak kan perhatian..
tapi tu lah.. biler kite penat2 balik kerje..
anak2 pulak mintak perhatian dengan cara macam tu..-merengek meragam menanges
kite jadi bertambah penat kan..
tu yang kite mudah jadi marah..
dan lepaskan kemarahan tu pada anak2 tu sendiri..

aku pernah jer rasa..dulu2.. walaupon sekejap..dalam 2 bulan jer..
kat pengasuh.. qaleef ok jer baik..bak kate pengasuh..senang nak jaga..
tapi.. biler lepas aku amik dia balik dari kerje lewat petang..
mula lah dia buat perangai macam2..
nak melekap jer..tak ley kene tinggal langsung..!!
sampai nak mandi nak makan pon tak sempat..
rasa marah geram dalam hati..
badan dah penat sangat kan..
tapi..masih tak dapat berehat..
syukur lah aku dah berenti kerje.. ahahaha..
tak perlu nak lalui semua tu setiap kali pon lagi..lega mak..
stress hokeh..so aku pahaaaaaaaaaammmm sangat situasi mak2 yang bekerja kat luar tu..
dan dalam masa yang sama.. paham jugak akan kehendak anak yang nak kan perhatian..
yang tak tau paham keadaan kite letih stress atau sebagai nya..
yang anak tau.. dia akan buat apa sahaja..termasuk mengamuk..mengaruk..menangis..
dan macam2 perangai lain lagi semata2 nak kan perhatian kita..

aku tak boleh nak soh korang sabar..
sebab..aku tau situasi nya...
tapi.. apa lagi boleh di buat selain.. sabar...huhu...
aku rasa.. kalau kite 'berkeras'.. anak akan lebih buat perangai yang makin lama makin annoying..
makin menguji.. makin buat kite penat..
teringat shaquille jatuh atas carpet..pelahan jer pon..terduduk..pon pakai pampers..
aku tau..tak lah sakit mana pon kan..
tapi..dia saja nak tunjuk kat aku..melalak macam sakit nau2 pulak..
lepas tu sikit punya lama die merajuk..pffttt...
di layan..menjadi2.. tak di layan..lagi menjadi2..
sampai malam tu.. aku pegang muka dia..tanya..apa lagi yang tak kene..hahahaha..
sedangkan.. sebab rasa bersalah tinggalkan die satu hari semalam sebelum tu..
aku hanya fokus dan layan dia [dan qaleef] jer esok nya..tak buat kerja lain dah..
lepas 2 hari.. baru dia ok..
dia punya mengada2 tu kan... memang mencabar..!!






tu baru sehari jer tu......pheewwwwww.....................





4 comments:

Liyana said...

hari2 rasa macam ni walaupun si abang dah nak 5 tahun
adik mcm ok pulak pandai bawak diri.
bertabah lah utk kita semua huhu

Mrs. RL Lee said...

Mengada tu yang boleh kelaut iman mamanya hakhakhak.. Sama macam mey dlu.. Masa ex dtg bw ank seharian, ok jer tp lps tu mau smgu merenget.xblh hilg mama.. Trauma kot..papa dia ambik dia cara paksa. Bkn ats kerelaan diri.. Kdg tu sampai sbln trauma.. Nk mandi pon susah..

norlina jusoh said...

kan... anak2 ni camtu lah. tc kat school cakap behave sgt. tapi dgn maknya, dia punya peel tu lahai. bila tak tau nak resign ni. heeeee

eima said...

hmmm ... meragam sbb risau mama tinggal lg la tu ..... wlupun aku bekerja rajin kena pi kursus aku excuse sentiasa ... x sanggup hoi nk tgal ank wlupun sorg 8 thn sorg lg 5 thn... dah besar pun aku x leh nk tgal tambah la besar ank ko ni ... br setahun