Thursday, November 03, 2016

Packing.........




aku ni.. asal nak pergi bercuti jer pening..
walaupon seronok.. tapi.. sebelum pergi tu mesti ada rasa macam stress sikit.. 

hahaha.. pelik kan..

sepatut nya..teruja..tak sabar2..

bukan...bukan aku tak rasa seronok..
nak bercuti ko.. mesti lah beronok-ronok..

tapi tu lah..part mengemas..packing barang tu lah...haaiihh

ko tau..tulis ni pon aku dah mengeluh.. sigh...
sebab terbayang2 jer bende2 tu semua..

yeaahh.. aku complicated sikit..
tu yang payah nyer tuh.. mihmih..
lagi2 biler dah ada anak ni..
packing baju derang dulu...
bukan setakat baju seluar..
segala tali pinggang..stoking.. topi.. kasut..selipau.. semua kene pikir..
tak termasuk ubat spare nak kene bawak..segala sedut hingus..thermometer.. mopiko..ubat kembung
kene pikir..puufff....

baju budak ni pulak.. bukan ko boleh bawak cukup2..
lagi satu... bukan macam orang tua boleh pakai seluar ulang2..
yer ar kan.. kalau pakai jeans tu.. ko makpak bawak sehelai-2 jer cukup..
pakai sampai seminggu takde orang perasan..hahaha
bebudak ni.. sekali tu jer pakai...
lain waktu..pakai seluar lain pulak..
pening mak lah nak bawak banyak2 dan matching2 ngan baju bagai..
nak kene sesuai kan dengan keadaan jugak..
gi pantai ker.. gi tempat sejuk ker.. 

tu aku cakap.. stress tau..
nampak macam senang..
tapi aku rasa..payah..!!

tu aku suka kemas baju anak2 dulu..
baju aku..sekejap jer nak setel..
baju apak nya lagi senang..
ko cuti seminggu pon.. baju muat satu backpack cukup dah..
sejam lagi nak pergi.. jam2 tu baru nak kemas pon takde hal..pheewww...
laki aku kemas sendiri jeewwww...
aku tak ley decide kan tuk dia...
cuma kalau nak pakai matching2 ala2 che ta anak beranak tu..
aku just bagitau.. sekian2 hari aku dan anak2 akan pakai baju kaler sekian2..
takde paksaan pon nak dia pakai sama2..
in fact..aku pon tak lah kisah sangat nak pakai sama2 anak beranak..
kalau ada..aku pakai..kalau takde..aku pakai jer apa aku suka..
macam tu jugak lah abah sado..
haaa..part ni..aku tak complicated sangat...
tu kalau ko tengok..jarang sangat kiteorang anak beranak nak pakai sama2 tema tu..
tak yah nak bercuti ala2 che ta sangat lah ooii..

cuma.. anak2.. qaleef dan shaquille jer lah biasa sama..
tu pon..tak selalu..
pon..aku pakaikan ikut suka..ikut sesuai..
since ko tau lah kan..
aku ni bukan jenis beli baju anak baju sama2 sebijik sebijun atas sampai bawah mesti sama..
asal sama color..atau dalam family color yang sama..atau lbih kurang..
pon boleeyy...
kalau tak sama pon..aku tak kisah sangat...huhu..
kan aku cakap... part ni..aku memang tak complicated sangat..







ni aku mngemas baju anak2 dulu..

aku akan asingkan sesiap mengikut hari apa..
combine kan baju abang dan adik..
lipat sekali baju dan seluar..
so..biler nak pakai nanti.. tak yah nak tercarik2..baru nak pikir nak matching2 seluar dan baju bagai tu..

kalau abang pakai singlet..adik pon pakai singlet..
walaupon tak sama color its ok..
selalu baju malam jer lah pon yang sama nya...
tu aku tak kisah sangat...

dalam gambar ni..pon tak siap lagi...
baju spare tak prepare pon lagi.
baju tido malam pon..tak cukup..
yang ada dah kepam2..kene beli baju baru lagi sorang sepasang ni..hurrmm..

lagi satu..macam aku cakap lah..
ko tak boleh nak bawak baju seluar cukup2 jer..
dan tak boleh nak ulang2 pakai macam orang kertu..
ko tau lah bebudak ni kan...
ngan bau haring pampers nyer lagi nanti..
ngan dia nak duduk ikut suka dia kat mana..
ngan ikut sukati die nak lap tangan kotor kat baju seluar..

ko kalau prgi 10 hari [KALAU] ko kene bawak 10 pasang [seluar dan baju] baju siang
dan 10 pasang lagi baju malam untuk tido..
baju tuk waktu petang 10 pasang jugak
dan baju spare lagi..!!
ko kire lah berapa berat luggage ko nak kene hangkut..
seb bek lah kecik2 baju bebudak ni..

tak termasuk stoking..spenda..diapers..sapu tangan...segala macam bende2 lain lagi...
aku tak tau macamane che ta boleh kemas 20 luggage anak beranak dalam masa 1 hari..
aku nak kemas 1 luggage tuk anak pon amik masa hokeh..!!
tu belum aku cerite aku kemas masukkan..dah shaquille kirai keluarkan balik..
saja nak menambah keje mak ko kan...
dah tu time2 aku nak menggosok baju..
time2 tu dia nak mengempeng mintak susu..
dok sujud kat kaki ko selagi tak dapat..
mencabar hooii..mencabar..!!
tu yang jadi tak siap2 kerje ahkak tu....pffttt....




ni lagi satu problem aku selalu..
bila berjalan macam ni.. biasa aku baca sling bag jer..yang tak besar sangat..
silang kat bahu dan letak kat depan..
rasa lebih selamat..
just letak barang2 beharga penting..macam ic..kad bank bagai tu..
tapi tu lah.. kalau aku bawak bag biasa aku suka tu..
memang tak boleh nak bawak barang banyak2..
nak bawak purse besar yang banyak card pon tak ley masuk..
so.. selalu aku akan bawak purse nipis..tuk isi duit jer..
dan boleh isi kad2 penting...
segala kad jusco..kad padini..kad ssf..kad ikea..kad sunway..kad vivo...kad kenny rodgers..kad themed park..dan segala lagi tok nenek kad..
aku tak akan bawak sekali dalam sling bag tu..

masalah nya jugak..
kad2 penting yang wajib di bawak pon..bukan nya sikit..!!
ic anak2 ada 2..aku punya lagi..
medical card masing2 kene bawak sekali..
kad2 bank..credit card.. [tersangat lah penting]
eeahh.. kad nikah kene bawak sekali tak..?? huhu..-aku bawak jer merata..





so..card2 tu aku akan masuk kan calam 'card holder' ni..
kecik dan praktikal..tak berat..
aku memang tak boleh bawak purse aku yang besar dan panjang tu..
tak muat masuk bag pon selalu nya..!!
card2 yang ada selambak.. nak butang pon tak boleh biasanya..huhu
tak yah nak susah2 bawak.. aku berjalan convert masuk dalam ni jer..senang..

bag kate spade atas tu nipis jer..tuk isi duit.. leper..takde masalah nak masuk kebanyakan sling bag aku yang kecik2 tu..
[bila berjalan macam ni..tak suka bawak sling bag besar2 sangat..tak suka isi banyak2 barang..berat sakit bahu nanti]
barang2 anak biasa masuk dalam backpack abah sado bawak..






eeaahh.. ahkak dah lama tak pakai pink2 banyak macam ni... tetibe rasa macam suwiiitt pulak nak pakai pinky2 macam ni..ahaakkss.. 




14 comments:

Nona Qiyah said...

Kalau balik rayaaa?? hehehe...kemana tu destinasii? ewahhh, bestnyeee..hehehe

ain.ya.nun. said...

baru ko tahu kan pink tu sweet! haha :p

sitihalisa said...

salam, boleh tahu beli kat mana?

Gieyana said...

Happy holiday beb.. Bab packing mmg mak malas ..tp bab unpack nnt pon malas... 😗😗

Chekgu Azrine said...

selamat bercuti di Bali sis...tak penah sampai lagi sana

wani ezryl * said...

packing and unpacking travel bags memang benda yg paling bosan nak buat! haha. kalau sy, utk mudahkan, bilangan baju tak sama banyak dengan hari nk pergi bercuti. just bawak secukupnya untuk dibasuh kat dobi/dobi layan diri (biasanya buat awal pagi sambil breakfast. habis breakfast baju dah siap kering) and ulang pakai baju hari pertama pada hari ketiga macam tu. jadi jimat bag space. tapi terpulang pada yg suka baju berlainan untuk setiap hari bercuti, kena la juga bawak banyak2.

Adam said...

Saya pun bukan bidadari.

sumysya said...

Selamat Bercuti...

eima said...

pi mana ni indon ?? eh bali ??
wahhh best ... aku dah biasa packing bag .. ak rs sgt dah stress dulu sungguh .... 3-4 hari dok pikir ape nk bw hahaha

nayfatimah rasyid said...

selamat bercuti ;)

amirah said...

gi overseas? waa...selamat bercuti atie

atiehilmi dot com said...

hee~ sama la kite.. kalau nak g mana2, nak mengemas tu paling bercinta.. makan dua tiga hari nak plan ape nak bawak.. lagi2 pakaian anak2..

jaja_NorLiza said...

Happy holiday aty!!!.bab packing sama!!! Ahkak setiap kali balik kg je pon dah huru hara..tension stress bab packing!!

nayfatimah rasyid said...

cuti-cuti Bali -syurga dunia katenya ;)