Saturday, December 10, 2016

Index Living Mall - nak survey bende lain..tapi beli perabot lain...



hari Jumaat semalam..
ada urusan rasmi kat Area Seksyen 9 Shah Alam..
setel awal..laju2 ajak abah sado gi Index Living Mall kat Aeon Shah Alam...
dah dekat sangat dah tu..
aku kan ngah buat projek Dining Area
nak survey2 perabot almari/konsol sekali..
kot2 la ada yang pekenan kan..





tapi biler sampai sini..
langsung tak tengok pon bende aku nak survey asal nya tu
kiteorang tengok2 sofa..!!
abah sado memang nak beli sofa tuk Family Hall tingkat atas tu..
ko bayangkan..berapa lama tempat tu tak ber-sofa..
selalu tengok tv..lepak2 baring2 jer lah kat carpet ngan floor cushion..

sebenarnya.. ada sofa kat sini yang dari dulu kiteorang pekenan..
yang simple..
tak besar sangat..tak dempak..tak gemuk..tak lebar..
kire sedang sesuai lah tuk family hall atas tu yang ruang nya tak besar mana..
dan paling penting..tak mahal..heheh..
tapi.. sebelum ni datang [ada lah dalam 2 kali kot]
nak beli tapi takde stock..
kene order [Index Living Mall ni based die kat Thailand]
order tu pulak..bukan seminggu dua..mungkin akan amik sebulan dua..
aku bab2 pre-order ni memang tak berapa gemar sangat..
aku takut timbul masalah lain yang akan menyusahkan..
bagi aku..kalau ada..beli..kalau takde..tunggu jer sampai ada baru beli..

dan kebetulan pulak masa kiteorang datang ni.. 
ada sofa nya..!!
abah sado terus cakap "BELI"
so..tu yang sudah nya..kiteorang beli sofa kat situ..
tak dapat lah aku nak gi tengok bende lain nya dah lepas tu..huhu...




barang2 Index Living Mall ni..ada yang hampir menyerupai produk2 dari IKEA..
cantik2..with affordable price..macam ikea tu..
tapi..satu kelemahan ILM ni...sebab barang2 nya datang seketul macam tu..
maksud aku..kalau ikea tu kan..perabot besar mana pon..
kebanyakan nya ko boleh hangkut bawak balik sendiri..
sebab barang dismantal..pasang sendiri kat rumah..
jimat kos penghantaran...dan lebih cepat..beli terus bawak..
dan masih jugak ada pilihan lain which is ko masih boleh soh pihak IKEA hantar dan pasangkan [dengan extra cost]

tapi kat sini.. tak.. walaupon hampir sama konsep ngan IKEA..
tapi part yang satu ni..memang kalah..
untuk perabot2 jenis bulky..macam sofa..almari..
datang seketul macam tu..sama macam kedai2 perabot lain..
jenis kene lori datang hantar kat rumah kalau tak muat masuk kereta

bagi aku kalau ko boleh jimat sampai rm 100 tuk kos penghantaran..
kan lebih baik.. macam2 lagi ko boleh beli ngan Rm 100 tu kan..
pulak tu..macam biasanya..ada schedule penghantaran ko kene ikut..
macam ritu aku tanya.. beli hari ni..lagi 2 minggu baru hantar -ikut kekosongan
ada orang tak kisah..
ada orang yang berkire sikit bende2 macam ni..macam aku..[hahaha]
so.. bende tu buat aku kureng sikit nak beli kat sini[tengok lah bende nya apa]

ok..mungkin aku tak patut bandingkan...huhu
tapi.. saja2 aku nak share ngan korang pendapat peribadi aku sendiri..
which is..pilihan perabot nya menarik..cantik..dan tak mahal sangat..[bersesuaian]
tapi konsep tu jer lah..[dan buat aku terpikir kenapa IKEA ada peminat setia nya sendiri]

tapi since sofa yang kiteorang nak beli ni tak besar mana..
kebetulan ada..[asyik takde jer sebelum tu]
hagak2 macam muat bawak masuk kereta....

tu terus decided beli dan terus bawak balik rumah jam2 tu jugak..




so... ini lah sofa nya...

SOFA..untuk ruang keluarga tingkat atas..
sofa ni datang 3 color.. royal blue..coklat..dan merah ni
royal blue cantik..tapi takde stock..
ada merah dah coklat..
saja nak kan kelainan..so..kiteorang decided amik merah ni

ni masa kat basement parking..
ko tengok..datang seketul macam tu...
hagak2 korang..muat ker tak masuk kereta tuh...
kite tengok acaner..




kecik jer sebenarnya sofa ni...
try dulu..boleh bawak masuk dalam kereta ker tak..
dah sesiap tanya kat SA kat atas..kalau tak boleh bawak masuk dalam kereta..
kene bawak naik balik..dan tunggu esok nya datang bawak Triton..huhu
derang ok jer.. aku dah bayar pon kan..
cuma kalau boleh nak elakkan kos penghantaran dan lambat sampai ke rumah






yaaaeyyy...muat..!! [alhamdulillah]
cuma..takde tempat tuk kiteorang duduk kat belakang..
so.. car seat yang kat depan tu..alih ke belakang [banyak lagi ruang tuk letak barang kecik2]
aku dan shaquille dok depan beriba..
qaleef duduk kat sofa belakang ni..die kecik kurus..takde masalah..selesa jer die tido baring kat belakang tu..


jangan ko tanya biler kiteorang tukar kereta [lama sangat dah sebenarnya]
tapi..tak sesia lah beli kereta jenis MPV ni..
ko tengok.. sofa pon boleh hangkut bawak masuk hokeh..

sudah nya... kiteorang terus balik lepas tu..
aku ingat nak jalan2 lagi dalam Index Living Mall ni..
nak shopping sikit..
tapi..dah macam ni..terus tak sabar2 nak sampai rumah..hahaha...
tu terus jer balik..

maka nya.. jadi lah project mencantikkan Family Hall pulak dah..
kene hold dulu projek ruang makan...eheemm..




notatanganAty ::nak masuk dalam kereta tak de masalah..
dah sampai rumah nak hangkut bawak naik atas tu satu hal.. 




3 comments:

norlina jusoh said...

Tak menyabar nk deko.hasil deko family hall aty

norlina jusoh said...

Tak menyabar nk tgk hasil deko family hall aty

syalinda johari said...

nnt amik gambar kat family hall atas tau..kikiki..
saya pun jenis kalau beli perabot dandan tu jugak nak dihantar ke umah..