Sunday, April 16, 2017

SABAH Trip 2017 - Jambatan Gantung[lama] Tampuruli






pagi2 buta dah paksa bangun semua..
azan subuh pukul 4.55pagi [hari tu] aku terus bangun solat..mandi dan bersiap
lepas abah sado siap semua kejut bebudak pulak uruskan derang
seb bek pagi tu semua ok bangun ngan gumbira sebab tau nak berjalan..huhu
risau gak tak cukup tido masing2..
tapi aku pikir.. perjalanan nak ke Kundasang akan amik masa lama..
boleh soh derang tido dalam kereta jer..

masa kiteorang check-out belum pukul 6 pagi pon lagi..!!
tapi matahari dah nak kuar dah..
dah nampak awan merah..nak jadi cerah
saja gerak awal2 pagi sebab nak rasa seronok naik ke Kundasang sejuk2..heheh
sebab pikir.. nak sarapan dulu siap..
malam semalam nya tak makan sebab kedai2 aku tengok dah tutup
kebulur semua malam tu makan roti coklat cicah milo 3 in 1 aku dah siap2 bawak dari rumah
seb bek lah bawak kan..kalau tak lagi lapar masing2..
kesian kat anak2 la..



ni sekitar bandar KK dalam perjalanan  pukul 6.10 pagi lebh kurang
kau tengok tu dah terang kan...

kiteorang terus direct jer pakai waze naik ke Kundasang

PASAL ISI MINYAK KERETA


ada aku baca review..
orang kata.. sebelum gi naik Kundasang..
takde station minyak dah dalam perjalanan atau kat Kundasang tu
dan paling dekat selepas tu..adalah kat pekan Ranau yang jauh nya lebih 30 minit dari pekan kundasang
dalam 50km macam tu lah
so.. nak selamat.. isi sesiap kot kalau korang nak berjalan banyak nanti
tapi.. sebenarnya.. kat atas Kundasang tu..
betul2 kat pekang Kundasang..cuma tersorok sikit  dan minyak takde brand..
maksudnya.. kau tak tau lah apa jenama..
orang panggil biasa 'minyak kampung'
nanti aku share gambar yer..

tapi.. kiteorang hanya tau pasal station minyak ni biler dah naik ke atas tu
sebelum tu.. sebab dah baca review..
risau lak takde station minyak..
so..isi jer lah sesiap
pulak tu..malam masa amik kereta kat airport..
tanki dah kosong.. bawah E..
so.. malam tu jugak kiterang sesiap isi minyak kat bandar KK otw nak ke hotel
orang kata.. naik turun KK-Kundsang
Rm 100 dah cukup tuk siap jalan2..
kiteorang sewa Saga FLX.. tak biasa bawak kereta tu..
jadi tak tau berapa penuh boleh pergi..
so.. malam tu.. isi Rm 50 jer.. 
dok pikir.. cukup jer kot nak sampai Kundasang sebelum ke Ranau
agak2 lah kan..

ok.. nak tau cukup ker tak..
nanti aku cerite penuh kendian yer..
cerite sekali ngan kereta sewa..
cuma aku saja bagitau awal2 yang kat atas Kundasang tu pon ada station minyak jugak..tu jer..

nak terus cerite pasal perjalanan kiteorang ni ha..

sebelum terus kan ke Kundasang..
kiteorang singgah ke JAMBATAN GANTUNG TAMPARULI dulu
nak pergi Jambatan Gantung Tamparuli ni
ikut jalan dalam - jalan lama
kalau ikutkan.. nama jambatan gantung ni JAMBATAN LAMA TAMPARULI
ada lagi satu jalan tak lalu kat jambatan gantung ni
die akan ikut jambatan baru..yang lagi elok lah struktur jalan nya
aku perasan sebab waktu aku balik..
aku waze direct ke bandar KK..
waze tak bawak kiteorang lalu jalan Jambatan Gantung Tamparuli ni
memang tak nampak pon..
kiteorang lintas pakai jambatan baru besi dan lalu berhampiran pekan Tamparuli

TIPS :
korang boleh pergi Jambatan Gantung Tamparuli ni samada pergi atau balik dari Kundasang
jalan nya tu jer dari KK-Jambatan Tamparuli-KK
cuma.. beza nya samaada ikut jalan dalam atau jalan luar..
kalau nak pergi ker Jambatan Gantung Tamparuli  ni.. ikut jalan dalam
type jer kat waze tu 'Jambatan Gantung Tamparuli'..

aku decide tuk gi Jambatan Gantung Tamparuli  ni waktu pergi..awal pagi
sebab takut balik dari Kundasang dah penat dan malas..
atau mungkin tak sempat nak singgah kot turun waktu malam ker kan..
so singgah jer lah awal2..
nanti aku share gambar..

sebelum tu..
kiteorang gi carik kedai makan dulu..
pagi2 subuh lah aku panggil.. 
takde yang bukak lagi..
so terus kan jer perjalanan sampai aku nampak Giant n kedai2 deret banyak..
nama tempat tu.. TAMAN PUTERA JAYA dekat Tuaran Sabah
dalam tu aku tengok banyak kedai2 makan melayu islam






masa ni pukul 6.40 pagi 

tak ingat nama kedai makan ni.. 
tengok kat luar jual kuih2 banyak..masuk jer lah..
memula carik nasik kuning makanan sabah
tapi tak perasan ada kat bahagian tepi kat lauk2..
aku dah amik nasik lemak.. baru perasan..[sampai ke sudah tak merasa]

amik kuih tuk anak2.. kat sana murah lagi kuih2 nya..
masih 3 ketul Rm 1..

tapi makanan lain.. agak mahal
memang biasa aku baca review makan kat sabah ni bajet lebih sikit..
tuk sarapan kiteorang hari tu.. Rm 22 
kire ok jer lah sebab adik aku amik nasik lemak ayam goreng
abah sado amik meehon goreng n telor mata 
air 3 gelas dan kuih2..
cuma aku suka kat sini..gelas gemuk besar..!! heheh
seb bek tak amik 2 gelas tuk anak2 sekali [minum ngan aku jer hari tu air Milo]
senan selalu kalau amik 1 jer share ngan anak2 memang tak cukup..







setel sarapan.. dalam 20 minit gak kot..
sampai ke Jambatan Gantung Tamparuli cuaca dah panas terik walaupon baru pukul 7.20pagi..huhu

ni kat kaki naik jambatan..
Jambatan Tamparuli ni ada sejarah nya..
ada aku baca kat bawah jambatan ni ada bagitau..
pasal pengorbanan seorang gadis cantik pada roh macam tu lah..
di bina pada tahun 1930-an oleh orang british








ok.. aku tak tipu.. gayat hokeh..!!
jambatan ni bergoyang2 biler berjalan...!! may be sebab panjang nau kan..
dah lah tinggi.. huhu...
tu aku macam keras jer pegang anak kuat2..
tapi jambatan ni nampak kukuh..dan terjaga..

kalau korang nak tau.. jambatan ni memang laluan utama pejalan kaki tuk lintas sungat tau
derang tak jalan kat jalan raya tu..sebab jalan nya kecik
nanti aku tunjuk gambar
so.. kalau ramai2 orang jalan kaki atas ni.. lagi lah bergoyang2..
anak2 rileks jer nak berlari atas ni..
memang tak laaaaaa....ahkak serem tengok..
dok tepi2 jer tu semata nak amik gambar..





laki aku lagi la.. kau nampak jer macam sado tu kan..
tapi penggayat giler..!! lagi teruk..
fes time aku tau die gayat masa naik cabel car kat Langkawi..
die memang tak boleh lah bende2 macam ni..
ni.. kat atas Jambatan Gantung Tampuruli ni langsung die tak lebih dari tempat kiteorang amik gambar atas ni.. hahaha..
tu pon die duduk jer..dasat nau gayat laki aku ni tau..
tapi.. gayat ni satu penyakit yer.. bukan main2...










belakang aku tu Jambatan Tamparuli untuk kenderaan
takde penghadang jalan bagai..
aku tengok tiang lampu pon takde..!!
tak tau la malam2 macamane ghuper nya.. huhu..[mula la aku bayangkan bukan2 ni]
kau kalau malam2..ikut jer lah Jambatan tamparuli yang baru tu.. ngeeee..




satu masa..hanya satu side arah kendereaan jer boleh lalu..
takde traffic light.. pandai2 lah korang mengalah..
bas..lori semua lalu sini..
tapi.. tak jammed pulak aku tengok..
lama gak aku kat kawasan ni [atas jambatan gantung tu]
peratikan dan amik gambar..
tapi nampak macam smooth jer.. takde masalah..
may be ni bukan jalan utama kot..sebab ni jalan lama/jalan dalam kan
or may be.. orang yang jalan sini selain pelancong luar..dah biasa..
jambatan ni..pernah tenggelam dan pecah [kalau tak silap] 
masa banjir tahun 2014 ritu




nampak tak kat bahagian kiri gambar ni.. tinggi nya jambatan gantung Tamparuli yang aku naik sebelum tu..





terjumpa gambar ni masa aku google2..
gambar ni di ambil pada January tahun 1999.. 
masa jambatan ni rosak akibat banjir besar pada tahun tu



ni jambatan tampuruli [jalan raya] pada tahun 1960-an
tak berubah sangat kan..



ni masa pembinaan dan separa siap tahun 1954




bagi aku..walaupon takde apa sangat kat sini..
tapi.. agak menarik lagi2 kalau kat tau sejarah nya...
kisah orang british bagai tu..
amik gambar pon cantik..
masa aku turun dari jambatan gantung ni..
bertembung ngan sekumpulan budak2 perempuan sekolah tempatan kat situ..
nak gi tiusyen atau aktiviti sekolah kot [sebab hari tu hari sabtu] dan derang pakai baju sukan sekolah
derang pon masih wefie reramai sesama derang atas jambatan ni aku tengok..huhu
so.. apetah lagi kalau kite datang dari jauh kan..
bagi aku.. berbaloi jer singgah..
free yer... sebab ni jambatan awam..

sini takde tempat parking khas pon..
kau boleh parking kat tepi2 jalan kawasan lapang
dekat2 situ..
jangan sampai menganggu lalu lintas yer..
sebab jalan nya kecik.. 

sebenarnya..waktu balik tu pikir akan lalu lagi sekali..
tak lah nak singgah jambatan gantung tu..
cuma rasa seronok nak menikmati perjalanan ikut jambatan halus tu dari dalam kereta
tapi tu lah..
aku set waze ke bandar KK [ke hotel terus]
so waze bawak ikut jalan baru-jambatan baru yang tadi awal2 aku cerite tu
masa ni lah aku tau pasal jalan lama vs jalan baru ni..huhu

ok lah.. tu jer nak cerite..
lepas jambatan ni kiteorang terus kan perjalanan ke Kundasang
dah mula berkabus dan rasa sejuk kat luar..
dan dah mula nampak gunung kinabalu yang gagah perkasa..!!
nanti aku sambung lagi yer..
jauh lagi perjalanan nya ni.. huhu







3 comments:

eima said...

Jln baru tu lalu tepi laut kan....
Ko x singgah rumah terbalik ke dh lalu jln ni ?? Rumah terbalik dlm 8-10km dr jambatan ni.....

hamidah len said...

Kereta Sewa Afra Kota Kinabalu
Kereta Sewa Serendah RM70/day *terma dan syarat
Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan
Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan

Liyana said...

bestnye la hai...
suka tgk top aty ni... sopan tp style :)