Friday, April 14, 2017

SABAH Trip 2017 : Perjalanan ke KKIA dengan Malindo Air


ok.. vacation is over..
gi KK besh tak..??

memandangkan kali ni kami bercuti agak panjang..
tak kelam kabut..atau terlalu memenatkan [biasanya penat sebab anak2 punya perangai]
and dapat cover banyak bende yang orang rekomen kat sana..
overall.. boleh kata.. besh gak lah...

nak teaser dulu ke hapa ni.. hahaha


ni kalau aku tak start menulis pasal KK ni..
memang mereput lah semua..malas punya pasal..
so.. tak yah nak tunggu lama2 sangat lah..
sila update laju2...

ok.. sebelum apa2.. aku nak bagitau..
ni bukan percutian bajet yer..
tapi tak lah percutian mewah bagai tu..
cuma aku cakap bukan percutian bajet tu.. 
maksudnya.. semua nya terancang.. bajet kereta dan hotel pon lebih..
bajet makan apetah lagi..
memang sepanjang kat KK ni.. 
aku rasa duit habes kat perbelanjaan kecik2..
lagi2 pulak ada anak2 ni kan..-aku harap kau paham tanpa explanation..huhu
dan perbelanjaan tuk makan.. 
semua bende kiteorang kalau boleh nak try..
lagi pulak kalau kate perbelanjaan tu bukan setakat tuk diri sendiri
tapi tuk semua sekali..
tu bezanya kau jalan bujang sendiri2 ala backpackers 
dan jalan2 family macam ni..
ni baru 4 beranak dan anak kecik2+ adik aku sorang..
nanti anak2 dah besar..family bertambah [insyaa Allah]
lagi besar perbelanjaan nya..
takper.. insyaa Allah..ada rezki lain nanti..

untuk percutian ke KK ni..
aku boleh share sikit2 pasal bajet nanti..
yang mana perlu..insyaa Allah..
aku tak biasa nak cerite terlampau details lagi2 pasal perbelanjaan.. huhu

tuk starting.. aku nak cerite pasal penerbangan kiteorang..
permulaan perjalanan giteeww..

aku amik MALINDO Air..
kali ni pergi bawak adik bongsu aku berjalan sama..
saja2.. tak pernah bawak die berjalan..
lagi pon dah janji ritu nak belanja besday die pergi perhentian ngan kawan2..
aku gi carik backpackers package lebih kurang Rm 200 tuk 2-3 hari kat sana..
full package..
tapi kau tau lah kan..student.. bajet ketat..
dia ajak kawan2.. semua takde bajet..
tak kan nak gi sorang2..huhu
kesian lak..so bajet Rm 200 tu aku buat belanja tiket kapal terbang ikut aku sekali..
so jadi.. 3 dewasa..1 kanak2[qaleef] dan 1 infant[Shaquille]
tak ingat harga per-person
tapi.. ticket pergi balik tuk kiteorang berlima naik MALINDO AIR - Rm 884.90
kire sorang lebih kurang Rm 200 pergi dan balik..rasanya..
kire not bad lah kan..beli pon dah lewat.. 3-4 minggu sebelum tarikh pergi
macam shaquille dapat murah sikit..
sebab die takde seat..die akan duduk beriba jer

kalau naik Air Asia.. ada flight pukul 4 petang
tapi.. tu lah.. beza gak lah harga tu..
lepas2 campur tax bagai.. kiteorang 5 orang.. jadi rm 1200 lebih kurang macam tu..
beza 3-4 ratus gak kan ari malindo air aku amik ni..
lagi satu.. malindo ni dah siap2 free 30kg luggage..[bergantung mana kau pergi]
dapat lah kiteorang 10kg[shaquille] + 30kg x 4 orang 
total 130kg check-in
yang hand carry tak silap aku tak lebih 7kg kot sorang [kalau tak silap]
so tak pening kalau bag terberat ker nanti kene bayar extra..

cuma.. kalau AA tu.. ko beli awal2 giler..like setahun awal..
memang ley dapat harga murah sangat..
tak macam Malindo yang jarang ada harga promosi murah2 sangat macam AA tu..
aku dah pernah survey dah dulu2..-kalau nak beli tiket melalui MA setahun awal..
ada kelebihan kekurangan gak la masing2..

mana2 pon tak kisah.. yang banyak kelebihan lagi orang suka kan..




ritu cakap bawak 2 bag jer kan.. 
ni bertambah lagi satu sebab baju adik aku tak muat pulak ank sumbat sekali..
so bawak lagis atu yang paling kecik tuk die jer..

dari rumah dah siap2 wrap dah.. beli satu kayu tu rm 20..dapat bungkus 3 luggage
tu pon banyak lagi lebih..
kalau wrapped kat air-port..3 bag ni dalam Rm 50 lebih gak..
kau nak berjalan.. jimat lah kan tuk bende2 macam ni..
wrapped ni takde lah bercalar2 bag nanti..well kau tau lah aku kan..huhu
tapi nanti nak beli lah sarung kain tuk luggage ni..ada ritu aku tengok jual kat zalora..

lagi satu.. ko tau lah kan nanti bag2 ni derang men baling2 jer..pastu hempap2 banyak2..
so.. orang kata.. aku pernah baca.. kalau bungkus macam ni..tebal2 sikit..
bukan setakat  nak elak calar.. 
tapi dapat kurangkan impact bila bag kau di baling2..
risiko bag pecah terbarai tu kurang sikit berbanding kalau tak di bungkus
korang jangan ingat..luggage beratus2.. berat2 derang sanggup angkat satu2 tolak pelan2 n letak helok2 hokeh..
aku sendiri pernah nampak dari atas flight -tengok kat flight sebelah yang baru sampai dan ngah punggah luggage dari dalam flight tu..






kawan abah sado hantar kan ke Airport.. 
parking kereta kat rumah kawan die..kat saujana putra..
rasa selamat sikit..huhu

kiteorang bertolak hari Jumaat
flight pukul 6 petang..
ikut kan.. lagi besh kalau gerak pagi..
tapi.. masa nak pergi tu.. flight awal pagi takde..habes dah memanjang..
jenuh aku survey..
makin lama.. drag tarikh makin jauh pulak..
dan lagi.. flight awal ni selalu mahal sikit.. heheh.. 
[campur2 tax bagai tuk 5 orang..lagi mahal dari kau bayar hotel]-aku dah kire dah sesiap
yang ada petang2..
tu tak banyak pilihan yang tinggal.. atau kau kene  pergi hari lain

malas dah aku nak pikir.. tu aku amik jer lah..
tapi dah sebab tu jer yang ada masa kiteorang booking tu
ada pukul 2 petang.. dengan 6 petang ni jer [dan waktu malam]
so aku pilih jer lah petang pukul 6..
sebab hari jumaat.. amik pukul 2..kang laki aku tak gi solat jumaat pulak kan..
satu hal pulak..
so..setel dulu urusan kite yang satu tu..
baru berjalan dalam rahmat giteewww.. 

orang tanya aku..kenapa aku tak amik flight pagi sabtu jer..

lagi jimat..tak yah nak booking hotel bagai..
sebab nanti sampai kk dah malam..bukan ley berjalan mana pon..

aku pon tak perasan dan teringat pasal tu.. hahaha..
lepas dah booking siap bayar.. nak pilih hotel..
baru lah terpikir pasal bende tu..
so.. dah tak pasal kene carik hotel tuk semalam tu sebelum gerak ke Kundasang pagi2 nya pulak..
extra cost lah..
tapi aku amik hotel bajet2 jer malam sampai tu sebab nak tido kejap sangat..
kau tak sempat tengok matahari dari hotel tu pon..

tapi.. lepas tu.. rasa ok lah jugak sebenarnya amik flight sebelum tu..
kire hari jumaat tu sampai KK [cuma kalau dapat lagi awal lagi besh]
chek in hotel dan dapat berehant dulu sebelum berjalan jauh dan banyak esok nya..
anak2 lah sebenanrya..jadi tak penat sangat..
dapat lah anak2 rehat selesa..
bangun pagi.. anak2 cukup rehat dan mud derang pon lebih baik
kiteorang sendiri pon penat gak..
hotel tu dekat ngan air port.. bunyik kapalterbang kuat..
tapi tido mati masing2..hapa pon tak dengar.. huhu..

aku dah plan awal2..sabtu tu baru nak gerak ke kundasang.. 
tapi nak gerak awal2 pagi subuh gelap2..
so memang aku baca review.. sebaik nya kene sampai awal ke KK 
kalau nak gerak ke kundasang awal dan menikmati pagi kat kaki bukit..
perjalanan dari KK ke kundasang 2 jam lebih kurang kalau ko tak menyinggah mana2 la..
aku sendiri nak menikmati perjalanan naik ke kawasan gunung kinabalu..
sumpah besh..[nanti aku cerite lagi details]
dan lagi.. takut lewat2..terkejar2 nanti nak berjalan..
kalau boleh.. nak chil2 jer.. ileks2...
pengalaman aku ke bali ritu..ngan anak2.. aku tau lah perangai masing2..
biler dah penat.. mengamuk.. jangan kan derang.. ngan kiteorang sekali pon hilang mud..
tu aku plan timming betul2...
ada waktu berjalan..

ada waktu rehat tuk anak2..

tu kire plan sampai KK tu jumaat..[tak kisah lah pukul berapa] 
dan sabtu pagi baru start berjalan..dan baru akan gerak ke Kundasang

semua bende kene amik kire hokeh..lagi2 melibatkan anak2..
memang kene bagi priority pada mereka dulu..
walaupon mungkin sikit kos bertambah [untuk extra hotel]
tapi.. apa lagi beharga dari kegembiraan anak2..yang melibatkan kegembiraan kite jugak..
giteeewwwwww ayat kau.. ayat cover sedapkan hati..hahaha..







pukul 4 lebih aku dah check-in.. 
lega tak yah nak hangkut2 dah luggage merata..ringan lah sikit perjalanan tu.. hahaha
tinggal bawak back-pack tuk barang2 keperluan macam pampers anak..
dan stroller tu hand carry jer..
NOTA : yang ada anak kecik.. yang selama ni jenis dok stroller macam anak2 aku
nak gi KK bawak sekali stroller tu..
sebab nak mudah kan berjalan kat KK tu nanti
even kat airport ni pon nak berjalan jauh gak..jenuh berdukung..
tu aku pakai jenis payung2 kecik2 ringan2 senang nak sangkut bahu jer
merata bawak ni jer sekarang..
tak mahal pon beli.. letak merata pon takde orang amik.. hahaha..
tak takut hilang... [aku pernah tengok orang hilang stroller mahal berjalan macam ni menanges2]

so dah check in..lega sikit.. tunggu nak masuk jer..
nak makan.. nak hapa..nak solat asar siap.. semua kat dalam tu jer..
tak kelam kabut dah..tak rasa letih terkejar2 -memang style kitorang macam ni-




sementara menunggu..dah setel makan.. anak2 dah u'uk kencing siap





selain faktor dalam ni macam2 lagi kau nak buat selain makan..
kau kene amik kire faktor kau nak berjalan.. 
selalu dapat gate hujung jer la memanjang..malas betul nak menapak..
tak ramai orang.. boleh lah terhegeh2 amik gambar siap atas elevator ni..
kau bayangkan ngan anak2 ko kalau nak berjalan..
tu pasal aku soh bawak stroller..









sekali Malindo delay 40 minit..!!! flight lambat sampai.. huwaaaaa...!!
makin lambat lah sampai nya..



pukul 7 dah maghrib baru bertolak.. perjalanan 2 jam setengah..


sebab kan satu hari suntuk tak tido.. shaquille naik2 flight jer terus khayal nak tido..
seb bek tak meragam macam dulu masa balik bali tu..huhu
qaleef dok ngan acu nya kat seat sebelah sana..
untung la kiteorang masa pergi tu seat kiteorang free 1 seat tak de orang
so biler dah bukak safety belt..selesa lah bg shaquille tido kat tengah2 tu..



alhamdulillah perjalanan elok.. cuaca cantik.. so..smooth jer atas tu..
kalau hujan atau awan banyak boleh rasa gegar2 atau flight naik turun ngelak awan.. ahkak serem sikit..huhu


lagi satu aku suka naik malindo ni sebab free inflight meal sorang 1
macam kiteorang gerak malam..dan dekat jer.. so hidangan ringan2..
pizza dan muffin..siap juice dan mineral
walaupon dah makan siap2..
tapi dapat hidangan macam ni..kudap2.. besh lah gak..sedap hokeh..
dak qaleef makan pizza ni leka2 sambil layan movie kat screen seat..
lepas tu habes die tak perasan.. dia tanya.."mana pizza qaleef !! "
hahaha.. tabah jer lah acu nya dok sebelah melayan






selamat sampai Airport KK pukul 9.30 malam
perjalanan 2 jam setengah..
ni sementara menunggu kereta sewa sampai..
pasal kereta ni nanti aku share next entry yer..

so malam tu.. terus check in hotel jer dekat Airport-dah siap2 booking dah
amik jugak hotel malam tu walaupon nak tido kejap jer pon..
dan esok pagi2 [seawal 6 pagi] dah nak gerak naik Kundasang..
aku rasa..kalau setakat aku n abah sado berdua.. memang malam tu tido airport jer la kot.. 
tapi sebab aku ada anak2 kecik..
aku tak boleh berjalan macam bujang2 dulu..backpackers style boleh tido bersepah mana2..
kau tido atas kerusi2 kat airport tu pon apa ada hal kan..
aku biasa jer buat dulu..
kalau naik kereta.. tido dalam kereta jer.. mandi salin baju pon kat petrol pump.. huhu..
jaga diri sendiri dan barang2 jer lah..
cer kau bayangkan..ngan anak2 aku tu..
bukan setakat nak tido.. nak kene pikir mandi bagai..keselamatan derang lagi..
renyah..leceh satu hal..
anak2 penat nanti buat perangai pon satu hal..
aku kene amik kire keselesaan derang..keselamatan derang jugak..
so.. kene jugak aku amik hotel bajet murah2 yang elok [nanti aku review] tuk tido malam tu


overall.. percutian kali ni [untuk hal melibatkan anak2] memang perfect..
takde anak2 buat perangai..semua berjalan lancar..ikut timing..
dan gak menyeronokkan..
so.. aku kire.. ni pon tips yang boleh aku share ngan korang yang nak bercuti jauh ngan anak2..
iaitu..pengurusan masa dari awal...
walaupon kite yang hover nak berjalan nya kan..
tapi.. apa2 pon mesti kene pikirkan untuk anak2..
semua nya saling berkait..
selebih nya terpulang pada korang sendiri lah..
anak2 korang kan..lagi tau perangai masing2..
may be memang ada yang betul2 mudah handle tak banyak perangai 
senang lah cerite sikit..


ok.. ni jer nak share buat masa ni..
nanti aku share lagi pasal percutian ke KK ni..
bukan sebarang sharing..tp aku akan share tips2 berjalan ngan anak2 besar anak2 aku ni sekali..insyaa Allah..






notatanganAty : ramai aku baca [dari komen/dm/pm] kate nak bercuti ke KK dalam masa terdekat ni.. so.. jangan lupa follow rapat2 ya.. heheh..





















6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnyaaaaaaaaaaaa KK

Ibu Dilah said...

bestnya.. tak sabar nak tunggu next entry...

ieda Noor said...

Tq sis..banyak info menarik :)

Jemput baca Faktor Risiko Multiple Sclerosis

Chekgu Azrine said...

akk pun ada plan nak bercuti di kundasang bwk ank2...syok..sbb akk pnh pegi sini dulu..so teringin. k bwk anak2 plak

Ummi Khalif said...

Selamat Datang ke KK walaupun dah lambat nak wish.. hehehe

Sharizaini Khamis said...

12 thn menetap d kk.. Best sbb bnyk tempat pelancongan d sini.. Skrg dh kembali menetap d tnh smnanjung.. 12 thn dulu klau jumpa org smnanjung, best sgt sbb x ramai mcm skrg . .