Monday, April 10, 2017

off to kota kinabalu



tengah2 tahun..tetibe rasa nak bercuti.. huhu
bukan time cuti sekolah pulak tu...

kalau nak kate tak planned..
pon..tak jugak..
cuma rasa tetibe nak berjalan
memula sebab tengok ticket murah2..
tapi.. bukan senang hokeh nak betul2 dapat ticket murah..
lagi2 tempat yang kate kite nak pergi..
air asia ada lah aku tengok ritu..gi kuching..
gi langkawi.. gi indon [bandung..jakarta] harga rendah
rendah yer.. bukan lah murah sangat..
aku tengok gi kuching pon total2 4 beranak.. 5 ratus gak lah..
aku rasa.. biasa lah tu kan..
kawan aku.. kate die gi kuching ritu.. beli tiket berbulan awal..
7-8 puluh tuk derang 4 beranak.. [kan nis?? tak ingat lak]
siap pernah dapat ticket rm 9 sorang..!! booking setahun awal..
tapi kalau macam aku.. jam2 tu rasa nak jalan..
jam2 tu nak beli tiket.. memang tak merasa lah nak dapat tiket murah nau2 macam tu..
tengok2.. 5-6 ratus gak lah..
jalan dekat2..dalam malaysia..

abah sado ajak gi langkawi.. 
pernah pergi masa awal kawen dulu..
kalau boleh nak lah jalan tempat tak sampai lagi kan..
so tengok gi kuching..pon ticket 4 beranak..air asia.. 5-6 ratus..
tak tau lah kau rasa mahal ker murah...
tapi bagi aku.. kuching..hurrrmm... bukan tak rasa nak pergi..
tapi.. tak pernah duk dalam list lah..
cuma boleh dipertimbangkan.. tapi bukan priority giteeww..

ajak abah sado gi ho chi minh ker.. gi vietnam.. belah2 thailand tu
dia tak nak.. aku geram betul..
tanya aku "besh ker ?? "heessshh..
pergi tempat orang..tak pernah pergi.. mesti lah besh kan..
tapi..abah sado lain.. die bukan kaki jalan sangat..
dok layan kaki bini jer lah suka berjalan..
macam aku..tak kire tempat..asal boleh berjalan
macam abah sado.. memilih gak tempat2 mana die nak pergi..
ajak gi korea pon dia tak nak hokeh..!! -aku rasa die memang anti ar..huhu

so.. ngah tengah2 tahun..ngan die bizi2 site job banyak
asyik out station jer..
aku pikir.. jalan dekat2 jer lah..-nak jugeeeekkk-
kot mengharap sebenarnya dapat tiket murah.. hahaha..
tapi dah plan2 ngan abah sado..lepas tu..senyap..
sebab..tak rasa betul2 nak jalan..kot..
aku sebenarnya.. plan nak gi Perth ker.. atau tempat besalji..
tapi.. bukan sekarang la.. plan nak bercuti akhir tahun..
so boeh lah menyimpan duit dari awal tahun ni ha..
cuma nya.. kalau tuk jangka masa panjang..
lagi2 untuk tahun ni..
aku takut.. aku TER-mengandung lah pulak..!! hahahaha..
aku takut..dah beli ticket.. aku mabuk teruk ker macam sebelum..
dan nak plan..gi jauh2 macam tu.. kene plan betul2..
bukan sikit duit nak pakai...
tu au risau gak tu..since aku memang planning [insyaa allah] kalau ada rezki..
tahun ni gak nak mengandung semula
kire sekarang.. ngan ttc lah ni [insyaa allah]-selebih nya urusan allah

so.. dah pikir2 kot akhir tahun ni tak dapat berjalan..[bergantung rezki]
tu ajak abah sado berjalan jer tu..
hurrmmm.. tak gak kot.. hahaha.. 
sebenarnya.. ikut rasa nak jalan..
dan ikut dapat tiket murah..[KONON NYA]



dalam pada tak series nak berjalan mana2..
tetibe.. aku gi beli tiket 
may be.. sebab asyik dok survey jer kan..
dah alang2 tu.. pergi jer lah mana2 yang dekat2 [dalam malaysia]
pon tak beli Air Asia yang kate nak harga promosi..
tu.. aku beli ticket Malindo..
nak banding Air asia yang banyak hidden cost [lepas tu jadi makin mahal]
Malindo lebih better..
paling aku suka..sebab free LUGGAGE 30kg..
instead of AA yang kalau kau nak tambah tu bertambah2 mahal harga tiket jadi nya
malindo siap free meal inflight
since aku pernah naik malindo sebelum tu..tu aku tau tu..
harga pon.. walaupon tak murah sangat aku dapat..
sebab booking lebih kurang sebulan dari tarikh nak pergi..
but still lebih rendah dari AA.. jimat 3-4 ratus jugak lah aku banding kan tuk waktu penerbangan yang sama..

pasal bajet harga tiket semua..
aku share lain entry yer..
lepas2 balik bercuti nanti..

nak pilih tarikh dan timing pon susah..
lagi2 masa ni abah sado out station..
nak kene tengok waktu die kerje..
sebab takut die dah ada plan site job..gi out station ker kan..
susah nak arrange..
ni pon selalu jadi masalah kat aku setiap kali sebelum ni nak beli tiket..
kalau ikut aku.. beli minggu ni.. minggu depan dah nak pergi...
tak suka tunggu sampai sebulan dua bagai..lama tol rasanya !! hahaha
tapi tu lah.. beli last minit sangat pon.. kang mahal nau pulak harga nya..

so lepas booking ticket..ada lebih kurang sebulan macam tu..
aku lah jugak kene pikir semua hal..
dari hal booking ticket tu lah.. sampai ke pikir hotel mana nak duduk..
sampai ker itinerary program..
gigih lah nak carik kereta sewa bagai..
nak pergi mana2 pon..aku jer lah pon tahu..siap catat.. huhu
aku buat bajet semua..
tinggal nak bayar tu jer lah tugas abah sado..
yang lain die tak tau apa2 pon..
die tau nanti sampai masa.. terus pergi..haaaiihh..

nak mintak cuti pon..aku yang kene ingatkan..
sebab takut office buatkan schedule job site tuk dia awal siap..

nampak macam takde bende jer kan sebab aku dok online jer pon booking hotel
tapi macam nak gi kk ni.. nak kene pilih hotel berbeza..
memang lah amik masa..
macam kat kundasang sendiri.. hotel besh..popular..cepat jer full booked..
aku tengok rini..pastu soh abah sado tengok kot die ok ker tak..
nak booking malam tu atau esok nya..dah habes.. sob sob..
tu semua aku kene pikir laju2..
seawal minggu pertama..booking hotel kene setel..
kalau aku boleh dok semata hadap perati satu2..
survey baca review orang lain juga-kat blog lain
amik masa hokeh..
kekadang boleh amik masa berhari2..

laki aku tu..keakdang cakap..tak kisah..
tapi kang.. biler die sampai hotel..ada bende tak kena..
macam aku di persalahkan.. tu sakit hati tu..
tu apa2 aku mesti tanya die jugak..bagi gambar..kalau ada apa2..bgitau awal2..
like kalau hotel tu jauh kedalam jer..
susah carik tempat makan ker
kekadang.. kalau dapat hotel besh.. die suka.. so die tak kisah sangat..
tu apa2 bergantung gak kat dia..
part tu lah tuh.. nak bincang dalam wassap jer pulak tu kan..

tu sebelum ni..
aku bagi kat agency..senang tak yah pikir hapa dah..
kalau bagi pilihan hotel pon.. pilih apa yang ada jer..boleh pulak tak cerewet sangat kan..

eeaahh..bukan merungut..
tapi..kalau nak berjalan bercuti..tak kire dekat ke jauh..
macam ni lah setiap kali pon
awal2 tu.. mesti macam stress sikit2..selagi tak pergi..huhu




haaa..bab packing ni lagi lah..malas dah aku nak cerite.. hahaha
setiap kali pon bende yang sama jer..
tapi sekarang..sampaikan baju abah sado pon..
aku yang kene pilih...dah tau apa die nak pakai..
cuma ada skit2 aku tanya die..like "baju ni pakai sekian2 hari,,pergi tempat sekian2..ok tak ? "
che ta sangat ni kan..!! hahahaha..
selalu nya..laki aku ok jer...
cuma seluar jeans jer lah die pikir sendiri mana nak bawak..
selalu..seawal seminggu sebelum pergi..
aku dah siap kemas dah.. hahaha..
nampak macam hover jer kan..
tapi.. tu cara aku nak hilangkan stress beberapa hari sebelum pergi..
lagi2 lah baju anak..

tabiat aku.. asal nak berjalan jer.. nak beli baju baru..
kalau bukan tuk pakai setiap hari baru pon..
at least..sehelai dua tu mesti ada baru..
termasuk lah baju abah sado..ngan baju anak2..
setiap kali pon hokeh..
tabiat dari aku bujang dulu lagi...
ni sekarang..dah ada laki..dan ada anak2..
tu nak matching2 siap.. giteeewww kau feeling2 macam pergi paris.. bahahaha..





dan kalau naik flight.. kalau boleh nak minima kan bawak barang..
memang lah kalau boleh nak bawak satu almari baju..satu almari bag..satu almari kasut..
tapi.. tu lah.. kau kene pikir..
ngan stroller anak2 lagi.. ngan tangan anak2 lagi..
ngan diri sendiri lagi..heheh..
semua tu kene pikir..
aku tak suka nak ada extra2 bag kecik asing bagai..
kalau boleh semua sumbat satu-dua bag jer..
selain dari hand bag dan bag pack tuk abah sado..


lain lah kalau jalan naik kereta sendiri..
kasut handbag semua boleh susun2 jer dalam bonet..apeadahal kan..
kau nak bawak 10 pasang kasut pon sorok2 bawah seat kasi abah sado tak perasan..tak kisah..
ni nak naik flight.. pandai2 lah hagak2..
bawak kasut pon yang nipis2 flat shoes..tak amik ruang..
tu pon abah sado dah sound.. tak yah feeling2 marion counter hokeh...huhu
macam anak2..satu kasut..dan kene bawak extra sandals..
aku ada shoes travelling bag.. tapi.. amik ruang lah pulak..
boleh hand carry..tapi leceh..aku tak suka..
so.. aku masuk dalam shoes cover jer..dan selit2 dalam luggage.. ngeee..
abah sado tak perasan..dah kate aku yang mengemas semua nya kan...hahaha
tak kan aku gi pulau pakai sneakers jer pulak kan.. 
tak sesuwai hokeh...tu alasan nak kene bawak kasut sliper extra tu..

ok lah..
selama bercuti tuk diri sendiri.. 
ada yang nak order beli ephyra..boleh beli macam biasa..
macamane aku buat..jangan tanya..
tapi barang tetap di hantar on time insyaa Allah.. no worries hokeh..


daaaa....




notatanganAty :: ni fes time kot aku sharing aku gi mana sebelum pergi.. heheh.. tapi pergi biler tu.. sapa2 yang follow Ig.. tau lah... 









4 comments:

Chekgu Azrine said...

akk pun teringin sgt nak bwk anak2 g berjalan kundasang sabah..akk penah la smpi masa kecik2 dok sabah dulu..skang kundasang dah best...kan

Puan Hazel said...

Selamat bercuti atie...

Akak pun suka naik malindo. Luggage 30kg satu, airport pun dekat dgn rumah. Kalau domestic flight tu mmg sukalah naik malindo ni :)

AMY CYNTHIA KISIN said...

Selamat Datang Ke Sabah.. Enjoy.. =)

ROS ANIS RUSLI said...

aku la tu beli tix kuching rm9..tp beli setahun..hahaha..sempat la aku kumpul tabung bg penuh..kehkehkeh... best tgk ko pi KK aty.. mcm nk pi sana ulak nati..