Wednesday, May 03, 2017

SABAH TRIP 2017 :: TAGAL LUANTI FISH SPA


ini entry Sabah aku yang ke 12..!! giler....
orang biasa buat entry per-day..
pergi 5 hari..paling banyak pon mungkin 5-6 entry
tapi aku.. aktiviti 2 hari jer dah 11 entry...??!!
tak tau lah nak rasa hebat atau nak nanges sendu ni ha..hahaha..
gelak sendiri jer..

but at least.. aku sedang usahakan.. walaupon orang tak peduli..huuu

kat Ranau sebenarnya..ada beberapa tempat menarik
1] Taman Strawberry
2] Ladang teh Sabah
3] Tagal Luanti Fish Spa
4] Kolam Air Panas Poring

tapi yang kiteorang cover pergi cuma 2 jer..
iaitu TAGAL LUANTI FISH SPA dan KOLAM AIR PANAS PORING

Taman strawberry dan ladang teh..tak pergi..
tapi dekat2 jer tau sebenarnya 4-4 tempat ni..
cuma lepas pergi kiteorang pergi Tagal Luanti tu..
cuaca sangat panas..dan takde mud sangat nak berjalan dah
dapat bayangkan kat ladang teh tu mesti merelit panas nya..
walaupon kate kat kawasan sejuk..aku tau dah tu..
lagi tengok matahari dah terpacak atas kepala..

lagi pon.. bagi aku.. rasa nak masuk..aku masuk.. 
kalau tak..aku tak lah rasa ralat..huhu
kat Cameron pon ada hokeh..
dekat jer ngan rumah aku ni ha...
dan baru2 ni.. biras aku pergi sana belikan teh sabah..
ada lagi tu tak buat2.. heheh..



lepas check-out hotel.. terus jer gerak ke Pekan Ranau..
carik sarapan..
tak lah awal pagi pon sebenarnya..
aku rasa.. kiteorang sampai ke Pekan Ranau dalam pukul 9.30 pagi macam tu
setengah jam dari pekan Kundasang
jalan nya... jalan kampung.. sejuk permandangan..
tapi.. kurang sikit dah rasa suasana sejuk tu berbanding hari sebelum nya

Pekan Ranau agak pesat n besar berbanding Pekan Kundasang..
macam bandar kecik..
ada station minyak dan bank2 popular..
kire nak carik makan lebih senang kat sini..
orang kata.. kat sini pon banyak gak pilihan hotel yang not bad..
hotel mewah2 pon banyak kat kawasan sini..
tapi agak jauh lah nak ke Kundasang tu..dalam 50km macam tu..

sampai pekan.. kiteorang sarapan dulu..
kat kedai apa tak ingat..
tapi kedai melayu [maksud nya bukak kedai mamak]
aku tengok kat sana.. banyak kedai mamak jugak..
saja carik kedai muslim melayu..

so.. sarapan kiteorang pagi tu.. Rm 18 
nasik lemak telur goreng.. roti tampal.. roti kosong 2.. nasik goreng separuh [qaleef] dan air sorang 1 termasuk anak2..
kire lebih murah berbanding semalam makan kat area sebelum Tamparuli
apa yang menarik nya.. makan nasi goreng..
derang kasi sup sekali
dan sup nya sedap giler..!! sup kosong jer pon..

setel makan..terus kan jer ke TAGAL LUANTI FISH SPA
tak jauh pon.. tapi dari pekan tu.. masuk balik ke kawasan perkampungan
banyak jer signboard boleh jumpa
tapi nak senang.. sila pakai waze.. tepat..dan cepat giteewww..




ni harga tiket masuk
Rm 5 untuk dewasa / Rm 2 untuk kanak2 dari 6 sampai 10 tahun
so.. tuk qaleef shaquille adalah free

tapi kau nampak tak tu.. camera kene caj.. hapekah..!!
buat duit sungguh ko kan..
dah tentu2 lah masuk sini memang bawak kamera..heesshh..
untung gitu2 jer..
so..total bayar Rm 18 termasuk camera..






masuk ke dalam lagi.. parking dekat ngan gerai2 ni semua
jual jajan2..air2 tu macam biasa lah
masa balik adik aku beli goreng pisang cheese kat kedai hujung sekali tu
not bad.. harga tak inga.. Rm 5 kot sebekas..




 
masih consider awal pagi [dalam pukul 10 setengah macam tu] 
tak ramai orang pon..hari tu.. hari ahad..
ada dalam 3-4 family macam tu..
tu pon family kecik2..ada satu jer family ramai..
tapi kebanyakan nya pon dari semenanjung..
dengar derang bercakap pon tau lah kan..heheh
semua datang bercuti..

beli makanan ikan sesiap kat pintu masuk kedua [selepas gerai2 tu]
derang tengok tiket yang aku beli kat yang aku tunjuk gambar atas tu
makanan ikan.. 50 jer sebungkus
kiteorang beli 6 bungkus jer kot tak silap..
tak cukup..!! hahaha..
lepas tu nak beli lagi derang tak kasi.. sebab dah habes masa tuk kiteorang




memula si shaquille ni macam ngeri2 jugak la
tak mo letak kaki dalam tu tengok ikan mengembik2...hahaha
tapi.. kau tengok nanti..







lagi kau pegang makanan.. lagi ikan cepat hurung kau..
dok kerumun.. gigit2 manja kat kaki giteeww..
ooii ngeri aku tengok muka ikan tu lah.. samseng..





lepas tu dak shaquille kalau boleh nak berenang sekali ngan ikan2 ni..!!! huwaarrgghhh...
tu aku bukak kan jer baju seluar habes basah sebab die nak main air..
peduli apa die ikan tu nak hurung ke hapa kan..pffttt...
dak qaleef aku bukak kan seluar jer sebab bahagian bontot dah basah..


aku..?? eerrr... takper lah.. tolong amik kan gambar dari tepi2 jer pon tak per.. hahaha
mak ngeri hokeh..




sebenarnya.. bukan lah tak teringin..
tapi.. dah tau awal2 dah..
kalau masuk sini mesti nak kene bukak stoking singsing2 seluar..
kalau tak acaner ikan tu nak gesel2 kat kaki ko
tapi.. kalau tak pon.. kau biarkan jer lah seluar ko basah tak yah nak angkat2..
tuk jaga aurat..since kat situ tempat terbuka dan ramai lelaki
sebab kan aku tak nak rimas2 seluar basah bagai.. sebab lepas tu nak berjalan banyak lagi
so.. aku prefer duduk jer lah kat tepi ni..

eerrr... baik tak alasan aku ni.. hahahaha...
tapi kalau bukan semua tu pon.. aku  memang tak nak masuk..!!
ikan ni dok rapat2 tangan aku pon.. aku dah gedik2 jerit..
tak kose nyah hokeh..




rilek jer die duduk cangkung dalam ni..
duli apa die ikan keliling tu kan..tak gheti takut pon budak ni tau..
selamat lah montot tu sebab pakai pampers..hahaha..


sebenarnya.. setiap group ada masa 15 minit jer per sesi tuk duduk dalam ni..
nanti derang akan panggil pakai pembesar suara soh naik
derang panggil ikut nombor kat tiket jer.. 
tapi.. aku pon tak ingat nombor kat tiket tu.. hahaha
lepas tu..biler derang panggil2.. kiteorang macam tak persan sebab ralit sangat dok kat sini
aku perasan group2 lain pon macam tu gak..
ada yang sebelum tu aku tngok lagi lama dari kiteorang
kiteornag pon dok dalam tu lebih setengah jam gak aku rasa.. huhu
seb lah tak ramai orang..
tu untung nya gi awal pagi..
derang pon takde lah terjerit2 paksa soh naik pon..
just panggil may be sekali-2 jer kot setiap nombor
kalau ramai2 tu aku tak tau lah pulak
tapi ni tak ramai tu derang pon macam biarkan jer..kot lah..huhu
ker sebab kiteorang tak perasan ker tak tau lah..

tapi bagi aku.. walaupon tak masuk dalam air ni
tengok abah sado.. adik..dan anak2 aku..enjoy betul kat sini..
tu kemahen lama tu tak nak naik2..tak perasan masa..
abah sado kata..die suka gi sini..
orang kate..tempat boleh singgah lagi kalau kot ada rezki tuk datang ke sini next time..insyaa Allah






Ingatkan macam nak sambung sekali ngan PORING HOT SPRING yang kiteorang pergi lepas Tagal Luanti ni
tapi.. banyak nau pulak gambar..
so..terpaksa lah aku buat entry ke 13 tuk ni.. huhu...
bertabah lah..




eeaahh... korang kalau nak order TART NENAS MELETOP MAMA
rasa nya memang sedap tuk peminat tart
nak beli tuk sendiri..mak..mertua.. 
boleh dah buat pre order sekarang..tak yah segan2..
sebab stock sangat terhad yer..
korang boleh bayar 50% deposit dulu tuk kompemkan order
dan baki bayar masa nak amik/hantar
tarikh mula penghataran pada 1 June 2017 [minggu pertama puasa]

Rm 36 sahaja sebalang /50 biji [tidak termasuk pos]
beli banyak dapat lagi murah
COD klang valley 

whats app / sms 019-2085089 










3 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kalau buat entri holiday.. memang boleh penat, sebab mcm2 fakta nak
kena ingat, nak upload pix lagi... sehari dua mmg tak cukup.. haha.

nayfatimah rasyid said...

wei seronok main ngan ikan-ikan tue ;)

antalya said...

ikan ni kalo dpt wat gulai tempoyak sedapnya la haiii