Tuesday, May 09, 2017

SUSUN ATUR :: Mengemas Almari pakaian anak2 [SEBELUM]


Biler kali terakhir korang tengok aku buat entry susun atur..??

setahun lepas kot kan...
pon pasal mengemas almari anak.. 
rasa nak ketuk diri sendiri
sebab terpaksa mengaku yang tu jugak lah kali terakhir aku mengemas almari baju anak2 aku sendiri..

pheeewww....

lepas tu.. maintain beberapa bulan..
tapi biasa lah.. bende2 macam ni..
spring cleaning..
kene buat at least 4 bulan sekali..
atau paling lama 6 bulan sekali..
tapi biler dah nak setahun tak buat..
haaa.. memang serabut..
sampai qaleef yang tegur hokeh...ppffttt....

tak sampai setahun pon kot sebenarnya..
tapi yang aku ingat.. tahun lepas sebelum puasa aku buat..
ni pon... sebelum puasa..
kalau dalam bulan islam tu dah setahun lah gamak nya ni ha.. ahaakkss..

so.. niat nya..
tuk sambut ramadhan yang tinggal beberapa minggu jer lagi ni
kiteorang.. aku lah terutamanya..
niat nak buat spring cleaning satu rumah...untuk sambut kedatangan ramadhan..
waaaaahh ko aty.. berangan satu rumah siap cakap..!! 
nak kemas almari ni pon amik masa 2 hari siap..huhu

takper2.. buat pelan2...
sabtu ahad ritu.. kiteorang kemas bilik tetamu bawah..
tu pon sebab ayah aku nak datang.. huhu..
dah tau kalau die datang.. mesti nak tido baring rehat kat bilik tu..
so dalam terpaksa kemas.. tetibe semangat pulak..
terus nak buat satu rumah..
tu yang aku mula kan ngan mengemas almari anak2..
sebab..memang dah lama nak mengemas tu..
tapi bertangguh2..!! nanti lah.. nanti lah...
jadi lah dari hari ke sehari makan ke bulan terus..
dan sampai lah nak ke setahun.. uhuukksss...
lagi2 pulak dalam masa tu kiteorang ada gi bercuti beberapa kali
so baju2 bertambah.. hanger tak cukup..!! 
baju2 lama masih tak di keluarkan..buat almari jadi padat dan penuh..

mey lah aku share gambar yang agak horror...jangan kecam sis yer.. hahaha
aku buat part by part.. sebelum dan sesudah..
seabb saja nak tunjuk gambar lebih sikit..ngeee..
asyik2 baca entry sabah yang tak berkesudahan..
mey lah tengok entry susun atur pulak sesekali..



ngeri kan tengok..!!!
selama ni aku pon tak perasan sangat..
biler tengok gambar ni baru rasa.. Ya Ampun aty oii.. ape teruk nau perangai kau sekarang ni
sanggup tengok n biar kan almari anak2 jadi macam ni..!! huwaarrrgghh
rasa insap seketika..

biasa.. almari laci bawah tu jer aku maintainkan..
tu pon sebab baju lipat..baju basahan pakai hari2..
so.. lipat elok2 terus susun..senang sikit nak maintain..

tapi yang bahagian atas ni..
pakaian jalan anak2.. aku gantung kan jer..
serabut giler kan..
sampai bergantung2.. sebab dah takde hanger dah...





bahagian dak shaquille..
tengok 2-2 bahagian.. hanger pon tak seragam dah bercampur adik dengan abang nya
sebelum ni.. aku pakai semua color biru..
tapi ada tone biru..tuk bezakan baju abang dan baju adik..
tapi.. lama2.. biler dah tak cukup hanger..
beli kaler biru walau kat kedai yang sama..tapi tak dapat color yang sama..
tu kau tengok biru ada macam2 tone jadi tu..
ada purple siap hijau bagai.. sebab dah tak jumpa biru..aku terpaksa beli apa yang ada jual..
serabut jadi nya..


pastu bahagian atas dan bawah para tu.. main sumbat2 jer..
tu kasut2 anak tak muat pakai..
tilam anak tak guna pon aku letak jer..
tak berbungkus..
box biru tu ada stoking shaquille yang dah kecik2..pon aku tak sorting tuk simpan or buang kalau dah buruk..bib baby di pon ada lagi..!!
biasa aku letak dalam kotak kotak2 hijau tu..
tapi kotak tu pon dah penuh..
dan tak terkemas.. 


tilam baby anak2 pon dah tak guna..
dah siap2 basuh tapi tak di bungkus pon... 
nak beli bag kedap tu pon asyik lupa.. 
letak jer dalam tu macam tu..hurrrmm...

yang kotak hijau tu aku simpan barang2 lama anak..
macam barut baby bagai tu..tuk kegunaan akan datang kot lah kan..[insyaa Allah]


ni bahagian almari qaleef..
nampak tak atas tu kosong..
sepatut nya ada lagi satu para sama macam almari adik nya..
tu letak barang2 lama.. macam bag sekolah baju sekolah lama simpan kenangan..
tapi.. para nya tak terbeli2..!! kat IKEA..
aku pon lama tak gi IKEA tu..
ada pergi sebelum ni pon asyik lupa jer..


ilek jer ko kan aty simpan ubat2 anak.. kat situ..huhu..tampau sikit perangai tu..
kalau anak2 main.. nak salah kan sapa ni ha...


so..!! nampak tak teruk nya keadaan dalam almari yang berbulan2 hampir setahun tak berkemas..
dasat kan.. aku pon tak tau lah macamane boleh bertahan..
since aku jenis perangai tak boleh tengok bende2 serabut macam ni..

macam rak buku anak..selalu di kemas..
may be sebab rak terbukak..
so aku rasa sebab almari ni tertutup dan jarang bukak [selalu bukak laci jer tuk amik pakaian harian]
tu yang macam tak perasan sangat.. hahahaha..alasan orang malas sangat kan..



jadi.. bende pertama aku buat adalah beli hanger baju..
hanger2 tuk anak2 bersaiz kecik.. 
aku beli kaler hijau tuk bahagian shaquille sebab kaler biru takde..
dan lagi satu aku pikir..
lebih senang nak bahagikan biler color contra
so yang kaler2 pepel bagai tu keluarkan boleh pakai kat hanger luar [baju basuhan]
dan yang biru boleh pakai tuk bahagian qaleef jer..

beli banyak sekali.. sebab takut lain kali dah tak jumpa dah kaler hijau ni..
tu semua jadi punca masalah aku nanti..
satu ikat tu 12pcs aku beli 5 ikat sebab memang banyak tu jer tinggal masa beli tu
tapi tak lah sebanyak tu baju anak aku...
saja simpan buat spare..

banyak ni hanger aku beli Rm 18 after member discount



so memula.. aku kemas bahagian baju shaquille dulu..
sebab nak kene tukar hanger biru ke hijau..
ada sebahagian baju2 shaquille dari baju2 abang dia..menurun..
tu jadi macam bertambah banyak..
dah tu yang sedia ada..dan yang beli baru setiap kali pon..
aku sorting jugak baju2 lama yang dah tak muat pakai
atau buruk tak sampai hati nak pakai kan dah..
so.. lepas sorting.. baju jadi kurang dah..
ada ruang lagi..



baju qaleef tak berapa banyak nak banding ngan adik nya..
so senang sikit nak kemas..
just yang dah kembang2 leher tu atau tak ley pakai dah aku asingkan..



semalam dah setel kemas tuk hanger dan pengantungan baju
sorting sekali stokin2 lama..
cuma aku fokus kat bahagian atas jer lah..
bahagian laci aku tak usik langsung pon..
sebab atas ni yang kene bagi perhatian lebih

petang semalam..gigih kiteorang ke IKEA semata2 nak beli satu para tuk almari qaleef tu..huhu
aku serious.. aku datang beli para tu jer..[dan ais krim dan karipap IKEA]
aku kalau ngah semangat buat kerja2 macam ni.. jangan lah kau tahan2..
tu sanggup jer gi beli walau tuk satu bende jer..huhu
dah naik harga hokeh..!! 
dulu aku tau harga nya Rm 20 jer..
aku ingat lah sebab dah beberapa kali aku beli..
tapi semalam dah naik jadi Rm 30..!! ingat customer tak perasan agak nya..huh..
redho jer lah beli..seb bek lah sekeping jer pon nak guna..

lepas tu dah balik.. hari ni sambung kemas..
baru sedar aku perlukan bekas [yang sama ngan qaleef] 
untuk almari dak shaquille pulak.. hahahaha..
tah apa2 jer perangai..
perabeh kan minyak kereta jer..
tapi tak per.. sebab masih ok..so nanti2 lah gi beli..

ok lah..
nanti aku sambung entry 'selepas' pulak yer..
tak lah berubah hapa pon..just lebih kemas jer..
sedap sikit mata memandang..





4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah selasa
hari ini x berapa sihat
keep in touch

MumMe said...

Cayyok cayyok ...selamat berspring cleaning Aty...

jaja_NorLiza said...

Uwaaaa... Ingat almari anak... Mau pengsan sudaaa....ni anak bkn setakat baju bertambah... Tapi anak yg bertambah.. Hah... Acaner tu??? Yg sedia ada pon almari dah roboh.. Tggal rangka jer... Tapi... Masih pakai lg.... Sakit mata aiiiihhh.... Leh bygkan tak...

Dan bayangkan gak.... Kesemua baju 3 anak digantung!!! Baju tdo... Baju harian... Baju jalan...Bersendat2 kat situ.... Nanges mak tgk....

Raihana Abdul Aziz said...

nice.. sy ada anak kecil 10 bulan. bila saya tidur die bukak almari baju dia kumbah segala baju yang dah lipat tu..jadi organizing saya hanya bertahan 2 jam je..hahahaha