Wednesday, May 10, 2017

SUSUN ATUR :: Mengemas Almari pakaian anak2 [SELEPAS]



laju2 update sebab takut asal bukak blog jer tengok gambar almari yang horror tu dulu.. hahaha..
motivasi diri kekdah nya..

tak siap lagi mengemas..
tapi boleh lah nak show2 dulu sikit.. ngeeee..
lega dah kemas ni.. bukak almari tenang sikit mata aku pandang..






fes sekali aku nak mengemas almari semalam aku cerite..
aku tukar hanger dulu..
dan susun semua baju ikut jenis..dan dalam satu arah
sebelum ni dah malas main sumbat2..ada ke depan..ada kebelakang.. pheewww..
so.. part tu amik masa sikit lah..

dan asingkan baju anak2 ikut color hanger..
abang color biru..
adik color hijau
so nampak lebih seragam
one time qaleef mesti tau kalau tu nanti hanger die atau adik..
kekadang aku mintak tolong die sama2 uruskan almari die sendiri
tolong pasang kan hanger biler time melipat baju
tu ko tengok tak kemas tu [sebelum ni] but sokeh..
lama2 teror lah nanti..


belah kanan gambar almari shaquille
belah kiri almari qaleef
almari ni asing2 jer.. bukan sekali sepasang
tu kau nampak para kiri kanan [bahagian bawah] tu tinggi rendah
letak kedudukan ikut praktikaliti
boleh ikut suka kite

nampak tak bahagian qaleef tu kat atas aku dah letak para dah..
tu yang kemarin aku cerite gi beli tu..gigih tak..semata2 hokeh.. hahaha..
so.. ada lah ruang lebih tuk simpan barang..
baju anak pon tak labuh sangat..
so.. tak perlu penggangtung yang tinggi sangat..
tu pon dah lebih tinggi dari aku tu pon sebenarnya
[almari ni tinggi yer]


bahagian atas aku simpan barang2 lama yang tak guna [dan mungkin akan di guna nanti]
barang2 anak sendiri pon..
ada barang2 macam bag sekolah qaleef.. baju sekolah taadika lama die [buat kenangan]

pastu nampak box tu tak..macam tool box..
aku letak barang2 medical.. like yang beracun bagai anak2 punya
barang2 perubatan la.. macam krim nyamuk.. ubat sapu luaran..ubat hidung tul selsema.. n macam2 lagi
letak tinggi sebab bahaya tuk anak2..
kiteorang sendiri yang handle..
nanti aku tunjuk yer apa isi dalam tu..dan susun atur sekali
bekas tu pon nak di tukar besar sikit lagi sebenarnya..
tak jumpa lagi..


seeeeeeeeeee... bahagian bawah dah kosong..!! nampak lapang n kemas dah kan..
ni almari shaquille..
niat nya nak letak bekas IKEA yang 3 unit petak2 sama ngan qaleef tu..
tuk letak keperluan die macam stokin.. tali pinggang topi ke hapa yang kecik2..
yang semalam aku cerite..lupa nak beli sekali tu.. huhu

so.. buat masa ni aku campurkan dulu ngan qaleef punya
since lepas kemas..sorting bagai..
banyak tak ley guna dari yang boleh
so..ruang pon jadi lebih..share2 lah dulu..kendian alihkan..


masih lagi bahagian almari Shaquille.. 
bawah para kosong tu letak raga untuk diapers..
setiap kali pon orang tanya..jadi aku bagitau awal2..
raga ni pon dari IKEA..memang fixed pasang kat almari ni.. ada roda kiri kanan tuk tolak kuar masuk
bagi aku..sangat praktikal dan kemas




bekas macam ni yang aku cakap tadi 
ni kat almari qaleef.. memang qaleef punya lama dah beli..
aku suka pakai bekas ni.. ngam2 jer dalam almari atas para tu


satu bahagian aku simpan spentot dak qaleef


satu bahagian aku simpan stokin..tali pinggang dan kopiah anak2
sebelum ni aku asing2kan bekas
tapi macam aku cakap atas tadi.. lepas kemas.. barang nya jadi kurang..
jadi aku sekali jer..
nanti aku nak beli tuk adik nya bekas yang sama..dan asingkan lagi..
akan bertambah ruang jadi nya..
tapi ni nak raya.. since semua pon dah lama2..
sikit masa lagi penuh balik lah ni.. mesti nak beli stokin baru anak2 semua balik kan..



ada hanger lebih.. aku masukkan dalam bekas kosong lagi satu

yang ni semua bekas tuk bahagian almari qaleef



apesal tah dalam gambar nampak almari belah qaleef nampak senget laci nya..
tapi tak pon sebenarnya..
so far.. almari IKEA ni ok jer.. kukuh dan agak tahan lasak..
baju anak pon tak berat sangat..
aku pon bukan jenis sumbat2..
so dah pakai 4 tahun tuk almari qaleef
dan 2 tahun lebih tuk almari shaquille [beli sebelum beranakkan die lagi]
alhamdulillah..takde rasa macam nak tukar lain buat masa ni..
masih cantik macam baru..[so far]





ok.. selesai.. tu jer.. 


2 comments:

MrsEnoxis said...

Tengok aty kemas..ni yg buatkan nk kemas baju budak2 ni jugak 😅..kemas je aty susun..

Aida Faris said...

suka stuva range. belikn tuk anak bujang. future baby pon da dpt seketul. tp xde la cantik sgt kemas mcm tuu🤣🤣.