Sunday, June 04, 2017

MENU Lauk berbuka seminggu lepas..


dah setel seminggu puasa.. 
kejap jer pulak masa nya..
hari ni pon dah Ramadhan 9..

saja nak cerite pasal menu2 berbuka seminggu pertama ni..
aku takde lah letak apa2 target tuk tak pergi ke bazar ke hapa..
tapi memang aku ada lah rasa nak berusaha masak semampu boleh..
cuma nya... tu lah..
time2 abah sado ada rumah... macam rajin lah jugak..
tapi kalau die out station nanti..
aku bukak puasa sendiri..memang ke bazar la jawap nya..
tak kose pulak lah kan aku nak masak gigih2.. huhu

tapi.. seminggu pertama ni.. 
aku memang tak ke bazar.. tak tau lah nak cakap alhamdulillah ke hapa kan.. heheh
bukan lah tahan diri sangat..
ada gak abah sado biler balik kerje tu tanya2 nak beli apa2 tak kat bazar..
tapi aku prefer tuk masak jer lah masakan simple2..
tak tau lah eh... maybe.. sebelum ramadhan ni..
masa syaaban ritu aku kerap berpuasa..dan sepanjang berpuasa tu..
aku tak pernah masak.. manjang beli jer hari2..
so.. biler2 masuk ramadhan ni.. rasa macam jemu pulak makan masakan luar..
syaitonnn pon dah takde..jadi roh rajin tu tetibe menyerap.. bahahahaha...

ok.. sambung kesah minggu pertama ramadhan..
hari pertama puasa aku tak masak..sebab bukak puasa dengan family kat Shah Alam
ayah masak nasi arab ayam panggang..!!! waaallaahh..
korang kene tau.. pak Jalil tu memang teror masak hokeh..
1st ramadhan jatuh hari sabtu.. tuuungg aaarrr... dapat berkumpul ramai2..tapi takde gambar.. 
so takde apa nak di kongsi...


so ahad esok nya.. puasa ke-2..
baru lah aku masak.. sebab kan hari cuti abah sado ada..
kiteorang buat ikan cencaru bakar kuah asam..!!
gambar ni jer ada.. gambar dah siap takde.. 
buat 4 ekor besar2.. sebab adik lelaki aku Ayie saja datang berbuka pose kat rumah ritu
die kuat makan.. tu masak lebih..
buat ngan Telur bistik ayam.. sekali air bandung soda
fes day bukak pose rumah sendiri rasa excited lebih sikit..feeling2 ramadhan pertama nak masak giteeww... 

RESEPI IKAN CENCARU BAKAR

  • 4 ekor ikan cencaru 
  • 10 biji cili merah | dikisar halus
  • 5 biji bawang merah | dikisar halus
  • 3 ulas bawang putih | dikisar halus
  • 1inch halia | dikisar halus
  • 1 batang serai | dikisar halus
  • 1/2 inch lengkuas | dikisar halus
  • 1/2 inch kunyit hidup | dikisar halus

  • Daun pisang untuk membungkus secukupnya
  • Garam secukup rasa

-perap semua bahan pada ikan-




MENU RAMADHAN KE-3
Nasi lemak dan AYAM REMPAH DAUN PANDAN Ala Thai

nasi lemak feberet anak2.. kalau makan tu mesti bertambah2 dan 2-3 kali ulang
nak buat senang.. tapi leceh nya sebab banyak bahan macam nak goreng ikan masing.. rebus telur.. 
tu takde kacang.. sebab takde bende nya.. 
selalu yang makan kacang ni aku ngan shaquille jer suka..



ayam rempah pandan ala thai ni wangi..!!! satu rumah bau menyelerakan masa goreng tu..
memang membuka selera sungguh..
asal nya nak buat ayam rempah biasa jer..tapi tetibe rasa nak balut ngan daun pandan..
amik bahagian isi dan potong kecik2 sebab takut tak muat masuk lipatan daun pandan yang tak besar sangat dapat beli..

RESEPI AYAM REMPAH DAUN PANDAN Ala Thai

isiayam, saiz sederhana
1/2 camca besar gula halus
1 biji limau kasturi, perah jusnya
Garam secukup rasa
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit*
1 batang serai, hiris halus*
1/2 inci lengkuas*
1 camca besar penuh ketumbar biji*
1 camca teh jintan manis*
(semua bahan* di blend hingga halus)

(perap ayam dengan semua bahan2 di atas ni)

 daun pandan saiz besar, cuci dan lap kering mengikut jumlah ayam
 lidi pengcungkil gigi yang baru
Minyak untuk goreng terendam

(lepas perap ayam beberapa jam balut ayam tersebut dengan daun pandan sebelum di goreng)



MENU RAMADHAN HARI-4

Hari ni masak lauk daging pulak.. lepas dah makan ikan dan ayam hari sebelum nya
aku asal masak kari jer akan ingat kat arwah mak..
kari mak aku sedap.. dalam banyak2 lauk..memang lauk kari lah mak aku paling2 teror..
ayah aku dan fared pon akui nya..
in fact.. ayah aku tak boleh masak sesedap mak aku masak kari..
walaupon die teror masak..

masak kari akan rindu mak.. pernah belajar ngan dia..tapi memang tak sama..
tina dulu..kalau aku datang rumah die..
mesti soh aku masakkan kari tuk die..
walaupon tak sama macam mak..tapi aku teror sikit lah dari dia.. hahahaha..
tu atas tu pon aku masak sebenarnya..terpekat.. kalau tak aku suka kuah kari lebih sikit..
tengok pecah2 minyak tu aku suka..

lagi satu..asal makan kari jer.. mesti nak matching makan ngan ikan masin..!!
dari dulu.. sampai lah sekarang ni..
dan ikan masin peberet aku..yang rangup2 gigit2 makan macam keropok..
selera makan..!! 


MENU RAMADHAN HARI-5
padprid ayam
takde gambar dah siap sebab ngam2 siap masak terus masuk waktu berbuka..
simple jer menu matching ngan ikan pekasan goreng makan panas2..

lauk ni senang jer aku rasa.. tina masak ni sedap..



MENU RAMADHAN HARI-6

Pon simple jer.. 2 lauk..
Masak Asam pedas ikan kesukaan abah sado.. dan sotong goreng tepung
sayur takde sebab dah masuk bende dalam asam pedas tu
mee goreng sedap jiran belakang kasi..alhamdulillah..rejeki..

kalau korang nak tau.. lauk asam pedas lah yang paling aku tak suka makan..huhu
dulu2..aku tak pernah amik tau pon macamane cara nak masak nya..
walaupon mak aku rajin masak asal pedas ni..
tapi tu lah.. Allah tu maha adil.. sobsob
dapat pulak laki yang memang lauk peberet die masak asam pedas... !!
terpaksa lah aku belajar jugak masak.. hahaha..
demi tekak suami giteeww..


RESEPI MASAK ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
4 ekor ikan [di siang cuci bersih]
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar atau dalam segenggam - boleh letak lebih 
3 cm belacan 
2 cm kunyit hidup 

 [semua bahan kecuali ikan di kisar halus dan di tumis dengan minyak panas]
dah naik bau dan agak2 garing..
masukkan bahan di bawah ni pulak
 
3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba 
segenggam Daun kesum 

Air asam jawa secukupnya segelas
Ikan kembung dan Bendi 
Garam + gula secukup rasa



hari tu jugak.. abah sado buat air istimewa dia
AIR SERAI ASAM BOI PUDINA PLUS LAICI
aku anggap istimewa sebab air ni abah sado jer yang rajin buat setiap kali pon..hehe
aku tak pernah buat..tak lah susah nak buat..
tapi.. memang biasa.. mesti abah sado yang akan buatkan..
dan die tak buat selalu2 pon.. sebab kalau selalu buat.. nanti tak rasa istimewa dah kan..
so buat pada hari2 istimewa.. atau untuk waktu2 tetamu datang konon nya
kat sini.. pudina susah dapat.. kedai2 biasa jarang jual
ni abah sado beli kat NSK.. pasar borong besar.. baru banyak..

air ni ada macam2 versi sebenarnya..
basic nya.. serai ngan asam boi  dan pudina la biasa kat restoran2 buat..
fes time aku makan dulu2 pon.. tu je basic nya..
tapi.. nak sedap.. ada orang letak lemon..letak soda..dan macam2 lagi..
apa tah ada orang cakap kat aku.. air herbs macam tu lah lebih kurang..
dan abah sado buat pon ikut suka rasa tekak dia..

aku suka kalau letak soda sikit..
tapi since anak2 aku tak minum air2 gas bagai ni..
so.. kali ni..hari ni..tak letak soda..
aku share resepi sekali ni

RESEPI AIR SERAI ASAM BOI PUDINA PLUS LAICI  

1 batang Serai di ketuk
Asam boi 5-7 biji ikut suka korang
segenggam Pudina
satu botol Laici dalam tin sekali dengan air nya
3 hiris lemon

kalau nak sedap lagi tambah setengah botol ais-cream soda F&n
[untuk jug besar macam aku atas tu]
gula secukup rasa..
air dan ais



MENU RAMADHAN HARI-7 [hari jumaat]

hari ni.. aku banyak urusan dari pagi keluar..
sampai rumah dah pukul 4 petang..
terlelap 19 mnit sebelum asar..terjaga tu pon sebab abah sado call aku tanya aku kat mana wassap2 aku tak jawap..
lepas solat asar.. baru kuarkan ayam..
so.. masak simple2 jer..
nasi ayam dengan ayam panggang Rosemerry 

rebus ayam.. air rebusan tu buat nasi
selalu aku suka masak ngan minyak sapi..
tapi hari tu minyak sapi takde.. kurang sikit lemak nya..
butter pon sikit jer nak salut kat ayam rosemerry tu
bawang goreng pon takde nak letak kat nasik dan dalam sup.. huhu
nampak simple jer menu ritu..


sebab pudina belambak lagi..
dan ada tembikai dah nak 'buruk' lagi suku..
so hari tu buat air tembikai sirap pudina


ayam panggang rosemerry ni pon tak perap lama..
dapat dalam setengah jam jer..
dah siap2 rebus.. so nak panggang tu tak la lama sangat dah..
aku pakai pemanggang ajaib jer senang..

RESEPI AYAM PANGGANG ROSEMERRY

1 sudu kecil rosemary
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
4 sudu kecil gula
4 sudu kecil madu
4 sudu kecil olive oil
4 sudu kecil perasa pati ayam
Garam secukupnya
Sedikit serbuk kunyit untuk memberi warna
Sedikit air sekadar memudahkan proses blend

Blend semua bahan di atas ni dan perap pada ayam
lagi lama perap.. lagi sedap..!!

kentang.. broccoli dan carrot celur/rebus dulu tuk lembut kan
masukkan dalam masakan ayam hagak2 dalam beberapa minit nak siap masak tu
supaya tak terlalu layu 


  

ok... tu jer resepi aku sepanjang seminggu..
orang tanya gak..tak nampak pon kuih2 bagai tu..
atau makanan ringan2..
memang takde..
sebab.. kiteorang tak gi bazar pon sepanjang minggu lepas..
tapi semalam.. [puasa ke-8] kiteorang pergi gak..
tu pon kat kampung mertua..!!
kat johor ni ha..
sebab ramai2 nak makan..
adik ipar dan masak2..[tak tau kiteorang nak balik]
so tambah2 roti john.. ayam golek dan murtabak..
kasi meriah meja..makan ramai2.. memang seronok..!!

ok lah.. nak kuar jap...
laki aku dah menunggu lama dah ni ha..