Wednesday, July 31, 2019

anak2 meyusahkan kite tuk bekerja dari rumah ?



Aku peniaga sejak 7 tahun lepas... 

bermula dari meniaga online kecik2.. sampai lah meniaga (online) untung belas2 ribu sebulan..
dan sampai la aku ada kedai(bengkel) fizikal sendiri sekarang..

dari qaleef umur setahun.. sampai lah mengandung anak kedua.. 
dan sampai lah anak dua dah 4 tahun lebih saat ni...
aku boleh kire half -fulltime housewife- half working mom.. or senang cerite.. bekerja dari rumah..
kerja.. berniaga.. dan uruskan anak2/rumahtangga sepenuh nya dalam masa yang sama..

jadi.. bahagian mana yang aku tak rasa..?

sampai ada orang pernah cakap "senang lah nak meniaga/bekerja dari rumah..anak2 dah besar2..anak saya kecik2.. nak gerak mana2 pon susah"

bagi aku.. anak2 bukan alasan.. anak2 lah aku selalu menjadi asbab tuk aku menjadi lebih baik.. insyaa Allah..
kalau bukan sebab qaleef dulu... aku mesti masih kat 'situ'
terikat dengan masa 8-5 bekerja untuk orang lain..
dan mungkin gaji aku pon.. 'setakat' tu jer...

saja nak sharing macamana aku meniaga-bekerja dari ngan anak2 ni...
cara pengurusan masa dan macamana aku jana duit sendiri secara sederhana..



masa aku memula sekali ter-jebak dalam perniagaan online.. tahun 2013.. secara tak sengaja..
masa tu qaleef baru nak setahun.. (arwah mak ijan pon ada lagi masa tu)
aku meniaga educational wooden toys.. -sesuai ngan niche aku masa tu yang selalu sharing pasal pendidikan anak2..
memula sekali.. aku amik barang kat GM Klang.. -masa tu bisnes online baru nak up..
Gm pon baru jer onz.. tak ramai orang tau lagi..
n waktu tu pon GM kalau jual barang harga borong.. memang murah.. (tak macam sekarang)

bayangkan.. rumah aku kat rawang..
aku kene amik stok barang kat Gm Klang.. perjalanan ke sana 45-50 minit sehala lebih kurang tuk aku amik barang..
ngan bawak anak kecik lagi kat sebelah.. 
walaupon mak aku masih ada kat sana..tapi aku tak pernah tinggal qaleef tuk orang lain jaga while aku bekerja..
tak.. aku bekerja pon.. aku bawak jer qaleef yang masa tu umur tak sampai setahun (hampir) sama2 duduk lah dia dalam stroller..

time amik stok banyak2... mintak lah tolong pekerje kedai tolong bawak kan (pakai trolley) ke parking kereta bawah..
-penting jalinkan hubungan baik ngan dieorang semua.. aku jadikan kawan2 tuk aku.. belanja kfc kalau datang..borak2 tanya kabar family anak2 dia (beli jiwa)-
alhamdulillah.. semua berjalan lancar..
walaupon penat sangat2.. bukan setakat diri sendiri.. tapi libatkan anak jugak..
tapi aku tak nak malas... 
memang kalau kata malas.. baik aku duduk jer lepak2 umah layan anak tengok tv.. nak belanja sikit2 mintak jer lah kat abah sado..
aku pon tak tau kenapa aku ghajin sangat masa tu..ahahaha
maybe sebab.. berbaloi kot..
untung masa tu 2-3 ribu (dan makin meningkat) duduk2 umah takde komitmen apa.. memang banyak la... 
key word nya cuma kene rajin...tu jer..

dengan anak kecik jugak.. aku sendiri bungkus barang malam2... 
kejap2 anak bangun nak susu.. aku kene berenti buat kerje.. dan sambung balik sampai kelewat malam..
esok nya bawak anak kecik tu sekali ke pos laju hantar barang ber-bag2.. 
sangkut kat bahu.. tangan kiri pegang bag (ikea) isi barang.. tangan kanan pegang qaleef yang kecik lagi (sebab tu agak nya Allah izinkan Qaleef bejalan awal-seawal 9 bulan)
barang berat.. penat..selekeh..
but aku tak dulik semua tu..
seminggu 2-3 kali macam tu menghantar barang ke Pos laju yang jauh nya 20 minit dari rumah..

dan... aku buat semua tu sama2 ngan qaleef..!! 
dia la kehulu kehilir ngan aku sentiasa.. ikut mak nya buat kerja..
dia tak paham..ada masa dia penat.. menanges.. meragam...
semua tu salahs atu cabaran..
tapi aku tak pernah rasa nak berhenti..
dan tak pernah anggap anak sebagai halangan...
aku terus kan..............................




tahun ke 2 aku meniaga online.. aku mengandung anak kedua..
aku masih lagi berniaga online.. kali ni bukan setakat barang2 aku kene amik kat GM klang..
tapi jugak aku kene amik stock Ephyra (suplement kecantikan) kat KL -setiap 2 minggu

income masa tu cecah 9-10k sebulan... tapi aku bukan duduk2 saja rilek2 dari umah dapat duit sejepuk macam tu..

aku buat dengan usaha.. ngan penat lelah..ngan tenaga.. ngan masa aku sendiri..
(ngan pertolongan dan sokongan abah sado jugak)

masa sarat mengandung pon.. aku tak pernah stop.. aku lagi rajin giler bekerja..
kehulu kehilir.. amik stock merata.. pos barang hari2..
bawak qaleef dan bawak perut..


aku bekerje sampai sebelum aku masuk labour room nak beranakkan shaquille..
aku bersalinkan dia 26 May.. bayangkan masa tu.. time gaji.. ahahaha..
memang setiap kali time gaji tu lah aku paling sibuk..
tapi time gaji bulan tu.. aku nak beranak pulak..

sebelum aku betul2 sakit nak beranak tu.. aku masih boleh reply wassap..
aku layan jer cust macam biasa.. 
cust repeat order ephyra (regular cust) transfer duit hari tu tu..
untung aku satu malam.. cecah rm 10k..untuk ephyra jer..
sedangkan aku dah nak beranak sangat dah tu..-tunggu masa jer-
mashaa Allah.. rezki shaquille betul hari tu.. 
aku terpaksa mintak tolong abah sado uruskan penghantaran barang while aku kat spital..
(kalau ingat jugak time tu arwah tina meninggal dunia)

apa aku sharing ni.. bukan nak kata aku kejar duit tak kire keadaan..
tapi aku nak bagitau.. semua tu bukan halangan tuk aku carik duit sendiri dari rumah..
ada anak kecik.. aku sarat mengandung.. bukan kekangan tuk kite sebenarnya..
yer memang lah penat.. memang la susah hangkut anak lagi.. uruskan bisnes dan rumahtangga ngan anak masih kecik lagi masa tu.. kurang rehat.. kurang tido.. 
tapi kalau kite nak.. kite akan buat jer..
yang selalu jadi masalah.. kalau kite tak nak.. malas sebenarnya nak hadap 'kesusahan' tu...
tu yang banyak nau alasan tu..




aku cuma stop niaga barang budak2.. yang aku amik kat Gm tu.. betul2 lepas beranak kan shaquille..
sebab masa tu dalam pantang..
lagi pon baby terlampau kecik tuk aku bawak merata penat2..
aku fokus pada Ephyra jer yang masa tu income kire ok sangat tuk aku..
kurang penat sikit sebab aku just amik stock satu tempat kat Hq kat KL..

anak dah 2 cabaran nya lain pulak...
shaquille baby lagi.. qaleef pon baru 3 tahun..
orang kata 3 tahun tu.. besar mana lah tuk memahami semua tu kan..

alhamdulillah ada masa aku dapat bantuan dari abah sado..
n sebab dah berpengalaman.. dan biasa.. ada masa.. aku panggil van pos laju jer datang collect barang kat umah..
tapi.ada jugak masa aku berangkut shaquille dalam car seat n berdukung time post barang..
waktu tu pulak.. aku kene urus masa tuk hantar-amik qaleef sekolah..

still.. tak pernah berhenti... tak pernah merungut..

sampai la sekarang...perniagaan makin besar.. aku makin advance..
tapi semua tu tak datang sendiri..
semua tu datang ngan kepayahan.. penat.. cabaran... anak2.. masa2... dan semua yang korang rungut kan kat aku tu..
aku dah rasa dah lalui sendiri...
sebelum anak2 aku tu besar (macam orang pikir anak dah besar senang lah nak bisnes) aku dah lalui dulu dah semua step by step tu..

cikgu aku..hanya pada pengalaman...

well.. betul.. bila anak2 dah besar sikit ni.. memang lebih mudah urusan..
anak2 pon dah sekolah... walaupon separuh hari (tuk si Shaquille)
n pandai urus diri sendiri (sikit) memudah kan kerja aku..
dah tak risau sangat...
dieorang pon dah paham kerje mak dia...

masih lagi tak berjaya mana pon...
nak sembang kencang pon malu..
cuma aku just sharing..pengalaman aku berniaga - bekerja dari rumah ngan anak2 kecik...
which is.. setiap bende tu ada jer cabaran nya..

nanti kalau ada anak 3 insyaa Allah kalau ada rezki.. cabaran nya lain pulak..
setiap perancangan Allah tuk kite.. pasti ada asbab nya..
Allah masih tak izinkan aku ber-anak kecik lagi.. pasti ada aturan nya..
aku dapat jer rasa..
orang lain jer yang tak tau..


well.. tuk suri rumah..

berdikari.. amik lesen kereta.. dan jangan takut.. (aku geram betul kalau ada yang cakap.. takut bawak kereta.. takut salah jalan..takut itu..takut ini.. adoooyyy)

kalau bukan tuk tolong asben korang..
buat lah tuk tolong diri sendiri...
aku pon mula dari bende kecik2.. bisnes kecik..
kalau tak boleh buat macam aku.. cer usaha buat dropship.. takde perlu modal pon..
cuma perlu USAHA... MASA..
tu jer yang penting..
kau kalau ada modal beribu pon.. ada masa belambak pon.. ada segala kemudahana..
tapi kalau MALAS..taknak berusaha.. tak ley buat apa...


"orang perempuan belajar tinggi-tinggi dan jadi suri rumah itu biasa... Tapi suri rumah yang berpendidikan tinggi dan berpendapatan tinggi tu luar biasa"