Tuesday, June 22, 2010

urusan pejabat agama~

Lagi 2 buLan lebih nak kawen... so memang dah patut buat usrusan pejabat agama ni kan...??

aku..biLer tang ni aku macam cuak cikit..bab Lain..kalo tak setel boLeh buat aLa kadar jer.. or juz skip.. majLis tetap boLeh diterus kan..
tapi kaLo haL yang satu ni.. aku akan terus panic n tak tunggu Lamer tuk tipon en tunang mengingat kan die pasaL urusan pejabat agama nie... sebab tanpe kebenaran nie sumer.. kompem2 aku tak boLeh kawen...!!

n harus diingat kan.. aku tak suker bende Last minit ok..~

ini pon sebab dah memang prosedur lagi 2-3 buLan baru boLeh apply...

kan senang kaLo macam kursus kawen tu.. biLer2 nak pon boLeh..huhuhu... ~ok..aku paham..sumer ader alasan tersendiri...



1) KHURSUS PRA-PERKAHWINAN - DONE

ni 1st awaL2 lagi kiteorang  dah seteL.. Ley tengok kat n3 ini

baru dapat sijiL kursus..beLom tentu kompem dapat kawen...~ngeeee


2) UJIAN KESIHATAN/HIV TEST - DONE

yang ni pon vaLid 6 buLan jer.. so last month kiteorang pergi... kiteorang pergi kat Klinik kesihatan Shah Alam sek 7.. cume yang pelik nyer... hanyer boLeh di buat selepas pukuL 2 petang.. naseb baik memang dah tau awaL2.. so..tak de lar..pepagi bute aku buang mase tercongok kat depan kLinik tu...~huhu..

en tunang pon mase ni amik half day kerje.. n agak besh nyer.. urusan ni amik mase tak sampai sejam kot.. aku tak pasti sebab aper... may be sebab tak ramai.... dapat resuLt waktu tu jugak...sangat pantas...!! n aLhamdulillah..tak de ape2 yang mencurige kan....~




3) CHECKLIST DENGAN PEJABAT AGAMA - yang ni bikin hati aku cuak.. dan panik ok..!!


tak tau nak start dari maner... so..1st aku push en tunang seteLkan urusan die duLu...

- isi borang permohonan nak kawen ~pengesahan penolong pendaftar nikah
- Lengkap kan borang mastautin ~sebab en tunang orang johor

dah siap..then bagi kat aku.. baru aku Ley seteL aku nyer puLak... eeeerr... macam tu beTul kan..??

*yang ni aku kene tanyer pade orang2 yang baru kawen nie.. macamane prosedur yang betul supaye tak kelam kabut...


semaLam aku print lagi borang tu sumer kat Laman web rasmi JAIS kat ~SINI
senang kaLo sumer boLeh downLoad jer kan...~
persoaLan... 
1) patut ker aku mintak cuti tuk uruskan suMer nie..??
2) kaLo en tunang tak seteL bagi kat aku..aku nyer tak ley buat duLu ker..? 
3) aku kene wat akuan buJang jugak..??


aku dah pergi kursus kawen..tapi..eeerr...sumpah tak berape nak hengat ape yang derang ajar ari tu..!!! lagi pon beLajar ngan praktikaL lain...~

oowwhh... risau nyer aku....~

8 comments:

farahfatihah said...

wahh dah start nak setel pasal doc nikah ek...fara xbuat lagi..tunggu lagi 2 bulan mcm aty hehehe nnti update yer pasal ni...

iedayah said...

yang..better mtk cuti..ap2 nnt senang..hihi..asyik keja je..tntu pnt kn..huhu..nak kawen kn tunda keja.ahaks..

asna cute said...

pihak lelaki tue lepas isi semua borg kena dptkn cop pengesahan drpd kariah dia dlu bru akak boley proceed. Lepas tue surat akaun bujang jgn lupe. Fotostat sijil kursus kahwin and fotostat IC. =))

Chaiyok! chaiyok!

♥ balkidz_hunny ♥ said...

haah dear..cepat sruh cik abg setelkan..
nanti awak punye turn pulak..
:)

@ty_farEd said...

fara ~ tinggal lagi 2 buLan.. kaLo lame lagi agaknyer i tak buat paper pon Lagi..adeeyy..fenin...

iedayah ~ mintak cuti..?? *sigh.. doakan saye senang dapat cuti yer.. :) sangat penat n sangat susah jugak nak apprve cuti...

asna ~haa...awak baru kawen.. ley mintak opinion kan.. oowwhh..terlupe pasal surat akuan bujang tu.. kene cek baLik nie.. eerr.. saye pon ker..??

balkidz_hunny ~ kalo die nyer tak setel i tak ley wat duLu ek..??

.:Mrs. Engineer:. said...

aty : u punye HANYA bley wt after tunang u settle...sbab kte kne bg pihak lelaki punye skali time hntr borang kt kariah kte... :)

my note said...

surat kebenaran berkahwin, pihak lelaki kena siapkan semua sekali termasuk la dengan cop dari kariah tempat tinggal pihak lelaki(termasuk dengan surat akuan bujang - suart nie penting, sbb JAIS mintak JAWI x mintak). Selepas siap, baru la kak ati completekan borang kak ati (surat akuan bujang, fotocopy IC, wali, saksi (2 orang ). Kak ati bawak 2 org saksi n wali ke masjid (kariah) untuk tanda tangan depan jurunikah (kena kol dulu jurunikah uat appointment). klu kak ati, anak sulong, surat nikah mak n ayah kena fotocopy jugak..., dh dapat tanda tangan baru hantar ke JAIS untuk proses pastu dpt surat kebenaran..., dpt surat bagi kat jurunikah..., better cuti sbb seharian jugak nk selesaikan surat kebenaran nikah

@ty_farEd said...

yanie n my note ~ tterime kasih banyak2...sangat membantu...thanks again..