Thursday, May 19, 2011

motor tergolek depan mata

hari2 gi kerja..
kene redah jammed...
boleh di katakan.. hari2 jugak lar ade eksiden...
samaada eksiden kecik atau besar...
kaLau tak waktu pergi..mesti waktu baLik..
kekadang.. pergi baLik ade eksiden...
kaLau ujan tu.. kebarangkalian nak ade eksiden tu memang kompem ar...

aku bukan ape...
kaLau ade eksiden...
memang kompem2 jalan akan jammed...
yang pelik nyer... ade eksiden yang sebelah jaLan sana pon...
tapi jalan sebelah sini tu pon jammed sekali...[geram]
rakyat malaysia ni kan perihatin..[uhukss]


aku paham.. tak de saper suker terlibat ngan eksiden...
menyusahkan...
kekadang pon..bukan salah sendiri..
tapi salah orang lain.. kite lak terbabit sama...[biasa]
part tu yang susah sikit nak hilang sakit hati tu...

contoh nye ::

pagi tadi..
atas jambatan..lepas tol damansara pj...
betuL2 depan mate aku..cuak gak aku...

motor tu tergoLek tak sempat elak kereta Myvi hitam depan aku...
yang bangang sangat tak reti2 nak pasang signaL...
bile nak tukar line kiri...
aku kire pemandu myvi hitam tu tak tengok belakang pon..
terus2 masuk jer....
line jalan tu pulak memang hanye ade 2 jer...
atas jambatan pulak tu..
kompem lar motor akan lalu kat tengah2 line kan...
100% aku salahkan kereta Myvi hitam tu... [bengang]

aku sendiri pon mase tu nak tukar line kiri...
so..sedang berkire2 nak masuk..
dah signaL okeh..
banyak motor lalu..memang susah nak masuk...
walaupon ade ruang tuk masuk kereta kat line kiri tu...
tapi tak lepas sebab motor lalu kat tengah2 tak renti2..

tapi..tetibe kereta depan myvi hitam tu keluar line dan nak masuk line kiri...
sedangkan baru jer ade motor lalu sebelah aku...
motor tu memang tak ley nak ngelak mane2..
kanan dan kiri ade kereta...
jalan tu memang sempit...
so..nak ngelakkan kereta tu...
dan kereta2 lain...
tak tau macam mane..motor tu tergolek kat depan aku...
nasib baik aku memang bawak slow...
[kompem ar kene slow..kereta banyak..]
kalau tak aku mesti dah terlanggar motor tu...

aku cukup bengang ngan myvi hitam tu...
die selamber jer jalan...

tanpa rase bersalah [aku rase]
[kalau laki aku ade time tu..mesti die dah kejar kereta tu..] 

aku ngan kereta yang kat belakang dah stuck..
nasib baik masih ade ruang nak lalu...
tapi mintak maaf lar kat bang motor tak dapek nak turun nolong...
banyak dah motor lain benti menolong...

mungkin eksiden tu tak teruk untuk abang motor tu...
mungkin motor nye pon tak siyes...
tapi..tau tak kesan dari sikap pemandu macam myvi hitam tu...
membahayakan semua pemandu dan penunggang lain ok...!!
dan tak pasal2 jalan yang sememangnyer slow..dah jadi jammed...

bayangkan kalau motor tu laju...
bayangkan kalau kereta aku laju...
bayangkan kalau kereta lain pon same laju...
dan tak dapat mengelak motor yang dah tergolek tu..
bayangkan kalau motor tu terlanggar kereta aku atau kereta lain...

kan dah panjang ceritenyer nanti...[sigh]

tolong lar para pemandu lain...
jangan terlalu mementingkan diri sendiri..
semua orang pon nak cepat sampai ke destinasi...
semua orang pon ade banyak hal...
jangan pikir macam ko sorang jer bawak kereta..
macam ko sorang jer bayar cukai jalan...!!

kalau nak over take atau tukar line tu...
tolong lar bagi signal...
bukan kene bayar pon pakai signal tu..!!
dan tak susah pon..tak guna banyak tenaga pon...apetah lagi minyak..[geram]

dan kalau dah bagi signal tu pulak...
tolong lar bersedia...amik sedikit masa...
pastikan keadaan betul2 sebelum nak masuk atau keluar line...
jangan ingat biler dah bagi signal boleh suker2 nak keluar masuk...[geram lagi]

cerita kat highway
bayangkan kalau kat highway...
kite duduk line paling kanan..
kompem ar kereta kat line tu laju2 kan...jalan agak clear..
sekali kereta line tengah bagi signal dan terus masuk...
lepas tu..kalau laju same tak per...
ni terhegeh2 baru nak tukar gear...
[biase lar kan kalau kereta lepas break slow sikit nak pam minyak]
so..kereta2 yang sedia laju kat line paling kanan tu..
agak terganggu..sebab kene perlahan kan kenderaan 
dan beri laluan pade kereta yang terhegeh2 nak masuk tu...
tu pon kalau sempat brek atau memperlahankan kereta...
kalau tak...boleh jadi punca eksiden....[biase]

cerita kereta terhegeh2 kat line paling kanan
aku tak peduli kalau ko nak bawak kereta ferari sekali pon...
aku memang tau kereta tu memang laju...
tapi kalau nak bawak ala2 bersiar2 di tepian pantai kat line paling kanan tu...
tolong lar dok tepi2...
bagi lar laluan pada kereta2 yang walaupon hanye berkuasa kucing..
tapi..mngikut had kelajuan yang sesuai ngan laluan tu...
[kalau kite potong kereta2 hebat ni kang..tercabar pulak...]

bagi aku sekarang...
lelaki dan wanita..same hebatnye biler bawak kereta...
tapi tak kisah lar ape jantina ko atau aku..
yang penting... same2 jage keselamatan di atas jalan raya...
sebab.. ape2 hal pon... orang lain pon akan terlibat sama...
[aku paham ade bende tak disengajakan]
aku sendiri bawak kereta laju...
tak sempurna mane...
dan sesetengah mase...tak atau terlupe mengikut undang2...

tapi... jangan lar terlalu mementingkan diri...
hingga mampu membahaye nyawa kite dan orang lain...

kekadang bende senang2 jer nak kene ikut..
contoh macam trafic light...
sabar seminit dua ape lah salahnye...
dari biler kite kene hadapi eksiden yang lebih rumit dan menyusahkan...

memang betul..ajal maut atau ape saje yang berlaku..adelah ketentuan DIA..
tapi... kite boleh elak dan mampu mengubahnye kan...


untuk diri sendiri jugak supaye sentiasa berhati2 dan beringat..

p/s :: pagi2 dah buat aku naik hangin...
aku tak sempat nak amik gambar..sebab aku nak cepat gerak supaye tak menjadi salah sorang penyumbang kesesakan kat situ...



10 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

pemandu di malaysia ni memang tak perhatin kak..mereka pikir ada orang lain akan amik kisah dan berhati2 dengan mereka..tu sebb banyak kemalangan berlaku kerana kecuaian dan yang jadi mangsa adalah orang yang tak bersalah :)

Mila Ahmad said...

mila pown penah lalui cam 2...takut giler tgk moto yg bwk laju pas 2 kete yg xreti nk bg signal...sebb diaowg kita yg jadi mangsa...

eamy milea said...

huhu...sadis tul bile ada pemandu yang tak berhemah macam tula x bagi signal...memang sengal tul...sy sebagai penunggang motosikal ni memang geram bile pemandu kete dah la laju pastu cuai bila nk tukar line x bagi sgnal...rase nak hempuk je kete die tu ,,hihi,..everyday memang ada je motosikal yang tergolek..nak2 kat sabah ni diaorang tak ramai yang reti bawak motor..(bukan nak kata la) naik moto pun terhegeh2 je so bila ada kete cuai camtu mmg cian la...huhu..(panjang lak komen cni)..=)

Miss Sunshine said...

sangat suka entri ni....
pengguna jalah raya sekarang dah semakin biadap...
kalau semua ikut peraturan dan ikut common sense.. mesti tak berlaku kemalangan kan... [bengang jugak ni]

Kadang2 kita yang cukup berhati2 dan berhemah ni menjadi mangsa kecuaian dan kebangangan orang lain.

Oops.. sori2 terkasar kat sini... Tapi baru 3 minggu lepas, met an accident... salah dia pastu nak salah2kan kita... Geram2..

UyaRayza said...

suke entry nie..x suke pemandu yang feeling2 bawak kete kebal

Peri PiA said...

terok kan malaysian driver :(

tu la selalu terserempak dgn xcident

semoga kita dilindungi..Amin

Zura said...

mmg..kekdg nk msuk simpang suke nau xbg signal..ingat org faham ke..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bersepah pemandu yg truk skang nieh...

fazilzura said...

mmg xdak sivik pemandu tu ..

ado nmpak jgk smlm , tp drive nye pempuan , main tuko lane suke2 je tnpa kasi signal , gerammmmmmm jek.. sib baik kami x tergolek kt jalan (kami naik moto)

EedaFizZ said...

Tang bagi signal tu memang setuju. Ramai yang pandang remeh pasal bagi signal padahal yang tu yang penting untuk pemandu lain..