Wednesday, August 10, 2011

dah Lar MAHAL.. tak sedap langsung pulak tu....!!





ade peniaga kat bazar Ramdan..
yang memang kerje asal sebagai peniaga..
tak kisah ar samadaan bulan Ramdan ker tak...
dah memang biasa memasak...


tapi ade peniaga bazar Ramdan...
yang berniaga hanye pada buLan Ramdan tu jer...
mungkin hanye nak memeriah kan menu Ramdan...
atau mencarik duit beLanje lebih tuk beraye....


dan aku yakin...
peniage2 bazar Ramdan....
rezkinye berlipat ganda...
sangat jarang makanan ata minuman yang dijual tak habes...
aku pernah gi bazar Ramdan di hujung waktu nak berbuka...
malangnyer...
hampir semua gerai dah membungkus menandakan makanan dah habis terjual...
tak kisah ar ape jenis makanan pon...


sebab bulan Ramdan...
pembeli2 yang lapar..
segale makanan akan nampak sangat2 sedap...
membeli tanpa berkire...
walaupon MAHAL..!!!
dan tak sepadan ngan kualiti dan kuantiti....!!
dan waktu2 ni jugak lar...
peniaga2 akan amik kesempatan....
meletak harge sesuka hati..
walau makanan yang dijual tak sedap mane pon..!!!


pernah tak ko beLi agar2 macam2 kaLer n konon2 macam2 rase...
tak kire lar kalau agar yang ko pilih tu konon2 rase strawberry..rase pandan..rase coklat...rase laici...
ngan harge sepotong 4 segi kecik tu.. 50 sen..??
tapi biLer baLik rumah agar2 yang ko pilih macam2 rase tu...
sebenarnyer cume ade satu rase...!!!
rase tepung n tawar..!!
aku pernah...


pernah tak ko beLi kat bazar Ramdan tu...
konon2 nak nasik Tomato yang dah lame ko tak makan...
dengan harge Rm 6 hengget hanye ade lauk ayam masak merah dan acar nenas+timun..
tapi biLer ko baLik berbuke pose kat umah..
Nasik Tomato tu kering n same rasenyer ngan nasik goreng kosong...!!
atau seperti nasik kosong yang hanye ko letak warne merah n garam gule jer bagi rase...
langsung ko tak boLeh panggil nasik Tromato pon...!!
aku pernah...


pernah tak ko beLi air soya panas...
ngan harga Rm 3 hengget satu plastik...
tapi rasenyer hanye manis sira gula lebih dari rase soya tu..??
aku pernah...


pernah tak ko beLi air tebu...
yang warne hijaunye cantik menawan....
dengan harge Rm 5 hengget satu jug...
tapi rase macam kordial..!!!
dan memang2 sah tu bukan tebu perah mesen...
aku pernah...


pernah tak ko beLi kuih cara gula..
yang kaler hijau tu..
dengan harge 40 sen sebijik kecik giler tu...
tapi manis gula tu hanye sikit..
rase tepung yang lebih..!!!
aku pernah


hanye sedikit contoh...
dan bukan sekali dua...
berkali2..!!!
bukan nak merungut..
apetah lagi tak bersyukur..
tapi.. patut kah kaLau niLai duit kite ditukar ngan sesuatu yang tak berbaloi tuk di beLi..!!
bagi aku...peniaga sebegitu hanye amik kesempatan..!!


tahu tak peniaga2 tu...
yang pembeli2 sedang dalam kelaparan n kehausan sebab berpuasa...
mengharapkan agar...
makanan yang dibeli daripada penat lelah mencarik rezeki hasil titik peluh yang halal tu...
dapat mengisi perut mereka...
dan memberikan mereka tenage semula...
tuk terus mencarik rezki keesokan harinye...
tapi..sedih nyer.. biLer peniage yang hanye pikirkan keuntungan...
tanpa amik peduli kuliti rasa makanan atau minuman yang dijual tu...
pembeli tertipu ngah rupe n warne yang nampak menarik...
pembeli yang lapar.. terbeli dan hanye boleh redho...
kaLau tak nak membazir...
atau terlalu lapar dan tak de pilihan lain..
terpakse ar makan jugak...
tapi.. kalau langsung tak boLeh dimakan...
ibarat kite membuang duit kite sendiri ke daLam tong sampah..!!
sangat menyedihkan...!!




bagi aku... nak meniage biarlah ikhlas...
insyaallah..rezki Allah beri akan lebih berlipat gandenyer..


mungkin tak semua peniaga macam tu...
aku pernah jugak makan makanan yang sangat sedap n berbaloi hargenyer...
perut pon kenyang... hati pon senang...
same2 jugak tak dapat dosa...[maki2 makanan n penjual]




p/s :: dah jarang di Bazar Ramadan... biar lah masak tak seberape.. janji lebih puas hati..
korang ade pengalaman membeli makanan mahal kat bazar Ramdan yang rase tak setanding harge..???









31 comments:

ratusiput said...

dengan itu sila jangan membeli di bazar.ehehe...tp mls lak kan nak masak beriya2..weekend ble la...ari keje???bazar jugak cari :)

cik fadh said...

huuuu semuanyer penah kak . hanginn satu badan . hari tu pown mmg ade beli agar2 pelbagai warna tp semua rase same, tawar lagi . nasib die jual 3 empat segi tu singgit . kalo 50sen tu xberbaloi sgt2 . erghh !

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mestilah pernah....byk berniaga nk untung sedangkan kualiti 0...pernah x dia org fikir menipu kiter ngan cara gitew sangat x elok? sebab duit tue akan jadi darah daging dia jugak nanty....

Anum said...

anum pernah terkena beli air soya ..
gerammmmmmmmmnya

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

sy ada tgk sis..dia meniaga kat pasar mlm hrga len,kat bazar di up nya..

ceh..hampeh..

luaran nmpk sedap tp hakikatnya idak..

so,nak puas hati,beli brg,msk sndiri..

xda dah pokpek2.. =)

iduraz said...

ku salu terkena seperti di atas..hehe..memang tui pon, ada yang berniaga tuk bulan nih jer, jual makanan ntah ape2 rasa...nak untung jerk..bak kata kawanku, bulan pose nih jual batu masak sup pon org beli kot...wakakakaka

Noor Azwa Abdul Wahab said...

betol2..hari tu kiter beli kueteow sup siam..ambik yg spesel ingt best la...last2 sayur kangkung yg batang keras tu dia ambik...eii. camna nak berkat...

afY fiYuNa said...

yes aty..mmg pun..susah sgt nk cari peniaga kt bazar yg btol2 ikhlas nk berniaga...ummm sepnjg 10 ari puasa nie..fy penah jejak skali jek bazar..pun sebab nk jupe kawan yg berniaga kt ctue...
feel nk g bazar mmg xde..sebab rata2 yg jual semua sebab nk untung...
moralnye...kena la masak sndri an..
hehehe tp klu dah jupe pot yg besh nk beli kuih or lauk...kompom pegi jugak wpun x g ari2...

Miss Sunshine said...

ishk... tu yang tak patut tu.. dengar kat hot chat pagi td.. peniaga merungut kata pembeli ni asyik komplen mahal3...

sebenarnya kita sebagai pembeli kita nak harga yang kita bayar tu berbaloi dengan kualitinya kan.. harga agak mahal tapi sedap, memang berbaloi kan...

puasa tahun lepas, tahun ni tak pernah jengah pun bazar ramadhan.

.:Mama Dhia:. said...

kan bagus kalo peniage2 ni ade sedikit rase nak bersedekah dan masak biar ikhlas..jangan hanyer nak untung semate2.. kan?? kan??

ade pengalaman jugak..beli popia basah..sekali time nak makan dah basi..huhuhu...

PinKy MoMMa said...

boleh dikira..rasanya kurang dari 3x ke bazaar ramadhan huhu :)
mahal!

lebih sedap masak kt umah :)
jimat pun jimat..yg agar2 tu memang rasa dia sama kan..kaler je cantik huehuehue

Reensyarinie said...

penah beli air tebu masam...basi!!!

aTy _faRed~ said...

ratu siput :: memang yer ar...waktu kerje blk dah lambat..tak sempat nak masak...!!ggrrrr

cik fadh :: eeeee.... geram kan..!!

Lady ayu :: derang hanye pentingkan untung jer...

anum :: kalau tak sedap kat satu tempat tu..tak hengen nak beli lagi...

malynd_anggun said...

pernah juge kene...lg teruk, xsempat pun lg waktu berbuka, rupenye dah basi..xtau la kot2 semalam punye dia jual lg ke kn..huuuuu...lg pun depa nih masak awal pg kn..huuuu

farahfatihah said...

ari tu fara beli soto mahal xsedap nasi impit ada 4 biji jer..adehhhh

Vna Sandhu said...

samalah..I pun dah jarang beli kat bazar, kalau beli pun sebab balik keje lambat & x sempat nak masak

memang every year makin mahal & makin x sedap

kalau nak list down pengalaman sendiri, memang banyak..lebih kurang mcm aty list down tue huhuhuuuu

LuN@_aiDi said...

aty saya juge pernah mngalami perkara2 diatas (satu ketika dulu ler)

sepatutnyer dibulan Ramadhan neh, kter berniaga sambil bersedekah,
tapi
segelintir peniaga di pasar ramadhan berniaga sambil cekik darah!!
ada ker patut!! ishishish..

aTy _faRed~ said...

nuyui :: memang yer ar dik..!! derang suke2 hati nak naik harge...grrrr...

iduraz :: betul lar tu... orang ngah lapo memang macam tu... huhu..tu yang selalu terkene tu...

Noor Azwa :: haaaa..tu lagi satu..suke gune bahan2 yang dah tak elok n rosak...

afy :: waaahhhh..pernah gi sekali jer...[kagum giler ni..!!] saye kalau boleh pon tak mo gak beli kat bazar..tapi tak sempat ar nak masak ari2...

miss sunshine :: kalau derang meniage elok2...tak ar ramai merungut kan.. ni dah ar tak sedap..mahal lak tu..tu yang semua sakit hati...

Mama Dhia :: popia basi tu pernah terkene 2 kali tahun2 lepas..!! geram...

Nad :: kan besh kalau ade mase nak masak sedap2 macam awk...[jeles]:(

reen :: tu pon pernah gak..!!!

misz sheyla said...

dah biase...benda2 ni selalu orang yg dah selalu berniaga..die tau mane nak cut bahan....alaaa dear..len kali beli air tebu yang ade mesin kat belakang tu..kite leh tengok sendiri die mesin...huhuhu

aTy _faRed~ said...

malynd :: basi..?? kalau sempat nape tak hanto balik kat peniage tu..biar die rase...

farah :: haaa..tu biase tu... kuah jer lebih kan..isi tarak..!!

vna ::tak ssempat masak tu ar punce2 terpakse beli kat bazar...tapi bukan dapat rezki.. makin membazir ade lar.. yer ar.. memang tetiap tahun harge jadi makin mahal...

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

pernah dpt mknn yg dh basi...sakit je hati

Leonora Halim said...

Aty.. biasalah nie.. setelah lebih kurg 7-8 tahun bekerja di KL/Sngor ni.. i know wic stall/ wic pasar ramadhan/ wic restaurant to buy from odi... :) so no more try try test test... mmg tak sedap!!! especially i ni mmg tak boleh kalau takde kueh2 kelantan... :) and kueh2 authentic kelantan mmg susah nak cari yg sedap kat sini...

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

selalu kena camtu kak.diowang nak untung je.teruk betul.ade tu maera beli murtabak, rm5 tau! dah la kecik. pastu last-last upenye daging dia tu basi. sedih btul.tak makan pun.

cheq sue dieyha said...

mmg dah selalu kne yg mcm tu,lbih2 ag klau mmg teringin bebenor nk mkn,mahal pn sggp beli tp ble mkn je,hampeh...rasa x sme mcm yg kte nk.klau ari tak keje,masak sendiri lebih berbaloi.mcm aty ckp,mcm buang duit sendiri dalam tong sampah..

aTy _faRed~ said...

misz sheyla :: ade mesen tau kat belakang.. ade pulak tebu2 melambak..tapi tak terpikir lak apesal tak de hampas tebu... belakon lebih..!!

Sue :: makanan basi tu memang paling zalim ar rasenyer...

Leo :: ai pon macam tu..kalau kat shah alam tu memang ai tau..tapi sejak pindah ke rawang ni.. kire pengalaman pertama gi bazar sini n tak tau yang mane ok atau tak...

maera :: murtabak 5 hengget..!! mahal nyer..!! kat sini murtabak kire murah..tapi bawang banyak giler..!!! tak suker...!!

Cheq sue :: sedih setiap kali kene buang makanan...tapi tu ar..nak makan tak besh n tak lalu...nak salahkan sape...*sigh

ZaNa aDieyZa said...

isu ni mmg dr dulu lagi timbul.. hr ni smpai keluar berita yg ada budak meninggal dunia lepas makan makanan yg dibeli di bazar.. sedih betul dgr berita tu..

pernah jugak zana beli kuih tapi bila makan rasa nak muntah sbb macam x masak jer.. geram kan..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

beli kudap2 jew...
lain masak sendiri...

Nora Shahaira said...

akak setuju..dan puasa tahun ni akak nekad tak ke bazzar..dan..sampai puasa hari ni, insyaAllah belum lg ke bazaar...pasal dah banyak kali kena macam tu la..

thezaila said...

omg!! sangat la selalu jadi aty oooi.. sakit hati.. semalam beli roti boom... dier punya kuah, adeh.. x reti nk kata la.. mcm amik air, panaskan n masuk rempah kari.. dah tu cair bukan main... mcm ni pun derang nk meniaga.. *sigh*

Budgetbride said...

saya pernah beli lauk, bile berbuka tengok dah berbau. hampes je.. lebih baik beli pd mereka yang jual truout the year berbanding yg buka gerai tyme ramadhan aje. bukan ape, sbb dah ramai sgt terkena. lain kali nak berniaga, biarla ikhlas, btul tak? sabor aje la..

dinashuz said...

dear, yg menyedihkan, ada peniaga yg cuba jual benda x elok, masa 1st week of ramadhan haritu, dina n hubby pegi bazaar, pastu tetiba hubby tringin nak makan ikan pari bakar, so ktrg pun beli la... turned out to be, ikan tu ikan lama, bukak2 je drp bungkusan bau ikan tu busuk! masa kt bazaar mmg la x bau sbb dah bercampur bau ayam bakar la, mknan2 lain la... sedih sgt... dahla yg jual tu pakcik pakai kopiah lagi.. haih....