Tuesday, November 22, 2011

Aku jugak mahu susukan anak aku secare eksklusif walaupon bekerja..!! macamane..??





aku sebenarnyer betul2 zero [0] pasal hal ni...
biler mengandung nih..
awal2 aku terpikir..
mampu ker aku buat dalam keadaan aku sibuk bekerje..
aku benar2 mahukan anak aku dapat full breast feeding dari aku..
dari ibunya..
aku hanye mahukan yang terbaik untuk nya...


biler bace dalam majalah..
dengan timming..
ngan segale macam peralatan..
ngan segale macam hal..
buat aku risau..
aku betul2 tak tau macamane nak pikir..


tapi alhamdulillah..
Allah permudahkan segale..
kawan2 dan maklumat internet banyak membantu..
aku nak cerite pasal penyusuan susu ibu sepenuh mase walaupon bekerja..


tentang bantuan peralatan...
cerita pasal BREAST PUMP..
aku berterima kasih sangat2 pada Mummy Leo sebab banyak bagi info kat aku..[melalui email]
selain dari info2 dari blog kawan2 jugak...


sebelum aku bercadang nak pakai Breast Pump..
selalu daLam kepale aku terpikir2..
1] MANUAL atau ELECTRIC pump?
2] kaLau Manual pump leceh tak..??
3] kaLau Electrical Pump pulak merbahayekan kita tak..??
[kot2 boleh dapat breast cancer ker] 


orang kate kaLau nak beli ikut keperluan...
Breast pump ni aku tau aku akan sangat2 perlukan nyer sebab; 
1] aku bekerja dan confirm aku akan hantar baby pada orang@nursery
2] aku memang berharap sangat2 dapat susukan baby ngan susu aku sendiri selame mane termampu walaupon aku tak dapat nak jage baby sendiri [sedih]


ko pon tau kan khasiat susu ibu macamane..
jadi aku harus gigih dan cekal..!! [chaiyuk]
sebab2 tu ar.. 
Breast pump dan segale macam bende yang berkaitan ngan die..
aku awal2 dah senaraikan daLam list pembelian barang baby...
walaupon..eerrr...mahal gak ar kan....


pasal kemushkilan aku yang fes tu..
samaada manual atau electrical breast pump
jawapan dari Leo buat aku terus tekad pilih electric Breast Pump..!!
kenape..?? 
sebab Leo kata [ikut pengalaman dia]
jangan tengok terus dah manual pump..!! [huhu]
pakai electric pump lebih efektif..
hasil pandangan orang ramai [cehh]
aku bersetuju ngan Leo jugak..!!! [eerrr..walau pon aku belum pon nak gune lagi]




aku jugak selalu blur kalau pikir pasal biler aku nak beli bendalah tu semua..??
daLam masa pegnan ni ker atau biLer aku dah beranak nanti..
aku risau.. kang aku dah beli riban2..
tetibe susu aku puLak tak efektif..
hah..macamane tu...*risau








tapi pengalaman orang tua macam mak aku sendiri banyak membantu aku..
aku yakin aku boleh buat [dengan izin Allah]
aku akan cube buat dan usaha..
[walau dalam hati tak pernah berhenti dari RISAU]
aku tak nak terlalu negatif..
mak aku cakap.. nanti ley kesan jugak pada susu kalau kite stress..


dari sharing Leo ni jugak...
sikit kerisauan hilang..
usaha..selebih nyer aku serahkan pada DIA...
kat blog Leo banyak tau ilmu2..maklumat2 yang berguna pasal penyusuan ni..
tentang..timming..tentang macamane nak hasilkan susu banyak..
termasuk lah jugak pemakanan yang betul dan elok..
[mekaseh Leo]


jadi boleh ar aku beli BP ni dari sekarang...!! [yaaeeeyyy]
semangat...
eerr...dah beli pon sebenarnyer...
mase kat Expo baby Mid Valley haritu...[ngeh ngeh ngeh]


pulak tu..
dah beli breast pump.. harus ar beli nak beli set2 lain pulak..
nak kene beli sterilizer...storage..extra bottle..warmer pulak..
nak pikir breast pump pon aku amik mase berbulan2..
[lepas tu biler ade sales...sawan terus tak boleh pikir panjang] 
nak kene pikir pasal yang lain2 pulak..
nak beli BP..aku mahukan yang 2 in 1..
direct electric pLug.. dan boleh gune battery jugak..
senang nak bawak gi traveling.. [kot2 lar kan nak kene guna]
macam banyak jer kan nak kene pikir..


puLak tu..banyak pulak brand kat pasaran...
siyes memang belambak..
sampai ko tak tau mane lebih dan mane kurang..
ade orang yakin dengan brand popular jer....
harge mahal tak kisah..
ko konpiden ar kire kalau rega mahal..barang mesti elok punyer..
silap..!! banyak brand yang ko rase tak berape nak popular..
tapi sebenarnyer dikalangan2 mak2 yg berpengalaman..
brand tu sangat femes..!!
aku jugak hampir terperangkap ngan situasi tu tau..*sigh


jadi sebelum membeli tu..
ko survey ar betul2..
melainkan ko memang bajet riban2 tak kisah nak kuarkan berape asalkan ko beli yang jename yang ko rase hebat kat mate semua orang...




lain orang lain citarase dan lain jugak penggunaannyer..
sesuai ngan orang tak semestinye sesuai jugak ngan kite..
yang mahal tak semestinya elok..
dan yang tak popular tak semestinye tak besh..




p/s :: korang2 yang berpengalaman..cerite sikit pasal tempoh penyusuan anak korang...













17 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

almk..takde pglmn la plak..

ciNDerella stRikEr said...

nad pakai s3 je. sehingga hari ni nad rasa sgt berbaloi sbb susu sentiasa ada walopon xsemeriah mommy2 yg lain. Gigih Nad angkut s3 tu ke mana sj, ada je masa terluang + tmpat strategik, confirm mengepam utk QQ.
Jgn risau, insyaAllah berbaloi pelaburan dgn niat yg baik

Natasha Farina Arifin said...

mommy cha pon xder experience lagi..tapi dah beli spectra 3 yg lektrik nye lah..semua dah lengkap..bab byk susu or tak..nanti kena harus caiyok2...susu nih kalo nak byk diri kita yg kena stimulate dari awal bersalin..kena selalu ckp kat diri sendri..oh..byknye susu aku..lama2 insyallah ada lah susu tu..lagi satu..nanti aty letak pic baby kat beg breast pump tuh..time nak perah je tgk gambar baby or else rakam gambar or video baby dlm hp..time nak perah tu..tgk jer gambar dia..insyallah nanti ada lah susu yang keluar...amin...cewaH! mcm dah bersalin jek aku pon nasihat org hihihihihi..

Tina Othman said...

atie, kat fb ada satu group untuk ibu menyusukan bayi, bagus sangat group tu mcm2 info ada

hana yoriee said...

aty: nak tanya..aty beli breast pump apa yg ada electric and battery operated? hana pun duk survey gak ni? blh share? tq..

e k i n ♥ y u s r i said...

akak beli BP jenama ape ea?
ekin nak try survey2 jugak
masih pikir2,nak beli ke x
yg elektric mcm mahal je
sgt berbelah bglah

fatihiah said...

u da beli? brand apa??? waaaaaaaaaaaa fati tak beli pon lagiii :|

~ NANA ~ said...

bab2 brest pump ni pon i pening tp i mcm berkenan dgn madela freestyle punye pump! haha tgk la kalo ada bajet lebih blh beli yg madela freestyle tu :P

btw i ada terbaca kat mne ntah yg kata manual BP pon penting in case kita travel...ntah la, mmg pening pk psl ni

zatil hulwan said...

sy baru ja terjerumus dlm bidang susu ibu ni..anak pun br 3 bulan..kalo sy, xkisah pakai pam manual ke elektrik, hasil dia sama ja kat saya..sbb mula2 (time pantang dl), sy pakai manual..skang ni pakai elektrik..hasilnya lebih kurang ja..cuma pakai manual tu , kena guna lebih tenaga skit la..tp still ok sy rasa..hehe
dulu kan time pregnant, org slalu kata, 'xpayah la beli breastpump awal2/mahal2, sbb tak tentu lg kita ni byk susu ke tak'..actually pendapat byk susu n kurang susu ni xwujud kut..sbb selagi kita rajin stimulate dia, insyaallah rezeki tu ada..so kalo aty dh beli bp skrg pun, mmg xrugi..sbb nanti kat hospital dh boleh start pam..kita tatau kan apa akn jadi nanti, sbb ada kes yg ibu xdpat direct feed bb dia kat hosp sbb kena nipple crack, bb kena masuk icu (doa dijauhkan) n macam2 lg..so breastpump mmg sgt berguna..
ni just dari pembacaan n pengalaman sy yg xseberapa ni :)

Rozita said...

beli jenama apa dik? akak pakai spectra 3 je.. alhamdulillah ok dah dapat la terus sampai anak 1 tahun lebih walau tak eksklusif... cuma akak nak pesan tak yah beli la sterilizer tu.. membazir je.. akkak beli jugak masa anak 1st dulu.. sudahnya duduk dlm stor.. payah nak manage.. yg senang rendam/rebus botol dalam air panas je.. lagi cepat..

Anum said...

ermmmmmmmmm
belum ada pengalaman

ryy.han said...

klu rezeki lebih ada yg siap beli deep frezer tuk simpan susu...

on top of breast pump, rasanya elok jugak belajar teknik marmet - manual expressing of milk...sbbnya klu super engorged pakai ape jenis pump pun xjalan and really useful in case tertinggal parts kat umah..*ni klu rumah jauhla nk patah balik amik breastpump*..

klu teringin nk pakai bp yg mahal leh join kutu bp - at least tak terasa sekaligus membayar

farhanna said...

aty, i pun kalau boleh nk cmtu gak.. then dh prep beli breast pump medela free style.. hopefully dgn bantuan breastpump.. bnyak la hasilnyer nnt

iedayah said...

Wa..gud info..thnx 4 shring this dear..nnt bl ad rezki i,blh la slu rujuk kt blog u kn dear..=)

Shu @ Mrs. Hamid said...

wahh... sangat berbaloi2. untung u.
bagus dah prepare awal2. kalau dah beli, tak payah pk lagi dah.

ibuhebat said...

Bagus aty, study pasal bfeeding dari sekarang.. nanti baby dah kuar mcm2 pendapat yg kita akan dengar.. kalo ilmu tak cukup di dada, boleh terpesong tauuu.. hehe.. lagi2 anak pertama.. so, better keep in touch dgn sorang yg dh berjaya fully bfeed anaknya, senang nak rujuk kalo ada apa2 masalah.. lagi2 masa mula2 tu.. stress kalo takde sokongan dari org sekeliling!!

p/s: suplemen pun penting utk ibu menyusu tau! Masukkan dlm checklist! hehe

Siti Asiah said...

katne dapatkan breat pump tu cam murah jerk...