Monday, January 09, 2012

pertama kali aku merase DIET..!!





sebab mase buat check-up kat KK ari khamis aritu..
berat aku naik 5 kg..!!!
macam tak caye jer kan...
aku ponnn...!!!


tak pasal2 aku kene minum air gula...*sigh




siyes..ngilu tekak aku...




disebabkan serik..
aku harus berdiet dari saat tu...
berat aku hanye boleh naik 0.5kg jer seminggu..
kalau dulu...senang...
jangan kan kate nak naik seminggu banyak tu..
nak naik 0.5kg tu tuk sebulan pon susah ko tau tak..!!
sekali mase pegnan..badan senang pulak nak naik..
tekujat jugak ar aku...[huhu]
wwaaahhh..ko..buat2 tekujat pulak..
sedang ko makan tak hengat sebelum nih..
segale macam coklat..eskrim..kek..fastfood..ko nak belasah..
pas tu ko nak bajet macam berat ko ley maintain jer...
eeerrr....ok...
aku terlupe semua tu...[sob sob]


sejak pegnan..aku memang kuat makan..
suker pulak makan bende2 manis...
dari awal aku tak de alahan..
semua aku belasah...
paling pelik..sejak pegnan..
bende2 yang sebelum ni aku memang larang diri aku tuk makan..
seperti air gas..eskrim..segale yang manis..
tapi waktu ni ar semua tu aku teringin nak makan..
selalu pulak tu..!!!
[marah diri sendiri sebab tak mo jage kesihatan]


aku tau memang kalau kat KK..
naik berat badan berlebihan macam satu kesalahan besar..
tapi aku tak sangker yang berat badan aku ni..
walaupon dikire normal dan terlampau berat..
tapi biler lebih dari 2 kg...tetap merbahaye..!!!


risiko yang dokter bagitau aku
1] dah tentu ar risaukan aku kene diabetis-kencing manis
2] biler kene diabetis-risiko pada baby dalam perut
    - baby boleh terkene kacacatan fizikal
    - baby boleh dapat penyakit tersebut jugak
    - baby akan manjadi besar melebihi dari kemampuan tuk aku menampung nyer biler nak bersalin nanti
    - berisiko bersalin awal dan secare pembedahan




okeh..alasan2 tu semua dah cukup buat aku nak pitam..
giler ko tak risau...
ape saje yang boleh membuatkan aku dan baby berisiko..
dah tentu aku boleh susah hati..


jadi..harus insaf dan gigih berdiet...
weeeiihh...fes time ni tau aku berdiet seumur aku hidup..
sungguh tak besh...


dokter nasihatkan aku kurangkan makan nasi dan makanan berkabohidrat lebih seperti ayam...cukup separuh nasik waktu tengahari...
berhenti minum soya dan nestum oat yang selalu aku amik..
jangan makan biskut oreo yang aku suker sangat nak makan kat opis ni..
segale bende manis macam air gas..cake..cheese..coklat..kfc..mcD..pizza..dilarang same sekali..!!!
pengsan........
semua aku tak ley nak makan..
abes nak makan ape..??


kawal pemakanan..
makan banyak  buah berserat-wajib setiap hari
sayur dalam kuantiti yang bayak-wajib setiap hari
okeh..tu jer yang aku ingat...
aku lebih mudah ingat makanan yang tak boleh dimakan..[sigh]




tak per..bukan sekadar demi untuk anak ibu..
[nangis jugak ar]
tapi demi tak mo minum air gula lagi...!! [menitik air mate mase minum tu]




p/s :: sebelum ni laki aku selalu pesan waktu lunch hari2 "sayang makan nasi lebih yer..sian kat baby tu lapar"
tapi sekarang "sayang jangan makan nasik banyak sangat tau"













24 comments:

Anum said...

untuk kebaikan bersama

Mimy Hamid said...

dialog laki ko mcm dialog laki aku..tp aku ni berat tak naik lak maintain jek..sudah nya dialog nya suh aku mkn byk...mmg pun weh KK tu naik 1 kg mcm buat kesalahan terlampau besar...bebel tak hengat

FieZaLieSa said...

agaknye saper2 ngandung baby boy mmg suka mkn mknn manis2 kn? sme je cm sye..=)

sis aty, kawal mkn eh..=)

selamat berdiet!

Cindellyna Aja said...

sabar ye mommy to be.. sy dlu kene diet gak after doktor kata ada skit kencing manis.. huhu... tp untuk kesihatan baby, go for it~!chaiyok2!

A&A touch's said...

biasa la tu minum air gula... :D
Lin da 2 kali kena. Berat naik mendadak gak... Selera tengah naik la katakan. dont worry k. Banyak kan minum air kosong. Elak makan nasi malam2. T.care

~ NANA ~ said...

i baru je balik dr minum air gula td....doc ckp baby i besar...huhu...kna diet jugak la nmpknye

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi,ikut yer sis..utk kebaikan bersama tu..

jaja_norliza said...

kena minum air gula??? huh..mesti cuak kan??/ neway , pasni aty jg pemakanan tau...mkn mende2 berkhasiat cam sayur dan susu...berat naik lbh had ni byk risiko...kat baby n ibu...take care!

~lonelyna~ said...

sama macam saya....2 kali minum air gula...padahal naik 3 kilo je...T___T

memang rasa nak terbelahak je minum air gula tu...serius tak besh...

bley nak kawal, tapi jangan sampai control diet sangat, ok?

Take care ya...:)

Tina Othman said...

hihi comel je pesanan tu, lepas ni kena moderate lah dlm makanan ye

huhu teringat time kena minum air gula dulu, dahlah kena puasa, letih nya lah, pastu minum air yg manis teramat, nak terbelahak rasanya

O'gosh said...

haha...kalau x insaf lagi xtau la...

Liyana said...

sy pulak belum pegi check up klinik lg, nurse dh suruh puasa n hari rabu ni kena minum air gula?? adoiii pengsan!

ciksuen said...

eheh..tp..mmg makanan yg xdibenarkan tu lebih menarik~

Hayati A.G said...

yek samelah kita..paling tak suka diet dan kawal makanan..

aty kena kuat tgok mknn terlarang hehe:-)

semoga semuanya dipermudahkan urusan ameen!

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

dear cube baca ni..iqa sekadar memberi info..its regarding to your post on your weight problem time preggy

farhana shamsuddin said...

huhuhuhu... mkn tp kuantiti sikit

Qhaifa Nur said...

cukup takut masa pregnant dulu2 kalau berat badan naik, takut misi mare....
walaupun tak banyak makan 2 anak still kuar besar lebih 4 kg...ramai yang kata pasai minum anmum..entahlah

tak pasai2 bila pregnant lagi surelah kena minum air gula..

ciNDerella stRikEr said...

nad dlu suka minum milo time preggy. berat naik mendadak....apa lg..kna minum air gula 1 gelas besar plak tu kn. sejak2 tu xminum milo dh smpai bersalin. serik laa kne cucuk2 byk kali. hehehee

BuNGaKRiSTaL said...

air gas? pregnant pn aty amik air gas gak ke? huhu..

amal said...

hehe kita sama.. excessive weight gain.. nxt week nak kena minum air gula gak nih.. diet buleh tapi jgn control sgt.. ape sy buat, nasik makan je tapi tak bertambah. bese tambah pinggan2 hihi.. yg manis tu mmg kena kurangkan... atau lagi senang jangan makan/minum la yg manis tu. selamat berjaya ehehe

ibuhebat said...

hihihi.. macam akak je waktu peknen anak first. Semua balun. Semua sedap! haha.. Baby 3.7kg. Bila peknen yg ke-2 mula risau. Sebab biasanya berat baby yang ke-2,3 akan lebih berat dr first.. So akak diet.. wktu malam tak makan nasi, or makan nasi separuh je.. kurangkan minum air berais, dan kurangkan yg manis2. alhamdulillah, anak kedua berat 3.1kg dan senannng nak keluar ;)

take care aty..

♥S@R@♥ said...

masa saya pregnant hari tu naik 2.5 je.. nurse punya cakap menakutkan.. walaupun dapat sticker hijau sebab underweight berat still xleh naik banyk2.. tp bagus jaga permakanan masa pregnant ank susah nak kena kuning..

Gadis said...

pesanan dah bertukar ...sungguh comel...=)

PUAN SUE said...

ayat yang same..hasben su pun ckap cam tu