Thursday, February 23, 2012

betul ker orang cakap "kalau akar kacip Fatimah tu mengembang-maknenyer dah nak beranak?"





aku pernah dengar dari orang lain pasal ni...
dolu2 aku tak amik pedulik sangat..-hanye baca
tetibe mase aku basuh akar ni untuk buang habuk..
akar kacip Fatimah tu mengembang..!!!
mase tu aku baru jer masuk 30 minggu...!!
terus teringat ape yg aku pernah dengar dolu2...
takut n risau pon ade gak...
dalam hati..:: biar betul...!!! baru 30 minggu kot....




lepas cuci tengok kembang tu aku tak terus rendam-sebab risau..
kan aku tanyer korang biler dan berapa lama aku nak rendam akar kacip Fatimah ni...[Post]
banyak gak pendapat
-ade kate jangan rendam dulu..dah nak2 dekat beranak nanti baru rendam
-ade kate..rendam kejap jer lepas tu keluarkan balik-nanti air keruh dan busuk


memula konpius pasal akar kacip Fatimah dengan air selusuh..
aku pikirkan-Akar Kacip Fatimah tu rendam dalam air lepas tu air tu buat air selusuh dengan bacaan2 ayat al-Quran..
kalau ikutkan sampai sekarang masih konpius lagi...
biler carik maklumat kat tenet..memang banyak sangat maklumat yang mengelirukan...jawapan tepat susah nak dapat...
jadi kiteorang laki bini decide tuk buat mengikut ape yang kiteorang paham dan mampu buat..


1] air selusuh-aku buat dari air zam-zam
:: malam jumaat aritu..laki bini ni bace yasin sama2 dan ayat2 alquran yang dibenarkan..dan jugak doa dari laki aku...agar aku dipermudahkan bersalin[insyaallah]


2] aku buat 2 bekas
:: 1 bekas air zam-zam
:: 1 bekas air jarang putih biasa tu tapi di bace sekali sebagai air selusuh [dengan ayat2 al-quran]


3] akar kacip Fatimah [dalam tempoh percubaan]
:: aku hanya buat eksperimen-rendam dalam bekas tupperware lebar dengan air biasa 
:: betul..akar tu mengembang semangkuk..!!! [betul ker aku dah nak beranak..???!!]
:: hasil lepas seminggu rendam-air rendaman tu menjadi keruh dan berbau busuk..!! kalau nak kene minum tu kompem ar ko tak kan lalu
:: akar tu berlendir..
:: keluarkan-lepas 2 hari baru akar tu kuncup balik



akar kacip Fatimah yang belum direndam-kecut

air rendaman Akar Kacip Fatimah selepas seminggu
keruh dan berlendir termasuk bau hanyir

aku keluarkan akar ni dan buang air nya
akar masih kembang selepas 2 hari..!!
hari ni baru akar ni kuncup lepas aku kuarkan hari selasa kemarin

aku tak pasti kalau akar ni boleh kembang lagi atau tak..
pernah baca-akar ni akan lagi kembang biler dah nak dekat sangat ngan harinye-sampai yang hujung2 tu lagi kembang [wallahualam]



persoalan aku ::

1] betul ker kalau kite rendam akar ni dan akar ni mengembang maknenyer kite dah nak beranak..?? 

2] kalau betul-mase rendam ni aku baru lebih kurang 31 minggu-berape lame pengiraan tuk orang tu beranak since akar ni dah kembang??

3] tapi kalau ikut logik kepale otak aku ni..akar kayu tu kalau direndam dalam air-tak kire oleh sape pon kompem kembang kan...kan..kan...[tu pade pikiran aku jer]

4] kalau orang lain yang tak mengandung rendam-akar tu akan mengembang tak??


lepas ni..laki aku pulak nak cube rendam..
laki aku tak mengandung kan...jadi nak tengok betul ker tak teori ni..
kalau ar laki aku rendam dan akar tu tak kembang-maknenyer betul lar teori yang aku dengar..


aku buat kepuusan ::

akar kacip Fatimah ni-aku rase aku tak minum kot..
aku hanye rendam sekejap dan air nyer aku akan sapu pada perut atau tempat2 tertentu..
kakak opis aku kate-die buat mandi mase die dah kuar tande2 nak beranak..
so..aku pon nak gak cube-kalau sempat dan diizinkan Nya..

air Zam-zam yang laki aku dah bace ngan ayat2 pilihan tu aku buat air selusuh tuk diminum-lebih mudah..
hakikatnya..aku dah minum pon air zam-zam tu-dari awal megandung pon lagi..dan sekarang aku terus sambung jer..
bukan sekadar nak memudahkan bersalin-tapi untuk diri aku dan baby dalam kandungan jugak [insyaallah]




air zam-zam yang aku dah buat sebagai air selusuh
*update-botol kecik satu liter jer nie...



share kat korang macamane nak buat air selusuh ni...
ade banyak info dan cara...
tapi lebih kurang same jer..
yang penting..ia adalah dari ayat2 al-quran dan doa2..
insyaallah...



salah satu info yang aku dapat [dari blog Mimy Hamid]



DOA SELUSUH  (niatkan ikhlas kerana Allah dan berdoa agar dipermudahkan bersalin)

1) membaca surah al fatihah dan selawat ke atas nabi 
2) membaca ayat 54-56 surah al a'raf sebanyak 3 kali
3) membaca ayat pertama surah at-tariq sebanyak 3 kali
4) membaca ayat kursi sebanyak 3 kali
5) membaca permulaan surah qalam sebanyak 17 kali, nun pada permulaan surah dikatakan membawa makna nasir (penolong) dan nur (cahaya)
6) membaca bahagian terakhir ayat 104 surah yusuf sebanyak 17 kali
7) membaca surah mu`awwizatain (surah al-falaq dan surah an-nas) sebanyak 3 kali
8) membaca doa nabi yunus dalam perut ikan nun dalam ayat 87 surah anbiya' sebanyak 17 kali
9) akhir sekali baca "ya fattah bila miftah iftah lana bihurmati ummi musa bint lawi bin ya'kub salawatullahi taala 'alaihim ajma'in wa bihurmati buduhi" sebanyak 17 kali.


yang ni pulak aku dapat dari SINI
dan kebanyakannye pon aku jumpe care nye lebih kurang macam ni jer..


1. SURAH AL-FATIHAH


2. SURAH AL-HASYR AYAT 21-24 (59:21~24)


TERJEMAHAN:




21. Kalau sekiranya kami turunkan Al-Quran Ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan ketakutannya kepada Allah. dan perumpamaan-perumpamaan itu kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.






TERJEMAHAN:
22. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dia-lah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


TERJEMAHAN:
23. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, raja, yang Maha suci, yang Maha Sejahtera, yang Mengaruniakan Keamanan, yang Maha Memelihara, yang Maha Perkasa, yang Maha Kuasa, yang memiliki segala Keagungan, Maha Suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.


TERJEMAHAN:
24. Dialah Allah yang Menciptakan, yang Mengadakan, yang membentuk Rupa, yang mempunyai asmaaul Husna. bertasbih kepadanya apa yang di langit dan bumi. dan dialah yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.


3. SELAWAT SYIFA'







4. DOA SELUSUH....terjemahannya
" YA ALLAH, DENGAN HAK MARYAM, JUGA HAK HAMBA YANG DITURUNKAN KEPADANYA SURAH MARYAM, RINGANKANLAH DARIPADANYA ( sebut nama pesakit dan nama ibunya ) PENDERITAAN BERSALIN, DENGAN RAHMATMU WAHAI TUHAN YANG AMAT MENGASIHANI DARI SEGALA-GALANYA.

5. DOA PEMUDAH....terjemahannya
" YA ALLAH, PERMUDAHKANLAH DAN JANGAN KAU SUKARKAN KERANA ENGKAULAH YANG MAHA MEMUDAHKAN, SEGALA YANG SUSAH ADALAH MUDAH BAGIMU, YA ALLAH, SEMPURNAKANLAH DENGAN KEBAIKAN, DENGAN RAHMATMU, YA ARHAMAR RAHIMIN".

rujukan: IKHTIAR PENYEMBUHAN PENYAKIT ( DARUSSYIFA' )




kite hanye ampu berusaha...
selebih nyer kite serahkan pada Allah..
moga dipermudahkan segala nya [amin]







23 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

penuh terperinci ni..bgus2 utk bakal ibu semua..

Anum said...

all the best
anum nak komen belum ada pengalaman kan

lady scooter said...

memang pernah dengar citer camtu. kalau kembang maknanya dah nak dekat dah tu. kat umah mertua de gak tapi tak pnah terfikir pon nak try.air selusuh? bile dah mula datang sakit baru minum... maknanya btul2 sblum masuk labour room. jgn minum sebelum masanya. kalau tak.. lagi sakit sebab masa tu pintu rahim blum btul2 terbuka.

Wawa said...

camtu rupenye akar tu kembang..ala mane nak cari akar tu...

Liyana said...

nk komen xtau jgk...
tq doa2 tu.. leh amalkan nt :)

e.t.t.y said...

eh aty, ntah ntah kan, asal rendam mmg dia akan rendam kot. kalau rendam time minggu ke 16 camne? pastu kembang lak...haha takke gelabah time tu...

ReYNa said...

huhuu.sy x buat lg...bile tgk aty dah start buat jadi malam ni kena buat la air selusuh tu.

nurul said...

entah la..pernah dgr kalau minum kacip fatimah nanti rahim kecut..sebab tu lelaki tak boleh langsung minum kacip fatimah..kang ada yg kecut plak..tongkat ali pompuan boleh je nak minum..mcm ada betul gak org yg komen dlm entry sblm ni..takut susah nak beranak pulak..

iizla said...

good info sharing. boleh apply lepas ni. dalam masa yg sama, amalkan pembacaan surah maryam untuk mudah bersalin. InsyaAllah

F.A.R.A.H. deeb said...

Mak akak kalau akak dah admitted baru dia rendamkan akar tu. Bile akar tu kembang dia taulah yg anaknye dah nak beranak hehehe... tp slalunye btullah. Kalau rendam awal nanti mak kate kite punye tu pun kembang! Wallahualam!
Meh Jemput Singgah Ye :)
Resepi Kek Ceklat Deeb punye style!

FieZaLieSa said...

elok jugak aty sapu kat perut je..
insyaAllah, kita dah usaha..moga Allah permudahkan nnt..=)

Cik Ayu said...

tq for sharing..

O'gosh said...

bagusnya...patutnya ai kene blaja dr u tau...dedolu x pernah buat pun semua2 ni...

Mrs. Akma said...

Yeh darlink.. memang betul, terjadi kat saye..tp sye dapat akar tuh dh 39minggu.. mlm rendam, esok pagi tgk dh kembang, dan memang dah sakit nak bersalin.. mak sye cakap, minum tuh untuk senang nak beranak.. hehe, saye setuju dengan kate mak saye.. memang terbukti !! ;)

Diyana Didie said...

bab akar kayu kembang petanda nak beranak tu mmg me takkan percaya lgsg lah. takde state dlm Quran mcm tu pon kan? jd, tak payah lah u risau psl tu. n akar kayu mmg tak boleh rendam lelama nnt busuk lah air tue. mcm mana nak minum? me pernah dgr org rebus kejap or celop kejap je. air selusuh tu, mcm mana style sekali pon rasanya ok. asalkan we tawakal kan? takde yg betul or salah. tapi, nak tanya u.. kena buat byk ke air selusuh tu? u buat satu tong yeh? besar ke tong tu? me buat satu mineral water kecil je..tak cukup yeh??

man said...

thanks for sharing..

!k@ said...

xde pengalaman pakai akar fatimah ni..tp secara logiknya..kalo dah rendam mmg kembang la kan..kalo dah angkat kecut balik kan..hehe..
org kata..biasanya rendam masa dah dkt sampai masa..letak dalam bekas besar supaya jd lebih kembang...air tu minum bila dah turun tanda..supaya bukaan rahim kita cepat buka..mcm akar tu mengembang..

!k@ said...

xde pengalaman pakai akar fatimah ni..tp secara logiknya..kalo dah rendam mmg kembang la kan..kalo dah angkat kecut balik kan..hehe..
org kata..biasanya rendam masa dah dkt sampai masa..letak dalam bekas besar supaya jd lebih kembang...air tu minum bila dah turun tanda..supaya bukaan rahim kita cepat buka..mcm akar tu mengembang..

Wawa Yusoff said...

betul la aty... nak carik nursery mmg pening.. wawa pun dah pusing merata, tp still belum jumpe yg berkenan..

ade jugak survey baby sitter, tp majority semuanya jaga lebih dari 3org budak.. ayoyoyo :(

mamaiffah said...

masa anak 1st dulu pernah rendam awal gak. masa 2 dh 7bln...akar tu kembang sekembangnyer....tapi xbersalin awal gak...akhirnya bersalin masa 40 minggu...kesimpulan yang saya buat sendiri...akar 2 asal rendam jer..kompem kembang...

Peri PiA said...

pia pon xde pengalaman lagi

semoga aty dpt cari nursery 2 bs yg terbaik,Amin

Love From Heaven said...

mungkin dah terlambat nk sharing info cuma sy terbaca aty rendam lepas tu keringkan...ikut petua keluarga turun-temurun,selepas rendam jgn sesekali keringkan sebab nti die akan kincup semula, sebab tu org rendam waktu dh dekat2 masanya...kesannya bila aty buat mcm tu, susah nak bersalin sebab elok kembang bile keringkan die kuncup mcm kitanya salur peranakan...mcm tu lah pengalaman yang terjadi dekat saudara saya y lain...

Shine Healthy Collagen said...

Assalamu'alaikum semua!!..Sesiapa yg ingin mencari AKAR KACIP FATIMAH boleh hubungi saya...Ready Stok!!!! CALL/SMS/WHATSAPP :013-3642883-Sis Ayu
Terima kasih