CLICK FOR 'MORE'

Wednesday, February 22, 2012

saat2 cemas biler baby tak bergerak dalam perut..!!





panik giler ko...!!
dalam pale otak-dah nak kene beranak dah sabtu aritu...


ko pon tau kan..since masuk 7 bulan aritu..
dah kene kire pergerakan baby dalam perut...
macam biasa..start pukul 9 pagi sampai 9 malam -at least 10 pergerakan baby..
kalau kurang..segera ke hospital..!!


aku dah masuk 8 bulan..
sebelum ni..tak payah tunggu sampai kol 9 malam pon..
baby bergerak aktif tak kire masa...-setiap masa..!!
kalau senyap pon..sangat sekejap...-mungkin tidor


tapi mase sabtu aritu-on the way balik ke umah family aku kat shah alam..
duduk diam dalam kereta..baru aku sedar baby tak bergerak2 sejak 45 minit duduk dalam kereta..!!
selalu..waktu duduk dalam kereta tu ar baby dalam perut sangat aktif..
dan lagi..waktu duduk dalam kereta ar.waktu aku suker berborak ngan baby..
selalunyer..kalau kite pegang2..usap2 perut..atau bercakap..
baby mesti bagi tindak balas-memang ley rase ngan kuat...
tapi hari tu ..tak de..!!!
puas aku panggil..aku goncang perut...
tapi baby tetap tak bagi tindak balas...
dan terus terpikir2 dan perasan-aku tak rase baby bergerak since mase aku bangun solat subuh lagi..!!


mase tu dah pukul 9 pagi lebih..
kalau dari subuh aku bangun-maknenyer dah lebih kurang 3 jam..!!
mau tak meleleh air mae aku ni sebab risau..


terus aku soh Fared singgah klinik Family kat Kota Kemuning area umah family aku...
dokter Fadhilah mase tu-pernah handle kes aku mase keguguran dulu...
scan perut aku dalam 10-15 minit..
memang baby tak bergerak..!!!
baby macam cuma terapung2 dalam air ketuban...
atas katil-air mate dah mengalir...
aku cume masih ok biler dokter cek heart beat baby bergerak stabil...[alhamdulillah]
dokter fadhilah terus soh aku gi Klinik pakar bersalin Barakah [yang biase aku gi tu] untuk cek CTG..
tak jauh pon-hanye lebih kurang 5-10 minit
dalam kereta-aku dah pesan asben macam2...
kalau lar aku kene czer tuk selamatkan baby hari sabtu tu-aku redho..
cukup bulan atau tak-aku hanye mahu baby aku selamat...[mase tu baru masuk 31 minggu]
hati tak keruan-mulut tak henti berzikir untuk tenangkan hati


sampai kat Klinik Barakah-terus cakap "baby tak gerak sejak subuh tadi"
nurse terus suh aku masuk klinik sebelah [wad bersalin]
dan terus pasang alat CTG [aku baru tau mase tu]
untuk 15  minit pertama-tak de tindak balas langsung dari baby dalam perut..
nurse soh aku mengiring dan telentang beberapa kali
sambil2 tu nurse buat sikit urutan kat perut..
mase tu baby tengah meniarap dalam perut-jadi perut aku keras
lepas beberapa kali nurse tu tolak dan urut-selepas 20 minit  baru baby bagi tindak balas pertama..tu pon perlahan jer.. [masih risau]
nurse buat lagi urut dan tolak 2-3 kali lepas tu...
lepas 20-30 minit baru baby bergerak banyak kali dan bagi tindak balas..
saat tu baru aku mampu senyum...




alhamdulillah...baby ok..
dan sampai saat n3 ni duitulis-baby dah tak berhenti lagi bergerak macam haritu...
dan saat ni-aku tak kisah kalau tulang rusuk dan ulu hati aku sakit..
aku tak kisah kalau setiap mase aku rase macam nak terkencing..
tak per...asalkan baby dalam perut bergerak..!!




tanye kat klinik-macamane ley jadi macam tu..
derang cakap-kalau kite stress atau terlalu penat perkare tu kemungkinan boleh jadi bende2 macam ni...
kalau baby tak bergerak lagi lepas ni-aku kene direct ker hospital atau pakar-dokter akan terus cek 'laluan'...tidakkkkk...!!!
harap tak kan jadi lagi...






p/s :: baby saje bagi ibunye panik...









34 comments:

Liyana said...

ish seramnye... nsb xde pape kan....

S.n.Fariza said...

naughty tau baby ni. ehehehe.
take care ye.

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhmdulillah sis..dia guarau2 tu kot..hihi..

Miss Sunshine said...

kalau kita pun panik jugak tau...

Lieya said...

Haaaa seb baik takde pape.... ngeri gak dengar, hopes everthing will be ok until the due date....

erin moshimoshi said...

ya allah sis ..bsr betul pengorbanan ibu kan ... debara2 msa bby mmg mencanak kan ..


alhamdulilah shht semuanye

Mrs Azhar said...

syukur baby ok.. mmg akan nangis la bila baby x gerak kan. sy ms belum sampai 7 bulan pun dah risau sgt2. tmbh2 bila husband xde..

iizla said...

wahh panik betol nih.

tak kisahla baby terajang/tumbuk perut mama sampai senak pon, at least mama tau baby aktif kat dalam sana.. :)

Jiejah @ Iza said...

fuhhhhh akak yg dupdapdupdap jantung baca tau . Alhamdulillah . moga baby & ibu sihat² selalu sampai ke waktu nya.

CikNaa said...

fuuuuhhhh... debor bace kisah cenggini. baru perasan, yg sy tak penah kira lagi pergerakan bb. tQ aty..

Zila said...

Hi..
Time baca post ni, hati saya pun debar-debar.. Serius risau.
Kalau sebelum ni, kadang-kadang rasa geram kt baby dlm perut sbb lasak sgt, kadang-kadang sampai terjaga dr tidur sbb dia tendang-tendang kt dalam tu. Tp lepas baca post ni, sy tak kisah dah. Buat la apa pun kt dlm perut tu, janji dia gerak kan.. Thanks sbb share cerita ni. At least menjadi peringatan utk saya.

etty said...

samalah aty. jadi sabtu lepas. sebelum tu kita cakap ng suami ''baby kalau gerak, rasa mcm tak selesa lah. sebab geli...bla bla bla''.
lepas tu, tengahari ke petang tu tah baru perasan baby tak gerak dr pg. alahai, dah risau dah ni. try goyang goyang kan perut pun takde effect. dah nangis dah, dah terfikir nk beli alat dengar jantung baby yg nurse KK guna tu. alhamdulillah, maghrib tu dah gerak dah. suami cakap, tu lah bila baby gerak, byk complaint. hahaahhaha. baby merajuk lew tu...so skrg, biarlah dia nk berkuak lentang ke apa. asalkan baby gerak...

~ NANA ~ said...

baby i pulak dr dulu sampai skrg ni mmg x brp nk aktif...susah sgt dia nk gerak/kick...xtau la knp...huhu

~~zaa~~ said...

risaunya...sekarang zaa pun kalau baby tak gerak pun dah risau...insyaAllah, baby aty akan keluar pada time yang sepatutnya! :D

~cahaya~ said...

Hihihi. baby saje la tu nk gurau2 ngan ibu..
aini biasanya kalau dia diam, g cari coklat.. insyaALLAH lepas tu, berpusing2 lah dia..
semoga aty n bby sihat smpai bersalin. ameen.. :)

amal said...

huhuhu saya pun saaaangatla cemas kalo baby tak gerak. risau sangat2.. puasla dok tepuk perut, gosok perut, tolak2 perut nak suruh dia gerak. minum air sejuk, minum air panas, minum kopi, minum teh macam2la huhuhuh..

alhamdulillah baby aty ok.. dia nak rehat2 jugak kot ehehe..

Cho Zila said...

harap semuanya selamat hendaknya...

Linda said...

huu..suspen jugak ye kalo jadi camtu,,huuu..tetibe tak sabar nak kawin n ade baby..linda doakan awkn baby selamat smpai melahirkan baby..:)

Baiduri said...

memang cuak gilew klu baby xgletek2 lam prut...huhu...
pepon smoga smua slamat ye aty =)

puansazusarin said...

wani yg 6bulan ni pon dh risau kak lau bby xbg tindakbalas lau wani tepuk2 dia...

e k i n ♥ y u s r i said...

risaukan ble baby x gerak
skrg pon dah rs cm2

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Memang..kalau baby tak bergerak memang panik kan? Kalau agak-agak baby kurang gerak, cuba makan atau minum pape. Biasanya lepas makan, baby akan bagi respon.

Apapun jaga diri n baby k!

Diyana Didie said...

owh scary nya!! tak dpt imagine mcm mana keadaan masa tue. harap lepas ni tak jadi lagi n u take care ok.

cik fadh said...

alhamdulillah xde pape kt baby..jgn stress2 kak ea..

syiela said...

alhadulillah nasib selamat... dia gurau2 manja ja tu

~lonelyna~ said...

memang kita akan risau bila baby tak gerak..saya selalu tepuk2 perot kalo baby tak gerak...tapi selalu kena marah dengan hubby sebab mebi baby tengah tido...padahal dia taktau kita risau sebab baby tak gerak...haih~
hopefully baby sihat sampai due date nanti ye...:)

♥S@R@♥ said...

saya yg baca ni pun cemas..

yaAllah kau lindungilah sahabatku ini dari sebarang musibah..Amin

take care ea..

PUAN SUE said...

YA ALLAH SU BERDEBAR BACE NI..JAGA DIRI TAU

ettyzukhair said...

hui baby saje nk bg ibu gelabah sat... but my X-colleague lain pulak halnye.. dia preggy twin.. hari jumaat lps dia terperasan slh sorg baby dia xbergerak.. sabtu baru dia rasa sakit terus shoot gi hospital.. so kena czer.. baby dah meninggal dlm perut yg kembarnye now masuk nicu..ade infection.. so mom-to-be jangan malas count pergerakan baby.. penting & kena sentiasa alert busy camne pon every 5-10 minit usap2 geletek perut sendri..tau..bagi baby gerak..dh sarat 9bulan pon still kena aware pergerakan baby.. take care dear..

luvira said...

Ira penah lalui saat tu...dan mmg mencemaskan...

!k@ said...

mmg risau kalo baby kurang gerak..ika sampai nangis hari tu tu sbb baby kurang gerak..huhu..pergerakan baby mmg kena sentiasa allert.
take care ye..

~ ADANDO ~ said...

SALAM PERKENALAN...

Http://adando.blogspot.com.

I follow, you follow....!!!

Anonymous said...

take care...

Peri PiA said...

Alhamdulillah xde ape2

terkejut