Monday, February 20, 2012

dulu kejang..sekarang kembang pulak..



terkulat2 aku tengok kaki aku tetibe kembang semacam mase nak amik air wudu' tadi...
ceeehh..drama pulak ko...memang normal kan..
ko pon dah nak masuk 8 bulan..
ape nak pelik nyer...
ramai mak2 mengandung melalui nyer...




patut ar sehari dua ni rase macam-apesal semua kasut yang baru aku beli pon dah tak muat pakai..??
mungkin kaki aku dah mule mengembang...tapi aku tak perasan sangat..
hari ni kembang dan bengkak betul kaki aku..!!
[dah macam kaki nenek aku lak aku tengok..]


dalam rase macam pelik dan janggal..
kelakar pun ade biler tengok kaki yang selame ni bersaiz 4 jer..
tetibe kembang bulat dan tebal semacam...[huhu]



mase solat..sedar..tak ley berdiri lame-kaki rase tak selesa...
mase tahiyat atau duduk antara dua sujud-kaki tak ley kelepet..



orang kate normal biler dah masuk 8 bulan atau trismester ke-3..
tapi ade orang pulak-kaki nyer tak bengkak sampai beranak...[besh]


aku pon dok bajet konon2 macam kaki aku ni tak akan bengkak gak-feeling2 kasut nak maintain saiz 4 jer..
berangan...!!! sekarang kaki ko dah macam penuh ngan air...
tak de maknenyer saiz 4 ko tu lagi..!!!


terus gugel carik kat tenet-punca2 dan cara mengatasinya..
risau pon ade gak...
sedang yang tak bengkak pon..aku dah tak larat nak tolak badan..
inikan pulak biler kaki dah bengkak dan semacam tak besh biler nak berjalan..
[luperkan lah niat tuk gi expo baby kat Mid valley awal bulan depan]


info aku dapat dari Ratu Hati - kaki bengkak ni berpunca dari banyak tekanan kepada pengaliran darah dari bahagian bawah badan ke atas terutamanya jika duduk terlalu lama..yer ar...perut dah makin membesar kan..makin berat..jadi biler duduk lame sikit..memang macam ni jadinya...


care nak atasinya ::

  • sesekali bergerak..jangan duduk terlalu lame-yang ni memang malas aku nak buat..kalau dah duduk ngadap keje tu..aku duduk jer tak gerak2...
  • tidur mengiring ke sebelah kiri 
  • waahhh...sila panggung ko ek..huhu.. jangan menyilang kaki ala2 bos mase ko duduk kat opis tu terlampau lame
  • angkat kaki ko tinggi sikit mase duduk-macam aku sekarang..aku letak kotak kecik A4 paper tu kat bawah meja dan letak kaki atas tu
  • walaupon ko rase macam kaki ko terlebih air..tapi sebenarnyer ko kene minum lagi banyak air lagi tau...
  • harus ar aku rase pakai slipar jer yang paling seksi sekarang..tu yang paling selesa
  • jangan ar ko saje menempah penyakit-kurangkan makan garam atau pedas terlebih sangat-baru aku teringat..kaki aku bengkak betul2 lepas aku makan nasik goreng ikan masin..[mungkin jugak]
  • kalau umah ko banyak ais ley ar rendam kaki ko ngan ais tu atau air sejuk
  • buat regangan dan senaman2 yang sesuai..



macam2 penyakit kan orang ngandung ni...
redho jer lah...penyakit2 ni mengkifarah kita...terhapus dosa2 kita nanti [insyaallah]
aku cumer risau satu bende iaitu -DIABETIS..!!


dah ar berat naik 3 kg dalam 2 minggu..
tetibe pulak kaki membengkak kembang...
esok check-up..aarrgghhh....tidakkkkkkkkk...!! 
aku tak mo minum air gula...!!!
doakan tak de ape2 ok..harap semuanyer normal aje...aminnnn....






p/s :: terus mssg laki aku ajak gi beli slipar seksi baru..yaeeeyyyy....





















24 comments:

Adylia Qarissa said...

mak dkna selalu cakap kalau kaki dah mula kembang tu tanda awal nak bersalin.. heheheee

tak lama dah tu akak..semoga semuanya baik2 jer :)

Liyana said...

nk tgk gmbr kaki bengkak tu.. hehe

xnak kaki bengkak jgk, hohoho

nuyui a.k.a miss YUI said...

ok2,sy doakan semuanya baik2 tau..

amboi,dpt selipar bru la t kan..hihi.

Lieya said...

Heeeeeeeeeeee.. goodluck utk besok...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Ala siannya dia kaki bengkak..dulu bby 1st pun bengkak tido sampai kena letak bantal kat kaki sakit sangat...tp ank2 yg lain takde bengkak langsung smpi bersalin itu memang besh...

mizzkechique said...

slipar seksi tu mcm mn?? hahaha

~ NANA ~ said...

i ms 24weeks dh stat kembang2 tu...doc nasihatkn jgn byk sgt berjalan sbb darah terkumpul kat situ (mmg i kuat berjalan pon..hihi) lagi satu tido kna tinggikn kaki

Diana @ bilakukatacinta said...

agaknya mcm tulah perasaan mak kita masa ngandungkan kita dulu..Dahlah penat n letih bawak perut..ditambah beban keje lagi.. Tu belum masalah2 sampingan. HArap aty jaga diri... Dah tak lama tu...

cikpingu said...

hihi... kembang2 comel xpe la sis aty..
kite pun dh start kembang2... bdn dh la kembang jgk nih... riso nk g checkup.. tkut berat bdn naik byk sgt..huhu

Wawa said...

kembang smpai kaki melecet...huhu..:'(

ReYNa said...

eh.dh start kembang?sy blum lg.nkire normal lg even haritu check ada sikit bengka.hhuhu.tp kejang2 tu ada la

cik fadh said...

huhu amik la gambo..nk tgok kak comel tu..kiki..

biase la kak, kalo ibu mengancung kaki xbengkak mmg xsah kan..

Tina Othman said...

tido kaki tinggikan yang, pastu kalau boleh kurangkan berjuntai, yelah kan kita kerja ni duduk kaki juntai, lg kuat cepat & bertambah kaki bengkak tu

ck a.k.a anggerikhijau said...

hoyeh..hoyeh..bole dapat sliper baru..hik3..apa2 pun sntiasa jga kesihatan ye aty..sma2 la kita menanti debaran nak melahirkan nnti.. :-)

ibuhebat said...

kaki sembab ni ikut pregnancy jugak kot.. pregnancy pertama akak awal2 lagi dah sembab.. muka sembab, kaki sembab.. tapi yang second tak de pulak.. sampai bersalin. apa pun moga semuanya selamattt.. :)

PUAN SUE said...

su pun kaki bengkak baru2 ni..tapi 3-4 ari pas tu ok..sebab asik berjalan2 je..hihi..klu duk diam je mmg akan bengkak

iizla said...

sy dulu x bengkak. muat pakai sandal time muda remaja tuh.

kalau dh bengkak tu, xlama dah tu..
take care k!

zila said...

Hi...
Kaki sy start bengkak masa 20th week pregnant lagi.. Tapi bukan sebab nak beranak ke apa..tp sebab cecair berkumpul kt situ (ni doktor yg bgtau nih). Anyway, sama yg mcm awak buat, sy pun letak kaki tinggi2 time duduk, try tidur mengiring..etc...and sekarang dh kurang bengkak dah..ok lar sementara nak tunggu bersalin bulan 5 nnti. hihihi.

Diyana Didie said...

biasa lah bengkak kaki bulan bulan akhir mengandung. n me kena seawal mengandung 4bln hari tu lagi. sbbnya, byk sgt jalan. doctor suruh kurangkan berjalan n kena tukar sliper baru. pilih sliper yg ringan tau. my kaki size naik 2 size tau..huhu mmg tak melaram kasut cantik pon masa preggy hehe u untunglah dah nak bersalin baru kaki bengkak. apa pon, take care tau. nnt kaki cepat lenguh kalau u tak tukar sliper baru.

amal said...

saya start kaki bengkak masa 5 bulan. pastu surut.. skrg dah 9 bulan bengkak balik, malah lebih dasyat! hehehe.. dah lama dah pakai seliar jepun jek pegi jalan2 hihihih

farah keifli said...

masa preggy dulu kaki kembang bila kuar shopping jek..sampai la nak bersalin pun takde tanda kaki kembang..tuptup beranak..

Anonymous said...

to puan aty; sy mintak maaf awal2..just nk tegur je..kami para peminat blog puan..tapi satu je ..kalau nak komen blog puan kami kena taip word verification for comments yang pelik2 untuk komen blog puan..harap puan setting komen blog puan..

dashboard-setting-comment-Show word verification for comments?-NO!

Anonymous said...

to puan aty; sy mintak maaf awal2..just nk tegur je..kami para peminat blog puan..tapi satu je ..kalau nak komen blog puan kami kena taip word verification for comments yang pelik2 untuk komen blog puan..harap puan setting komen blog puan..

dashboard-setting-comment-Show word verification for comments?-NO!

Diyana Didie said...

me pulak kaki dah kembang since masuk 4mth preggy. masa tu doctor risau kalau gula naik or bp drop/high. alhamdullilah semua tu ok. it is just me yg makan byk plus jalan byk smp kaki bengkak. doctor advise jgn byk sgt berjalan. size kasut bertambah lagi dua size ok. sgt sadis hehe u lucky lah baru kembang skrg...senang kot nak turunkan berat size kaki back to normal. nnt pilih kasut yg ringan ok. ;)