Wednesday, March 21, 2012

aku ketagihan 'ICE'-tahap kronik..







asal petang jer mule ar ketagihan aku datang.....
tak ley tahan...!! selagi tak dapat ICE tu..selagi tu aku teringat...!!
ape kene tah aku sekarang ni...*risau


eerr...bukan ice syabu hokeh...
ni ice batu..!! AIS...yang sejuk dalam peti ais tu...!!
halamak ko...tu pon ko ley mengidam ker weeiihh...!!
mane ar aku nak tau...dah namenyer aku teringin...
siyes teringin sangat nih...
sepanjang aku mengandung..aku tak pernah teringin bende atau makanan pelik2..
paling tak pon..tengah2 malam aku rase nak makan sugus grape-tu pon mase awal2 ngandung dulu..sekejap jer..
sekarang tetibe aku ngidam makan ais pulak..!!
tak ar pelik sangat...
tapi sebelum ni..aku susah nak minum air sejuk apetah lagi air berais..
sekarang tetiber pulak-ais tu boleh jadi menu utama aku...
tak elok ko tau tak...
kalau untuk orang yang tak mengandung pon tak elok..inikan pulak tuk orang yang mengandung kan...
boleh rosak gigi dibuatnyer...


aku perasan sejak minggu lepas
tetibe aku teringin sangat nak makan ais kepal...
tapi ais semata...ais tak de perasa tu...ais kosong yang di blend..
nak ajer aku gi mintak kat kedai jual ABC kat area opis aku ni-"bang..ley tak blended kan tuk saye ais semata" -tapi malu pulak aku nak mintak...
jadi.. balik umah jer..aku terus bukak peti ais-makan ice cube..
tapi tak besh sangat..!!! sebab keras dan ngilu biler aku gigit..!!
nak ais kepal jugak-ais kepal dah hancur...senang nak makan...


*sigh-ape nak jadi ngan tekak aku ni...
harap semua nyer kembali normal lepas beranak ni....


p/s :: orang kate minum ais sejuk2 pon ley jadikan baby dalam perut besar..betul..??









27 comments:

♥ Wina ♥ said...

baca post u nie, teringat masa preggykan my daughter dulu, ai pun mmg ketagih 'ice'...sampai gigit/makan ais kat dapur senyap² sebab tak nak hubby tau, nanti dia marah hahahahhhh...

pasal baby besar tue, entahlah...my Kira kecik je lahir..x besar mane pun :-)

Diana @ bilakukatacinta said...

sejuk baby dalam perut tu aty...mommy dia asyik makan ice jek..hehe

♥S@R@♥ said...

saya masa pregnant suka gile kunyah ais..

tapi baby xda la besar sangt pun
2.72kg je..hehe

LisaLisut said...

samaaaaaaaa. i xbole stop minum ais...dan hasilnya hari ni batuk2.so i stop. sapa suruh tak sdr diri minum ice blended chatime tiapkali lunch. hohoho... i pn dgr org kata minum ais baby besar(tp tulang pn jadi kuat.hahaha taktau betul ke x.ofismate i yg 2 anak lelaki tu ckp masa pregnant dia minum ais mkn ais.tulang kuat2) eh jangan percaya.mitos. must be a reason kenapa tak elok ambik ais.(pandai ckp pdhal i pn minum ais haha)

Anum said...

x berapa elok minum ais

SYANI said...

Mak akak cakap kalau kuat minum ais, nanti rambut anak sikit. Tapi memang pun bila lahir anak2 akak rambut tak lebat. Kalau yang lelaki, umur 3 tahun baru merasa gi kedai gunting rambut..hehehe

e k i n ♥ y u s r i said...

same ngan ekin!!

Mummy GreenyHouse said...

mkn ais SAHAJA??aik?pelik...huhu :p

org ckp kalau minum ais byk time preggy, nnt bby lahir ade putih2 kat hidung..
bby2 sy mmg ade, tp kejap je, pastu hilang..kalau bby besar...errr..xtau, sbb dua2 bby lahir 3kilo+.

Mimy Hamid said...

aku dulu ketagihan ais macam ko ..sampai kul 3 pagi kau leh bangun kunyah ais..takpe beb sebab apa jadi gitu sebab preggy badan kita panas...mak aku dulu risau takut aku terbawa dalam pantang..no worry nnt dalam pantang automatik ko tak nak minum ais..suka air panas jek..macam aku lag..lagipun minum ais boleh menyebabkan susu badan kurang...so ingat anak tak jadi..boleh jek..selagi mengandung ko makan je apa ko nak

~ NANA ~ said...

dulu i suka minum air panas/suam tp sejak preggy mmg suka giler air batu...tapikn, kena stop jugak minum ais coz org ckp x elok utk milk production bila kita dh deliver nnti

fiza said...

Pengalaman saya, time pragnant pun suka sangat makan ais...orang tua2 cakap x elok utk ibu mengandung...tapi degil...makan jugak ais sampailah nak bersalin...

tapikan...saya perasan time nak bersalin kaki saya jadi sangat lemah ...lutut jadi lemah...proses nak bersalin semasa meneran jadi payah coz pengumpulan tenaga kat kaki tak kuat...mungkin effect dari terlampau banyak minum ais kot..
wallahualam

just 4 sharing (^__^)

Baiduri said...

em, rasanye dkat2 nk diliver minum ais bnyak nti susah nk bersalin.... tp 2 la, sye pon same dlu kurang minum ais...tp time pegnent ni siap bleh kunyah2 ktul ais...haru tul...huhu...xpe, try seimbangkan ngn minum air suam sama =)

Lala Latif said...

agaknya mmg org mengandung ni akan suka mkn ice...sy dulu pon mcm 2...tp xsuka la yg kepal2 ni..nak yg seketul2 tu..baru puas hati bila kunyah...tp pasal baby besar 2 mybe kot..sbb baby sy lahir 3.97kg...terkejut sume org..sbb doktor estimate masa 36week, 2.6kg je...

yana lyana said...

i memang sukaa kunyah ais..lagi2 ais yg hancur2 kecik2 tu..
best jugak u punye mengidam ni..hehe :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Takpe.. minum la selagi tak memudaratkan, nanti lepas ni dah kena pantang dah... bukan 44 - 100 hari tp selagi menyusukan baby, sbb klu baby I, diorang akan selsema bila mamanya minum ais. Tak tau la mitos atau hakikat. Nt you ask yr mum kay!

yUmIe said...

mmg rmai org ckp xelok..tp i dh msk 7bln lg kuat minum air..asl minum je mst ais..alhamdulillah ank xde le besor sgt.tp cm lisa ckp,mcm btl je.sbb tulang iman mmg keras rsenye.huhu..

ciDa said...

dlu ms kak ipar sy peknen anak kedua pon die ketagih ais...asek le duk mengunyah ais...sari xdpt xlgkp hidup die...hihi

farah keifli said...

farah dulu pun masa minggu2 akhir preggy pun suka benda sejuk2..ais,eskrem..kalau pergi kedai nak beli eskrem,tuan kedai dok 'nasihat' jgn mkn bnda sejuk sgt..nti anak besar..umar 3.1kg je rasanya tak besar sgt kot..sbb tu kena czer..*eh,tetibe..

Liyana said...

same la kite, tiap2 pagi kot kt opis nk minum air yg beraisssss je... giler la..... xtau ade effect ke tak.. balun je selagi boleh.. nt dh pantang baru jage.. huhu

Peri PiA said...

mcm adik kite suke kunyah ice,kruk krak fuhhh :D

Nanie Nahar said...

Kita menghadapi masalah yang sama...saya pun addicted & craving for ice cube. Entah macamana blh dpt penyakit ni tiba2 sejak setahun lepas, sampai skrg still craving dan padahnya gigi dah rosak2. Siap dah crack nak kena buat rawatan akarlah, crowninglah yg makan ribu2 juga :(

Mcmn nak hilangkan ketagihan ni? Bila tak dapat ice, terbayang2 & mulut akan kering je rasa. Agaknya macam ni kot perasaan org yg ketagih. Susahnya nak buang...

Cik Wa said...

Omg! Me pun sama mula2 berbuka posa td, tulah first thing yg sy cari. Skrg nak masuk 9 bln. Addicted tahap tertinggi smpi sanggup kikis ais dlm peti sejuk tu.

siti noor ashraf said...

3 kali pregnant tetiga kali akn mengalami sindrom mengeget ais.. anak 1st xprasan sgt bler masok no 2 n now tgah prgnt no 3..masok jek trim ke 3 mmg mulot ni nk menggeget jerk ais mkan mcm mkan kacang..nk kate baby beso xd pon..n rmbut anak pon lebat..

MISURAENTERPRISE said...

Saya nak minum ice blended each a cup tu? Boleh x?skrg peknen 9 minggu

Nor Shahira said...

tapi ade kawan ni tak ngan dung pun suke sangt ais tu...

Nor Shahira said...

tapi say tak ngandung pun suke sangat makan ice...

wafagold89 wafagold85 said...

Sy,skrg dh 35 mggu...dlu2,xde la,suka,sgt hbs,kn ketoi,ais batu tu.klau minum kt kedai,skrg msti sy hbskn ketoi,ais,tu dlu..hahah...smpaikn skrg ketagih nk,pepak2 ais batu..sangguh buat sndr,bekukn dlm peti..nt sng,nk mamah...krup2 krup je bunyi....skrg ank no 3,,,xpernh jd mcm ni...nk buat mcm kna no jgk pepak ketoi ais tu..klau x,,xpuas rasa,,,hrp bersalin dgn mudah..doakn sy...