Wednesday, March 21, 2012

salah satu cara ko nak senang beranak....







aku ni tak suker bersenam...
bukan tak suker sebenarnyer...tapi MALAS...
dolu2 rajin gak ar aku gi jogging...
tapi sekarang..ape pon aku malas...[huhu]
paling rajin pon-aku teman laki aku nak jogging..tapi aku jalan2 jer ar...
tu pon kalau laki aku pon tak malas macam aku..[miahahaha]


tapi..kate ko nak senang beranak kan..
ade ar senaman2 yang bagus boleh ko buat..
mase aku gi kelas antenatal aritu...
ade gak derang ajar aku senaman2 ringan tuk ibu mengandung...
bagi menghilangkan rase sakit2 belakang pinggang dan montot...
kire ok ar..walaupon aku tak rajin nak buat secare kosisten..tapi memang berkesan..!!


paling aku noted-berenang akan memudahkan proses nak beranak..!!
haaa..senaman yang satu ni aku rase aku suker...!! [ngeh ngeh ngeh]
dah lame dah aku dengar..tapi dolu2 tak mengandung kan..jadi malas ar amik tau...
tau ko nak gi main air tu nak seronok jer...
sekarang biler2 nak beranak ni...
semua bende yang ko kate boleh buat ko senang nak beranak-semua ko nak buat kan...harus ar...
muler ar tetibe ko cakap-"oh..berenang dah jadi aktiviti mingguan aku sekarang.."[cisss]




sonok ko tau biler perut ko berat2 tu biler masuk jer dalam air rase ringan jer...
tu yang tetibe tetiap minggu aku nak pergi berendam...
memang besh...gambar tu mase fes time aku pergi..time panas buta..tu yang ko tengok menyeringai jer tuh..
aku gi kat pusat akuatik seksyen 13 shah alam...
tak crowded dan kolam besar...consider puas hati...




tapi untuk ko yang mengandung tu...
kalau nak berenang..bukan ley main rendam jer badan ko dalam kolam tu..
ade care2 nyer...ade mase2 nyer...
kalau tak kang..lagi ko kate nak mudah beranak kang..lagi susah pulak...
mey aku share2 tips yang aku dapat dari gugel....






* Renang dapat melatih paru-paru dan jantung. Itu sama artinya dengan Anda melakukan olahraga aerobik, berlari, atau berjalan.
* Berbeda dengan olahraga darat yang dapat membuat suhu tubuh melonjak atau naik. Ketika berenang, suhu badan ibu stabil. Sehingga gangguan pada janin akibat meningkatnya suhu tubuh ibu tidak akan terjadi.
* Renang membantu menguatkan otot-otot rahim dan sendi-sendi panggul. Sehingga diharapkan kelak proses melahirkan menjadi lebih mudah.
* Renang bisa menjaga tubuh ibu hamil selalu bugar selama ia menjalani kehamilannya.

Penting untuk diperhatikan:

* Jangan sekalipun melakukan gaya punggung. Sebab dikhawatirkan akan terjadi penekanan pada pembuluh darah di bagian belakang rahim.
* Jangan lakukan gaya kupu-kupu. Gaya ini terlalu banyak melibatkan gerakan pada bagian pinggang sehingga dikhawatirkan akan terjadi benturan pada janin.
* Lakukan olahraga ini 3 kali seminggu dan jangan berenang lebih dari 30 menit. Meskipun suhu air dapat menahan kenaikan suhu dalam kandungan, berenang lebih dari 30 menit justru akan meningkatkan suhu dalam kandungan.
* Lakukan olahraga ini di pagi hari sebelum pukul 10.00 Wib dan sore hari sesudah pukul 15.00 Wib. Selain agar Anda tidak terpapar sinar ultraviolet udara yang panas sangat tidak baik bagi janin Anda.

Gaya yang dianjurkan :


Syarat utama bagi ibu hamil yang akan melakukan olahraga ini adalah harus melakukan gerakan secara tenang, perlahan-lahan, santai dan jangan ada benturan agar rahim tidak tergoncang.

* Bagi ibu yang tidak bisa berenang, cukup lakukan gerakan ‘berjalan’ di kolam renang yang dangkal atau melakukan gerakan aquarobik (senam aerobik di dalam air) 
* Ibu hamil dianjurkan untuk melakukan gaya bebas dan gaya dada. Pasalnya, kedua gaya inilah yang paling tenang, perlahan dan tak ada benturan. 






sumber :: DISINI




kalau susah gak nak beranak walau ko dah rendam badan ko tetiap hari pon..ko jangan salah kan aku pulak ek...hehehe..kite hanye berusaha..lagipon tak ar susah mane pon kan..




p/s :: pernah bace..beranak dalam air boleh mengurangkan rase sakit... kot2 ar terberanak kat kolam renang tu...ngeh ngeh ngeh







22 comments:

Wawa said...

bulan lepas tk silap baru je g main air laut kat melaka...hihi...mmg best~!!boley terloncat2 dlm air tu...:P

~lonelyna~ said...

berenang tu memang bagus...tapi saya trauma sebab ada pengalaman hampir lemas...jadi takley la nak cuba aktiviti ni...huhu

Anum said...

good sharing sis

nuyui a.k.a miss YUI said...

aduh..sy xreti berenng..huhu.

Cik Puan Mimi said...

gaya punggung tu camne? heeheh

time preggy ni baru skali je pegi berenang. ntah ble la nk pegi lagi

~YUN~ said...

bgus la aty ni..dulu yun xsempt pn nk g swim,pas2 nk mandi baju mandi ketat plak!hehehe

Erina Asmawani said...

bagus la Aty, exercise..moga senang melahirkan nanti :) ena dulu brisk walking kat tasik je petang2..

LisaLisut said...

i xpandai berenang -______-
kdg2 rs mcm rugi byr maintenance tp swim bole kira dgn jari je terjun kolam kt rumah tu haha.
tp since i bc td ade dia ckp kalau tatau beranang bole berjalan dlm air so i akan try utk terjun dlm kolam on weekend hahaha

~ NANA ~ said...

alaaa i ni dah la malas bersenam, nak swimming x pandai la pulak :(

LisaLisut said...

eh tp betul aty. kalau sll jalan sng beranak.kekeke. kakak ipar i dlu sll jalan kt tmn bukit jalil ptg2. mmg sng beranak.haha

Mimy Hamid said...

salah satu senang beranak...betul la tuu...aku dulu 7 bulan suka berenang..ringan weh..tp payah gak aku beranak normal huhu..nanti anak kuar pun suka main air

e k i n ♥ y u s r i said...

nk glah

Mummy GreenyHouse said...

sy suke main air..tp x pandai berenang!huhu..

selalu gak gi pusat akuatik sekyen13 tu bwk anak2 gi main air (sy pun tumpang main2 air sekali :p)
kalau terserempak..ehem2 la ye. :)

izla said...

nampak bestnya kat pusat akuatik tu.
penah hubby ajak tapi tak jadi sbb alasan takde swimwear.

pakai treksuit ngan t-shirt boleh ke?

LoVEaQshA said...

nsib baik dia kta cr berjalan,so bolela try sebabnya xgoti berenang~
karang xmemasal jer beranak nya idak tp lomas plak..hihihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

x mau try bersalin dlm air ker???
org ckp x berapa sakit
bc kat paper dah ramai keadah tue
but make sure ada doc d sisi la

Adylia Qarissa said...

dkna tak pandai berenang.. kalo dkna pregy pon mesti boleh apungkan badan dalam air.. hahahaa

Diyana Didie said...

wah byk jugak style beranag takleh guna kan..habis tu, terapung saje lah kan. erkk duduk dlm swimming pool kalau tak sejam tak sah.hehe 30 minit tak cukup ;p anyway, good info! thanks aty! ;)

Anonymous said...

just nk bg opinion la....x elok mkn ais sgt...pasl ais tu pns...
paslnye akak ipar sy suka sgt mkn ais batu time peknen...bl lahir ank die kulit mcm kne chckn pox tau...bertanda2..dh remaja baru ilang kesan tu...sgt2 x cntek kulitnya...

Anonymous said...

ala...sy silap letak comnt la....
spttnye kt entry ais...hahahah....sorry ek...

.:hana radzi:. said...

sonoknye dpt berenang...

Liyana said...

x reti berenang camne... hehe