Tuesday, March 20, 2012

aku rase macam nak ter-beranak...!!





ko hengat tak ari khamis minggu lepas aku ngadu aku sakit kat bahagian belakang sampai kebawah mase drive gi keje..??? [post]


aku nak ceriter ape terjadi 5-6 jam lepas tu...




lepas masuk opis tu aku macam biasa..
tapi hati dah rase tak sedap..[atau aku yang telampau paranoid]
sempat buat n3 tanye kat korang...
so..konpiden aku tu adalah FALSE ALARM..
tapi sakitnyer lain macam kan..berpeluh2 aku pegang stereng kereta ketat2 dalam kereta pagi tu..


tapi ni bukan sebarang False Alarm..
weeeiihh..sebab kan False Alarm tu..aku kelam kabut siapkan keje..
dah siap tinggalkan note pade setiap keje yg tertunggak..
dah siap pesan pade member2 kereta aku kat mane dan kalau ape2 jadi kat aku tolong hantar aku kat spital mane..!!! [punyer ar aku risau]
Fared dah gi khursus kat Bangi-khursus yang susah nak dielakkan..
tapi tak risau sangat..aku tau die akan sempat balik kalau ape2 jadi hari tu...


nak dijadikan drama sebabak lagi hari tu..
lepas 5-6 jam kendian..
aku sakit lagi...!!!
kali ni lagi sakit dari yang pagi tadi..
aku cube tahan sampai berpeluh2 aku bawah air-cond..
bersandar dan buat teknik pernafasan...sakit sampai aku genggam kerusi sekuat hati..
aku bangun gi toilet..bisanye memang rase nak tercabut pinggang aku atas ngan bawah...aku nak gi cek..kot2 ade tande2 ker darah ker..-tapi tak de pon..
biler dah bangun gi toilet..than duduk balik kat kerusi..
mase tu ar aku dah tak boleh nak tahan..
terus aku panggil kawan opis aku yang duduk dekat ngan aku..
kali ni aku betul2 menangis..!!
[waaweeiihh ko..betul2 berdrama..!!!]-tapi siyes ni..sakit tengahari tu memang sakit giler ko tau tak...!!
kompem ar panik satu opis...
terus derang kol laki aku...tanye nak derang hantar ke spital atau tunggu laki aku tu sampai...
setengah jam lepas tu laki aku sampai...
aku tak tau berape laju die bawak dari bangi ke damansara utama..[aku dah tak kose nak bising]
yang aku tau..aku cume nak die cepat sampai amik aku...aku tak nak derang yang terlebih panik tu bawak aku ke spital...[huhu]


mase aku sakit tu..
aku tak tau ape nak dibuat...
nak berdiri..nak duduk..nak baring..betul2 tak tau...
rathi :: u okey yaty..??
aku :: stop asking me ok or not..i'm not ok rathi...!! 
hahaha..memang sape2 tanyer aku mase tu kompem kene balik ngan aku..
naseb baik ar derang semua paham dan sangat2 care kat aku...[touched]


balik pade sakit aku...
sakit yang aku rase tu..berterusan..
sakit 5-10 minit-hilang...lepas tu datang balik...
ko rase ape ley aku pikir mase tu...???-walaupon baru jer 35 minggu..
memang pikir dah nak beranak jer ko tau tak..!!!!


eerrr...tapi tak de lak tande2 pendarahan ker atau air ketuban pecah...


lepas Fared amik aku...terus ker Klinik Barakah..
walaupon aku tau..kalau ar aku terberanak haritu..Barakah tak akan terime kes aku sebab aku belum cukup bulan...[ikut procedure die]
tapi sebab aku dah tak tahan sakit..aku gi jer terus ker situ...
aku tak mo gi gomen mase tu.. procedure nyer nanti panjang..[agaknyer] 
aku pikir-kalau ar ape2 jadi lepas tu...baru pikir nak transfer aku ke mane..
ape2 hal pon..cek aku dulu...


dalam perjalanan...
aku tak kasi laki aku bawak laju...
sebab-sakit..!!
yang pelik nyer..sakit tu berpanjangan antara 10 hingga 15 minit..
aku tak pasti contraction tu macamane...
dan aku tak tau..kalau kene contraction-berapa lama...
aku hanye pikir-betul ker aku akan beranak haritu...??!! [saiko]


sampai jer kat klinik tu..
derang tengok muker aku-panik
cerite serbe sikit ape yang aku rase..
terus soh aku masuk satu bilik ni-aku rase labour room kot
Mid wife [agak berumur] pegang2 perut aku..
kate memang ade contraction dan baby mengeras...
die kate kalau nak kepastian-die nak seluk aku..
aku-eerrrkkkk....seluk...?? tidakkkkkkkkkkkkkkkkk...!!!!
tapi ko pikir aku nak kate macam tu...?? huhu...-memang tak ar kan..
ko dah sakit2 mase tu..ko relakan ajer ape orang nak buat kat ko...
tapi sempat aku tahan Mid wife tu.."nanti2..saye nak bernafas dulu.."-sambil bace bismillah-baru Mid wife tu seluk...-kurang sikit rase sakit biler aku rase aku bersedia...
kemain lagi die godok aku..."tak de bukaan..jauh lagi ni"
lepas tu..pegang 2 lagi perut aku.."tapi ade contraction..."-pegang perut aku lebih kurang 15 minit...
lepas tu Mid wife kate nak seluk lagi-aku redho...
macam tadi..aku soh die tunggu lepas aku bersedia seketika [suka2 hati aku]
2nd time seluk-aku rase ngilu sikit berbanding yang fes tadi...
aku dok sebut "Allah" jer banyak kali sambil mid wife tu pon ikot sekali sebut "Allah"..[senyum]
same macam tadi-tak jumpe jalan...
so..terus pasang alat CTG kat perut aku...
aku masih sakit mase tu..-tapi dah berkurangan lepas die bagi aku makan ubat tahan sakit...[tak tau ubat ape..main telan jer]
awal2-ade contraction..
tapi dah berkurangan dan lame2 hilang pelan2...
mase tu dah hampir pukul 4.00 petang...


biler tak de ape2 dah lepas tu..
aku pon dah ok..jadi boleh balik...
Mid wife kate-false alarm aku agak kuat...
tu hanyer tande2 awal-mid wife soh aku bertahan sampai baby matang at least  36 minggu... "jangan beranak awal2..kalau boleh tahan..tahan lar..lagi seminggu dua jer nih"-peerrrrggghhhh....kalau ar bende tu semudah tu....*sigh
ko hengat macam air paip..nak beranak2-aku beranak..nak tahan-aku tahan...boleh bukak tutup...


so..kesimpulannyer...aku tak beranak pon hari tu...
tapi ape yang aku lalui tu..siyes aku dah rase macam-aku dah nak ter-beranak jer haritu...!!!memang sakit...
tu baru false alarm..sakit yang sebenar mesti lagi sakit kan...!! 




p/s :: bersedia atau tidak...bolos saje 'dinding' itu..!! [ngeh ngeh ngeh]























40 comments:

Aeen said...

panik je bile bace entry ni...kite yg bace pn berpeluh2...fuuuh....

Wawa said...

wooo...35wks da kne seluk..cuaknye...tk pernah lg ni kne seluk2...false alarm pun tk pernah kne...huaaa...cuak~!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

aduh..suspen sy bc citer akk ni..

hihi..blos sj lubang tu ea..haha..kelakar lak akk ni!

Salmia said...

false alarm rupanya.

"tahan je selagi boleh tahan"

pergh...
dh kena seluk tu pun nak kena tahan lg :P

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga semuanye dipermudahkan dan sis bersalin dengan selamat
huhuhuhu
x lame dah tue
get ready je

Anum said...

bolos saje...

Baiduri said...

baby....jgn kuar lg...ckit lg nk matang syg.... tp bace n3 Aty ni pon rase cuak gilew.... apepon smoga smua slamat xlame dh =)....

♥ Wina ♥ said...

fuh! risau gak baca..x sabar nak tau dah berapa cm bukak hehehee

kalo belum ade bukaan tue, mmg belum nk beranaklah tue..dah 2-3 cm nanti baru admit

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

false alarm pun begitu aduh kte plak rasa sakit dia..Minta dipermudahkan semuanya Amin...jangan stress sangat oke..

Ms and Mr Red Ribbon said...

huaaaa panic baca cite nie, saya pon dah rasa2 makin kerap contraction (entah contraction ke ape, tp sakit la kekadang dah xbole jalan mcm ada bende nk terkeluar dr bwh)...

hrp2 dipermudahkan, kita beza 2minggu kot, u lagi awal...

hufff... bismillah....

Mimy Hamid said...

agak cepat jugak ko rasa sakit beranak ek..perut mengeras bagai...ko kena standby ni bila bila masa je...

.:Mama Dhia:. said...

uuiisshh..suspen betul..risau gak kalo jd gitu ek..plus belum cukup bulan..baby dah tak sabar nak kluar. hopefully semuanya ok..

QueeN TerataI said...

sya dulu xde false alarm pun... tau2 aje air ketuban pecah.. itu pun boleh lg selamba relax2 kat rumah.. mmg xde rasa sakit pun.. dah t.ari baru g hospital.. bila doc nak seluk je air ketuban terus pecah habis.. langsung kena tolak masuk labour room... Alhamdulillah rasa sakit dalam sejam terus bersalin.. baby keluar masa tu baru 35 weeks 5 days... :)

cikpingu said...

hoho... sudah ade tnde2 begitu kah..
gulppp!!.. bkerut2 dahi kite bile bce seluk2 2... alahaiii..

~ NANA ~ said...

hehe baca u punya kisah ni boleh tambahkan ilmu i...hihi..agak2 nye i pon camni la kot nnti bila dah dkt2 nak bersalin

mizzkechique said...

hehe..baby nk bg amaran dl tu...

Mrs B to be said...

gulp... seramnya dgr.... Moga2 semuanya dipermudahkan...

LisaLisut said...

oh my goshhhhhhhhhhhhhh (zip mulut) hehe.tahan aty tahan :)

Mr n Mrs Zaidi said...

ehmmm huhuhu..sy pulak jadi risau..dh la due date kita lebih kurang dekat2 jer....tp setakat nie sy xde rse ape2 lg la, just sakit2 pinggang jer kalu duk lme2...kaki pun sembab dgn bangganya dia kembang..huhuhu..hopely sumenya selamat yek sis aty..

CikNaa said...

errrkk!! takut nye aty weyh..
bio betul.. dah ade pngalaman kne seluk tuh.. aaa.. hope xde lg false alarm pasni ek.. kesian dia.

ReYNa said...

huhu.seriauu baca bab seluk.heee..awal tu false alarm.nmpk gaya mcm aty yg akan beranak dulu.hihi..(saikokan org..diri sendiri x sedar).lagi bape mingu lagi ni.caiyokk2x

eima said...

kadang tu false alarm mg ade .... tp kite kena kuat jgn lyn sgt rasa sakit tu ....buat attau je mind set "tak sakit" insyaallah boleh ..akak dah alami 2 org dah ...

byk kan berjalan....
baca surah nabi yunus
insyaallah senang nanti...

false alarm tu tanda nye baby dah tak sabo nk jumpa mummy die kot....

Mummy GreenyHouse said...

huish! false alarm bukan kemain sampai mcm tu lg ye..
boleh tahan2 ke nak beranak ni??hihi.. so, kena tahan ok! :p

GreenJade said...

aduhh seram sejuk lah part seluk2 ni..rasa nk suh dorang cucuk bg pengsan je kans..

walopon akak lmbat lg tp dh terasa gak neves2 ni hehe..

tp best ah lepak blog Aty..byk share infos..i like :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

takutnya...main seluk2 plak....

huhuhu

LiNda said...

huuu..cuak je linda bace entry ni. adoii..takutnye nak bersalin kan..semoga selamat semuanya ye dear..

aniswany said...

aduhaii...baca pun dh sakit
cmna niii..tolong..seram sejuk baca

PUAN SUE said...

aiyakkk..berdebor su bc ingt dh bsalin..hihi

Gadis said...

perghhh...

sambil bc entry ni nafas Gadis pun turun naik ikut same...

saspen betol...
Gadis dpt rase apa yg dirasakan...

izla said...

saspen sungguh..
memang kene bertahan!!
mintak2 semuanya selamat k

puansazusarin said...

baby, bolos saja dinding mama 2 nnt..he3...

puansazusarin said...

baby, bolos saja dinding mama 2 nnt..he3...

Reensyarinie said...

bunyi pun cam sakit je..aty!! be ready okay..dh xlama dh tu nk dpt baby..better start cuti dr bkerja kot..risau anything happen kan.btw take care! :)
sempat lagi tu bolos2.hehe

~ummi lya~ said...

suspen tol cite akk ni. rese ngilu jer citer kne selok tuh...!!~~

.:hana radzi:. said...

false labour, premature contraction..

Diyana Didie said...

gila scary baca ur story ni aty... alhamdullilah semuanya ok je kan. tak boleh tahan part midwife tu suruh tahan tahan kalau rasa nak beranak...boleh plak gitu kan hehehe apa pon, take care dear ;)

Lara Shamsyul said...

pna kene seluk ms bleeding, sakitnye..

Aty ckap2 n pujuk baby,suh die kuar bl da ckup bulan....nervesnye...msti sakit nk beranak lg kuat dr y ni kan.....tp ape2 pn kene lalui gak kan...sy pn nerves ni...

Mrs.Farhana said...

aty, sama la dgn sy..sy pun byk kali contraction n bby ngeras..awal2 mggu 34 lg dh rs..mmg terangkat la funggung tahan saket..nk nanges pun xmampu sebb saket!tp sebb tau lum nk beranak lg, jd tahan je la..harap2 sama kt dipermudahkan tuk bersalin..Amin..:)

Adylia Qarissa said...

huhuu...akak..dah tak lama tu :)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Nieza skang ni dah 35 weeks..risau jugak kalau dtg sakit..nak deliver kat private tp tula diorg nak cukup 36 wek baru leh deliver situ..hmmphh tapi baby dah engaged..tggu mase je ni..