Tuesday, March 13, 2012

merasa jugak aku gi KELAS ANTENATAL



Tak silap aku aku start carik nak masuk kelas antenatal ni mase aku masuk 7 bulan aritu..
biler carik2 tak jumpe..aku pon malas dah...
bukan tak jumpe..tapi kan..asalkan aku kol samaada kelas baru jer lepas atau pon tak tau lagi biler nak buat..
kalau tak pon dah penuh..
kalau soh booking tuk next date-aku risau kiteorang tak free lak..
lagi2 kalau kelas berbayar..tak gi rugi nanti...
jadi aku pasrah-walaupon laki aku nak gak aku pergi kelas tu..


tapi dah bahagian aku jugak agaknyer..
nak bagi gak aku laki binik merase masuk kelas tu..
dapat gak mendaftar kelas ni kat hospital Sungai bulo..free lagi..!!
yang penting dekat dan tak rsae susah sangat nak pergi...
sebenarnyer tak cerewet sangat pon..
tak kisah kat mane2..berbayar atau tak..asalkan mase dan tarikh kelas tu ley fix ngan mase kiteorang jugak...
lelagi hujung2 mase ni..aku kemain malas nak gi mane..!!


walaupon asalnye aku tak mo masuk kelas time weekdays..
sebab menganggu waktu kerje aku yang tinggal berape kerat hari lagi ni..
tapi tetibe jer kiteorang ok nak gi..
sebenarnyer tak rancang pon..
lepas buat check-up kat KK rawang lame dulu aritu dah...
ade mase sikit-singgah spital sg buloh ni saje nak tanyer2..
dan kebetulan memang ade 1 jer lagi kosong tuk kiteorang laki binik..
tak kisah ar hari jemaat sekalipon..mendaftar jer ar..
syarat-kalau rase2 tak dapat pergi..tipon jer 3 hari sebelum tu tuk cancelkan..
ok..setuju..


jadi..walaupon..aku baru jer cuti mase wat check-up 2 hari sebelum tu..
hari jemaat tu..aku EL semate2 nak gi kelas ni..
kelas ni pon separuh hari jer...
opis aku ni pon..hujung2 aku nak beranak ni..redho jer terime ape saje alasan yang aku bagi...sungguh besh..!! [tak macam mase awal2 pegnan aritu]


mendaftar dan masuk kelas pukul 8 pagi...


 muka semangat nak masuk kelas

aku di saat 34++ minggu
tak ar kembang sangat kan... 

mendaftar sebelum masuk kelas

antara bahan2 yang diberi


so far..bagi aku kelas antenatal kat gomen spital ni..juz ok..
nothing much yang kiteorang dapat..
hanye basic2 jer..
tak ley nak expect lelebih2 pon memandangkan ianye kelas percuma dan hanyer separuh hari pulak tu...
tapi dapat gak ar sumting dari tak dapat ape2 kan...
cume tak suker giler penceramah kalau die hanye bagi penerangan hanye dengan membace ape yang ade di screen dan bahan diberi..
sumpah ngantuk giler n tak besh..!!
tapi nasib baik hanyer satu kelas [kelas nutrisi] jer yang agak boring..
kelas2 lain so far ok n menarik...[walaupo ade kelas yang tak sempat nak dibuat] 
aku nak sangat belajar teknik pernafasan dan care2 nak beranak...
tapi tak ade pon...
eerr..kat kelas2 antenatal kat tempat lain ade tak ajar teknik2 ni..??



sebelum balik-sempat aku jalan2 shopping sikit n cuci2 mate kat kawasan jualan spital ni...besh..!! part paling aku suker..[miahaha]




p/s :: dokter kate-yang penting persediaan mental jer sekarang..




21 comments:

Liyana said...

comey nye perut, kecik je, hee

nuyui a.k.a miss YUI said...

merasa juga la ea kak..

amboi..shoping n tgk2 yg ptg lg kan tu..hihi.

Anum said...

biasa la nama pun percuma kan
x pe la mesti ada isi2 yang leh dia ambil kan

mizzkechique said...

amboi, sempat shopping yer..

Cik Ayu said...

kalu 1st baby, memang kena persediaan mental tu mmg kena lebih sikit since belum ade experience kan. mcm CA dulu,mentally unprepared sbb otw balik umah mak da rasa sakit nk bersalin. cuak la sbb x smpt jumpa mak da kena transit hospital terus.. dpt darah tinggi terus. seb baik xkena belah

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dulu x sempat plak join class antenatal bagai....omg ur face sangat berseri2 la...seri org preggy ni

O'gosh said...

er...ai konpuse nih...g kelas antenatal ke kelas bershopping..hehe

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

kte dulu pun tak pergi class antenatal nih just survey dalam internet je..belajar teknik sendiri hehe tapi kalau dah sakit teknik pun hilang kemana hehe..Eh kecik je perut u kann..comel

ettyzukhair said...

etty dulu gi kt HUKM..best berbaloi gak gi..detail dr sume segi, dr penerangan semasa preggy, bersalin, teknik pernafasan, cara urutan yg leh hubby buat masa contraction, demo2 senaman, cara penjagaan bayi, cara nak daftar nama anak..apelg eh?? mcm2..if kalu sempat gi lah byk ade hospital lain buat..

eima said...

mmg tak de la yg nk ajo teknik pernafasan ngan meneran cam negra omputeh tu dear klu gomen ni yg diorg ajar pentingnye BF, keselamatan dirumah, sindrom bayi tergoncang gitu2 je ...

insyaallah tak yah belajar pun ia akan pandai semula jd percaya la ckp aku ni ....pengalaman ni ... hehehe

aku doakan semuanye mudah dan selamat ok ...

lebihkan baca surah nabi yunus, byk kan berjalan, minum air bunga kembang fatimah insyaallah mudah ko bersalin nanti .. lebih kan beramal jugak ye ....

dtg dr blog yui ... nice blog dear !!

Diyana Didie said...

my hospital pon takde ajar teknik pernafasan jugak. basic saje. ckp psl persedian jadi ibubapa saje. n what to prepare dr segi mental dan fizikal. itu saje. byk yg me baca kat forum n blog, antenatal class mmg tak ajar teknik pernafasan. nape ntah. padahal itu yg kita nak tahu kan?

Lieya said...

Wahhhhhhh ini lebeyyy window soping ni dr hadiri kelas... ki ki ki kiii

fatihiah said...

ohhh.. setengah hari je?
Fati join antenatal class kat Annur, rm 30 per couple sebab checkup & deliver pon InsyaAllah kat situ.. ok jugaklah kelas dia, pagi sampai petang, blaja teknik bnafas, teran, time contraction buat cmana n senaman sume.. takpe, ada masa lagi tu nak join mana-mana antenatal class.. yg penting husband kena ingat sume tu sebab time kita nak deliver nanti maybe tak ingaat sume tu dah :P :P

~ NANA ~ said...

nk jugak pegi antenatal class tp mcm x sempat jer...huhu

sempat lg tu menyoping...hehe

izla said...

comel je mommy-to-be in white. nampak suci je.

sy pon suka bab cuci mata tu. 9 bulan sempat lagi gi jalan tar. haha.

Juliet said...

Kat DEMC, Shah Alam ade antenatal class :)

Situ ada di ajar semua rasanya.. (based on pamphlet yg I dapat) Insya'allah I pon nak attend class tu end of this month :)

Rtp Farra Arisha said...

that's good sis, mengisi masa lapang dengan hadirkan diri ke kelas antenatal. :)

P/S: sis, let's get rainbow al-quran for you now as its order has already opened! :)

ReYNa said...

sy nak gi gak tapi kat png ni cam susah nak jumpa.

D'lla said...

oo..mcmtu ja ka..hhmm thanks for sharing..duk piki2 gak..tips breastfeeding newborn..fuhh..yg meneran tu..my sis bgtau, kalo bukaan cukup baru teran..then bila keluar kepala..rehat jap.nurse akn lap muka baby...then teran lg sampai lepas bahu baby..

CikNaa said...

its ok..dapat jgak la merasa..
sy kelas ni mmg xdpt pegi la..
asben jauh.. tak sonok la org pegi ngan laki, kite pegi single mingle.. :D

Vitamom Liana said...

Tq kongsi info :)

Tumpang lalu ye tuan tanah..
Saya ada menjual set ingin hamil, menyusu, berpantang & set kecantikan :)
http://thevitamom.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom