Saturday, April 07, 2012

disebab kan baru 1cm-aku terpaksa berjalan selama satu jam..

status terkini-masih belum beranak...!!
penantian itu memang satu penyeksaan...

semalam lepas turun tanda waktu pagi..-pukul 5 petang lebih baru pergi klinik..!!!
sebab-dari damansara[opis]-balik ke rawang-amik kereta [aku siap drive sendiri balik shah alam]-baru gi Klinik Barakah..
dan bukaan baru 1cm..!!!-aku ingat lepas berjam2 tunggu dah bukan 3-4cm dah..[huhu]
hampa...........
dokter bagi tempoh sehari ke dua hari..

hari ni ade gak lagi tande sikit..
pergerakan baby masih seperti biasa..
sakit tu ade gak ar-tapi tak teruk...
sakit pinggang menyengat kat belakang..tapi masih tak kerap..
kalau ikutkan memang amik mase lame gak aku nak rase sakit tu...

cume malam tadi ade 5-6 kali aku terbangun sebab rase sakit..[macam ade bende korek2 jer kat bawah tu-huhu]
kekadang rase gak macam nak terbuang air besar-tapi biler dah gi toilet tak de lak..
sebab tak kerap..jadi aku tak risau sangat..
lagi sekali-masih mimpi ngeri...tak lena tidur...!!!

hari ni..keadaan masih sama..
aku masih kuat nak bangun menjemur baju dan memasak tuk laki aku...
masih selera makan..dan masih ade mud nak berblogging...[ngeh ngeh ngeh]
sakit pinggang kekadang terasa agak kuat..-tapi sama macam semalam..masih tak kerap..

atas nasihat dokter..aku perlu lebih banyak berjalan untuk mencepatkan bukaan...
sekaligus mencepatkan aku beranak...
semangat pagi2 tadi bangun..lepas makan capati mak aku buat..
terus aku ngan laki aku gi tasik kota kemuning...
dengan harapan aku akan beranak malam ni atau esok...[aminnnnnnnnnnn]




update 38 minggu 3 hari @ tasik Kota Kemuning
muke orang semangat nak beranak cepat



berjalan..bukan berjogging..
kalau jogging aku rase memang kompem anak aku terus terkeluar..huhu [ngeri la pulak nanti]


senaman ringan-untuk menguatkan kaki dan lutut


ngah pujuk baby kuar cepat sikit


masih ade mud nak bergambar sakan


mungkinkah ni hari terakhir aku sebelum bergelar ibu..??
atau ade lagi esok...??
atau seminggu lagi..?? masih sabar menanti...


dah penat...dah tak ley senyum..sampai mase nak balik...



dah petang...masih tak de rase2 lagi macam akan beranak malam ni..
Sibuk text Sarah-macamane rasenyer contraction...
risau la pulak kalau tetibe terberanak kat umah atau dalam kereta kan...
aku nak macam die..datang2 spital dah bukak 9 cm..!!! hahaha..
tak yah ar aku kene duduk spital lelame kan..[dengan harapan]-harap di permudahkan...



p/s :: plan nak gi uptown lak malam ni kalau masih tak rase sakit lagi..[ngeeeeee]


38 comments:

farhana shamsuddin said...

semangatnyer..sy hjg2 g shoping..tawaf shoping..ngeh ngeh ngeh.. bnyak2 doa.. gut luck dera..hrp2 dua2 sihat n selamat

ILA SYAMILA ♥♥ said...

selamat melahirkan ye kak. insyaAllah akak n baby baik2 je. ila pun excited nk tunggu ! :D

celebration of love said...

Da Mcm maternity shoot da... Good luck dear.

Nora Shahaira said...

akak nora blum turun tanda..tp jalan da buka 2cm..
cemana dah ada tanda tapi tak buka jalan ye..
kurg arif juga sakit contraction pasal 2 anak yg lepas disakitkan..ni nak try tgu sakit normal la ni..
teruzkan memujuk baby keluar ek...insyaAllah selamat keduanya...

Ayu Muslim said...

sabar ye.. ingatkan da bersalin

ReYNa said...

aty, semoga semuanya selamat.mmg x lama dah tu dah 38 weeks.hihi.sy haritu xde tanda sgt,nnti sy cerita.,huhu

MissRhana said...

dulu mine, hari ni bkk 2cm..esok malamnya da deliver..dah tau ade bukaan, tros sakan berjalan..naik turun tangga (tp hati2 k) and buat bangun duduk senam2..insyaAllah dipermudahkan k..

.:hana radzi:. said...

ank ptma mmg lama kak..my co-worker, 3 hari dok sakit2, bukaan baru 3-4 cm..last2 hari ke-4 kena vacum ler.klu lmbt sket kena sizer la doc. ckp..huhuhu

yUmIe said...

gud luck aty:)

~ NANA ~ said...

wahhhh larat lg ek u nk berjalan....i yg baru nak masuk 36w ni dah xleh berjalan sgt....kaki bengkak & sakit! huhu

PUAN THALHA : said...

Kawan-kawan kite pun kata cam tu jugak dear. kene banyakkan berjalan.apapun, alhamdulillah, bukaan awak dah terbukak dah. moga semuanya selamat aty. saya doakan. inshaAllah :)

~YUN~ said...

aty..mmg kene bykkan jalan..hari tu yun seminggu lepas trun tanda bru bersalin..g jalan2 kat ikea,shopping mall semua yun tawaf..hehe!

gud luck aty..

yun doakan aty and baby k!

tak sba tnggu update aty da bersalin.. =)

Wawa said...

Waaa..tk lame da nk jd mommy..merayap la byk2 ye bg permudahkn..

farah keifli said...

perut dah nampak jatuh tu..farah dulu perut jatuh hari nak deliver..1cm pun dh sakit tak boleh jalan dah..nak kencing pun tahan sebab sakit sangat nak bangun dr katil

Mimy Hamid said...

elok tu ko brisk walk...memoga cepat lal baby keluar yer syg...ibu kamu dah tak sabar tu :))

Liyana said...

baby seronok dok guling2 dlm perut lg tu.. hihi

LuN@_aiDi said...

Gud luck dear! selamat bersalin(:
moga-moga dipermudahkan^^_

jaja_norliza said...

may be masa akak taip komen ni aty da bersalin kan??? or...masih lom bersalin...hehheh...neway selamat mengharungi dunia keibuan....gud luck!

~ummi lya~ said...

semagat yer.pk kan akk dah bersalin dah.
xsabar nk tggu pengalaman akk bersalin

O'gosh said...

Memang heabt...dah beranak la ni kan...senyap je....x sabar nak tunggu entri....anyway, tahniah awal2...hehe

Miss Sunshine said...

comel lah u....
kita doakan semua urusan bersalin dipermudahkan ye... ^_^

Erina Asmawani said...

all the best aty, semoga dipermudahkan segalanya ;)

push kuat2 ok ;)

luvira said...

Gud luck aty...xlama da nk jd ibu..;)

cikpingu said...

pergghh.. smpt lg g tasik kota 2... terbaek la kak..

PUAN SUE said...

su doakan aty cepat bersalin..nk tgok bb aty pulak ni

ciNDerella stRikEr said...

meh nk bisik sket... mlm sebelum nad deliver QQ, nad tolong hubby angkat tilam naik ke tgkat 3 (tp buat setakat mampu je) & tlg mop2 1 rumah. esok nya xsmpat nk siap g kje dh masuk LR. Bukaan 8cm. hehehe...

Btw, perut aty tu cumel la..hehe

mcyah_vespa said...

best nye u preggy..i x preggy pown.nk anak sgt ! already follow u...follow me back dear :)

http://mcyahvespa.blogspot.com/

Mila Ahmad said...

eh kenapa akak cumel sangat bila mcm tu hihi..suka tgk. ceptlah baby tu keluar ye.

D'lla said...

wahh xlama dh nih..good luck dear :)
nnti update..dila ni next week standby jer..kaki ja dh mula rs sakit sikit..

MimahAjil said...

good luck mommy...
semoga segalanya berjalan lancar dan Allah permudahkan semua urusan...Ameen

Mommy_Cha said...

aktif tol si aty nih...seri plak muka dah nak beranak nih yek?....good luck aty!

Diyana Didie said...

bagus bagus. confirm senang nnt nak beranak. didie hari tu, sehari sebelom bersalin, berjalan sakan dari pagi sampai ke mlm. terus turun tanda jam 4 pagi. tp be prepare bukaan bukak sgt cepat..sakettt. uhuh heheh but dont worry, tgk je baby lupa dah saket contraction tu mcm mana. un-describable. ;)

Adylia Qarissa said...

akak!! dah bersalin ke??

Alin Marlini said...

anak sulung biasanya lambat skit bersalin

Peri PiA said...

inspirasi ni ;)

semoga dipermudahkan,Amin

takut lak pia tgk aty buat senaman kaki,hehe

Mama Gee said...

masa akak taip komen ni..mesti aty dh bersalin kan....hehe tak sabar nk tgk muka baby..

geez said...

semuga selamat melahirkan anak...

Unknown said...

Google pasal bukaan 1cm tp x rasa sakit..jmpa blog sis ni.. kita serupa bukaan 1cm tp x rasa sakit..bru 35weeks, anak pertama bosan dh kluar masuk wad. 1st masuk sbb kontraksi pra matang masa 34weeks..dr bg dexa..3 hr kt wad sbb baby msh mengeras jd dr kta mgkin bsalin bila2 masa. Sy mta balik rmah bt kerja2 rmah je dn x turun keja mta cuti sbb kontraksi bt bdn x ada tnaga nak bekerja. Lpas 4hr kt rmah..kontraksi kuat dtg lg dgn kerap, jd masuk wad lg, dr bgtau sbb pra kelahiran, kpala baby dh engaged tp blm ada bukaan.semalaman tahan sakit Tuhan sj yg tahu, ingtkan esoknya bsalin. Tiba2 je esoknya sakit hilang tp dr x bg kluar lg sbb baby msh mengeras...jd dr buat kputusan, klu masih ada sakit2 kena bt operate lah jwbnya..huhu rasa x puas hati dgn kenyataan dr sbb sy x ada masalah, baby pn x ada masalah. Mlm tu sy doa bnyk2 mta bsalin normal..Alhamdulillah Allah makbulkan doa sy dn mlm tu, sakit kontraksi teramat sgt. Ats nasihat ibu2 yg dlm wad mta nurse cek VE.. Alhamdulillah dh buka 1cm..nurse ckp msh jauh lg..dlm hati lega sbb dh terlepas dr kena bedah. Lpas 6jam sy buat VE lg sbb spjg mlm x bleh tdo sbb sakit sgt..bila cek hampa msh 1cm. Esoknya dr suruh tggu kat wad lg sbb dh ada bukaan x jd operate suruh tggu smpai bsalin, tp dr x bg cek bukaan sbb baby msh 35 mggu dn harap klu bleh tggu smpai 36 bru bleh bsalin. Tp dia suruh duduk sehari lg..huhu. lpas tu nurse asyik tnya ada sakit x, rasa pelik plak sbb dh x rasa sakit lg tp baby msh mengeras..nurse pn pelik sbb biasanya bila dh ada bukaan spatutnya sy rasa lg sakit yg kerap. dia ada jgk ckp, x sarankan buat VE lg sbb menggalakkn bukaan dn takut miss V kita dijangkiti kuman.Keesokannya sy mta balik rmah sbb x ada rasa sakit wpun baby mengeras je. Dr bg balik suruh rehat je kt rmah sbb rmah dekat.. kali ni nekad..klu betul2 nak bersalin bru pergi wad bsalin..x nak tggu kt wad lg. Skrg sy cuba relaks nak tggu kelahiran baby sbb suami x sbr nak tggu baby kluar..cuma sy je msh nervous. Ntah mlm ni ke esok ke sy bsalin.. harap Allah permudahkn sesuai dgn perancanganNya.