Tuesday, April 03, 2012

Saper bersalin bulan April ni..??





aku belum beranak...
semalam aku tak keje...aku rase badan tak selesa-macam period pain dari malam sebelumnyer..
macam senggugut rase nak datang bulan tu..
sibuk text kat member2 pengalaman tanye macam2...
orang kate dah nak dekat...-masih menanti..
nak dekat tu maksud nyer esok lusa ker atau lagi seminggu-dua..
kalau seminggu-dua lagi..memang Edd aku lagi 15 hari..maknenyer lagi 2 minggu ar..
so..tak yah risau2..[tu pon kalau tak lambat]
tapi kalau lagi sehari-dua..-aku memang dah rase panik..!!


tapi aku memang rase nak beranak awal...
selalu cakap kat baby mintak kuar awal...[kejam tak ibunye?]
terus terang aku cakap-saat ni adalah saat2 kritikal untuk aku..
tak larat nak bawak perut dah-walau bukan besar mane pon...
bukan sebab berat atau rase terbeban..[bukan besar mane pon]
tapi..aku betul2 dah tak larat..
nak tolak badan nak bangun kemain susah-ngan sakit pinggang-tak lena tidor-nak naik turun tangga-sakit kepala-dan segale macam bende kat badan ni nak sakit same..
sekarang ni dah rase macam senggugut pulak..!!
maaf lah..aku bukan merungut tande tak redho..
dah sedia redho-pengorbanan sebagai bakal ibu..
tapi aku manusia biasa..yang sedang melalui kesakitan...


sungguh jeles ngan Reyna yang EDD nyer sepatutnyer hanye beza sehari awal dari EDD aku-dah beranak akhir bulan March aritu [29 March 2012] mase 37 minggu...!! aku esok dah masuk 38 minggu [dengan harapan nak beranak cepat jugak]-ngeh ngeh ngeh...
walaupon jeles-tetap tumpang gembire tuk Reyna-TAHNIAH Reyna..


semalam gak..sebab rase badan tak besh..
aku yang malas dah nak gi check-up kat KK-pergi gak ar pagi semalam..
alaa..cek macam biase jer..tak de ape2 pon..
cume HB aku rendah sikit dari sebelum2 nyer-tapi agaknyer sebab dah nak beranak jadi nurse pon tak cakap ape2 pon..-macam biase..hanye soh makan Iron Tablet tu lebih sikit...
yang lain-hanye terangkan kat aku pasal tande2 nak bersalin yang dah berape puluh kali diterangkan-ohh.. aku dah hafal...!! [tapi masih banyak gak tanyer kat orang]


segera ke hospital jika ::

  • kurang/tiada pergerakan janin :: noted-kene sentiasa pergerakan baby-tak payah tunggu sampai 3 jam baby tak gerak baru nak pergi..kalau rase2 tak bergerak jer kene terus pergi dah.. [nurse kate lagi nak beranak baby akan bergerak lebih aktif]-
  • turun darah dari faraj :: noted-ni tande paling ketara yang boleh buat ramai orang panik..!!
  • pecah air ketuban :: aku rase tak semua orang melalui pecah air ketuban ni..sarah cerite..bukaan dah 9 cm tapi air ketuban masih belum pecah..!!-ni yang buat aku nebes ni...
  • sakit perut berterusan :: eeerrr....noted-sikit sakit pon aku terus gi spital..huhu..
  • stand by barang2 baby dalam kereta :: aku tak buat..sebab selalu tukar2 kereta [kereta sendiri ngan kereta laki aku]-lagi risau baju baby panas berkuap dalam kereta na bag pon boleh rosak [sayang bag terlebey]-sila jangan contohi..
nurse :: salah satu yer..jangan pulak awak tunggu semua tande2 tu datang  baru awak nak gi spital..

eerrr...baik lah...[angguk2]

keadaan tak selesa sekarang buat aku rase nak duduk2 ngadap tivi jer kat umah...
laki aku dok asyik dah suh aku cuti dari sekarang...
dan kalau tak terkenangkan ade Debit Note penting yang masih pending..[yang selalu buat aku boleh bergaduh ngan orang tu]
dan EDD yang ade lagi 2 minggu-memang confirm malas aku nak gi opis dah arini...[rugi cuti awal2]
tapi minggu depan aku konpem tak mo gi opis dah...!!
tak lalu dah aku nak hadap keje2 dan nombor2 yang lagi buat aku rase macam nak terberanak...!![elok ar kan..-kate ko nak beranak cepat] huhu
tapi rase2 ko-sempat tak aku tunggu sampai minggu depan..??
Wallahualam...tak de sape yang tau urusan Allah..
even aku tanye dokter pon-dokter hanye cakap-siap sedia jer lar..biler2 je nie..


laki aku dalam mode stand by..
nak gi site pon risau...out stesen memang tak ar..
tengah2 malam pantang aku bangun nak gi toilet..mesti tanyer-"sayang ok tak..??"


okeh...membebel panjang tak gune..
cume nak bagitau-aku belum beranak lagi...
ade orang dah terlepas EDD pon masih ok lagi..aku yang kecoh lebih...huhu..
manje terlebih aku nie..[salahkan laki aku yang suker manjekan aku]






p/s :: asal aku tak hapdet blog jer ko dah hantar mssg tanyer aku kot aku dah beranak...heheheh..[terharu]

















26 comments:

Mimy Hamid said...

sabar yer beb...selamat menempuh alam bersalin aku ucapkan...amin

FieZaLieSa said...

snyp je..ingt aty dh bersalin..tgk fb, kot dah de stats update bersalin..hihi
bkn per, ternnt2 si tecik tu..=)
moga sume slmt..
take care dear..

puansazusarin said...

2 lah igtkan aty dh branak..he3..semoga dipermudahkan yer nnt...

~ NANA ~ said...

i yg 35w ni pon rasa mengah n tak larat je skrg...tp baju baby tak cuci pon lagi! kekekeke

u take care tau...dh deliver nnti jgn lupa update k...hehe

MissRhana said...

Mcm nk dkt je. Sy dl awal 2minggu. Masa dah sakit tu, sy bykkan berjalan. Kluar tanda, then jln2 lg utk dilation cpt :)

Tina Othman said...

hihi dah ada false alarm tu, kena hati2 tau

PinKy MoMMa said...

dulu masa abg long kuar darah..tapi adik dia kena mcm sengugut tu..
air ketuban dua2 pun doc yang pecahkan..tapi bila dah pecah air ketuban tu yang buat lagi sakit..sbb dia akan push kita cepat nak bersalin..


banyak2 doa ty..insyaAllah..kamu boleh!

Gadis said...

semakin hari semakin berdebar...

Gadis yang baca entry Aty ni pun dpt merasakan debaran itu..
cewahhh..hihihi...=)

YanaMIB said...

Sbr sbr..sy dulu pn hr2 duk pesan kt baby kuar awl..mmg awl seminggu dr due dia kuar..ngeh3..

pizet said...

moga dimudahkan bersalin nanti...x lama dah tu..habis lambat pun 3 minggu..

Farah Shamsudin said...

owh sayang.. lamenya daku tak singgah sini.. skang baru mula aktif semula ber blog..

harapnye semuanya berjalan lancar sayang.. daku akan sentiasa doakan yang baik2 aje.. anything update la yee...

MyHaPpInEsS said...

dear...mmg dah kene ready mental n fizikal tau. jgn pk yg bukan2 n banyakkan berdoa k....

Beg baju Jasmin ready tul2 depan pintu kuar...bler kuar jer terus rembat beg masuk dln kete.....hehehe

e.t.t.y said...

yela sebab dah baca blog aty dari dulu, sehari tak update mesti tertanya tanya dah beranak kot aty ni. haha.

Pen Biru said...

salam..semoga semuanya selamat..

Lieya said...

Moga selamat semuanya... InsyaAllah... tiba masanya tu nanti... tungguuuu....

Mr n Mrs Zaidi said...

TU LA, INGT AKAK DH BERSALIN SEMLM..TUNGGU JGK AKAK UPDATE....APE2 PUN KITA SABAR MENUNGGU K...SY PUN XSABAR NK SUH BABY NIE KUAR...

SiMply NaD'Honey said...

aty gudluck...insyallah bb kuar time ntul2 dier bersedia nak kuar...as for me nadnyer EDD 13april ni..so skang dh 39weeks dah...walaupun raser cuak nak beranak tu ader..tp kalo leh nak sgt bb kuar awl..selalu ckp gan bb kuar la hri khamis ni atau jumaat ni ker..hehe..sbb tak larat kaki bengkak and surut balik..belakang pun raser dah sakit2 sket...tp tgk perut ni mcm tak turun spnuhnyer(dah turun sket ajer)..semoga kiter berdua..yang akan bersalin pd April ni..proses bersalin tu cpt dan selamat...amin...gudluck:)

jaja_norliza said...

rasanya dah x lama tu aty...sakit2 senggugut tu tanda2 dah dekat nk bersalin...akak doakan aty selamat dan moga dipermudahkan segalanya...amin...

Liyana said...

sepupu sy 2 mgu awal dr EDD dh kuar dh bby die.. hee

LisaLisut said...

i igt u snyap je xupdate blog u dh beranak.eh tgk2 ade lg.hehe. dh nk dkt tu.elok2 aty! :D

SYANI said...

Sabar la Aty, selagi belum masanya buat la cemana pun memang baby tak nak keluar. Akak dulu pun cam ko gak.. tension sebab baby tak kuar2 walopun dah seminggu lewat dari EDD. Sehari sebelum kena induce baru la dia nak keluar.. Itu pun kena c-zer..

Reensyarinie said...

tu la aty senyap sgt ingat dh beranak dh..nt beranak cpt2 update blog er.nk tgk baby.hehe

annur fitrah said...

saya baru 5 hari bersalin. sakit nak bersalin tu..ialah sila tengok jam..kalau dalam satu jam sakit datang selang 5 minit ke 2 minit maknanya nak bersalin lah tu..pastu nanti doktor pecahkan air tuban kalau tak pecah lagi. Selamat bersalin !

Peri PiA said...

kuatkan semangat ye

btl juge kalau berkuap nti bj bb x fresh heehee

Mama Gee said...

ada tanda2 tu...
akak bersalin 2 minggu lebih awal..
langsung takde tanda2...
tetiba je kuar darah cam period...
pastu sakit 18 jam...
MasyaAllah... :)

armouris said...

terjumpa e-book percuma ni, tentang menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin