Wednesday, June 27, 2012

"ko tak rase letih dan leceh ker mengepam susu tu" -budak opis


hari jumaat lepas aku kene cirit birit..sampai anak aku pon kene gak sabtu tu.. [post]
aku rase sebab aku makan nasik goreng kakak depan opis ni ar..[main tuduh jer aku ni kan]
tapi yer ar..sebelum tu aku tak makan ape2 pon..setakat minum milo ngan nestum jer..
lepas makan tu jer aku dah terus kene cb tuh...
tak ar teruk sangat sampai melepek...tapi letih gak ar ko nak gi toilet 2-3 kali..
tu satu hal lar...tak tahannyer biler dah cb kite memang akan dehydrate...
hah..tu ar paling mencabar jiwa biler terjangkit 'sakit' kat production susu aku ari jumaat ritu...gggrrrrr..........

ni jer ar hasil satu hari...lagi sekali aku ulang..pump satu hari sampai keesoknyer yang aku dapat pump mase kene cirit birit jumaat ritu....hanyer 10-12oz ni jer..!!!! huwaaaaaaaaaa.....!!!!nanges ko tau tak...
kalau selalu..satu hari pump-kat opis ley dapat 20-25oz..
campur kat umah sebelum tidor lagi 5oz..
kalau gigih memang dapat lebih..
tapi kire paling kurang pon satu hari sebelum ni ley simpan stock 20oz ar..
jadi biler tengok stock yg dibuat hari jumaat sampai sabtu banyak ni jer..
memang sadis aku rase...
ni pon gigih aku buat power pumping sampai lembik ko tau...*sigh



hari sabtu tu pulak..anak aku tak mo bagi ransangan pada nenen aku tuk kuarkan susu macam biasa...-kurang sangat die nyusu..!!
sebab demam...[kesian]
tapi aku tak mo stress...kang lagi teruk...
aku relak2...tak mo terlalu pikir...
aku rase ni cume sebab badan aku dah kurang air...
aku cube topup balik badan aku ngan air sebanyak boleh...

dan biler ahad Qaleef dah sihat sikit...alhamdulillah..die nak nyusu balik macam biasa..
start isnin semalam..aku pump kat opis macam biasa...
syukur giler hasil production kembali macam sebelum2 tu....peerrgghhh...nebes gak aku...

bersyukur rezki tuk Qaleef masih ade..


berlagak..?? aaahh ko...nak belagak apenyer...bukan banyak sangat pon kan..
ni kire sikit ar ni...ko yang hebat2 sekali pump-tak payah buat power pumping pon-ley senang2 dapat 30-40oz kan..ape ar sangat nak banding ngan aku yang satu hari nyer pump baru dapat 20-25oz..[sob sob]
okeh...aku tetap bersyukur....

siyes...jujur aku kate..memang bangga masih dapat nyusukan anak ngan susu sendiri sepenuhnya...
tapi..aku jugak tak pernah sekali pon memandang rendah pada orang yang tak mampu berikan anak die ngan susu badan sendiri...aku tau..setiap orang ade alasan nyer sendiri...
semua bergantung pada diri sendiri dan jugak rezki..
rezki aku sendiri tak tau sampai biler...kite berusaha..telah pon berusaha..selebihnyer serah pada Allah...
tah esok tah luse..Allah nak tarik rezki tu biler2 jer...
mungkin sebelum sempat aku susukan anak aku 6 bulan pon...
mane ar tau kan...jadi..awal2 ingatkan diri...jangan terus2 menghukum atau meletakkan kesalahan pada mak2 yang tak boleh susukan anak nyer sendiri...

hokeh...aku sebenarnyer nak cerite pasal stock susu..
nak susukan anak direct memang macam senang..['macam' hokeh]-ko tak tau aku ni sampai melecet2 nenen tu tau anak aku nyusu...
tapi bagi aku..nak buat stock susu tuk anak lepas masuk kerje lagi mencabar...[tuk aku ar]
aku ni bukan setakat nyesal tak ajar anak aku pakai botol seawal yang boleh..
tapi aku jugak nyesal giler tak wat stock susu dari lepas2 aku beranak dulu..
yer ar..mase tu siyes ilmu kurang giler...
biler ko pump2 susu setakat seco'et jer kuar..muler ar ko give up kan...
sedangkan aku rase..kalau ar dari awal aku tau macamane nak buat..mesti ley cecah ribuan OZ biler ko start kerje..
sebab waktu tu..anak aku kurang nyusu..susu pulak sebenarnyer belambak..aku jer yang tak tau...

sebulan pertama pantang...jarang aku pump...
ikut mud n rajin aku jer...[nyesal giler]
biler fes time pump dapat 2oz..dah rase besh...
tapi biler setiap kali pump..hanye setakat 2oz tu jer ar..kekadang kurang..!!!
sedang dah berjam2 aku pump..!! pelik gak aku... 
jadi aku give-up...haaa...putus asa ko tau tak...
tapi hanyer sekejap...biler mengenangkan anak..
dan setiap kali bace pasal penyusuan anak..
aku semangat balik...

tapi dalam kate give-up tu pon..aku masih buat..sekali pump 2oz..aku campur2 ar ngan sessi pump lepas2 tu..
dapat ar aku dua botol 10oz..tu pon amik mase 2 hari...huhu...memang sadis ar kalau teringat balik...
gigih aku buat...mase tu memang ilmu sangat cetek...
kalau ape2 bende nak tanyer..aku suker2 hati mssg kat yanie tanyer..kekadang kat farah..[sori ar yanie selalu ganggu tak tentu mase..]

jadi dalam kate putus asa tu...aku masih lagi positif...
gigih jugak mengepam walaupon hasil tak berape nak ade..
mase tu tengok dalam fridge ade 5 botol pon dah rase seronok....
sampai la satu mase..aku terpikir dan buat kire2...
kalau ar satu hari anak aku minum 20-25 oz...
maknenyer..seminggu aku perlukan 140-150 oz...[lebih kurang]-untuk hantar kat baby sitter..
sedang dalam peti ais ko mase tu baru ade tak sampai pon 50oz mase tu..!!!
muler ar aku pasrah...konon2 dah rase tak mampu nak buat...*sigh [rase bersalah]

tapi tah macamane.. memang rezki aku dan anak masih ada....
aku bace satu info menarik care2 mengepam yang betul dan nak buat stock susu kat blog YanaMIB [Life 101] :: Power Pumping Susu Ibu mase ngah blogwalking waktu pantang..
perrgggghhh...tetibe macam ade matahari bersinar2 memberi harapan baru tuk aku...[drama] 
waktu tu baru ar aku tau yang selama ni teknik aku tu salah...
pump berjam2 tapi tak de hasil...
hah ko..biler jer lepas bace...saat2 tu gak ar aku terus buat power pumping ni...alhamdulillah...memang menakjubkan...!!!
hasil yang siyes buat aku sengeh sepanjang hari..!!
dan semakin lama semakin bertambah pulak hasil pump aku tu...

[yana :: aku memang berterime kasih banyak2 ar pasal info ko ni...naseb baik ar aku memang pembace setia blog ko...kalau tak..sampai ke sudah aku tak tau pasal power-pumping ni agaknye]

selain buat power pumping setiap kali mengepam..aku jugak suker buat waktu tengah2 malam buta...[waktu dalam pantang] dan jugak jage pemakanan...
sebab waktu siangnyer anak aku tu asyik nak mengempeng jer kan
jadi waktu malam jer aku dapat buat ngan senang hati dan senang2 dapat banyak stock...[alhamdulillah]
dan biler aku nak start kerje ritu...stock EBM aku dah cecah 600 oz... okeh..aku tau tak cukup banyak tuk ko..[huhu]
yer ar..kalau anak aku ni sehari siang minum 20 oz..
maknenyer 600oz tu hanyer bertahan tuk 30 hari jer..!!! - jadi tak payah ar ko nak eksyen sangat macam stock susu ko dah melimpah ruah..[nanges]
huh..nak 2 bulan ko mengepam..stock banyak tu jer...[sob sob]
tu aku cakap..kalau aku buat dari awal beranak mesti ley cecah ribuan OZ...
member blog ::misz Fyza ..stock ebm die cecah 2000oz..nangis bace ko tau tak...!!!
belum agi ko tengok redmummy nyer stock..melimpah sampai nak bagi kat orang... [jeles]

tapi tak nak putus asa lagi macam ritu...
biler dah kerje..lagi kene gigih buat stock...sebab anak aku dulu banyak nyusu waktu siang..
jadi..waktu2 kerja siang ni ar..kalau die tak nyusu...cepat jer penuh tank nie..
haaaa...memang syiok ar ko mengepam 2-3 jam sekali...[kalau aku tak sibuk]
walaupon ade yang tanyer "tak leceh ker mengepam tu"
-betul..memang agak letih n leceh sikit ar...tapi aku sanggup jer buat..demi anak yang baru sorang tu..
tapi aku tak marah sebab yang tanyer tu pon tak kawen lagi dan masih sangat muda...aku harap biler sampai masenyer..die pon akan jadi segigih aku..[perasan]
memule memang ramai yang pelik..tapi lelame..derang pulak yang bagi moral support... [senyum]


ade orang suker pakai plastik macam kat atas tu...sebab jimat space katenyer
aku pakai gak..tapi jarang ar..kalau dah terdesak botol tak cukup atau susu pam terlebih..baru aku pakai plastik tu..
plastik tu besar sangat..12oz..kekadang aku isi 8 oz..kekadang 9 oz..
jadi nyer susah aku nak kire..hahaha..alasan sengal..
eerrr..siyes..aku memang lagi suker simpan dalam botol 5oz..
tapi aku isi penuh2..suker aku nengok nyer...[muwahahaha]
haaa...botol stock pon dah macam2 jenis aku beli..
paling banyak jenama Autumz ar..baru2 ni beli Bumble Bee..
murah sikit..aku kan beli banyak..jadi jimat..
same jer rupenyer..
yang lain sikit aku beli jenama mom's little ones yang tutup kaler pink ngan biru tu..
memang cute..tapi..mahal..6 botol harge nak cecah Rm 40 sekotak..
sekotak tu jer ar aku beli..!![huhu]



sekarang stock susu masih hanyer perlu di topup...
nak bertambah banyak sangat tu memang dah susah sikit..
sebab hari2 aku akan bagi 25oz kat baby sitter qaleef..5 botol 5oz tu ar kirenyer..
mase muler2 anak aku tak reti berbotol..kurang jer minum nyer..
msuk minggu ke-2 ni..memang ley habis satu hari 20oz..
so 5oz akak tu akan simpan tuk mase kecemasan..kot2 tetibe anak aku demand lebih..
hantar 20oz..pump setiap hari 20-25oz..kire topup jer ar kan..
tapi sabtu ahad tu susah sikit nak pump lebih..sebab bagi direct feeding..
jadi waktu kerje..memang kene x-tra rajin mengepam dan kosongkan breast...

plan tuk aku gigih agi memerah susu lepas ni..
aku nak beli freezer kecik yang tak perlukan space yg banyak kat umah [hek eleeyy...berkire betul ko nih]
nak beli lagi satu electrik breast pump yang...eerrr..murah..[muwahahaha]
-aku plan nak beli spectra3 letak kat opis..leceh ar aku nak hangkut hari2..[ko merungut ek....]
dan nak beli lebih banyak botol storage since aku tak suker pakai plastik storage tu...[pakai gak ar kekadang..]

ape pon...aku nak bagitau ko2 semua yang nak bagi fully breast milk pade anak ko...
kene kuat semangat..jangan mudah putus asa..dan kene gigih...yakin pada kemampuan diri...
tak semua orang diberi kurniaan susu melimpah ruah..
ade yang kene berusaha kuat tuk bagi anak sampai sekurang2 nyer 6 bulan..
aku sendiri masih lagi berusaha..dan terus yakin ngan diri sendiri..
asalkan kite tau care yang betul..insyaallah..
selebihnyer serah pada Allah...

aku sendiri walaupon masih fully breast feeding dan nampak macam tak de masalah jer nak buat stock kan ko tengok..
ko tau..ade macam2 lagi hal yang timbul sepanjang susukan anak dan nak buat stock ebm..
ngan susu cair..ngan nipple tersumbat tetibe..ngan melecet..macam2 lagi ar..haaa..ade rezki aku nak gak share ngan ko..mane ar tau ko ley buat rujukan...ngeeee..[macam bagus jer ko kan..sedang ko sendiri pon masih lagi merangkak lalui semua ni] huhu









27 comments:

eima said...

insyallah berjaya jika itu niat baik ko ....
aku doakan ko berjya dear ... jgn dok peduli ckp org .. cam aku tak berjaya kiki sbb aku mmg tak cekal ..lg pun sokongan dr suami itu penting

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia.. nmpk cam besh lak minum susu..hihi..

pena rozie said...

seronokkan dapat menyusu dgn susu sendiri

Anum said...

banyak gak cabaran menjadi ibu ek

YanaMIB said...

sama2 babe! huhu sharing is sexy! =)

ai pn gigih mengepam kt opis..so far org opis paham tugas ai..alhamdulillah..sejam sekali kot pi ngepam kt opis..sehari kena dptkn 20oz..ank ai pn minum 20oz time opis hour..opis hr tauuu..bkn sehari..ngaaa~

u punya stock mmg sgt byk..ai cukup mkn je..kena gigih gila ngepam utk buat stock..lg 2 bln ank ai nk msk 6 bln..boleh mkn solid food..berusaha!! ^___^

fifi tiez said...

aty citalah macam mana aty handle stok ebm tu.aty pakai warmer dan sterilizer ke,rendam je?sebelum nak tuang dalam botol storage tu,botol tu nak kena steril dulu ke?yelah, lain orang,lain caranya kan. nak tau cara aty camna.kot2 lagi mudah.

sy memang niat nak bagi susu badan kat baby. doalah sangat dapat..

tahniah tau!

Wawa said...

hi ati...sy ade anta emel tau kat yahoo...errr...minggu ni mcm nk ngepam tu da kelaut...serius...g keje mst ckp, nk bg susu f ke tak...haih~!rase malassss sgt...tp bile tgk anak, baru la g amek pump...hihi...doakan sy kuat semangat utk bg susu ibu smpai 2 tahun...:)

celebration of love said...

keep pumping... :)

Peri PiA said...

ciayok2 u can do it ;)

fatihiah said...

hahahah!! fati pon memula seksaited buat power pumping, dlu buat mmg sejam gak la, da masuk keja ni 40 menet je kot? adoiii!

Ideologi Hidayah said...

wahhh... banyak jugak aty dapat dalam sehari.. alhamdulillah, rezeki qaleef.. insyaallah, qaleef akan dapat minum susu ibu sampai umur 2 tahun..

cikpingu said...

cayalah kak... suke tgk btol byk2 2

LisaLisut said...

byknye susuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.power2! semangat2 i baca n tgk susu byk gileeeeee. hope susu i pn nt sebanyak u insyaallah :D

go go aty!

izla said...

chaiyok chaiyok mommy.
ni la cabaran orang BF anak.
kita2 aje yg tau :)

O'gosh said...

gigihnya....bagus la u ni..eh jangan beli botol tuk simpan EBM tu...nak x ai punya..x sampai 2 bulan pun pakai...ai bg je la kat u...tapi 2nd hand la....maklumla...ai xde rezeki...susu kurang..so, baby aritu xnak ngempeng....terbiar gitu je botol tu ai beli sampai rm70...kalau nak, bagi la alamat kat my email ya: augustina_early@yahoo.com

Cikpuan rara said...

ala aty,xpe.walaupon aty anak 1st,boleh buat rujukan untuk rara yg akan bersalin ni.rara selalu rujuk entry aty,kalau aty x update tu sgt lah xbest.kalau share banyak2 lg best!

bc entry ni buat semangat rara berkobar kobar untuk bf anak.huh! moga rara akan banyak susu,Amin!

::puan ungu:: said...
This comment has been removed by the author.
**kami~nak~tawen** said...

panjangnya entry ni..gigih baca sampai abis..hahaha...sbb suka tgk org wat stok byk2..tumpang gembira tgk susu kwn2 byk...anis xdpt nak rasa ada stok camtuh kot....teruskan pam utk qaleef ek... :)

mRs mysarah said...

aty.. nak ty ni. u bg qaleef minum hari2 masa dgn babysitter sume stok frozen ebm ke? tak ada yg chill? means yg baru pam punya

Gadis said...

fuhhhh....
x tau la Gadis mcm mane nnti...
huhuhu..

yang penting kene sentiasa positif..
itu yang gadis suke pasal kak aty..=)

Cik Ayu said...

kena kuat semangat kan.. peduli la org kata apa. CA dulu pump bwh meja je masa kt opis. bos pun da tau..kalu CA kt bwh meja tu, tau la dia CA tgh buat apa..'semayang' katanya..muahahaaa.. sbb dia kafir..

LuN@_aiDi said...

wahhhh meriahhnyer stock susu aty!
kterxleh nak buat stock,
pam2 terus kasi jer.. xsempat nak buat stock..huhu

Anonymous said...

akk,sy pembace blog akk yg setia tp silent reader since xde blog.huhuh..nk tnye..sy pn baby 2 bln jgk..sekali pam dpt 9oz..ade terbace tntg power pumping..cuma nk tau,power pumping ni dlm mse sehari berapa kali kite kene buat n sampai bile?or mmg power pumping ni boleh buat setiap hati?entry yg sgt bgus..hope akk dpt membantu..thanx-fana

Pn. Sheila@CC said...

ms 1st bby akak xpernah pump susu coz abk akak minum susu sikit... klu time keje akak hantar pengasuh bg susu tepung... kat rumah baru bf... rasa mcm sayang lak kan klu x bg bf ni...

for the 2nd time ni insyaAllah akak nk try pump susu n bg bf lebih...

:-)

~mama leya~ said...

besh ar akk dah mule byk stok,lya nyesal x buat stok awl2 nk kerja dlu.skung ni dah kureng sket.cer share tips bykkan susu.sian ank kais pg mnum pg,kais ptg mnum ptg.herm...

Anonymous said...

salam aty :) saya sarah,silent reader blog aty...actually terjumpe blog aty masa cari idea pasal deco bilik baby...last2 saya da mula ikuti kisah aty...sonot baca cara penulisan aty...baby arissa saya baru 3 months...tu la kire cam kisah kite lebih kurang...saya pon usaha kuat nih memerah susu...sehari x byk sgt pon...cam down sket tp pas baca entri ni saya jd semangat blk...blk kang saya belajar pp...thanks aty :)

ieza said...

aku suka tengok blog ko.. aku dpt tau blog ko pn dr deco bilik.. best sgt blog ko ni.. n blog pling aku suke bab susu ko ni.. aku pun pump gak tp x byk mcm ko.. best giler.. tahniah aku ucapkan.. n aku akn tgk link yg ko attach tu... aku nk wat byk2 utk anak tercinta aku... thanks jgk 4 your info tu eh...

adios!!!!