Friday, July 20, 2012

susu mak lembu...kesian kat mak2 yang bagi FM...




sila bace sampai habes dan teliti supaye tak timbul salah paham..jangan meletakkan comment selagi n3 ini tak dibaca..dan jangan terlalu cepat menghukum hanyer berdasarkan tajuk atau setakat 2-3 ayat yang ko baca...[harap maklum]


paling utama...
ko perlu memaafkan ape yang aku nak tulis dan ape yang ko akan bace ni...
dan tolong aku... perbetulkan ape yang ko rase silap...
atau tak kene...

berat hati rase nak tulis pasal ni...
serbe-salah...yang teramat..
tersepit....antara kawan dan kawan jugak...
jadi awal2 mintak maaf pade semua...

*emosi


tentang susu badan dan susu formula...


macamane nak cakap..
macamane nak mula...
agar tak menyinggung semua pihak dan semua orang...

aku sangat2 kagum pade mak2 yang mampu berikan anak die susu badan sendiri bertahun2...
aku jugak kagum kalau tengok peti ais mak2 yang penuh ngan stock susu tuk anak...
setiap kali tengok atau dengar kesah penyusuan badan orang lain...
aku jadi kental...dan gigih mengepam [selalu jadi tetibe]

aku jugak berbangga mampu buat semua tu jugak tuk anak aku..
susu walaupon tak melimpah ruah...tapi aku masih boleh senyum bersyukur...
aku jugak seronok setiap kali tengok freezer aku penuh ngan stock susu tuk qaleef...

dan aku selalu nak berkongsi kegembiraan..
dan mungkin sedikit ilmu pada kawan2 lain..pada korang semua...
jauh sangat rase nyer kalau aku nak membangga diri...
sebab semuanyer adalah rezki dari Allah...biler2 mase Allah boleh tarik nikmat tu...
pade pemikiran aku... mungkin jugak korang ley jadi bersemangat tuk terus mengepam..buat stock sekaligus menyusukan anak ngan susu sendiri selama yang boleh....[insyaallah]
same macam aku yang setiap kali tengok..bace semangat orang lain..
tetibe hormon semangat tu jugak masuk kat dalam diri...

aku pon nak ko macam tu...jangan mudah putus asa...kene kuat semangat...gigih...
dan selebihnyer serah pada Allah...[insyaallah]


TAPI...DALAM MASE YANG SAMA..
aku tak pernah memandang rendah pada orang yang tak mampu beri susu badan pada si anak..
dengan kate lain...bagi susu formula sebelum waktu nyer...
berpuluh kali aku kate kan pade setiap n3 berkaitan...
bagi aku asalkan ko dah berusaha..dan mempunyai niat..
tapi masih jugak tak mampu...ape lagi yang boleh dibuat..
tak kan nak anak ko melalak kelaparan kan..
hati ibu mane yang sanggup...
asalkan alasan yang sangat munasabah...dan boleh di terime...
[selagi bukan alasan :: ko geli nak susukan anak atau ko rase orang kampung jer susukan anak]
aku rase bende tu tak menimbulkan sebarang masalah pon..
dan mungkin jugak tuk orang lain...
bagi aku semua orang ade alasan yang mereka simpan sendiri atas setiap keputusan yang diambil...
termasuk memberikan susu formula pada si anak...

rezki setiap orang tu adalah berbeza...
dan hakikat yang semua perlu terima...Allah yang tentukan semua..


jadi aku nak tegaskan kat sini...dan pade semua orang....
pada mak2 yang menyusukan anak dengan susu badan...
jangan sesekali kate anak org yg bg susu formula ni cam anak lembu
atau kalau minum susu lembu nanti anak pon akan macam lembu...
dan tolong jangan cakap susu formula tu susu mak lembu...

sedih biler kite atau anak kite disamakan ngan lembu...[aku yang nanges]*siyes
jangan memberi menyamakan atau memberi gelaran buruk pade orang lain...

sentap...??!! aku mintak maaf...
tapi aku yang bagi fully breast feeding ni pon sentap gak biler baca..
apetah lagi yang memang bagi susu formula pada anak...
bukan sekali dua aku bace pasal bende ni...
aku jugak pernah bace kat blog2 lain jugak...
mungkin korang tak de niat nak menyomobong..
aku pikir mungkin sekadar menukar-gantikan nama susu formula tersebut..
tapi kite jugak patut hormat pada mereka yang bahagiannye mungkin tak sebaik kite...
mereka jugak ibu seperti kite...punye naluri..punye perasaan same seperti kite...
mahu hanyer yang terbaik tuk anak mereka...jugak sama seperti kite...
walaupon mungkin dengan care yang berbeza...

tak terpikir kah korang..
mungkin kite jugak boleh berada ditempat mereka...???
mungkin sebab kite tak berada di tempat mereka..
atau mereka tak berada di tempat kite...
tapi tak bermakne kite boleh membangga diri dan berkate ikut sedap hati...
tak mustahil..tah esok luse..atau sedetik jer lagi..
kite akan bertukar tempat...kuasa Allah..rezki dari Allah..
biler2 mase die boleh beri pade sesape yang Dia rasa Dia suke..
dan tarik dari sesape yang Dia nak...
jadi sape lah kite tuk sombong dengan nikmat Nya...


Dan jangan lupe...ade jugak antara kite yang dah kertu ni..
dibesarkan dengan susu fomula...lembu kah kite sekarang ni..??
sape boleh bagitau aku ape masalah mak2 ko kenape bagi susu formula kat kite2 ni..??
tak de sape nak cakap kan..
sebab yang bagi tu mak kite sendiri...
kite sendiri maklum...mungkin keadaan dulu dan sekarang berbeza..

susu ibu memang terbaik..
sangat sempurna Allah dah jadikan...
tapi susu formula jugak bukan racun kan..-Nurul Aziz

kite yang mampu beri susu badan sepenuhnyer aku pasti sangat2 berbangga...
dan sedaye upaye mempertahankan nye..
bukti..?? dari komen dalam n3 aku yang lepas2...
tapi untuk ibu2 yang bagi susu formula jugak..
kami yang nak fully breast feeding bukan ar sesuatu yang mudah..
nampak jer macam senang..
tapi kene semangat dan kesungguhan yang kuat jugak...


kesian kat mak2 yang bagi Fm-tu ayat yang laki aku sendiri cakap biler die bace pasal mendalah ni semua...

seorang lelaki yang bergelar suami..
yang sangat menyokong aku isteri die dalam memberi penyusuan ekslusif pada si anak...
namun tetap rase sensitiviti nyer isu ni...
dan rase tak patut tuk di sebut oleh kite mak2 ni pade mak2 yang lain...


sama2 kite muhasabah diri...dan bermaafan
kite sangat hampir dengan bulan mulia...Ramadhan...
aku jugak nak mohon berjuta kemaafan pada semua...
kalau ko terasa..ngan ape yang aku tulis...
dari sebelum2 ni..sampai lar saat ni...di entry kali ni...
aku tau...aku ni kekadang terlepas cakap...terleser...terkutuk...
dan tak sengaje terlukekan hati korang semua...
tapi aku sayang korang semua....



habes lah aku lepas ni..kene boikot ar...
belagak macam pandai lak ko kan..
tak mo bukak ruang komen boleh tak...?? tetibe aku seram...[ngeeeee..]



kalau ade ape2 yang ko nak share ngan aku...secare lebih details..
atau nak marah aku..nak maki ker...
boleh ar email aku :: nurha_abdul@yahoo.com


45 comments:

Anum said...

x leh nak komen sgt

fifi tiez said...

sy kecik dulu minum dumex..dah besar ni pun salu minum dutch lady.adakah sy anak lembu? =.=

ily♥ said...

Setuju dgn aty...dh terfikir nk buat entry mcm ni..tp x smpai ati..takut ter emosi...

Yela, ily sendiri pun dpt fully bf baby faheem 11mo+ je sbb pastu positif pregnsnt, susu drop sgt2 n nipple pedih ms direct feed. So terpaksa stop bf since bile try jgk utk bf, bby x puas n ily pun suffer sbb sakit sgt..
Had to feed bby dgn fm sbb stok ebm pun da abis.

Sama mcm aty, even mase ily fully bf bby, x pernah pndg negstif pd mommies yg bg ank fm for some reason. Sbb kakak n biras2 ily unfortunately xdpt bf bby dierang. Plg lama pun dptla 3 bln. Itupun mmg dah cmpur sbb production dierg mmg x byk. So, ily faham perasaan dierang.

Prnh jmpe statement "patutla prngai ank mcm lembu, bg minum susu lembu", "ank mnum susu lmbu ni kurang cerdik compare dgn ank minum SI"..byk lg la. Terkilan dgn mommies yg taksub dgn SI smpai tergamak label mcm2 kat ibu2 yg x mmpu bg ank SI. Itu rezeki msg2. Bkn hak mutlak kita. Anytime Allah boleh tarik nikmat yg diberi tu. Plus, cerdik @ tak ank tu bkn sbb susu yg die minum. Semuanya hasil didikan parents.

Ily dulu mak ckp bf smpai 3thn lebih tp cmpur dgn fm mase mk keje. Alhamdulillah, tak jadi lembu n x berfikiran mcm lembu..hehe..

Sorry terkomen pjg...huhu..

Wawa Yusoff said...

sy rasa bangga bile dpt breastbeed anak tp sy juga hormat pada org yg memilih utk FM. apepun, I love brestfeeding. hehe :)

D Yatie said...

tersentap mak arissa (T__T)

btw, sy mg menyirap bl ad certain yg dok pong pang kata itu ini dengan perkataan yg tak sedap d dgr. ada cara kot kte nak menyampaikn sstu. ini smpai nak cakp lembu2. siapa yang lembu sbnrny? huhuhu.

cikpingu said...

umie la 2..hahaha... tp ok je.. xde la nk sentap2...
bukan xberusaha.. tp susu dh xdo n xmeriah cm org lain.. redho je la.. just pkir.. mybe allah belum bg reki yg melimpah tuk susu ibu.. tp insyallah rzeki lain yg akan melimpah.. :) aminnn..

senyummm :)

Anonymous said...

sy membesar ngn susu formula...dulu dpt brestfeed dlm 2 minggu aje.

hari tu, dlm program "tanyalah ustaz", ade jgk org tanye pasal soalan ni...ustaz hasan din jwb, "anak yg diberi susu lembu, sedikit sebanyak akan ade ciri2x lembu"...sy sgtla sedih dgr statement tu...terus tanye mak, nape dulu sy tak dberi susu badan..mak hanye menjawab, zaman dulu, tak byk kesedaran tentang kebaikan susu ibu...especially utk ibu yg bekerja mcm mak sy....dulu mane ade pam canggih-manggih mcm skrg...kalo nak pun,kne pam secara manual...ilmu nk wat stok + storage susu pun xbyk...

tp skrg ni, mcm2 jenis pam dah ade...susu tin pun berlambak2x...terpulang la pada diri sndri nk wat pilihan....msg2x mahukan yg terbaik utk anak...

jaja_NorLiza said...

ni mmg isu sensitif..kdg2 bila kita bercakap pasal susu ibu..org yg bg FM kat ank terasa..begitu sebaliknya..tp pd akak tak salah pon nak share..pendapat masing2..cuma bila kekdang penggunaan "lembu" tu la agaknya jd lagi hot..setakat akak baca post2 aty sebelom ni xde pon ape2 yg sensitif kot..ntah la..org ni lain2.. bg akak semuanya ok..xde problm walau akak pon BF + FM kat anak sendiri... ;-)

ettyzukhair said...

tamao emo2..kang susu drop..ehek tetiba..btw its a gud u write bout this..alhamdulillah syukur sgt2 masih mampu bf anak..but in the same time sy hormat pd ibu2 yg beri fm pd anak masing2..masing2 ada sebab tertentu utk bf or not..kdg2 anak2 tu sendri reject df/ebm/bottle/..so xdptlah ibu2 tu nk bg susu ibu..betul x?? kan2...hehehe...

btw..Aty..hope our journey last forever till 2 years insyaallah.. moga2 susu maintain xdrop menjelang ramadhan ni..doa2lah..amin..

KUREKURE COMEL said...

sy pun macam pelik sgt...awat lah taksub sgt mengata org lain....


sekali ALLAH tarik nikmat rezeki anak tu disebabkan bangga diri maknya...

baru tau...haisshhh...

dapatlah ni nak masuk bulan ramadhan...doa cepat je termakbul...

Mimy Hamid said...

sayang ko ketat@ aty...sebab entry ko ni kira mewakili org ramai...aku ni pun still susu campur FM dan BF>.kadang org leh cakap itu ini...kritik pandai la...jangan begitu..setiap ibu nak bg terbaik kat anak...macam aku ...kes lain doktor advise campur...aku kan makan ubat...so disini kena paham konsep dan mengapa seseorang itu bagi FM...jangan sesuka hati judge...hina sangat keeeeeeee...

NADIA said...

salam aty im ur silent reader.so true sedih sgt bila ada org ckp mcm tu..tp kita kena ingtkan rezeki tu semua Allah yg beri dan kita pn dah berusaha..semua parent nk yg the best utk anak dorg.

ari jumaat tak bole emo2 ari isnin bole ;p happy weekend

huda said...

simple je..kalau allah dah bagi benda free dan bermutu berkualiti berkhasiat..nape nak tolak kan..ada ke org tak suka benda free =) kita pun kalau dapat handbag free yg berkualiti rasa nak lompat bintang je kan =P SUKA

cuma kalau nak yg free tu pun kena la usaha sikit..usaha pam usaha bgn mlm..tapi kalau allah tak bagi rezki kat situ allah bagi rezki duit lebih sikit utk dapatkan yg kena bayar..

Halimaton Hanafee said...

betul tu..adakala yang menyusukan anak dengan susu bdn ni mcm taksub pulak..buat relax2 jek sudah..mb lah ada yg mak2 susu bdn ni sentap tau kala ada mak2 yg bg FM ni ckp2 yg bukan2 cth mcm aty kene dia kata susu bdn cm org kampung..mb dr situ mak yg susu bdn ni pun nak bg mak fm ni sentp so ckp la susu lembu nanti anak jd lembu..huhu...sesama nak menyentapkan hati memasingkan.

ak yuyunz said...

alahai siapa la yg tak patut betul cakap macam tu. kita yg boleh breastfeed anak tak perlu perlekehkan ibu yg tak mampu menyusukan anak mereka.. mungkin ada sebab lain yg kita tak tau..

Jiejah @ Iza said...

aty
akak dah lali kot baca/dgr ttg perbezaan susu ibu n fm ni . rezeki anak akak cuma dlm pantang walaupun dah buat sedaya upaya . apa saja petua yg ikut , apa saja mknan penambah susu yg x cuba .. tp bila kita kata anak minum susu fm , org pandang mcm kita malas nak susukan anak .. asyik sebut susu tu ada , mesti ada ,setiap ibu mesti ada ..bla bla bla tp diorg x berbalik pada konsep "rezeki" yg Allah bagi . setiap org x sama rezeki nya ..

malas nak komen sebenarnya sbb isu sensetif kan .. tp tolong la org yg bf anak sendiri jgn pandang serong pada ibu yg beri anak fm . mesti ada sebab nya kan .. jgn suka-suka nak melebel org sesuka hati , takut rezeki awak Allah tarik maka bersusu lembu lahh anak² yg akan dtg ..
doa kan yg baik-baik sahaja pada kawan² semua , pada anak² kecik semua .. semua org ada bahagian masing² . lebih tang sini , kurang tang situ . kurang tang sini , lebih tang sana . begitu lah lumrah hidup ..

apapun akak salute pada yg memperjuangkan susu ibu .. susui lah anak sampai cukup umur nya.rezeki anak kan.

CikNaa said...

Tak semua org kuat mcm aty utk bf scr exclusive.ciknaa umpamanya, FM bermula bila razin kat private hosp masa dia lahir. salah ciknaa jgak.. malas pam pun ye. tp ikut hak & pandangan masing2.. ciknaa still bf & tetap bagi fm bila baby kat umah pengasuh.

Mummy GreenyHouse said...

Selamat berpuasa aty! :)

Owh..sy dulu kecik2 pun minum fm je..xde pulak rasa jd anak lembu..hik3..nak buat mcm mana kan.
:p
betul la entry aty yang ni.
Jangan la ade yg salah paham~ :)

Ideologi Hidayah said...

konsep aku senang...

Tak kisah la, BF ke.. FM ke.. aku tau korang semua sayang anak korang.. yg BF ngan yg bagi FM.. skala korang sayang anak korang tetap sama... tak beza.. sbb nama pun ibu..mstilah sayang kan.. so senang cerita..

Tak kisah, nak bagi susu badan ke, FM ke, nak tdokan dalam buai ke, nak bagi naik walker ke.. asalkan tak beranak, pastu buang dalam tong sampah.. so consider.. takder masalah & consider semua org syg anak la tu.. so x yah nak judge2 sgt org lain tu tak sayang anak..

peace no war.. (habis..lps ni aku lak kena boikot..huhu..)

Miss Sunshine said...

aty.. sebenarnya nak komen panjang2.. tapi nanti tak larat nak baca pulak.. hehe....
ape2 pun ibu2 yang bagi anak minum susu FM tu pasti ade sebab tersendiri.. dan yang pasti ibu tu pasti dah berusaha yang terbaik untuk anak die kan...

mcm kita sekarang ni.. sebelum bersalin, mmg berazam nak bf baby nanti... tapi, kita mane tahu ape yang akan terjadi lepas ni kan...

Kita hanya berdoa.. Allah yang menetukan..

I love this entry.. =)

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Akulah terasa tu bila terbaca orang kata anak minum fm sama macam anak lembu. Huhuhu...sedih kot.

Tapi aku tetap sokong penyusuan susu ibu. Bagi aku, bertuah badan siapa yang dapat susukan anak dia. Mungkin bukan rezeki Aidi nak minum susu ibu lama-lama, tapi itulah..Allah gantikan dengan bagi aku dan suami lebihan duit sekian-sekian banyak setiap bulan untuk beli susu formula.

Rezeki anak jugak tu kan?

as ♥ Leenda said...

saya pun dh pernah buat entry pasal susu lembu anak lembu ni dulu kan..
ermmmm..rasenya kite kena tukar la term susu lembu tu kan..lps ni jgn la sebut susu lembu..kita sebut susu tepung or FM jek..sedap sikit dengar kan..hehehe...

PUAN SUE said...

su ade perasan kat fb KIM tu ade je yg sedap je rase ckp baby minum fm ni anak lembu..tak sedar kot satu malaysia bace komen dia tu..

Cik Puan Rara said...

knp lah nk dijadikan isu pulak kata susu FM tu sikit2 anak ikut perangai lembu,lembu daging dye sedap taw! adooooiii dorg ni pon satu,xpaham lah.

rara dulu sume 5 org adik badik mmg mnim dutch lady je,yg biru tu,sbb mak keje,xde masa,and mak mmg xde susu,so rara xde lak jd lembu.elok je life ni.Alhamdulillah.ikut lah rezeki masing2,yg banyak susu jgn riak,sahring ngan kawan2.nikmat Allah bg x lama.kalau riak Allah amik balik padan muka!

neway kita mmg nk yg terbaik utk anak kan.so kita buat lah yg terbaik.

myPreciousIrHarith said...

yup isu ni mmg sensitif.bukan semua diberi rezeki yg sm.kita hanya mampu usaha dan doa.
aida pun bg anak sulong SI smpai umur 1thn 6bln je.pastu kena smbung FM sbb pregnant 2nd.so sape yg bg FM pasti ada sebab knp guna FM.agak kasar statement cam lembu tu.sy pun dulu mnum FM..semua ibu nak yg tbaik utk anak.

mas liza said...

saya pun x setuju ada ibu2 yg kutuk2 ibu yg bagi FM..saya pun dah bagi anak saya FM kat nursery coz dia tak nak langsung dah EBM bila umur dia 8 bulan..dia dh pndai bezakan yg fresh ngn yg tak fresh..tapi kat umah still bagi direct BF..Saya pun dulu masa baby 6 bulan je BF ngan mak sbb mak ngndung adik lepas tu..jadi je org saya ni..blajar pun smpai master,jdi lecturer lagi..mcm lembu kah sya?siapa yg mulut jahat mcm tu,beringat ar..hebat sgtkah anda tu?he..emosi plak..FM ke EBM ke,tetap susu gak..janji anak sihat sudah.. ;)

mAr@ZiEy said...

Saya sendiri bg anak2 FM sebabkan sy mempunyai masalah utk BF even doctor pn ckp if nak BF gak mmg kene topup FM..dan sy sendiri pernah dpt sindirin

"Haaa,macam anak2 lembu je sbb bg anak2 susu lembu"

Bukan org lain yg sindir sy tp ahli keluarga sendiri..time tu rasa nak menangis semahunya..meraung semahunya sbb dorg samakan anak yg sy kandung 9 bulan ibarat anak2 lembu..sakit perit time ngandung,time bersalinkan dorg hanya sy je yg merasa..hati sy bagaikan di cincang bile org pggil anak2 sy anak lembu..smpai skg sy masih ingat kata2 dia tu..

*just share pengalaman sendiri

Ros Anis Rusli said...

setuju..seronok tgk ibu2 dpt fully bf anak drg..tp xsronok bila ada yg ngata2...anis lak terpaksa bg airiell minum susu campur..bf ngn fm...sbb susu xmeriah mana..tapi tetap nekad akad bagi airiell minum susu anis smpai 2 tahun walaupun shari die dapat minum stitik....yg penting setiap ari mengalir susu anis dalam badan die..positifkan diri sampai camtu skali sbb xmmpu bg airiell bf scra eksklusif smpai 2 tahun...

miss she said...

yg ptg usaha dulu kan.. kalau tak dapat, lepas tu cari alternatif lain dan tawakkal je la.. tak bodoh cam lembu nye kalau bagi FM pun.. =) tapi kalau takde SEBAB dan HALANGAN yang kukuh, memang awal-awal lagi decide nak bagi FM, rasanya kurang elok la kan.. sebab memang terbukti susu ibu tu terbaik..

malynd_anggun said...

thanks aty sbb phm isi hati ibu yg terpakse topup fm pada ank..i nak sgt fully bf my bby.tp mmg rezeki i xbyk..mmg kne gak topup ngn fm..i sebak ok bace ur n3..i dah hampir nanges nih...uwaaaa!! tq so much..

Mama Gee said...

opss akak lah tersilap bg komen semalam...sebab emosi...
sebenarnya nk marah kt org yg kata atty tu je...bukanlah bermaksud menghina org yg bg susu formula pd anaknya. akak pun bg susu formula pd anak...tak sampai setahun pun bf...

minta maaf kalau ada yg terasa..betul2 tak fikir nk menghina sesiapa..cuma terlanjur meluahkan geram...

Anonymous said...

betul tu..
minum FM bukan akan jadi anak lembu..
aku ni dulu mak aku bg FM gak..Alhamdulillah, berkat doa mak abah dan didikan yang sempurna..aku bergelar seorang jurutera skg.
Bukan nak berbangga, tp tolong jgn nilai org lain tanpa kite tau sebab musabab ye.

Xoxo

Mr n Mrs Zaidi said...

wahh isu nie hangat diperkatakan..smpai 2 3 blog sy baca mengenai isu nie..bkn blog jer tp fb pun sme...tapi mmg xelok la ckp anak yg minum susu lembu macam lembu... suka2 hati jer ckp mcm tu..tak baik tau... rezeki masing2, dh dia tak mampu nk susukan anak dgn susunya sendiri so terpaksa la minum susu formula..bukan terpaksa tp harus, wajib la kan... sape ckap minum susu formula perangai macam lembu, sbg cth sy tgk anak buah sya, kakak sy mampu susukan anak dia dlm mse 2 minggu jer kot..pastu terus cmpur susu formula, but now anak dia bijak lg pandai lg..bkn nk puji anak sedara sendiri tp itu hakikatnya...cuma kelebihan kita yg susu badan sepenuhnya anak kita risiko nak dpt jangkitan penyakit tu kurang sbb imunisasi minum susu ibu nie kuat compare minum susu formula..

Adylia Qarissa said...

tak tau nak komen apa la akak..huuuu.. pasti ada sebab yang munasabah bila kita tak dapat bagi susubadan kat anak..tapi bertuah tuk akak dapat bagi qaleef susu badan... :)

pssssttt,...dkna nak sangat nanti dkna dapat bagi susu badan kat anak sendiri macam akak bagi kat qaleef.. jeles lagi! :(

Saleha said...

itulah. kitapun ada jugak yang baca blog ada yang tersinggung dengan komen2 atau ayat lepas sesetengah blogger.. mereka mungkin tak berniat tapi menulis di alam maya yang semua orang boleh baca, kita kene gak bertapis.
tak semua orang bernasib baik

eima said...

tak kisah la susu pepe pun ... klu mampu utk bg bf anak sampai besar alhamdulillah klu tak mampu kita usaha cara lain .... mentality org tu sendri kena berubah ....hmmmm

puansazusarin said...

tetb sedih lak baca entri ni..

Nurul Aziz said...

Term anak lembu, perangai lembu tu ha yang buat jadi sedih... :( Siapa jela tak sayang anak kan.. siapa jela sesuka nak bagi fm tanpa sebab.. dahla fm mahal...

FieZaLieSa said...

sy dulu pun penah wat entry pasal ni...sblm tu x penah la sentap bc pasal susu ibu ni, syok lg bc ade la wlu pn diri x mampu nk bf anak..x penah nak jeles..malah kagum..dan terus rs nk usaha sungguh2 untuk anak ke2 nnt..ngeh3.. Tp tetibe terbc blog mne tah, die ckp pasal anak lembu ni, trs sentap..nangis depan tu jugak...

Pd mak2 yg bf anak, trskn...rezeki tu dr Allah untuk anak anda..
Pd mak2 yg bg fm...mungkin rezeki anak kita Allah bg dalam cara yang lain..

Komen terpanjang lak..huhu

selamat berpose aty....

Salhah Suhot said...

tak terkate dah...saya kagum dengan mak2 yang BF anak.pada masa yang sama hormat juga mak2 yang x dapat BF anak. cuma kalau saya tak berjaya BF anak nanti(semoga saya dapat BF bakal anak), saya nak cuba dengan susu kambing..kan ikut pemakanan sunnah tu lebih baik? apapun rezeki Allah yang bagi..kita jangan segan meminta dan berusaha.

~YUN~ said...

Yun pn dulu salu sentap bile bab susu ni,yela yun bg afif formula start die 4 bulan..yg kite tau,as a mother we know whats the best for our baby,mana blh samakan dgn orng lain kan..:)

Lara is Veelara said...

x ada dosanye si ibu bg fm kt anak...msti ade sbb y buat die tpaksa....xkan nk bia kn anak lapar,klu susu bdan mmg tlalu sikit?wallahualam...

Cume jgn tlalu taksud.sokong n3 ni.

Mama Kembar 3 said...

Salam Aty. Well said!

Mothers yg dpt fully breastfeed - keep up the good work! Mama mmg respek bila tgk mothers yg dpt dpt bg susu ibu kat anak anak. And tau betapa kena usaha, sbb ramai my opismate yg gigih usung mesin pump tiap hari mai opis. And Mama tumpang sronok tgk pics stok susu EBM yg banyak tu :-)

Mothers yg bg FM (like myself) - redha laa sbb at least ada gak rezeki lain utk anak anak kita. Yakin Allah dah atur yg terbaik untuk our children.

So tak payah laa kita mengata sesama sendiri. Kita patut support each other and elakkan kata kata negatif yg boleh buat org terasa :-)

Maya Ariffin said...

SImply for me, tak pernah rasa tersentap dgn org2 yg keluarkan statement "Bagi anak susu formula (susu lembu) anak perangai macam lembu.. yadda.. yadda.. yadda.. sebab obviously, lembu pon tak ada dangkal macam derang. So why bothered dgn org2 yg tak berakal lebih teruk dari lembu tu.

Sok2.. gen yang sama turun kat anak sama panggai mcm mak nya gak.. Pafadanfan mufukafa!

anonymous said...

tq sebab memahami