Tuesday, September 18, 2012

"bersyukur aku tak de anak..."


BERSYUKUR...???!!!!!

ko biar betul2 ko bersyukur....??!!!

haaaa...2 kali ni aku tanyer....

haaaiihh... people now this..............macam2 hal ar ko...

mungkin belum rezki...tapi tak yah ar ko cakap sampai ko bersyukur...

hanye kerana ko tengok mak pak bersusah payah melayan anak merengek..
melayan anak bermain kat taman..
melayan anak nak makan...
melayan anak yang susah tidor...

status-" biler aku jalan2 ngan suami...tengok baby meragam pastu muka mak2 stress je..aku rase bersyukur sangat...." [sebab dia tak yah waktu jalan2 bawak anak]...

haaiihh...

ko tau tak betapa seronok nyer biler boleh bawak anak berjalan2 sambil pimpin tangan yang kecik tu...atau bersama die belari main kejar2..!!! -sungguh aku tak sabar tunggu qaleef boleh berlari walaupon aku tau aku pasti akan penat..!! huhu-


aku rase dia mungkin tak paham konsep maknenyer 'bersyukur' tu...... 

mungkin gak sebenarnyer dia nak sedapkan hati sendiri....uhuukk..
sebab setiap kali datang pe'od lambat kemain eksaited....

tapi bagi aku lar..
ape pon maksud die..
berhati2 biler bercakap....
kata2 itu satu doa...!!! -lagi2 untuk bende 'sehebat' ini...!!!


mungkin jugak die benar2 bersyukur tak memiliki anak...?? [sape tau kan]
sebab mungkin bagi sesetengah orang..anak tu menyusahkan...
astagfirullah....

ko tanye pade mak2 yang dah ade anak....

tak ade kegembiraan paling gembire selain melahirkan anak untuk suami yang dicintai dan melihat setiap detik anak tu membesar dengan tangan sendiri..walau penat sekalipon...

ko tanye pade derang jugak...

-seronok tak tengok anak dari sebesar biji kacang dalam perut selepas 40 minggu dah berada dalam pelukan..??
-seronok tak tengok anak dari pakai mittens kat tangan sampai dah boleh memgang barang..??
-seronok tak tengok anak dari hanye tau telentang sampai dah boleh berlari..??
-seronok tak tengok anak dari hanye tau menangis sampai dah boleh panggil kite mak pak nyer...??
-seronok tak tengok anak dari hanyer kite kendong sampai dah tau bermain...??

kalau aku listkan keseronokkan bergelar mak nie...
memang tak mampu nak ungkap kan keseronokan tu..!!



walaupon kate ar anak ko tu tak sihat atau tak sempurna sekalipon...
tapi die tetap jadi permata paling indah dan paling comel dalam hidup kite..!!!
percaye ar cakap aku betapa seronok nyer memiliki anak...


betul...dari anak tu sebesar tapak tangan...
hingga lah die cecah sebulan..2 bulan..setahun...2 tahun....
memang lelah kite sebagai mak tak pernah akan berhenti...
aku rase mungkin hingga menutup mata...
adakala anak akan ketawa penghibur hati...
adakala anak hanye akan tersenyum tapi dah cukup menyejukkan hati...
adakala anak akan meragam merengek buat kite panik..
adakala anak menangis mengamuk buat kite penat melayan...


tapi walaupon penat..walaupon letih...
melayan kerenak anak2 nak membesar yang macam2 ragam...
tapi akhirnye..ko pasti akan tersenyum biler terkenangkan semua kepenatan tu  berbaloi biler si anak membesar bersama kita...





tapi yakin jugak Allah tu bijak merencana segala...
kalau ditakdirkan rezki tu masih belum ada..
pasti ade rezki dan hikmah lain yang Allah nak beri...insyaallah...
bersangka baik lah ngan perencanaan Allah...


tapi jangan ar sampai ko cakap ko bersyukur hanye kerana ko tengok orang lain bersusah-payah biler melayan kerenak anak...!!!


jadi jangan pelik atau mempersoalkan kalau ko lambat diberikan rezki yang satu tu....





p/s :: walau ape pon kerenah anak...segalenye tetap akan jadi baik dihati seorang ibu..





10 comments:

CikLia said...

Salam perkenalan..
Teringin nak komen,erm ade jugak org mcm tu kot or dia tak tahu guna dan maksud bersyukur kot.

pizet said...

bersyukur anak menangis tengah malam nak susu...
bersyukur anak merengek nak sesuatu...
bersyukur ada anak nak tarik2 kaki time di dapor
walaupun anak boleh crancky malam2, pagi2, petang2 still brsyukur
beli baju anak lagi banyak dari baju makpak depa
melayan anak bermain, bercakap memang satu anugerah

syana ~comelstory~ said...

betul tu kak.... manusia ni pelik2... dapat anak dibuang-buang jee... tapi yg tak leh beanak..nak sangat2...kan.. ujian dunia...

ettyzukhair said...

Betul..bersyukur sgt2 now dh jd mommy & ada anak sendri.. paling best bila rasa diperlukan setiap masa oleh si anak.. i love my clingy baby.. now dh almost 13m+ cpt je besar..

Syima Syaz said...

mula2 memang stress (baby blues la katakan) tp skrg dah ala bisa tegal biasa...anak asyik gayut pun kita still bersabar n melayan sb tgk muka anak yg comel tu....fuuuuuhhh sejuknya hati mak...

aniswany said...

anak2 ni time baby ja kita susah payah kan..nanti diorang senangkan kita balik..xsabar nk ada anak sendiri ^_^

eyra_wanie said...

sabar je orang yang macam 2...mungkin mmg niat die just nak kahwin je tapi tak nak anak...

as ♥ Leenda said...

anak..
dia racun dia penawar..:)

Zana Adieyza said...

zana menangis baca entry ni... zana belum rasa lagi perasaan seronok tu... tu yg bila baca entry ni, mengalir2 air mata ni..

utk yg bergelar ibu, tahniah! anda adalah antara insan yg paling bertuah.. semoga Allah merahmati anda semua..

ceritera-chinta said...

erm orang mcm2 ragamnya.....setiap yang jadi ada hikmah nya kita yang tak tahu....wlau pun tak der bby lagi tapi dah rasa semua tu time jaga ank sedara dulu,dari mula lahir sampai dia masuk sekolah....
bila dah kawen teringin ada ank sendiri....rindu nk dukung bby
rindu nk mandikan bby
rindu nk tidorkan bby...
moga ada rezeki nanti...
sekrang tumpang kasih ank sedara jek lah ermmmm.....