Wednesday, September 26, 2012

teruk sangat ker ko pikir beranak secare operation..??



dah lame nak buat pasal bende nih...

tapi malas...malas nak pikir sangat..

jadi ko simpan jer ar bendalah ni lame2 kat dalam draft walau dah 5 bulan ko beranak..

tapi memandangkan sekarang aku tak gigih nak menaip entry bergambar [sape suruh pon kan]
jadi2 n3 macam ni jer ar jadi pilihan...
alaaaa...ade ko kesah sangat pon kannnnnnnnnn....


haaa...berbalik pasal berana secare operation ni...
nenek aku panggil -kene 'siang' hidup2....

dalam kate malas nak pikir tu..
tetibe memuncak biler ade ar orang2 yang dok heboh sangat pasal bende ni..
macam ar beranak secare c-zer ni ibarat ko berak merate2 kan...
macam teruk sangat ar kat mate hati orang tu...!! aaahh...dasar ar ko...


eeeehh...aku tak marah pon...

dah 5 bulan berlalu...
segale kesakitan tu dah hilang biler tengok Qaleef  sangat comel di mate aku...
sikit ar rase ngilu biler qaleef yang berat macam beras tu dok main2 kat atas perut aku nih...
tapi bagi aku...tak de ape pon yang teruk sangat ngan beranak secare operation ni..
selain dari kene extra care....


alaaaaaaaaaaaaaa.....bukan teruk sangat pon....
alhamdulillah...sekurang2 nyer kesakitan tu berbaloi biler tengok anak dok sengeh2 depan mate...

bahagian masing2...

bukan kite nak atau mintak pon....

kalau sengaje tanpe masalah..tak de komplikasi...tak de ape2 hal...dan ko saje2 pilih tuk beranak secare operation tu lain ar...

tapi nih...aku rase kebanyakan kawan2 blog yang aku bace beranak secare operation..
mesti sebab ade alasan yang betul2 memaksa...
masalah kesihatan diri..masalah anak kat dalam tu...

bagi aku...sakit tu dah belakang kire...
yang penting..anak tu mesti kene kuar dari perut tu mengikut mase dalam keadaan selamat walau dengan ape care sekalipon...!!

aku sendiri dah berusaha tuk bersalin secare normal...
amik induce bagai..tak kisah ar dengan bantuan ape pon..
berjam2 mempertaruhkan nyawa sendiri dan anak..

same macam adik aku tina...
bertahan sampai 2 hari lepas pecah air ketuban dan 3 kali induce..
tapi akhirnyer...terpakse gak di c-zer...

dan aku rase macam tu gak ar mak2 lain..
yang bersalin secare operation...
masing2 pasti ada masalah sendiri...

ape yang ko nak pikirkan...
ko nak cakap yang aku suker2 pilih nak beranak operation...??
ko nak cakap yang aku saje2 nak beranak operation sebab nak pilih2 tarikh cun...??
[kalau ar aku tau aku kene operation..memang aku pilih tarikh cun tu....huhu]


walaupon tu bukan pilihan kite....tapi itu jer lah pilihan yang terpakse di pilih...

yeaahh...kekadang kite tak banyak pilihan...

dah kalau dengan care operation tu adalah care terbaik tuk mengeluarkan seorang lagi umat Muhammad...
tak kan kite nak kate TAK NAK pulak kan....
dah care normal tak boleh...
kuar kan jer lah ikut perut...
eeeerrr.........ker ade care lain yang aku tak tau....huhu


macamane pon jalannyer...
ade kesakitan kat situ yang semua orang mengandung akan rase...
yang normal sakit nyer begitu...
yang operation sakitnyer begini pulak...
selagi ko tak rase...susah nak cakap ar...
dan harus ingat..setiap kesakitan sewaktu melahirkan anak tu...
kalau meninggal dunia sekali pon...insyaallah akan mati syahid..[bergantung pada amalan seseorang]
ade ganjaran yang Allah dah sediakan unuk setiap satu tu...insyaallah...[yakin lah dengan janji Allah]


teringat mak aku cakap dolu2...biler aku selalu ngadu kate.."mak...takutnyer nak beranak.."
mak aku cakap.."habes..ko nak buat macamane lagi...dah mengandung..dah ade baby dalam perut tu...kene ar kuarkan jugak...tak kan nak biarkan dok kembung jer kat dalam tu..."


ayat paling sentap mak aku sound "kalau tak nak sakit beranak...jangan mengadung langsung" -abes cerite..





yang aku tak paham..biler orang yang tak pernah mengandung dan tak pernah ade pengalaman bersalin yang dok kate itu ini...tak tkut ker ko...??

macam ni lah...
semua orang ade bahagian masing2...
semua nyer ade agenda dan rencana yang Allah dah tetapkan...
sape lah kite tuk menolak kuasa Nya kan....
hah ko... berani kate ape2 lagi..??








p/s :: tetap rase nak mengadung balik...walaupon tau sakit...huhu...






ni lah die budak yang tak mo keluar ikut 'pintu'..katenye 'pintu' mak nyer sempit sangat...nak kuar ikut sliding door eh ley bukak luas2....ngeh ngeh..  -dah tak ingat rase kesakitan tu biler tengok anak semakin sihat membesar-










56 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

haha.stuju sgt kata2 akk tu..yg tak ngndung nak kecoh2 sdgkan tak alami lg.. ape2 pon mak syg kuarkan adik bongsu ikut tingkap gak =)

mama leen said...

sabar yang.. mulut org mana boleh tutup.. kita yg sakit je tau macamna.. :)

MissRhana said...

janji baby selamat kan :)... doakan my 2nd time ni eh :)

MizzTina said...

kakak sy dua² anak dia lalu tingkap.. sakit mmg sakit, tp bila tgk anak membesar, hilang sakit tu.. sy blm kawen, tp sy fhm kesakitan bersalin czer berbanding normal.. part paling sakit akak sy kata, kesan injek kt tulang belakang tu.. smpi skang pinggang dia sakit.. sabar ye kak.. mulut org mmg mcm tu

Saleha said...

akak saya empat2 anak kuar kot tingkat.. diapun mengalami masalah mcm akak, anak 1st tu dah kuar sikit kepala tp tak lepas sebab pintu kecik, terpaksa operation, masatu akak hilang byk darah dah.. dia ckp nyawa mcm di hujung tanduk dah.. DR. pun cakap kat mak, berserah pada Yg Esa je sbb keadaan agak kritikal, mungkin kakak tak dapat diselamatkan..kuasa Allah, mungkin juga doa seorg ibu, maka kedua2nya selamat.

Gadis said...

yang pasti qaleef ttp pose dgn gaya yg plg macho...hihihi...

Mila Ahmad said...

kemain lagi kamu ye :)

SYANI said...

Betui tu Aty, bukannya kita pilih nak beranak czer.. Cara tak penting janji anak kita selamat dilahirkan. Kadang2 Allah nak uji dah 4 kali beranak normal pun, last2 anak ke-5 kena gak c-zer.. So sape yang tak pernah kena c-zer, takyah la eksyen sangat.. mana la tahu kot2 pasni turn diaorang lak kena c-zer..

Ros Anis Rusli said...

alahai..cekcinya qaleef....hehe

m@m@yAyA said...

Betul tue mentality mnusia skrg kn,lau thu kta czer mulala nak buat muka yg paling hampagas~
cam jijik betul la lau beranak tue ikut tngkap bukan ikt pintu..

Xpelah hnya kta yg tanggung sume ase tue kan,nak ingat kenang balik sguh skrg da mmg xingat lgsung skt masa nak beranak tue sb da tengok anak mbesar depan mata begitu sempurna..Alhamdulillah la kan sebab dapat gak rasa nikmat nie~

Cik NeyNa said...

ok..terus nebes nih..hahaha..
semoga bahagian sayer yang terbaik dari allah..

mun said...

alah biasalah tue aty...mun dulu pun masa bersalin czer gak mcm2 orang kata.....kdg2 geram gak sbb macam bersalin czer tue terukkkkkkkk sangat sangat......takpleah kan janji anak kite selamat dan sihat sempurna....

Mommy_Cha said...

gitulah kan? sometimes sedih bila ade org merendahkan kita bersalin czer..halo? ko ingat czer tu tak sakit ke? sakit jugak kot. pastu yg bersalin normal nih mcm hebatlah sgt aty oi sebab derang normal. kalau boleh I pon nak normal, tapi keadaan tak mengizinkan. kita pon bukan doktor pakar nak tentukan nak bersalin cena. dah la risiko nak bersalin kena tanggung sendrik kan?

Orang yang tak berapa paham perasaan orang lain ni patutnya kena bagi tazkirah sikit kat telinga derang. helo? ko ingat aku tak hebat bersalin operate ke? ko mampu perut kena "siang" idop-idop? ko mampu jaga luka sepanjang 10inci ke lebih ke tu? kalo kena pisau secalit sikit pon dah meraung, inikan pulak kesan kena "belah" perut sampai 10inci..kiranya kitaporg ni pon tak kurang hebat tau, deknon!

huh! kekadang menyampah baca org yang proud bersalin normal ni. yelah kita pon tak mintak nak bersalin gaya gini kan?? Err sori tetiba ter emo. sebab kita semua ada "pangku" masing-masing, mana tau sekarang ko normal nanti esok lusa ko czer pulop kan? ish-ish..buat2 bertobat lah sikit. care other people feelings la yer tak?

luahan perasaan yang terbuku lama dihati :)
momy cha!
#pisnowar#

Veelara said...

setuju apa yg aty ckap.....kebanyakkn cser sbb mslh2 yg xdpt d elakkn.mcm kite.da buka 10cm..tp bby xlepas gak sbb die senget dr laluan.doc xleh forsep atau vacum.sbb tu kite kene e-cser....

Sakit cser ni,org yg alami je taw cmne rs sakit tu n bp lama sakit tu msih rs lg...

'kan,klu taw la kene operate nk pilih tarukh yg best2 sket'

as ♥ Leenda said...

auuwww nmpk bebird qaleef la..hehhe..
rajin aty mandikan qaleef dalam tab baby..
asyraf mandi dalam sinki jek..ate, mummy nya malas nk siap kan air..heheh..

Riana said...

Kl nak dengar kata2 org yg 'sakit' ni memang xkemana..yg penting semuanya selamat..geram tgok budak bulat main air..=))

Wawa said...

kan...bahagian masing2...tp mse nak bersalin kan naila, ade gak la terkeluar dr mulut, 'operate je lah..tak boley nak teran ni...'haha...eh ade ke org ngate bile bersalin czer..haih~ manusia...belum kene lg, mcm2 ngate...dah kne nti , tau lah...

pssttt...rase nk preggy lg sekali plak bile mommy cha pregnt..:p

YanaUjang said...

yup kita bkn suka2 nk bersalin czer..ada gak org tua ckp kt ai, 'alahaii ank sulung dh kena operate..' mcm loosernya lah mak2 yg bersalin operate ni..hermm sentap kejap je..pehtu maleh dh nk layan...sama mcm u jugak, klu ai tau ai kena operate, xdenya ai nk pilih 14 feb utk beranak..huhuhu~

ai pn rindu pengalaman mengandung..indah sgt moment tu..tp wat ms ni xmo peknen lg laa..tggu zafirah besr sket..dh pandai jln, berckp ke..hihi =)

norizan husin said...

hmmmm sama la nasib kite...masalah masing2 smua berbeza....xkn la kite pilih nk czer kn..dh ini jln kite...Insya-Allah Dia bg kemudahan lain untuk kite nt....sape kate x sakit kne czer...miss v tak usik?? tetapi sblm di 'siang idup2'..pintu ttp di check oiii ehhehe....apa2 pn rindu saat2 tu....wlaupun ms operation tu sy x sadarkan diri...

ciNDerella stRikEr said...

erm, bg Nad...bersalin normal pon sakit jgk. Lps deliver kne jln kepit2. Nk wee2 n poo2 pon takut. hehee..
sama je kn...asal kn selamat alhamdulillah

Erina Asmawani said...

Betul. Bahagian masing2. Semua perempuan nak bersalin normal.Tapi dah tertulis yang kali ni takde rezeki nak normal, terpkasa czer,takkanlah kita nak menolak. Demi kebaikan mama n baby jugak.InsyaAllah lepasni mungkin ada rezeki nak bersalin normal kan :)

Gedebabnya Qaleef.Comel!

Juliet said...

Hmm.. betul. Masing2 punye bahagian :) Tak suke dgr bila kwn tanya dgn nada sinis "ko bersalin ikut pintu ke tingkap?"

Ape teruk sgt ke czer ni sampai nk tanya dgn nada cmtu? Dh mcm isu BM vs FM plak kan.. kene igt, semua tu kuasa Allah :)

PS : Ikut 'tingkap' luas sikit, baby keluar pn rileks je xde 'tekanan'. Hihi! (nk sedapkan hati)

erin said...

qaleef, bobotnya dia, comel ;p

Allene said...

aty... bia la orang nak kata apa... dorang ni ada je yang nak dikatakan...

memang kita da tahu beranak tu sakit, tapi tetap nak beranak lagi kan... suka baby!... :D

nurul said...

mmg ada dgr jugak org kondem beranak czer ni. dah terpaksa nak buat mcm mana kan. siap perli2 lagi beranak czer tak sakit mcm normal. eh, meh sini aku toreh perut ko. tak byk pun nak toreh seinci je blh tak. yg heran tu yg ckp org tua. haissshhhhh.....

Mr n Mrs Zaidi said...

betul tu, setiap kali prgnnt setiap kali kita akan dpt pengalaman berbeza..sy sendiri pernah nk mintak beranak ikut tingkap sbb mse tu jaln bukaan nya tak gerak2...2 2 cara pun sakit... kalu yg beranak ikut tingkap mcm akak nie, bila second anak beranak normal at lease akak de 2 2 pengalamn bersalin..untung tu...

p/s:- comelnya dak qaleef nie..bila mau jupe agaknya...dh boleh duduk sendiri dah pun dia..mcm tauke besar bersantai tepi kolam...daaliyaa still kne pegang lagi time duduk mcm tu...agaknya berat badan kot si daaliyaa nie...

fifi tiez said...

masalahnya kak,suma org (even yg blm kwen) menakut2kn kita tau..siap ckp,nanti kalo operate,prt boleh tburai bagai.uwaaaa.dahla sy mmg dasar pnakut n bendul.haha..tp kalau dah takdir,x kisah pun sbnrnya.skrg cuma fikir nak baby kuar dgn selamat jer..tak kisah ikut pintu ke,tingkap ke..

Noli@Ibu Wafa said...

betul tu bahagian masing2 kn..tak kisah la normal ker czer,yg penting bby sihat..kiter pon czer,dan sekarang rasa nk mengndaung lagi la..hehe

ettyzukhair said...

ui sepsinye dia..asalkan dua2 selamat & sihat dah ok kan.. tgk si qaleef sihat bulat hasil susu mama ni org tgk sekali imbas pon mesti kata wooo padanlah xmau kuar kot lorong...nak kuar ikot tingkap..hehe..

~misshuny~ said...

biar jela ape org nak ckp akak...
mulut org kan...
yg penting kita bahagia ngan idup kita..

Shakina Farhan said...

Hahaha..kelakar ok perumpamaan tingkap & pintu tu..czer @ normal 2 2 dapat pahala,yg penting baby slmt keluar kan..

eima said...

tp wlu cam ne pun aku ttp aku takut wei ... wlupun ko kate ape pun ...

sbb aku ni normal utk 2 baby aku ... klu tetiba doktor kate tak leh normal kena czer aku takut .....

betui la setiap org ade bahgian masing2

Ryn said...

lain orang lain bahagian nye...kite doa yag terbaik je aty...tapi ape terjadi semua ade hikmahnye...kenape dan ape sebabnye kite sendiri x tahu..hanya allah yg tahu......:)

.:Yana:. said...

betul ape yg mak atie cakap..takkan nak simpan jer baby dalam perut kan?/sampai bile plak nak simpan??hehehe..
czer or normal tu bhgian masing2..yg penting semuanyer selamat..
kite tak mintak pun czer(saye pun czer jugak)..kalo boleh kite nak bersalin normal jugak..tp fikir satu..ade hikmah disebalik semuanyer..
czer or normal 2 2 sakit (pengalaman sendiri)..ade ke org bersalin tak sakit??

mama ila said...

Betul tu aty..setiap org ada kadar masing2...lain anak lain sakit nyer..lain anak lain cara keluarnyer..xsemua sama..semua dah aturan Tuhan kan..apa yg kita nak..biar semuanya selamat jer kann.. hihi..comel betul larr qaleef...best kann jd housewife?? kalau larr kewangannyer mencukupi..nak jugak brenti keje duk umah jaga anak..tapi lum mampu..huhu

Mimy Hamid said...

aku pun anak ikut tingkap hehehe...takpe sakit lepas operate ku tahan...paling best mak bidan urut pernah cakap kat aku..baby beranak czer kepala dia elok..sebab takde gegaran push masa normal...hehehe...senang hati dengar
errr pasni ko plan nak czer lg tak..serik ??

zila said...

saya pun bersalin czer...Dah baby tak mo kuar ikut pintu, nak wat macam mana kan. Dua kali induce, still 2 cm. pintu tak mo bukak. Huhuhu.
Yang peliknyer, ada yang tanya, memang sengaja pilih bersalin bedah ke? Tak try bersalin normal?? Eii.. wat sentap jiwa jer. Ramai pulak tu yang tanya macam tu.. Pelik betul.

♥ Wina ♥ said...

eh Qaleef dah boleh duduk la...comelnyeee!

tak kira la ikut pintu ke tak, yg penting ibu & bayi selamat & membesar dgn sihat ;-)

Nor Suhaiza said...

btol2..org yg xphm je ckp bkn2..ingt kita ni mngelak xnk sakit laama..org pon c-zer jgk..bkn xnk bsalin normaal tp keadaan x mngizinkan..org dah rasa sakit contraction tu mcm mna..sakit c-zer tu mcm mna..16 jam btarung dgn contraction...last2 kna c-zer..org redha jer...

PUAN SUE said...

100% sokong aty!

4feet8 said...

malu hero tu..hehe..

Syima Syaz said...

dulu masa bersalin mmg tak kisah ikut pintu ke tingkap.. i serah 100% kat Allah swt sbb both my sis czer n my mak n mil selalu cerita pasal normal... masing2 ada lbh n kurang.

AIN NAZRI said...

betol betol beranak normal ke beranak czer ke sama je sakitnya.. nama pon beranak.. hanya yg mengalami je paham.. lagipon bahagian masing2.. bila tgk anak.. rasa hati gedik2 mcm nak beranak lagi kan.. ekekekeke

Gieyana said...

skong sgt dgnur entry..setiap org ada bahagiannya msg2 kan..kesakitan itu adalah salah satu dr penghapus dosa2 kita dan saat dimana kita merasai kesakitan sakaratul maut juga kan..:-)

NuryaMohd said...

haha..suke entry ni... Betul lah aty, kadang2 ade je yg mcm pelik bile kita kata bersalin c-zer tp dah jalan tknak bukak kan, nak buat cmne... adelah tu sbb berlaku cmtu, mybe Allah nak hapuskan dosa2 kita dulu kan sbb tu sy punya sakit lame, contraction dengan air ketuban yg dah kering hampir 24 jam jugak, last2 c-zer gaklah...huhu... tp bile nengok anak yang ceria n sihat, tak ingat dah sakit tu cmne...huhu...

veesakura said...

me aritu bersalin ikut pintu.tapi nyaris2 nak kene ikut tingkap.time tu,memnag tak pikir ape dah, pikir nak baby selamat je kan..

shizansyafik said...

cekciiii nya qaleef... =) tapi ayat mak sis memang terbaik la.. hehehe..

Salhah Suhot said...

Hmm...betul la..setiap orang ada bahagian masing2..sy pun rase nak tambah anak,walaupun banyak kesusahan ngandung n beranak ni..

Cik Puan Rara said...

mmg pon aty,sedih bila ada org takut2 kan rara masa bersalin czer dulu.tp booo layan jeee,janji anak selamat.ada advantage nya czer ni.tp nk kata dpt tarikh cantik x jugak.kena ikut tarikh doc jugk.

Nora_Aniza said...

dapat anak comel, berbaloi dengan kesakitan tu kan? :)

Anak Lebah Comot said...

setuju sangat-sangat....sakit bersalin tue sekejap jer rase biler dah ade anak depan mata....hihihi..

anyway Jasmin tukar nama blog....

Http://anaklebahcomot.blogspot.com

Nadya Zahid said...

yupppppp..stuju sgt tu..ade org ckp bersalin czer xsakit..xdpt merasa pengalaman best jd ibu....hellloooo..ingat czer xtarung nyawa?ingat xsakit?i sampai skang dah 3 bulan lebih pon still sakit n l worsttttttttt..perut i still boncit n mengeleber..mcm org pregnant ok..sadis!!

Dkna Abza said...

apa yang penting..ibu dan anak selamat ..yea dak akak?? ;)

wan nurul hezrina said...

Allahhuakbar.sesungguhnya Allah maha besar.hanya dia layak menjadikannya sesuatu dan kalau dia izin hal itu luah yang jadi.kita sebagai hambanya hendaklah redha.kalu dah ketentuan anak lahir secara operation maka lahirlah ia secara czer.siapalah kita nak tolak ketentuan Allah..masyaalllah semua tuh kan ada hikmahnya..betul kata aty,semua yang jadi adalah bahagian masing2..

mimie omar said...

hehehe..saya pun ot gak..pas ot 2 masa tgh mengigil2 2 sempat lg bgtau husband..'xsakit pun..leh beranak selalu'...husband pun gelak terbahak2..xsangka nak kuar ayat 2...hehehe

mamamia said...

sy yang 1st csect..second ni tgh menunggu hari..isk takut la pulak..dlu csect mmg tak sakit apepon lepas deliver tu hehehe