Friday, November 30, 2012

positif atau negative..??





"sayang..2nd anak kite ni pompuan...kite buat 3rd bedroom kat atas tu blik die ek..??"

suker nak buat bilik die gurlish2 pink2 pepel2....

kalau baby boy boleh share jr ngan abang qaleef..eceeeahh...abang dah...


"sayang...nanti umah baru tuk 2nd baby kite beli baby cot ek......"

dan..

"sayang...pantang kali ni kan..sayang nak pantang kat umah sendiri jer kan..tak yah mak or mil jage hek..orang nak carik Confinement Lady..kali ni nak pantang betul2......"


dah ko kenape pulak..............
tetibe dah plan macam2...
betul ker ko dah pegnan ni hoiiiii.....



"na..ko balik keje nanti singgah beli donat yang aku suker kat depan 7e opis ko tu hek.."

tina :: sah...ko pegnan..

"eerrrkkk...apehaaaalll..??"

tina :: ko kan suker makan bende2 manis time ngandung..mase ko pegnan qaleef ritu..ko asyik nak makan donat orang tu jer....

eeeerrr.........pandai2 jer ko kannnnnnnn.........



tapi memang betul pon...mase pegnankan qaleef ritu..
aku suker nau makan donat orang tuh...-mungkin sebab mase tu aku suker makan manis-


"sayang...nak minum air sarsi [gas] dlm esbok tu ley takk..macam sedap jer nengoknyer...."

laki aku :: mane ade sedap..

hek eleeeyy...punyer ar tak kasi aku minum kan...macam ar aku tak pernah rase langsung kan...
[ko jangan tanyer kenape fared tak kasi..laki aku tu kan over protectiveeeee..!!!]
tapi siyes...aku memang tetibe nak makan minum bende2 manis..


sejak biler pulak ko suker bende2 manis stock potong kaki macam ni...??!!! dah berbulan kot air tu kat situ...baru ni ko nak teringin...??


adakah ko................??
jeng jeng jeng..........panik..

aku ni tak suker minum air manis...
sorang member ingat aku main2 biler aku soh die orderkan air masak kosong tu jer biler die kate nak orderkan tuk aku dulu sebelum aku sampai...-macam pelik hek..
tapi...mase pegnan kan qaleef ritu...
semua makanan2 manis..aku sebat...
tah kenape tekak tetibe berubah...
[hamek ko si qaleef kemain hyper active terlebih gule dalam badah gamaknyer]

tu pasal...biler sekarang..saat ni...aku tetibe rase nak makan minum bende2 manis..
aku sendiri panik...!! -terus terpikir yang aku mengandung balik..!!-

jam2 tu jugak...tetibe rase dalam pewot ada bende gerak2....haaaiihh.....



"sayang...orang rase ade bende gerak2 ar dalam perut orang "

laki aku - angin tuuuuuuu........

"tapi rase kat area tempat jahit tu...kat rahim ar...kat tempat letak anak tu.."


laki aku - ...............................................perasaan sayang jer tu.........



..............kenape jawapan tak memberansangkan...??!!!!



betul ker tu hanyer perasaan aku jer.....??


aku yakin aku tak mengandung lagi...[saat tu]
aku yang saiko kan diri sendiri.....giler...


terus kol tina soh beli kan upt-kit tu balik dari opis nanti..
sampai 2 die bagi aku....hamboi ko na.......ko perli ker hape...


biler cek pestime...sah...tak de...satu line jer.....

jadi terus pergi amik pil force piyed kat klinik...-jumpe dokter-
buat lagi pregnancy test tu..-tak ade..
dokter tu yang soh amik ubat tu sebab lepas piyed baru die akan bagi aku injection sebagai perancang kehamilan..
dapat ubat -makan- tapi tetap tak piyed..

biler tak piyed tu ar...aku mule panik balik..

kenape panik..?? -aku muler ar pikir bende2 yang extra ordinary...


ape yang ko takut sangat aty hooii....
mengandung jer ponnn...bukan soh ko bunuh diri...astagfirullah...


fes aku panik..teringat mase pegnan kan qaleef ritu...festime cek kat upt test tu..
ade satu jer line nyer...[kire negative]
tapi sebenarnyer aku dah pegnan ponnnnn...
haaa...acane tuh...??

2nd panik sebab takut...kalau ar aku pegnan...makan ubat kasi piyed tu.. -ibarat cube menggugurkan kandungan..
kalau kandungan tak gugur..janin akan terus hidup..
tapi takut janin rosak dan boleh menyebabkan kecacatan pada bayi nanti...!!!
nauzubillah...!!! 
[sebab ikut pengalaman aku keguguran kali pertama dulu...biler dah sah janin tak berdenyut lagi..dokter kasi makan ubat tuk gugurkan janin tu secare natural...tapi tak boleh..3 kali amik ubat sepanjang 3 hari..tak berkesan langsung kat aku..sampai akhirnyer rahim terpakse di cuci [DnC]

pitam pikirkan....

sebab sampai tak boleh tidor malam pikirkan...
dan terus2 tanye kat tina ngan laki aku "kalau pegnan macamane" -dok ulang2 hari2...

baik lah aku gi cek jer ngan dokter..kasi senang hati..

kalau betul pegnan...sekurang2 nyer aku tahu cepat dan awal..
jadi aku pasti akan extra care..
jage macamane aku jage 'qaleef dalam kandungan' ritu...
jage makan..jage kesihatan..jage diri...
[dan berharap agar ubat pakse piyed yang aku dah makan ritu tak akan bagi kesan pada janin]


kalau tak pegnan pulak...tak payah dah aku susah2 hati pikir lagi kan...
dan...pasti akan lebih berhati2 lepas tu....hurrrmmmm....

so...aku amik keputusan untuk cek kat dokter kali kedua...-dokter yang sama-
biler cakap jer tak kuar piyed walau dah makan ubat..
terus dokter tu cakap.." tak de lah tu..tak ngandung..jangan risau"
konpiden jer ko kan dokter....
"awak susukan anak...secare menerus dan kerap...dah makan ubat..tapi tak kuar ape2..maknenyer..telur masih belum ade yang boleh buat awak mengandung"
-ko paham tak..?? alaaa...telur yang akan disenyawakan ngan sperma tuk membolehkan kite ni ngandung tuh....kalau telur tu tak de..sperma yang terlepas masuk tu..tak jumpe ar geng kan...kan dah belajar dolu2..-
kekdah nyer....aku tak reti sangat...ngeh ngeh ngeh...
telur yang sepatut nyer jadi piyed kalau tak jadi janin tu gi mane kalau aku susukan anak..?? jadi susu..?? betul..?? -nanti aku tanyer dokter-

so betul tak pegnan..???

tak percaye gak..-buat scan...

kasi puas hati...



ini bukan lah hasil scan...ngeh ngeh ngeh..
tetibe rase muker qaleef mase ni macam budak pompuan lak..apekaaahh.....haaaiihhh







aku tak tau aku patut gembire atau lega..atau ape...
macam kufur nikmat pulak bunyik nyer..astagfirullah....
biler dokter dah sahkan...-AKU TAK MENGANDUNG
iyeeerr....kompem nih..[buat mase nih] aku tak pegnan...
dalam rahim kosong...
tak de sebarang kantung..-yang aku risaukan sangat-
dan tak de jugak tande2 aku akan piyed dalam mase terdekat nih...
jadi tak de ape yang perlu dirisaukan..........






ko mesti pelik kan kenape aku dok risau tak tentu hala..

orang lain berlumbe2 nak pegnan balik...
tapi aku sebalik nyer...

aku teruk..???
jangan berani nak judge mental orang lain...
setiap ape yang dipikirkan... ade alasan nyer...
dan pikiran kite tak mungkin akan sentiasa sama.....



aku ada alasan sendiri..
tak kire ar ape pon alasan ko........
tapi..alasan2 aku ni cukup kuat tuk aku tuk pastikan aku tak pegnan sekurang2 nyer dalam mase terdekat nih...

satu hal...seriau kene belah perot tak hilang lagi weeiiyyhh...!!! siyes aku tak tipu nih...

aku risaukan kesihatan dalaman aku.....
sayang diri kate ko.......
aku tau..yang luke dalam tu belum betul2 baik...
aku masih ley rase denyut2 kekadang...
dokter sendiri dah nasihatkan supaye jage sekurang2 nyer 2 tahun...
[aku anggap dokter lebih arif dalam hal2 macam ni..dan pasti ada alasan sendiri]

aku takut memikirkan..rahim aku pecah..luker perut terbukak biler kandungan makin besar...takut rase sakit macam kawan aku pernah cerite...risau tu..takut ni...macam2 ar yang aku pikirkan...


dan lagi...terus terang aku cakap....aku tak ready lagi..
walau ape pon yang ko kate...
aku memang tak bersedia lagi...
aku rase sebab utama adalah qaleef eeman sendiri...
tak daye aku ngan qaleef yang melasak.....[lasak giler]
bukan sebab nak manjekan die sangat sampai tak nak kasi adik kat dia..
tapi...ade keadaan aku kene pikirkan tuk kebaikan bersama...
kebaikan aku dan jugak tuk qaleef...

kemampuan tu bukan hanyer kate dari segi material...
tapi kemampuan dari diri kite sendiri -tu jugak penting..
aku tak nak pentingkan diri..
hanyer kerana nak mengejar 'masa emas 10 tahun yang tinggal tuk 4 orang anak...' [insyaallah...]
aku risau aku tak mampu bagi didikan dan kasih sayang yang sempurna pada anak2 yang ada...
macam sekarang ni...aku takut aku akan abaikan qaleef...
orang lain mungkin boleh..anak 2-3 dalam mase yang dekat...
tapi aku takut aku tak mampu nak buat semua tu...

lagipon...aku seboleh2 nak bagi susu badan secare ekslusif sampai 2 tahun...
atau selame boleh..[insyaallah]


tapi...


susah nak kate banyak kan...
semua tu urusan Allah..
macam ko semua cakap ar..-Allah nak beri rezki..sape lah kite nak menolak nyer...- memang kene terime...

pandai2 lah ko..

tak ley nak merungut....
tu kan Allah yang bagi...




.......................ayat mati kate..........






dan lagi...kalau lah aku pegnan tanpa perancangan...
tanpe aku harapkan..................
tapi aku dah janji pada diri sendiri...aku akan pastikan yang 2nd baby ni akan dapat ape yang qaleef pernah dapat...iaitu...-perasaan teruja menunggu kehadiran dia-

teringat anis nyer comment..
yang sedih bila bc kisah org peknen 2nd baby mcm x esaited....
yeahh..betul anis cakap tu...kesian kat anak ke-2 tu... 

hurrrmm...yer ar..sayu lak tetibe...
jadinye...terus set dalam mind...-ape pon terjadi..biler2 mase pon ianya akan berlaku...aku pasti akan terime ngan hati yang sangat2 terbuka..
anak keberapa sekali pon...sangat2 kami alu2 kan.......


eeeeaarr....harap2 baby gurl....[tetibe]




ko tau tak...setahun pertama lepas kelahiran anak..wanita tu subur..??
jadi pade yang kate merancang tuh...kene lebih berhati2...


tapi dalam mase yang sama..aku pon takut jugak..kang aku rancang2 macam ni..tetibe..biler sampai mase yang aku nak..Allah tak bagi rezki tu...nyesal tak sudah ar ko.....[Ya Allah...jangan kau tarik nikmat rezki yang satu tu...]
semoga Allah permudahkan segala...aminnnn....




p/s :: dalam 67 comment kat n3 ritu tu....
ade dalam 2 orang jer yang betul2 kate -aku tak pegnan-
yang lain siap dah ucap tahniah in advance dah...kemain lagi ko kannnnnn....








43 comments:

Anum said...

tomeinya baby dia

Gieyana Muhamad said...

aty, confirm kt enty ko sebelum nie kan, dorang x bc smpai abis...

Miss gak moments utk pregnant tue, tp siapa kita utk melawan kebesaranNya kan...eh, nak boboi..kik kik..:-)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

betul kak, banyak benda perlu difikir dan diberi keutamaan sebelum ada anak lagi. melainkan dah bersedia

Allene said...

hahahaha.. klu ada pun apa salahnya.... relaxx dlu... klu awal2 mcm ni, pening pale... nak tengah nak manja. kita plak tengah mabuk2... :( cian dia...

izfanora said...

hihi.. kelakar pun ada bc entry ni. kdg kita nie gelabah sgt kan..

brp kos sume nk gi scan? scan tue utk tau hamil je ye? klu mslh lain, xleh scan yer?

CikNaa said...

haiya aty.. ciknaa ingat positif dh tadi..

Nadt said...

hehe.. aty pasni kena wat family planning betul2. nadt pun tak bersedia gak utk 2nd bb tapi kalau da rezeki tu terima je. rindu sebenarnya zaman pregnant dulu, sonok!cuma keadaan masih belum mengizinkan, so hold dulu.

Nor Suhaiza said...

btol2..hnya org yg rsa kna belah tang perut je phm...kalo org pon take time jgk utk pregnant kali ke-2...tbau2 ag bau hangus time kna bedah tu...huhuhuhu..seriau la...

Mommy_Cha said...

aty, memang lah sakit dan luka dlm still belom sembuh. tapi ini kuasa tuhan. tak dpt nak elak dah. kita terima dgn redha. lagipon sekarang dah canggih, byk ubat bius yg dah ada utk kurangkan kesakitan. lagi pulak tak semestinya yg first kita cser yang 2nd pon cser.
setakat ni, cha agak cuak+risau. tapi kena byk pikir positive.
kalo nak pikir negatif takut efek kita and bayi dalam kandungan. apa yang allah bagi kita kena terima. alhamdulillah walaupon pada mulanya cha agak sukar nak terima sekarang ni cha dah sikit2 dpt terima keadaan ni. sakit+ takut semua tolak ke tepi. kalau lah ditakdirkan nyawa ku tak pjg semasa lahirkan bayi ni, boleh dikira mati syahid. itu sudah jadi pengorbanan terbesar seorang ibu :)
tapi tetap pikir positive, i noe i can do it...ramai dah org czer tak samapi 2thn then bersalin, ok alhamdulillah. memang byk komplikasi but anak dan ibu both selamat.
:)
itu pendapat cha jerlah. apa-apa pon doakan kesihatan cha & baby yer.
p.s: takut pulak ku baca entry aty ni, pasal luka dalaman tak sembuh tu...aduhai! :(

nuyui a.k.a miss YUI said...

alau pegnen yui nak ucap tahniah dh ni..tp takpe,lom rezeki.tak lama lg tu..amiinn..hihi..

fiza said...

Biarlah betul2 bersedia, baru bley nak pregnant balik. Macam saya gap anak 1st & 2nd 3 tahun. Tak terasa penat sangat sbb si abang dah besar. Tapi tu lah...kita hanya merancang kan. Untuk anak ketiga nih cepat plak. Anak kedua baru 8 bulan dah pregnant balik. Itu pon tahu masa kandungan dah nak masuk 5 bulan. Alhamdulillah baby sihat. Agak penat juga bila gap rapat² nih. Tapi org cakap penat sekali harung, bila dah besar bley rilek ☺☺

Selamat merancang anak ke dua...ahaks...>_<

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin x period lg
hr tue siap gi klinik check
risau sbb dah mabuk2
hehehe
negative
mabuk sbb byk mkn durian je pon

izzain said...

saya dulu pun x penh bersedia, and tetiba pregnant after anak 1st x sampai 2 thun, (normal deliver) pastu pregnant2 rupanya twin.. omg... dlm keadaan2 x bersedia.. kami terima seadanya.. dan tiap2 hari sy ckp dlm hati "setiap keje tuhan pasti ada sebabnya, aku memang x mampu tapi tuhan yakin aku mampu menempuhnya" alhamdulillah now twin dah 8 month and sya mampu menghandle 3 anak lelaki yang lasak x hingat dengan suami yang tak pandai wat keje umah.. so sy yakin, ini kemampuan sy sebab tu tuhan beri saya benda yng sy x jangka pun.. hihiih..

AIN NAZRI said...

ko slalu wat aku suspen baca entry ko ni aty oiiii.. tapi mcm leh agak ko x pegnen.. hehehe.. mmg saiko.. tapi bila tgk org dok pegnent sana pegnent sini.. aku nak baby gak.. tapi laki aku kata nanti.. sbb dia letih jaga Auf sorg.. hehehehe.. so tggu je laa bila laki aku kata nak baby.. kui kui.. skrg dia sgt excellent kira waktu subur aku.. gigih kan.. hehehe

Aishah 3005 said...

So pas ni kene la jg benteng elok2 kalo lom sedia lg hihihi

MizzTina said...

btl tu kak, klu btl akak peknen, mcm² perkara kena fkr.. nak² akak operate kan.. fuuuu..

btw, tergelak tgk gmbr qaleef tu...

Mr n Mrs Zaidi said...

xper ade ke takde insyaallah semua tu kerja Allah...seriusly sy mula2 thu prgnnt mmg terkedu dan mcm tak bersedia..mmg btl kte kawan sis aty tu, bila thu 2nd baby mcm tak xcted jer, tp mmg itu mula2 sy rse,, bukan ape sbb mmg tak boleh bygkan secepat nie..tp lme2 benda tu akan positifkan blik diri yg mula2 negatif...

wanie said...

mmg betul pun, apa2 pun berbalik pd diri sendiri.. rezeki itu tetap ada, samada lambat @ cepat.. apa yang penting kena tanya diri sendiri adakah mampu untuk menjaga amanah yg diberi (anak-anak) menjadi insan yg berguna dr segi rohani.

berat bunyinya, tapi itulah hakikatnya..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

salam sis, takpe..slow2 kayuh sis.nak ada yg 2nd pun kena btul2 sedia.mungkin sb maera tak sedia lg, sb tu Allah tak bagi lagi. =)

@YUNID@TI said...

tak de rezeki lagi... takpe Allah Maha Mengetahui... Jom kita doa sama sam....

LisaLisut said...

nk tergelak i baca aty oi.i can feel u. bole paham apa u rasa. agreed with al ur pointssssssssss :D

i ni pn duk seram sjuk tgu period xdtg lg ni. hahaha.i dh period since lps pantang n xamik apa2 pn just protect cara biasa.hahaha.tiap bln la rs cuak.kuikuikui.

MimahAjil said...

org boleh gelak baca ayat ni-->>
"telur yang sepatut nyer jadi piyed kalau tak jadi janin tu gi mane kalau aku susukan anak..?? jadi susu..?? betul..?? -nanti aku tanyer dokter-"

err..kite sama la masih rs denyut2 lagi kt tempat operate hrtu..tp ikut umur nk jugak tmbh ank..tp fkr kesihatan dalaman diri..semua kna berjaga2 lg skrg..

tggu la smpai ank dh boleh berdikari nk kencing, berak pn sendiri..tkyah pki pampers dh..(3-4thn)...lame kn??nk wat camne..nk baik betul punya pasal



mun said...

takpe aty bagi qaleef manja puas2 dulu baru bagi adik hehehheee

YanaUjang said...

kwn ai czer slamber jek sethn skali beranak..haha tp ai mcm u gak la..trauma nk peknen lg..utk ms t'dkt ni lerr..alasan ai pn lbh kurg cam u..and ai pn ada pk tkt bila time nk ank Allah xbg lak rezeki tu..sbb skrg duk sebok rancang² *nauzubillah..mtk simpang la ditarik rezeki mengandung tu* miss that moment so much..tp bkn utk ms terdekat ni..


p/s: hubby ai dh sebok canang nk ank lg sorg..argh..takottt!

Ryn said...

hehehehe...byk benda yang dipikirkan kan aty..sampaikan x boleh tido..anggap je lah ape pon yang terjadi tu semua ade hikmah yang tersendiri kite pon x tau...allah je yang tau..in-allah...ape yang kite doa..mohon...tu la yg dpt...hehehe..jadi..lg due tahun tu in-allah dpt..hik3...besela pmpn...pikir lebih sgt..hehehe

Dyah said...

Memang ngeri bila pikir masa nk deliver baby tu..ngilu kena operate, mana nk jaga sampai skrg...oh tidak! Tapi think +ve... Satu hari kalo Allah nk bg, kita dah go through sebelum ni..at least Allah bagi pinjamkan zuriat tu pd kita...mcm Diah, menunggu saat nak pregnant tu terlalu lama...sampai setahun 3 bulan....once dah +ve, rasa syukur sgt....

Tiha Sweetie said...

just want to share with you my experiance preggy kali kedua....
jom jengah blog tieha tuk tahu....

miss at the moment time preggy....huhuu.....adakah???

D Yatie said...

kita serupa...saya jugak...rasa macam belum bersedia nak for the next baby..belum bersedia dari segi mental terutamanya.. :

cikpingu said...

terase nk pegnen lg.. tp asben kata nnt dlu.. tggu blk smnnjung blk bru pegnen..wah gitu..
tp klu dh rzki terime sebaiknye n syukur sgt2..
skrg ni mmg kne plan btul2 la sbb xdaya n xmmpu nk handle umah tgga + dhia..hoho.. xbpe pndi.. wlupun fzikal kata okey je... hoho..

kak aty klu pegnen mesti bby dpt mcm2 sme cm qaleef... insyallah ade la mse nye nnt allah bg rzki 2...

With Julia said...

hahha kak aty...sometimes blogger baca entry kita x hbs pun sbb tuh wish congrates la apalah hahahha pening lalat terus baca komen cm tuh...

Yg ptg sis, hubby dan qaleef senantiasa happy ye... xoxo to Qaleef ;) bambam ler dia kak

Puteri Satu said...

akak pun betul2 ingat aty peknen... iyerla qaleef kecik lagi kan... sekurang2nya qaleef dua tahun dah ok dah boleh kasi dia adik.. nanti bila anak dah besar sikit.. mesti kita merasakan yang dia nak berkawan... aty tengokla nanti... silap2 lum sampai 2 tahun qaleef dah pandai nak berkawan... time tu baru Aty rasa.. oh dah sampai masa nak kasi Qaleef adik.. sebab nak kasi dia berkawan... wait n see my dear....

eima said...

hmmm mmg la kaku dulu pun takut bukan tak nak tp belum bersedia dan nk si sulung dpt sepenuh kasi syg seblum kena berkongsi

Hasnah said...

relax jer la kak.. xyah amik pusing ckp org. tgk asna (ecehhh bajet asna bagus pula hahaha) haikal dah masuk 1y5m dah nie. xpregnant pun lagi. asna lagi la xBF baby pun.

so, dont worry klu akak kuar piyed lambat ke cepat tau. just cool okey =) rezeki xdtg lg mybe nk akak jaga Q lagi smpi dia dah sedia nk jadi abang =)Sok lusa rezeki dtg mesti akak happy =D

PUAN SUE said...

Su pn xsedia lg aty.period pn dh xbtl.2 bulan skali..

ceritera-chinta said...

akk kalau nk puaskan hati akk test guna darah,sebb yang tu lebih tepat

misshannajr said...

panjang gilos entry haha...tapi baca juga smpi habis juga hehe..saspen jer..-ve pulak..

Peri PiA said...

heheheh

pening juga kan kalau xperiod

semoga impian aty tercapai,Amin

Veelara said...

Haha.kite bbrapa minggu lpas,tdo mlm xlena.siap mimpi pregnant lg.sbb dah mabuk2..punyala takut...

Serik cser x hbis lg

Norazura Mohd Rahim said...

Suka ngan jawapan aty tu... Kalo boley biar dapat menjaga, mendidik dengan lebih kualiti pada kemampuan diri... Tak semua org sama pandangan... Tp andai tuhan da kurnia Alhamdulillah

FieZaLieSa said...

dlu msa pas bersalin anak 1st, org tnya, bila nak anak lagi? sy ckp tggu la 2 3 thn lagi..sekrg, anak setahun pun x sampai, maknye dah ngandung balik..hehe..

my kazen anak dah 7 thn, usaha mcm2 nk ngandung balik...tp lom de rezeki...

insyaAllah...ada rezeki aty nanti...cepat pun tak pe...Allah nak bagi..perasaan teruja tu pasti ada..=)

puan.mila said...

tapi mmg betol kalau nak prgnant kali kedua mesti prepare btol2..mental dan fizikal..mcm mila sndiri dah ada contoh, akak dan akak ipar..masing2 anak dah 2 dan 3 then gap dekat..y kecian nya ank 1st slalu kena marah, sometime xterkawal sbb anak trlampau lasak..y kesiannya 1st tula, masih kecil xtau apa2 tut2 dh dpt adik..atleast biar ank 1st pndai brckp mntak susu or apa2 bru rancang..tp kalau rezeki dah Allah nak bg terima la seadanya..perancangan Allah tuk kita adalah y terbaik :)

Mama Likha said...

hahaha terasa i yg 67 org tu maybe.


hmm chop kite tk kata apa2.. ok gak tu rest dlu kan. bg luka tu sembuh baik2 dlu. biar qaleef puas bmanja dlu.. kite phm.., tp susah nk explain kan? bkn kite nk menidakkan anugerah dr Allah.. tp... adeh susah nk esplen hihi....


tp i dok sbr dh nk tmbh.. lm sgt dh rest. wpun dulu beranak normal saje... hurmm..

nuraida said...

hai aty...kita pun masih ingat trauma kena bedah...sakitnya mcmana...