Monday, December 03, 2012

dah nak 30 tahun hidup...




dah masuk December..dah akhir tahun...!!!
rase macam baru jer beranakkan qaleef bulan 4 ritu...
cepat nau pulak mase berlalu...
aku berenti keje bulan baper hek..??
tak hengat pulak..
rasenyer dah masuk 4 bulan kan aku jadi suri rumah...??




"sayang seronok tak jadi full time housewife...??" -fared




kalau kate jadi housewife tu.........eeeeeeerrrrrr.....boleh tak aku jawap tak....?? muwahahahaha..
biniknyer keji.....ngeee....

sebab utama aku berenti kerje kan kerana qaleef..

jadi bile dapat bersama ngan qaleef hampir setiap masa...
manjage dan mendidik die sendiri...
dah tentu aku sangat2 seronok...!!!
dapat tengok setiap detik inchi perkembangan qaleef depan mate...
sumpah aku tak tipu...aku tak menyesal berenti kerje...

part penat tu lain cerite hokeh....jiwa kene kental....
kalau tak...macam sia2 pulak aku berenti keje...


masuk 7 bulan qaleef menunjukkan perkembangan yang sangat positif [untuk aku]
seronok biler aku tanye die "qaleef eeman..where's the cat..?? " -dan qaleef eeman akan pergi pada kucing aku rezqi....atau qaleef eeman akan carik2 kucing tu kalau tak ade....
haaaa...teruje..!! tapi tu lain kali lain entry aku cerite...
seronok biler dapat 'mencorakkan' qaleef sendiri...

awal2 jadi suri rumah ritu memang ade sikit down dan stress..
tapi setiap hari [mase awal2 tu] aku cube positifkan pikiran..
dan selalu ingatkan diri...-atas sebab ape aku berenti kerje- 
sebab kekadang aku macam hilang punca...
terluper yang aku jadi suri rumah bukan nak relaks2 goyang kaki...
biler sehari aku lupe atau malas buat sesuatu yang menarik tuk qaleef belajar..
aku mesti rase menyesal dan rugi sangat2...
sebab mensia2kan peluang yang hampir setiap mak2 nak lalui nyer...
iaitu mendidik anak sendiri..


dengan care ape..??
banyak care sebenarnyer...
aku nak share..tapi...hurrrmm...ade sesetengah bende yang masih belum betul2 nampak 'hasil' nyer...jadi aku biarkan dulu..
kalau menjadi..[insyaallah]...aku akan share pada ko semua...
ade jer yang aku dah kongsikan pada korang kan..-care aku mengajar qaleef tidur di bilik-
jangan ko hengat..anak aku tu banyak menan keje nyer main jer...
eeaaahh..ko tak tau ker..baby dan kanak2 jugak belajar melalui permainan dan bermain..mengikut kekdah dan corak permainan nyer...
haaa..tu pon nanti2 aku nak share pengalaman aku sebagai mak dalam belajar sambil bermain bersama qaleef...[insyaallah]

sebenarnyer kali ni tak nak cerite pasal qaleef..
aku nak cerite pasal aku sendiri...


bagi aku 2012 yang menarik...
menarik sangat2 sebab aku jadi mak pada tahun ni..[alhamdulillah]
seronok dikurniakan anak seistimewa qaleef eeman pada kami..
dari awal tahun.. menikmati saat2 menjadi ibu..[macam lembut jer kan -ibu-]
merase menyusukan anak..jadi pumping mother...bekerje..jadi supermak..
dan akhirnyer amik keputusan paling besh [eeerrr..besh ker..??] tuk jadi fully housewife...
jadi suri rumah tak berape besh...tapi jadi 'pengasuh' pada anak sendiri tu yang sangat besh tuk aku.....



tapi ade gak yang tak besh tahun 2012 ni tuk aku..
biler penutup 2012 ni nanti....aku akan 'naik pangkat'..!!!
dari level 2 ker level 3...aayyoorrkkk.....!!
iyeerrr...ni lah tahun terakhir aku sebelum umur aku masuk ke angka 30..!!
30 dah...???!!! tua...???
aku tak rase tua pon...aku cume rase matang...eceaahhh ko...

perasaan...??
aku tak tau...
aku teringat mase umur aku 19 tahun...
mase nak masuk kol 12 malam harijadi aku yang ke-20..
aku nebes giler..!!! nebes macam hari esok nyer aku nak amik result spm tak ley pejam mate susah hati pikir result nyer..
nebes macam lah biler angka tu berubah...akan merubah seluruh hidup aku jam2 tu juga...
macam lah pukul 12 tengah malam tu aku akan berubah menjadi bidadari masuk ke alam lain...muwahahahaa....ko dah kenape aty hooii... !!

okeh..feeling nak jadi bidadari tu tipu....pthuuii....


tu dolu2...mase belasan tahun...

ni dah nak masuk 30 tahun weeiiyyhh....
kate ko feling2 macam matang kannnnnnnnn...
jadi harus ar lalui ngan penuh kematangan...eeeerrrrrr......uuurrrmmmm....

tapi kot lah tengah malam 30hb ni nak masuk ke era 30-an nanti..
tetibe aku nak nebes semacam macam mase aku nak masuk umur 20-an dolu2..alahaiii.....
tah ape2 ar ko ni aty....haaaiihh....

halamak ko....macam isu besar sangat jer ko kan...
tu angka jer..kalo ko tak tau tarikh lahir ko..bende tu semua tak akan jadi bende penting pon...
yang penting adalah..ape ilmu dan amalan ko selame 30 tahun hidup nih....supaye ko tak hidup ngan sia2...eeeaarkkkk.....

baik lah......[yang ni aku dah patut nebes] -tah pendek mane lah umur aku ni yer...takut nyeeeerrr....!!!!


azam...??
hari2 aku berazam biler azam aku pada hari sebelum tu tak tercapai...
tak payah tunggu besday atau tahun baru...
sempurnakan jer lah azam yang setiap hari ko pikir nak buat tapi tak buat2...
azam jangka pendek :: jadi isteri yang 'cantik' [kat mate dan hati suami] -cantik maksud tuk aku ialah sempurna sebagai isteri..-[terus bangun buat ar milo tuk laki aku]
kene 'lulus' dengan cemerlang buat bekfas tuk laki aku -maknenyer tanpe failed walau sekali-
jangan gagal menjadi mak dalam mendidik si anak...[secare jasmani dan rohani nyer] -jiwa raga kene kental dan rajin..-
banyak kan lagi membaca..membace dan membace...-gali ilmu sedalam boleh-
jadi anak yang baik pada mak apak aku...
berlaku adil pada keluarge mertua....

haaaa...banyak kan sebenarnyer azam yang hari2 kite selalu luper nak tunaikan hak nyer....yang kene diingatkan dan hari2 setiap pagi berazam bende yang sama...


tapi...aku ade gak satu azam yang besar iaitu...
aku nak pergi umrah dulu..nak pergi bersama suami dan anak...
semoge Allah permudahkan urusan...[aminnnnnnnnnnnnnnn]

kalau nak cerite pasal azam...memang tu jer lah pon cerite nyer tetiap tahun..
dah kate tak tertunai2 kan...
jadi hari2 ar ko berazam...huhu...


biler sebenarnyer tarikh lahir aku...??

hari lahir aku betul2 penutup tahun...iaitu pada 31 december...
tetiap tahun mesti sambut sekali ngan tahun baru konon nyer..
besday aku ade samutan bunga api...muwaahahahah...


eeerrr...ade sape2 yang same besday ngan aku....??
kot ko nak buat besday party ley aku tompang2 6 kaki [termasuk kaki laki aku ngan kaki qaleef] ngeh ngeh ngeh....




p/s :: kalau ikut tahun..[aku beranak tahun 82]aku dah pon masuk 30 tahun..tapi aku nak gak ko kire ikut tarikh bornday aku...biler masuk jer 31hb december...baru ko ley kate aku dah 30 tahun hokeh...









11 comments:

Selendang cinta said...

best dapat lihat anak mebesar depan mate..yg paling best sebab dapt 'corak" kan anak kite sendiri..:)

FieZaLieSa said...

umur 30 pun still nampak muda tau..=)

Wawa said...

happy bcoming bday aty!
**eh sgt pandai qhaliff!! waaaaa jeles2! hihi. skang tgh gigih tunjuk meow je kat naila. kang die tau meow je. cat, kucing taktau. :p

Miss Sunshine said...

Aty, dah lame kita tak blogwalking kat sini... rindu baca celoteh aty... ^_^

puding roti said...

seronok tgk perkembangan anak. sy snd pn tak sangka anak sy muka innocent tu lasak betul haha!

eh beday kita dekat2...sy 29hb..hu..tak bes dah nak masuk angka '3' kat depan kan. huu..

YanaUjang said...

aihh u ni buat ai stress jugak tau..thn dpn ai br 27..rs mcm mak oiii byknya angka umur aku!! hakss tp naseb la muka awet muda lg..lalala~ senyum selalu, slh satu rahsia awet muda ye dak?? =)


p/s: ai bg zafirah mkn finger food sejak dia blom tmbh gigi lg..6 bln dh boleh bg.. =)

fiza said...

Seronok dpt tgk anak membesar depan mata. Tapi tu lah...jadi surirumah memang penat dari org yg bekerja kan.

Alaa...muda lagi tu ☺☺

AIN NAZRI said...

umur hanyalah angka.. aku still nampak ko muda remaja aty.. hehehe..

Cik Hazz said...

samalah 82.. tp i tak kire.. next year & seterusnya, i akan celebrate birthday yg ke30 jugak! huhuhuu~ ;p

ryani said...

aty..birthday kita sama..akak 31.12.1979..perangai kita pun lebih kurang sama..

p/s: akak silent reader aty dari awal tahun x silap..sbb masa tu baru preggy kawan suggestkan blog aty ni for reference..byk yg akak belajar dari aty...oh ye...akak pun minat house decorating mcm aty jugak tp xleh nak apply kat rumah sendiri sebab taste dgn mr.hubby x sama...huhuhu...

feel free to add me on fb: ryani azam =)

ryani said...

birthday kita sama...akak 31.12.1979..perangai & minat kita pun lebih kurang sama =)