Tuesday, January 21, 2014

TIPS :: Mencari/membeli comforter atau cadar katil yang sesuai



ritu [lama dah] tanya kat laki aku


laki :: kenapa sayang suka pakai comforter..??


okeh...tu tipu...uhuukkss..


aku :: sayang tau tak kenapa orang suka pakai comforter instead of cadar semata..??


ni kes aku asyik membeli comforter jer lah ni...

lagi2 kalau ada j-card sales -boleh dapat harga potongan lebih sikit pada material comforter yang lebih elok-

asal kan aku cakap nak beli comfoter jer..

laki aku cakap :: kan dah ada...


eerrr....



ingat tak aku pernah cakap masa bujang dulu die tukar cadar katil die setahun sekali..

cadar pakai buang bai..!!!


pitam....









aku pulak jenis basuh tukar cadar cadar atau alas katil atau comforter 2-3 minggu atau sebulan sekali paling lama..

harus lah nak kene ada stock lebih sikit kan..
lagi2 kalau set tu aku suka dan sayang..
kalau basuh pakai ulang2..
nanti cepat buruk dan berbulu..
tak suka aku tidur rase kat kaki berbulu2 bai....

gedik betul ko ni aty....



kahkahkah...


eeaahh...pakai comforter sebenarnyer tak perlu pon ko kene pakai ekon...

siyes ni..

aku memang pakai lama dah...
dulu2 mak aku belikan..
biler dah ade duit...aku beli sendiri jer...

sedangkan bilik takde ekon pon mase tu..

takde pulak masalah..

kalau tak buat selimut..
sekadar alas katil jer pon okey..
gebus sikit kekdah nya kaaaannn...

aku kalau pakai cadar..
tengah2 malam...gigih bangun tegang kan kain..

giler...kahkahkah...

sebab..kain cadar kedut...tak tegang..rimas aku di buat nya bergumpal2 kat kaki aku...ngeeeee.......

okeh...

sambung....



berbalik pada soalan kenapa suka pakai comforter tu...


aku pon tak pasti kenapa..

mungkin sebab aku rase..lebih kemas dan selesa kot...

atau...lebih cantik..



eeerrrr.....




okeh...

nak share ngan ko semua sikit tips based on pengalaman aku sendiri...
tak kisah lah kalau setakat nak beli cadar atau set comforter atau setakat quilt cover jer..
atau nak beli gebar semata...

paling penting...fes sekali ko kene tengok adalah MATERIAL nya dulu...


emak aku dulu..

beli set comforter sebab cantik jer...
lepas tu...selalu merungut tak selesa biler pakai..
dan beli lagi...beli lagi...dan beli...

membazir..





[contoh]


pakai set alas katil ni bukan jer sebab nak cantik...

tapi sebab penting adalah tuk selesa..
ko nak tidur sepanjang malam kot kan atas tu...

so..biler nak beli tu...

pilih yang 100% cotton..

ko mesti pernah perasan..pernah tau atau pernah beli comforter yang campur polyster tu..

kekadang tulis 50% cotton +  50% polyster
atau 80% polyster + 20% cotton [atau sebalik nya]

material kain polyster ni...

die macam keras2 dan licin sikit...

haaaa..kain polyster tu bukan tak elok..

tapi kain macam tu jenis panas sikit...
tu yang selalu buat ko tidur tak berapa selesa..

dan tu pasal..kalao ko betul2 peratikan..

cadar atau set yang material kain campur ni..
jauh lebih murah berbanding material 100% cotton

kat situ lah guna peribahasa :: alah membeli menang memakai..


mahal sikit tak apa..yang penting selesa..

ko tidur tak peluh2 macam ko ngah buat marathon time tidur..

lagi2..kalau bilik tak ber-aircond...


yang cotton ni pulak..

pon ada die punya thread yang berlainan..
contoh 1000 thread
makin tinggi 'jumlah benang' tu..maknenya lebih berkualiti kain tersebut...
tu pasal ko kalau tengok ada harga comforter macam tak masuk akal kaaaaaannn.....
lagi2 kalau jenis ada jenama bagai tu...

tapi percaya lah cakap aku...

semua tu adalah di ambil kire..
dan ko akan dapat rase kan perbezaan nya..
taki kire lah samaada waktu pakai..
atau selepas di basuh berpuluh -atau beratus kali-

contoh :: aku ada satu-dua comforter yang thread nya adalah sangat tinggi

dan harga masa beli tu lebih mahal dari yang yang lain..
aku dah pakai hampir 4-5 tahun..
dan sampai sekarang...kualiti serta keselesaan comforter tu adalah sama seperti masa mula2 aku beli..
siyes bai...comforter kesukaan aku tu..
banyak kali basuh pakai balik...besh punya pasal kan....
tapi tetap tahan..tak koyah atau reput...
cuma warna die jadi kepam sikit lah...hahaha....tu biasa...
dah kate basuh pakai banyak kali kan...
cuma dari segi ketahanan...dan keselesaan memang menang2 la...

dulu2...zaman jahil tak tau nak membeli..

setiap kali tengok harga tak masuk akal..
aku akan buat reaksi macam..... hurrrmmm.... whaaaaatttt...!!!!
pitam tengok rega...
tapi sekarang...boleh pitam lagi lah...hahaha...
tapi aku tau...kalau harga tersebut setanding kualiti nya..
aku jamin berbaloi dengan harga nya...






pasal material ni lagi satu nak bagitau ko...
pendapat peribadi aku sendiri lah ni yer..

ko kalau bilik tak de air-cond..
atau jenis bilik berkuap..
jangan sesekali ko beli cadar-comforter jenis satin..atau sutera...
alaaaa..yang jenis kilat2 tu...
satin ni..memang ar kalau ikut kan nampak cantik atau mewah kalau kene dengan gaya nya...
tapi.. kalau tak...ia nya akan menjadi mimpi ngeri buat ko..
muwahahahaah...

okeh..tak kelakar..



gambar tu...cantik kan set bedspread dia...
nampak kelas..bergaya lagi mewah...
tapi...tu kalau sesuai dengan keadaan bilik tu sendiri..
maksud aku...ia nya hanye akan betul2 selesa dan lembut..lagi gebus...
kalau keadaan bilik tu sejuk dan nyaman....
siyes ni...
kalau tak...memang 'miang' ar badan ko...
berpeluh2...nak selimut celah mana bai...
lagi tak selesa jadinya...

tu aku cakap..berhati2 pilih material..
cantik tak semesti nya sesuai dengan kite atau pengudaraan bilik tu sendiri...
tu lagi yang carik cadar kawen..
kalau boleh elakkan lah yang jenis kilat2 sangat atau material tak bersesuaian..
kalau tak nanti..ko pakai sekai tu jer lah gamak nya...

aku memang rimas dengan cadar jenis macam ni...
mahal baik lah kate ko kan..
dengan bunyik2 nyer lagi...ngeeeee.........




haaa..lagi satu...tips ni bukan setakat tuk comforter jer..

ni tuk ko pilih cadar gak tau..
atau quilt cover..


pasal quilt cover..

ritu ada orang tanya aku ape kebende quilt cover tu....



okeh...nanti aku sambung cerite lain...



nak buat kerje ni...


kang aku tulis panjang2 kan...

ko bukan nak baca sangat...*sentap



notatanganaty :: nak sedaaaaaapppp jer ko kan.... uhuukksss....penting bai... tidur yang cukup mempengaruhi sepanjang hari esok nya...










21 comments:

~YUN~ said...

Yun pn sejak kwin,suka beli set comforter,and yg plng penting mcm aty ckp,yun pn mmg pentingkn keselesaan!and mesti tgk thread count dulu,rasa bebaloi kalau beli mahal...tdo pn sedap jeeeee...heeee

Linda said...

Betul Aty...yg satin tu x best..huhu

Petak Bunga said...

rumah tak ada acond..panas pakai comforter.

ain.ya.nun. said...

Guna comforter tu senang. Kalau kalut pagi nak pergi kerja, tarik sikit-sikit je, dah kemas dah atas katil.

Kalau guna bedsheet tu, selagi tak tegang, jenuh nak nak kemas oi. Haha.

e k i n ♥ y u s r i said...

tq for sharing kak

kak, kite ade email smlm

nayfatimah rasyid said...

memang pon , yang mahal tue quality dan yang penting selesa dan tahan lama ...
sama ngan saya beli waktu ade j-card !

Ayu Zan said...

kalau polyester mmg serius xbest

Mila@Rimbun said...

saya pernah beli comforter satin, belah dalam tuh diorg guna cotton... tp yang tak bestnyer belah cotton tuh warnanya pudar sangat2... buruk sungguh..

Now dah lama tak beli... banyak jahit sendiri jer.. yang penting sandwichnya tuh (bahagian tengah tuh) guna cotton batting untuk keselesaan...

Chekgu Azrine said...

Tq for the tips aty..demi keselesaan tido akk sggup perabih duit kot .kan

lia said...

iyer... masa kawen mmg beli set satin tu sbb nak lawakan bilik perantin katanyer... sampai skng, simpan buat tukun sbb panas... ai is x kuasa tido berpeluh2 ni ;p

Nur Alya said...

Aty,nak pinjam bilik tidur.hahaha..cantik sangat.setuju pasal conforter.kena pilih cotton.pernah beli satin.memang sejuk selesa tapi asik lari tune je.payah nak bagi tegang.terus simpan je.

Kemn Azmaili said...

i pun suka beli comforter..dah macam hobi pulak nak kumpul banyak2 kan..hehe

YanaUjang said...

aku rasa seumur idup aku br sekali je aku beli comforter sendiri..tu pn before kawen..beli cadar kawen kekdahnya..time sogo sale..mmg berbaloiii..smpi skrg, nk msk 3 thn still oke and tahan...hihi pas kawen aku beli cadar biasa je..rmh takde ekon...panas guna comforter..guna selimut biasa je..comforter yg ada kt rmh sume longgok kt bilik lain..kahkah cadar pn x byk kt rmh aku..sbb laki aku x suka beli benda² gitu..so kena selalu basuh...grrrr -.-'

wani ezryl * said...

setuju, aty. sy pun suka gile beli cadar. dari zaman belajar kat hostel dulu, berapa bulan sekali je tukar cadar baru hahaha kegilaan apakah ini :P

now dah kahwin pun suka jugak beli cadar and comforter. betul, yg penting 100% cotton. tapi baru-baru ni beli set comforter yang macam satin tu.. comforter belah luar satin, dalam cotton. jadi nampak cantik di luar dan sejuk di dalam.. hihi. yg penting beli time ada diskaun 80%.

Noor Izmaliza said...

ade 2 je comforter kat rumah ... hahah
rumah tak de econ .. cadarn pakai yg grip kat tilam...

Iqa said...

hehee.. sy pulak kalau tak ada comforter saya tak boleh tidur.. walaupun tido pakai kipas je.. tatau kenape. hikhik

Permysuri Pai said...

saya pun macam aty, tapi bila beli banyak set comforter macam favorita or akemi tu banyak-banyak, storage akan bermasalah, jadi penyelesaiannya pakai quilt ikea and beli quilt cover and cadar tu banyak-banyak colour and pattern. boleh mix and match. effectnya adalah storage memang effective dan tetiba rasa kaya raya sebab banyak comforter set yang gebus dan best..haha. ikea nye quilt cover memang awesome!

nurin khairi said...

saya pernah beli comforter yang jenis satin2 tu tapi utk cantik2 bilik pengantin je, pastu tak pakai dah. lain kali boleh pass kat pengantin lain pulak - tapi nyesal la beli!

fazianbatrisyia said...

pantang nampak cantik & sale...nak jugak...nak jugak...suka tukar2 tak jemu mata memandang...cehhh...tidur pejam mata ke bukak mata...tak delah...at least balik keje buka pintu bilik...sukaaa

iefa@90 said...

sy pon ska kumpulkan cdr ni..lg2 crak 3D...cntik sgt2...... sy nk promote la ada 1 tmpat jual on9 mrah sgt..mrah dr kdai2.... kalau sis smua nk tgk bleyh la p kat fb dia...... HAPPYHOME ESHOP... mcm2 dia jual...sy mmg slalu bli kat dia je...sja la share

Nisha Azni said...

assalam , nk share ya..symade.a dr mnisaa collections ada menerima tempahan cadar cotton homemade.bole juga lawat fb MNISAA CADAR.Berbagai corak terbaru terdapat di sana..
kami menjahit cadar mengikut saiz dan kandungan yg pelanggan inginkan, cth single, queen , king .. sampel corak kain cadar kami sediakan..selalunya corak2 terbaru.berminat untuk tempahan bole watapps nisa -019-2926288..kami mmpunyai berbagai jenis material kain..semuanya cotton..walau di cuci tidak akan berbulu @ pudar..quality mmg terjamin..ramai pelanggan yg order bila dah guna pasti akan repeat order..harga berpatutan..bkn jahitan kilang..semuanya homemade.