Monday, February 24, 2014

SUSUN ATUR Workstation :: LACI




kemahen lama aku amik masa nak buat susun atur ni...

kalau ikut kan...dari awal2 wujud SOHO ni lagi..
susun atur lah bende pertama yang aku buat.. dah siap..
tapi aku rase..beberapa kali aku tukar susun atur dalam laci ni..
selagi tak puas hati..
selagi aku mate aku tak tenang..
dan selagi tu lah aku akan mencarik jalan supaya senang mata aku pandang..

kekadang..biler dah buat sesuatu..

cantik lebih..tapi tak praktikal..
susah nak amik atau nak guna..
aku tetap tak suka..
bagi aku...susun atur mesti lah sesuatu yang kemas dan praktikal...

ni nak cerite aku nye susun atur LACI meja workstation aku..

dah 4 kali bai aku kemas dan tukar cara susun atur...4 kali...!!

ppffttt....



ni susun atur ni yang fes time..
aku buat sendiri partition putih tu pakai cupboards..gigih hokeh..
tapi sebab fes time...dan memang tak gheti sangat pulak..
so tengok macam ni cantik ar...nampak kemas...
tapi kalau ko tengok depan2..memang agak sakit mata aku memandang..
senget bagai..pendek..terjongket...bergerak2..
dan paling tak tahan... sebab aku salah ukur saiz..jadi di tinggi..
setiap kali aku nak bukak tutup..macam ada bende tersangkut-tersekat..
dan die drag sekali partition dalam tu...
malas giler ooii aku nak bukak balik dan potong..ingat senang ker bai..
nak buat ni pon amik masa 3 jam hokeh...

tapi aku suka sebenarnya yang ni..
sebab buat mengikut saiz yang aku suka..




lepas tu aku tukar pakai partition sedia ada yang aku beli kat daiso
beli siap..senang...ngeeeee....
partition ni satu pack Rm 5 ada 3 keping..
untuk laci aku ni..lepas ekjas2..potong2 sambung.. pakai dalam 3 pack..15 keping..
yeeppp...lebih kemas..dan lebih mudah..
tapi kelemahan nya adalah...saiz-panjang nya tak betul2 fit dan ngam ngan laci aku
jadi ada ruang kat tepi2 bahagian dalam laci..
yang buat partition tu selalu senget....ppfftttt...
menyampah tau setiap kali bukak laci...
jenuh aku salotape...comot dah selekeh..
sama macam masalah kat atas..
sebab 'longgar' jadi bergerak2 semua barang dalam tu...
susun atur kemas hanya biler di kemas..
tapi hampir setiap masa..keadaan bereterabur..
tak suka...!! tak praktikal..
jadi aku tukar lagi.. dan partition yang ni aku ubah kat dalam laci solek..
haaa..kat situ fitted dan ngam2 jer cantik..nanti aku share..





so..ni yang terbaru... kalau ada yang ingat...aku guna bekas plastic transparent ni tuk meja soleh aku
entry tu kat SINI - kot ko nak baca kan...

lepas aku alih partition atas tu kat almari solek..
jadi bekas2 tu aku alih tuk laci workstation ni..
tapi tak cukup...jadi aku beli lagi..
dan..sebab kan yang transparent putih plain banyak saiz dah tak ada..
jadi aku terpaksa mixed kan ngan warna lebih gelap..
tapi aku ok jer..
dan paling penting.. bekas2 ni semua..ngam2 fixed dalam laci aku ni..
tapi memang kene ukur betul2 sebelum beli...kalau tak rugi..
aku beli banyak saiz..tuk bentuk barang berbeza..
memandangkan barang aku sangat lah banyak...
jadi..aku betul2 manfaatkan ruang...supaya lebih praktikal tuk aku..










memula..aku kemas macam ni...aku sumbat semua dalam satu ruang laci..
banyak kaaaaaaannnn...!!!
nampak crowded...tapi asalkan kemas tak jadi masalah pon kat aku..

cuma memandangkan aku ada dua laci bersebelahan..
dan lagi satu laci masih tak di gunakan..
jadi..aku decide tuk bahagi dua semua barang2 ni..






susun atur laci pertama sebelah kiri meja




susun atur laci ke-dua sebelah kanan meja
yang lebih lapang


 lepas di bahagi 2.. aku rase lebih kemas dan tak penuh ruang..
barang lebih senang di simpan..senang nak amik...
senang nak kemas...dan paling penting..ke 2-2 ruang laci di manfaat kan sepenuh nya..
kalau tak sebelum ni..laci belah kanan tu semak ngan kertas2 tah apa2..



pheewww... banyak lak gambar..
eeaahh..ko bukan suka ker tengok gambar...ngeeee....
okeh..lepas ni aku share susun atur kat almari kabinet belah atas tu pulak eh..
ruang tu lebih simple..sebab aku simpan bende2 yang lebih besar dan jarang di gunakan..
nak letak sekali arung kat sini..
bukan ko yang pening...
aku yang pening nak hadap..mihmihmih....


notatanganAty :: boleh jer nak DIY bekas dalam tu pakai kotak2 kecik dan balut cantik..tapi aku tak gigih oooii....!!!














9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sangat kemas kan

Fizah said...

sy guna cardboard tu utk laci dapur...memang kena ukur betul2, dan pasang elok2..agak renyah..tp best sbb blh adjust sendiri saiz..utk laci kecik sesuai..kalau laci panjang mcm akak ni jenuh gak..pakai box jgk senang kan..berp ringgit satu tu kak? eheh...;p

Rizziela said...

kemas ajer kan

LYAfrina said...

kemas.. cantik & tersusun jer...

jot pijot said...

erm..buat kat laci dapo ltak sudu2 pun ok jugak kan?..ihihi...

umie shahidah said...

kemas sgt kak.... umie pun mcm nk DIY je... nak buat tuk brg2 baby nnt.. tapiiiiii... mcm malassss je...
hahaaha

fifi said...

Sy suka konsep kotak2 kecik gitu.cute sangat..kemas pun kemas.tapi malas nak buat.wakaak...

irmafittaputri said...

gigih ko aty.. meh tolong aku berkemas lak aah

irmafittaputri said...

gigih ko aty.. meh tolong aku berkemas lak aah