Sunday, March 09, 2014

PRAY FOR MH370 :: reaksi pertama aku biler dengar pesawat 'HILANG' adalah......



masa fes time dengar berita pagi2 subuh semalam..

aku was like - hah...hilang..?? macamana kapal terbang besar macam tu boleh hilang..??

abadi nya lah bangan aku ni..
rasa macam lagi bangan dari si HS tu..eeaahh...??


langsung tak terpikir yang mungkin bencana berlaku..

sebab...pagi2 bangun..bluurrrr...
dengar berita...hanya di maklumkan 'hilang'..

giler aku memang clueless...
tak tau ape cerite sebenar...

aku ingat sekadar hilang kat airport...
kepala hotak yang super lembs pikir..

sapa pulak lah yang nak curik kapal terbang besar2 alam tu...


aku betul2 pikir hilang tu adalah kapal terbang hanya HILANG...

sekali laki cakap...
terhempas kot...-pelahan suara laki aku...


si bini dengar...

tumpas...??

ada lanun kat langit...??
macamane bende tu yang aku boleh pikir...??!!! -marah dengan diri sendiri-

tapi logik kan...
aku tak tau pernah berlaku atau tak..
tapi... kalau lah benar...peluang tuk mereka2 tu selamat adalah lebih besar..!!


berprasangka baik mungkin...

sekurang nya..aku tak terpikir bende yang melibatkan ratusan nyawa terkorban dengan begitu cepat..



tapi...lepas bukak jer Fb...

terus aku terkaku....

istighfar...


mengucap panjang membaca kisah apa sebanar2 yang terjadi..
termasuk semua spekulasi...

bermacam2 bende yang bermain kat hati..kat fikiran..
benar kah..benar kaaaaaahh..

susah nak terima...
lagi2 segala yang mungkin kite boleh anggap sebagai spekulasi..

Ya Allah..selamat kan mereka semua..
selamat kan lah...selamat kan mereka....

semoga Allah menunjukkan ke ajaiban Nya...

tapi..kite hanya sebagai hamba..
hanya punye pengharapan..
dan doa...serta keajaiban..

semoga apa yang dibaca pada awal pagi semalam..
hanya khabar angin...
hanya mimpi..!!!

iyeerrr....aku cakap FB dulu tadi..
berite kat tivi 'macam rilek' tak cakap apa2...
masih lagi kata..mencari..mencari dan mencari...


tapi..kat FB... lagi pantas tuk dapat cerite terkini...

ada orang begitu mudah meng-perkotak katikkan cerite..
buat bahan cerite serta jenaka...
melibatkan politik atau apa saja..
langsung tak sensitif pada keadaan semasa..


kun fayakun..

segalanya adalah keja Allah..
dan bila DIA mengkehendaki sesuatu berlaku..
perkara kite anggap mustahil pon akan tetap berlaku...


aku tak pernah begini series mengambil tau tentang hal2 macam ni..
yer lah..ni bukan lah kali pertama berlaku..
tapi...kali ni..aku betul2 terkesan..
tak tau kenapa..

mungkin sebab berite sekarang di laman media sosial sangat pantas..
dan sangat banyak...!!!
macam2 info yang tak tau betul nya tersebar..
buat kite sama2 terdetik..terpikir..
betul ker..??

seperti nak menafikan..
tapi...jauh dalam sudut hati terasa apa di baca ada kebenaran nya..

arrgggghhh...!!
satu perasaan yang terasa macam berat jer aku nak terima...


rasa sangat berat dalam hati biler teringat atau memikir kan nya..

dan makin banyak pulak kisah2 lama..-yang mungkin kite anggap..seronok tuk di baca-
cerite2 tragedi pernah berlaku dulu2 di bukak balik..
di paparkan semula..
mungkin dulu2..orang mengharapkan berita hanya dari tivi..
perkembangan nya lambat..
tapi sekarang..
perkembangan sangat pantas...!!
orang kata belum sah..
tetibe ada update status kata..dah buat pengecaman mayat..


Ya Allah....

benar atau tidak..wallahualam..

kalau benar...tak kan mereka2...negara2 yang terlibat..
begitu perihatin menghantar bantuan..
segala jenis kapal yang ada..
segala yang terbaik cuba diberikan -hanya untuk mencarik ??!!-
kalau benar dah jumpa..
kenapa tiada langsung bukti di tunjuk kan..??

tapi kenapa berita dari pelbagai media luar dah terus mengkabar kan apa yang sebenar2 terjadi..
dan negara sendiri belum..??

aku...mereka..dan kita semua masih meletak kan harapan yang tinggi..
iyeerr..harapan..
harapan tuk semua..
pada kaum keluarga tang terlibat juga..

jadi..jangan terlalu mudah membuat sebarang spekulasi dari apa yang kite pikirkan..
sama seperti aku..
bila membaca-membaca dan membaca setiap perkembangan..
pasti dada berombak..
dan setiap satu tersebut..akan sentiasa mengubah pemikiran aku sendiri..

harapan sentiasa ada...insyaa Allah...

ada perkara yang mungkin kite tak mampu nak pikir...

iaitu KUASA ALLAH...
jadi..serah kan sahaja pada NYA...

yang penting.. aku..atau ko..
atau sesapa sahaja..
hapdet sesuatu yang dipastikan kebenaran nya..
bukan sekadar spekulasi pemikiran sendiri...

bagaimana perasaan nya...

kalau aku...yang mungkin 'sangat jauh' tuk melibatkan diri secara langsung..
tak mampu nak cakap apa2..selain mengucap dan berdoa...
terkesima..
masih terkejut dengan segala perkabaran...
bagai mana pula ngan orang2 yang terlibat..??



langsung tak pikir kah akan perasaan orang2 melalui nya..
atau yang mungkin hanya dapat baca atau berite tentang kehilangan sanak saudara mereka dari jauh...

iyeerrr..ada makcik...hanya tau kehilangan menantu selepas sehari..
tu pon sebab ada orang telifon bagitau..



atau..mereka yang kisah2 lama tetibe di ungkit..diingatkan kembali....
mungkin ada ahli keluarga yang terlibat yang pernah melalui saat2 sukar tuk melupakan...

sama2 kite renung kan..

kite..memang mendambakan berite yang cepat...
nak amik tau segalanya..
tak kisah dari mana datang..
atau kebenaran nya...


tengok berite slow hapdet..
rasa macam...kenapa berite kat tv lagi slow dari berita kat laman sosial..??


atau memang media atau pihak2 tertentu memang perlu 'melambatkan' perkhabaran..??
untuk apa...??
aku pasti segala nya ada sebab2 tertentu..
perkara ni bukan kecik..
melibatkan banyak nyawa..
banyak negara...
melibatkan sesuatu yang....

hanya Allah tau apa yang sebenar2 tau buat masa ni...



tapi aku tau..segala yang ingin dipaparkan..
bertapis..pasti nya bersebab..
lagi2 berite melibat kan hal2 sebegini..
tak begitu mudah tuk meng-kabarkan pada semua..
kalau tanpa tapisan akan kebenaran nya...


pelik....

mana orang2 tu [dalam laman sosial] dapat berita begitu pantas..??

seperti yang aku baca...yeaahh..baca...
baca dalam Facebook jer...

memang susah nak halang diri kite tuk amik tau semua cerite sekarang ni..
keyboard worrier memang ramai..
tetibe begitu ramai naik pangkat jadi pakai penerbangan tak bertauliah..
atau tetibe jadi wartawan berite hanya dari rumah..


sekelip mata begitu banyak berite dari macam2 page yang baru di bukak..
bagus jika memang sebenar2 boleh bawak manfaat dengan berita2 terkini..
atau dengan harapan lebih banyak doa tuk mereka2 yang telibat..
sebagai tanda sokongan...atau tanda kesedihan bagi pihak mereka..
tapi.. jangan sampai memburukkan keadaan..
dengan sesuatu yang belum pasti..

kite..atau..aku secare tepatnya..
memang dahagakan cerite2 pantas -walaupon tak tau kebenaran nya-
hanya mampu sendu kat hati...
istighfar...dan mengucapkan Innalillah terlebih dahulu...

Allah sebenar2 nya yang lebih mengetahui...


apa pon yang berlaku..
yang terjadi... sebagai orang islam..
banyakkan istighfar di hati..
banyak kan doa tuk mereka dan jugak semua..
bagi lah sebanyak mana alfatihah yang kite mampu bukan jer tuk kehilangan [mungkin]
tapi jugak demi keselamatan mereka [insyaa Allah]


semoga doa2 kite semua akan sentiasa bersama mereka yang terlibat....amiiinnn
doa yang sebenar2 doa..
jangan hanya berkata2 atau jadi keyboard worrier sajer...
doa..sebenar2 doa....
semoga sampai pada mereka2 semua...insyaa Allah.....




notatanganAty :: HS dan Mr R senang hati biler cerite mereka dah jadi cerite basi..... 







4 comments:

mOoN said...

Doa unuk mereka..wish for a miracle...

ida said...

same here Aty, i was thinking lega laa HS and mr R tu..hahhaa, well regarding the MH370, my fren's brother (pegawai MITI-Sofuan Ibrahim) was in there..i dapat few updates from her whatsapp since the incidents,she;s at airport with her mum, tired tak mampu nak menangis..update luar semua ni ntah laa mana satu nak pakai..

Ayu Rashid said...

Ramai nk jadi keyboard warrior.. berebut nak updates what so called the latest news... smpi lupa nak fikir perasaan ahli keluarga mangsa.

Semoga Allah memberikan rahmatNya walau apa pun yg terjadi. Hanya rahmatNya yg kita semua harapkan. Amin *tears*

Nad MamaZN said...

sama sama kita trus berdoa agar dipermudahkan segala urusan mencari dan menyelamat...