Wednesday, May 14, 2014

DEKORASI RUANG FOYER :: lampu meja dan bunga




lama tak jamu mata korang ngen dekorasi kan...
ai is malas kedeghak 2-3 menjak ni..
tapi macam biasa la..
lepas2 semangat nak update..
bende2 macam ni ar aku suka nak ko cuci2 mata kaaaann..
idak lah bosan ko nengok muka aku jer nanti..
tak apa tak apa..aku pahaaaammmm....kahkahkah...
sedar diri ko aty ooii...


ingat tak ritu...aku share pasal meja konsol dan cermin kat salah satu sudut rumah..
ruang foyer kekdah nya...
masa tu..masih mencarik2 idea dekorasi tuk konsol tu..


ni meja konsol masa awal2 dulu..
takde idea dekorasi menarik..
nampak bosan dan kosong



akceli banyak idea..
tapi try n error..
ada sekali aku letak daun besar..
lepas tu letak bunga besar pulak..
tapi masih 'kaku' kat ruang ni..
walaupon orang kata..meja dah menarik..
tak perlu letak sesuatu yang sarat..
betul.. tapi.. aku masih mencarik idea yang lebih menarik..
namun tetap ringkas dan tak sarat..

lepas 2-3 kali tukar idea..
so ni lah hiasan dekorasi terbaru tuk meja konsol ni


gantikan pasu dan bunga besar dengan lampu meja -base silver color- from IKEA
bagi ruang lebih 'cosy' 
sebab kat ruang tu memang tak boleh letak lampu ceiling..
jadi..lampu meja ni memang membantu pencahayaan..
sebelum ni..ruang ni memang nampak agak suram..
jadi..aku rasa lebih menarik letak lampu berbanding hiasan bunga pasu besar..



dan vase rendah kecil 2 saiz berbeza -nampak lebih ringkas-
square vase from SSF 



sebab kepala lampu dah besar..
jadi aku minimakan dengan pasu serta bunga yang lebih kecik serta ringkas..
kalau tak nampak sarat sangat hilang menarik nya kang..



frame aku kekalkan kat situ..

frame besar tu dari SSF dan kecik tu dari kk home deko kalau aku tak silap
gambar masih tak letak2...ngeeee...
ni lagi satu hal..
malas aku nak gi mencuci nya....



ruang foyer meja konsol ni.. 
letak kat sudut bawah tangga
yang sebelum ni kosong tak de fungsi selain pintu stor..
macam rugi jer kalau tak di manfaatkan ruang..
yang putih tu pintu stor
tapi tak yah ko susah2 pikir..
pintu tu boleh jer bukak tutup cuma tak luas sangat lah
tapi tak de masalah pon.. weeee...




pandangan sisi 
ruang ni terletak di sebelah ruang makan [ada rezeki nak tukar meja makan lebih besar]


pandangan ruang foyer dari ruang tamu




ni pandangan dari pintu masuk utama





so far... buat masa ni..
tak ada apa nak ditambah dah...
aku pon tak nak sarat2 sangat memandangkan meja tu pon dah bersaiz dempak dan bias cermin...
dan lagi taknak perangkap habuk..
ohooiii jenuh mengelap hari2...puufff....


dah.. cukup banyak kali ni aku letak gambar...
ni tak tau lagi tah biler aku nak update pasal dekorasi..
hahahaha..bagi tau siap2 ko..haaaa...
okeh...dah....
tu jer...
















26 comments:

Nad MamaZN said...

cantek, cantek, cantek

- dieyana - said...

cantik, sungguh! cantik! suka!

Chekgu Azrine said...

Cantik dan jeles..hahaha

lieyalatif said...

sumpah cantik aty...

meh dtg umah lieya tolong nasihatkan bab2 deco ni heheheeheh

Nurzakiah Hanum said...

CANTIKNYA

Nurzakiah Hanum said...

GOOD MONING
SINGGAH PAGI RABU :)

Nurzakiah Hanum said...

GOOD MONING
SINGGAH PAGI RABU :)

Allene said...

like2...

Nana said...

aty

tlg share jenis meja makan yg sesuai utk white theme ni..
tp tak nak white jgk..
nak sesuatu yg boleh masuku tapi mewah tapi sedap mata memandang tapi mampu milik.. lol

Rahayu Abdul Rashid said...

Cantik giler!!!! Nampak mewah mcm kat hotel.

fazianbatrisyia said...

cantik...suka tgk

Nadiah Hanum Wahab said...

Thumbs up!

balqisnordin said...

cantik sgt.. kalau tak kisah, boleh share tak harga meja console dan cermin ni..

nayfatimah rasyid said...

sweet jew ;)

Irma Putri said...

wow so classy aty!!
kita kalau pi SSF asyik jeling je..
bila la nak rembat mirror furniture ni

Masya said...

nampak mewah sgt dan eklusif bila ada lampu u tau.. teruja sgt.. cantiknya... mmg cr idea jelah nak deko umah sendiri kat blog aty ni tau...

a_maya said...

aty, mahal x cermin ngan meja tu?

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Lawa nyer uols😍❤️
Ai so loikeeee👍
Blh jd interior designer gituew
If ai kt mesia blh gak deco gini
Kt sini nk beli apa pun kena pikiq 2/3 Kali sbb space plus selalu ader earth quake so benda kaca2 ni mmg kena avoid gituew😂.

Fizah said...

cantik dan look elegant sgt kak...ada taste! =))

Xeea said...

Meletopssss

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Dua-dua pun cantek. Sebelum pun cantek. Selepas pun cantek :)

O'gosh Iskandar said...

cantiknya..untungla.....huhu

mama leen said...

cantiknyaaaaaaaaaaaaaa

Yana Mohd Isa said...

Bole share x hrga mja n bli kt mana

Yana Mohd Isa said...

Bole share harga mja n bli kt mana x

khalimatus sadiyah said...

terimakasih atas sharing ilmu dan pengetahuannya . semoga selalu menjadi manfaat bagi semuanya .
salam sukses selalu . amin

http://tokokaranganbungapapan.klikspo.com