Wednesday, May 21, 2014

Wilayah Qaleef Eeman :: Dilema antara almari IKEA atau almari pasang siap








hengat tak dulu2 aku kemahen mencarik almari kaler biru tuk bilik Qaleef..
nak letak kain baju bajan dia lah..
matching2 ngan playrooms die yang dah kaler biru masa tu..
gigih mencarik gi IKEA masa tu tak ada warna biru aku pekenan..
putih aku reject mentah2..
pastu jumpa almari kaler biru kat JUSCO...
siap beli 2 set lagi...
ada aku cerite pasal tu setahun lepas kat SINI..





dah susah payah carik..
tak sampai 2 tahun nak tukar pulak..??!!!
ko dah kenapa aty...
pheewwww...

sebenarnya agak dah lama gak aku rasa nak tukar..
tapi sebab rasa...macam baru jer beli...
dan masih elok lagi..
jadi..ku pendam hasrat..
kenapa nak tukar..??
banyak alasan nya..
okeh okeh...fineee..
aku tak perlukan banyak alasan pon sebenarnya kalau nak membeli...muwahahaha..

eerrkk..



ok..siyes..
sebenarnya.. sebab paling utama adalah saiz nya yang tak praktikal tuk bilik qaleef..
die pendek [lebih kurang setakat hidung aku]
dan lebar..sebab 2 set..
aku perlukan 2 set tu sebab 2-2 pon ada fungsi nya.
kalau tak..takde tempat nak letak nanti barang macam bedak pampers die bagai tu..
dan sebab kan saiz die ni..
aku rasa susah nak alih2...
aku kan jenis suka tukar2 tempat..
boring2..aku alih kat sini..
elok2 dah..aku alih lagi kat sana pulak..
tapi..tu lah...ada sesetengah tempat tak boleh letak atau tak cantik..
jadi tuk penggunaan ruang tu bagi aku tak praktikal..
ruang bahagian atas lemari membazir..sebab tak boleh guna..
aku tak suka letak barang atas almari...
jadi... tu aku rasa.. kalau lah almari ni lebih tinggi..
dan lebih banyak ruang storan..
pasti lebih bagus...







dan lagi satu.. biler masuk bab susun atur baju..
baju qaleef [baju basahan] adalah sangat banyak..
jadi..aku kene susun depan belakang..
pulak makin lama makin meninggi..
dan selalunya..
aku tak perasan qaleef ada banyak lagi baju yang tak pakai2...!!
sebab duduk nya kat bahagian belakang dan bawah2...
asyik dok ulang baju sama jer..
sedangkan baju dia kalau nak kate banyak tu..
dalam sebulan die tak akan pakai baju yang sama pon..
haaa..gitu lah aku nak kate banyak nya...




[sumber :: Susun Atur Sicosa]

cantik kaaaannn... aku memang kagum ngan fizah ni..
susun atur nya superb..!!! terbaik..

ni aku bagi contoh.. aku pernah jer buat macam ni..
letak partition box DIY sendiri jugak..
tapi masih tak praktikal..
sebab..macam aku cakap tadi lah..
baju qaleef yang terlampau banyak..!!
kalau aku letak macam ni..aku kene tingkek-tingkek kan box tu..
memang langsung tak menarik dan tak kemas hokeh..


lepas tu..bertambah2 lagi ngan baju tidur..
ngan seluar2 jeans/jalan
tu sampai sekarang aku tak pernah share susun atur dalam almari qaleef..
sebab nya..aku rasa susun atur tu sangat tak praktikal dan tak kemas..
jadi...tu lah sebab aku memang rasa nak sangat2 tukar almari yang lebih besar-tinggi
dan lebih praktikal untuk aku sendiri..
paling penting menjimatkan ruang...
salah satu ciri almari idaman aku adalah almari berlaci..
supaya aku boleh susun atur baju2 qaleef dalam laci mengikut kegunaan..








aku nak drawer supaya boleh susun baju macam ni...lebih kemas aku rasa..



jadi...tak cukup kukuh ker alasan aku...?? mihmihmih...
jadi..aku tekad tuk tukar almari baru tuk qaleef..
dilema aku sekarang adalah...
samaada nak buat almari pasang siap atau beli jer almari IKEA yang macam bawah ni..


bukan semua set ni aku nak..nak yang almari panjang tu jer siap laci..
tu satu set 3 lemari ko tengok tu..nak dekat 2k gak rasa nya..puuffff...



tapi...dalam masa yang sama terpikir2 pasal almari pasang siap..
boleh design mengikut kehendak kite tak...
berapa banyak compartment n laci ko nak letak pon boleh...giteeewww...
pulak tu,,boleh buat tinggi sampai bumbung..
banyak ruang boleh buat storage kan..
lebih praktikal tuk kekemasan..

cuma berbelah bagi bila pikir..
kalau almari pasang siap..
ko pakai lah sampai lebam..
maksudnya..tak boleh tukar2 dah 10-20 tahun mungkin..[kot]
melainkan ko punya bajet banyak setiap kali pon..
boleh tukar 5-10 tahun sekali..ngeeee..
dan lagi.. tak boleh nak alih2...!!
kat situ jer lah letak nya nanti sampai biler2...
jadi..untuk bende ni..
perancangan jangkamasa panjang diperlukan..
sebab.. sekarang masih lagi atas nama playrooms..
sikit masa lagi..akan di transform jadi bilik tidur..
nak letak katil -biler qaleef tidur sendiri nanti-
atau.. keadaan akan berubah bile ada adik beradik lain pulak [insyaa Allah]
kalau anak pompuan..lain cerite nya..
kalau sama anak laki..boleh share bilik..
jadi..pasti susun atur berubah.. dan perabot mungkin akan bertambah...
haaa..gitu jauh aku pikir..
penting hokeh...sangat penting tuk aku...
kan aku pernah cakap..merancang tu sangat penting..
jadi buat masa ni...masih terlalu awal tuk aku decide macamane keadaan nya kan..

2nd solution almari IKEA tu lah...
dari segi praktikal masih menang..
nak alih2 pon senang..
saiz pon aku rasa ok...boleh besar kan..atau kalau nak tinggi..
atau nak kurus..nak laci banyak mana..
semua boleh ekjas..
cuma satu kekurangan.. perabot tak fix lah ngan ruang..
mungkin tak boleh jadi ngam2 nak combine kan ngan perabot sedia ada lain..
tapi aku rasa..memandangkan bilik qaleef 90% adalah produk barang dari IKEA..
should be no problem...



okeh...sebenarnya.. aku dah buat keputusan pon..
dan.. aku dah jual pon almari biru lama qaleef tu...
kat kawan blog jugak..
kalau sapa2 baca blog Plud's Corner..mesti tau..
almari masih cantik bersih dan berkeadaan elok..
lama dah tu..2 bulan kot...rasa nya laaaa...
siap aku gi hantar sendiri ke Nilai tu hokeh..


ngan pembeli almari qaleef -blogger Miera-



haaa..pasal almari baru qaleef...
aku akan share lain entry pulak..
baru teruja nak share gambar susun atur terbaru..weeeeeaaa...

oohh...susun atur bilik qaleef pon dah berubah tau..
lebih banyak ruang...lebih luas..!! aku sukaaaaa....

dah..tu jer...
nanti sambung...




18 comments:

Allene said...

lin pun selalu pening pasal almari budak2 ni... kemas sekejap je. pastu sepah balik... uhuhuh lg2 bila anak2 da pandai nak pilih2 baju... T___T

DYatie said...

Thumbs up! X sabar nak tgk almari baru. Kite tak beli2 lagi. Sobs!

Faridah Yaacob said...

Bestnua dapat beli almari lg..mmg pun drawer lg praktikal nak susunatur baju baby...fa pun kat umah dah ada tp mcm nak beli lg..coz susun dalam drawer lg kemas...heheheh

Nad MamaZN said...

ala baru nk tanya, dah ada yg beli huhu

NS said...

kalau almari ikea mcm dlm gambar tu ok kot, tambah plak stakat letak baju budak2.. sbb selama ni beli apa2 rak buku or drawer or almari dr ikea, mmg mengecewakan... kayu akan melengkung lembik. even drawer yg harga rm800 tu sy beli.. terbobos kayu dia. :(

Chekgu Azrine said...

Wahj..teruja akk tgok sumber2 yg sis attached kt sini..tp nk cr kudrat bt bnda2 ni..alahai

HijrahKuKeranaMu said...

Selalu beli almari kat furniture shop kecik2 jer. Harga jauh lebih rendah. siap boleh nego2 harga lagi hihihi
So far anak dah nak std6, tapi lemari kecik jer, lebih kurang besar lemari biru tuh jer hihi (mak kedekut, bali baju cukup jer, dah ada yg tak muat baru beli baru)

Fizah said...

iols pun dah terpandang-pandang je almari ikea tu...acane niii.....;p

Gieyana said...

X sabar nk tgk susun atur n almari baru qaleef..kemas sgt ko aty..:)

Asma said...

terbaik, akak pun suka beli drawer tuk baju dak kecik, sgt praktikal. tapi akak beli yg Malm tu je. tu pun kosong lagi, sebab banyak baju dah kecik..nampak naa anak akak cepat membesar. Tak sabar nak tgk almari baru qaleef.

O'gosh Iskandar said...

kalau beli yang ikea tu bila rasa nak menambah ruang bole beli je tambahan dia kan...cam ai punya je tu...huhu

antalya said...

akk guna lemari princess utk them both. cian iskandar kan kihkihkih.
xper lah tunggu depa dua dh besar.setting bilik asing memasing baru la akk bleh deco sakan bilik depa tu

salmizah omar said...

comel jer..tersusun..tapi bab-bab mengemas kain baju ni memang keja yg paling susah dan paling malas nak buat...keja yang tak pernh abis.sbb tu baju ank2 suka gantung2 jer...

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Haha suke tau buat antri separuh2 camni...ingat td scroll bwh dh blh tgk almari baru..haip...hahaha

MumMe said...

i love organizing...tapi x pernah berjaya organizing sehebat gambar2 tu...straight jer baju2 nyer...kagum2...i follow this blog...

nury said...

Salam perkenalan...bestt sgt baca blog aty

nury said...

Salam..best sgt baca blog aty

kedaionlinemy said...

beli almari kain,, ringan dan mudah bawa ---- www.kedaionlinemy.com