Friday, April 24, 2015

mengemas almari anak-bakul berpantang dan keperluan untuk bersalin








" hi ATi. suka baca blog ati ni.. sya akan move next week jln sr1/1c.. cuma nk share.. anak kedua biasa akan awal. sya bby kedua keluar 35 week. actually yg aty rasa mcm tu saya pun rasa in 34 weeks. 35 weeks appoinment doc tanya ade sakit tak.. saya cuma ckp tak sakit nak beranak tapi contractn kerap. doc trus check. bukaan dah 5cm. sya tak kemas ape2 lgi. doc suoh trus admit. tapi saya balik dulu.. sbb bnyk tak kemas lgi. mlm tu admit juga sbb doc dah call2 risau, so kul 12am admited. rilek2 je. pg deliver.. ngam2 35 weeks. better aty check lah. bby 2nd ni tak same mcm baby 1st.. semua selamat semua nye. :) "


okeh.. ini menakut kan..!!

ini betul2 buat aku ngan fared panik..
lepas baca komen ni pagi2.. 
aku print screen wassap terus bagi fared baca...
jam2 tu.. fared soh aku gi spital...hahaha..

okeh.. tak kelakar langsung sebenarnya..

aku pon panik sama..

hari ni.. aku 34 minggu..
tapi memang rasa contraction agak kerap sangat2..
rasa macam sejam sekali.. pernah rasa macam tak sampai sejam sekali..
dan memang kekadang aku rasa macam nak terberak-terberanak...
sebab ada pengalaman.. jadi tau lah macamane keadaan nya kan..
tapi sebab kan.. aku dok pikir.. 
baru 33 minggu -masa pertama kali rasa ritu yang aku anggap FALSE ALARM-
jadi.. aku ilek2 jer lah..
tak kan terberanak awal kan...
rasa macam.. kalau tak de masalah..
tak de sebab aku perlu bersalin awal..
dalam keadaan belu 'matang' sepenuh nya..
[tempoh paru2 baby matang adalah 36 minggu]
jadi tu aku anggap sekadar false alarm..
tak de apa nak di takut kan..

TAPI.. biler baca komen tu...
eerrr.... seriously ..???!!

-aku tak lah salah kan blogger Maszerin tu...-

tapi pengalaman die tu buat aku terpikir2..
tak de yang mustahil..
dan tak mustahil boleh jadi jugak pada aku...
huwaaaaaa...!!! menakutkan tau....

aku panik...
fared panik...
sebab.. masih belum ready lagi..
hahaha.. boleeeehh...?? tak ready lagi ko jawap..

tapi... besh gak kan.. kot2 cek tetibe bukaan dan 5-6cm.. hahaha...

aku takut nak gi cek...
sebab takut nak kene seluk bagai..
ngeri hokeh....
kalau dulu.. pantang sakit..serah diri memanjang..
sekarang.. sebab dah tau rasanya macamane..
selagi boleh tahan.. memang ku tahan...

tapi.. sebenarnya.. jap lagi ni..
fared dah pakse aku gi klinik..
ada kelinik bersalin ikhwan kat rawang ni.. private..dan islamic..
so.. aku akan cek kat situ jap lagi..
harap2 dokter bagi perkabaran yang aku harapkan..
" puan masih ada masa lagi "

hahaha.. siyes ni.. aku rasa masih terlalu awal...
banyak perkara aku perlu selesaikan..
selain hal kerje..
hal baby pon aku tak prepare apa2 pon lagi..
maksud nya.. semua keperluan dah ada dah lah..
kalau ikutkan.. kalau terberanak sekarang pon..
insyaa Allah tak de masalah..

tapi...eerrrrr....
baju baby tak basuh lagi..
sebab aku menunggu hujung minggu.. abah sado kene tolong basuhkan..
aku tak daya dah..
pastu.. nak tunggu die buatkan ampai depan rumah..
senang nak sidai baju baby banyak2 sekali gus..

aku dok terpikir..
kalau tetibe kene gi serah diri kat spital tuk bersalin..
baju tak basuh.. apetah lagi nak berkemas kan..
apa yang aku nak hangkut nanti...huhuhu...

sebab kan panik..
sepanjang minggu ni..
aku kelam kabut buat banyak kerje..
-mengemas satu rumah macam malam tu nak beranak-
jangan ko tanya aku motip aku kemas satu rumah dengan aku nak beranak hokeh..

petang semalam..
mengemas bilik.. aku decide tuk pantang di bilik sendiri..
ada air-cond... hahahahaha.. rasa nak tampau jer baca kaaaaannn..!!
kate nak pantang betul2 kali ni.. okeeehh... bahek laaaaaaaaa....
fared akan sediakan ruang pantry khusus tuk aku nanti..
so.. tak perlu lah aku nak naik turun..
selebih nya.. bidan [aku bayar tuk 2 minggu] akan tolong sama uruskan aku..
part tu.. aku akan cerite kendian..
ni cerite mengemas bilik petang semalam..
aku kemas almari abah sado -walaupon tak de kene mengena..
dan aku keluarkan semua keperluan tuk berpantang aku..
susun elok.. stoking bagai tu..
kain batik.. bengkung... semua lah yang berkaitan...

malam semalam pulak.. mengah2 aku mengemas almari anak2..
lipat semua kain baju..
macam hari ni aku nak bersalin dah...mihmihmih -harap2 tak-
kemas almari abang qaleef..
supaya senang abah sado nak uruskan qaleef tanpa bantuan aku sepenuhnya..
selama ni.. dah tu semua kerje aku kan...
kang.. nak carik towel anak pon tak jumpang kang.. haruuuuuuuuuuu.....

dan sama penting..
aku mengemas almari adik baby jugak..
selama ni membeli apa2.. men campak2 jer dalam tu...
so ni baru nak kuarkan balik dan kemas..






berterabur semua biler keluarkan dari dalam almari..
lepas tu.. blur2 tak tau acaner nak kemas..
nak asingkan mana keperluan betul2 lepas bersalin atau tak..huh..


diapers Newborn.. alolololo.. comel nya....kecit jer [nak dibandingkan ngan abang qaleef punya]


bukak packaging dan masuk kan dalam bakul khas almari adik baby


almari adik baby







ni baru kemas2 lemari..
aku dok pikir nak mengemas tuk bag bawak spital baju2 tak basuh lagi..
jadi.. aku kemas bakul berpantang...
bakul yang sama aku guna masa pantang kan qaleef dulu..
senang letak dalam bakul ni..
bawak kulu-kilir atas bawah...
sebenarnya nak menyenangkan abah sado gak..
tak de lah biler masa nya.. die carik itu tak jumpe ini tak ada kan...


tapi.. lupa...
apa bende kene letak dalam bakul berpantang baby tu pulak..


carik balik gambar lama..
untungggggg ada blog ni.. simpan semua kenangan..
dan boleh buat rujukan..
macam sekarang ni ha..




jumpe gambar ni..
masa qaleef dalam hari.. tak silap aku dalam seminggu lahir jer ni..
alahaaaaaii... rindu saat qaleef baby2 macam ni.. 
baca balik entry ni..tengok abah sado menguruskan anak lepas mandi..
di bedungkan nya...alolololo... mithali sangat nih...

okeh.. fokus pada bakul berpantang tu sebenarnya..
tu yang aku carik... nak tengok apa isi dalam nya..




jadi.. siaplah aku kemas bakul berpantang mak-anak



soft toys sekadar hiasan.. hahaha.. ni hadiah adik baby dapat masa besday qaleef ritu..
untung adik baby...heheh..

bakul kecik dalam bakul besar.. aku isi minyak2 berkaitan..
tungku baby dari BedungBarutBaby
cotton buds tu tak guna sangat pon..
tapi boleh guna tuk sapu ubat nanti klinik kasi letak kat pusat baby -tuk mudahkan tali pusat tanggal-


penyembur ni aku sediakan jugak..
sebab ada satu entry tu.. ada blogger [maaf tak ingat]
kata yang cuci montot baby pakai sembur air+kapas adalah lebih bersih berbanding pakai wet tissue
aku terima pendapat tersebut..
sebab sebelum ni aku rasa nak senang jew pakai wet tissue kan.. hahaha..dasar sangat mak nya nih..
tu aku sediakan sembur ni sesiap dam kapas khusus tu..

tapi wet tissue pon aku sediakan jugak lah..
sebab sebelum ni biasa guna tu jeewww....lalala...


diapers new born
baby ni kerap sangat2 tukar diapers tau..
sehari berkeping2..kerap berak dan kencing


baby mat.. tuk lapik baby lepas mandi atau waktu tukar diapers..
aku tak ingat aku ada cerite dak pasal baby mat ni..
sebelum ni..masa qaleef aku guna lain..
tapi kali ni saja nak tukar jenis ni.. lagi jimat ruang nak lipat..
dan material nya lebih selesa [kot].. aku rasa lah...



jadi bakul siap.. simpan dalam almari dulu..
siap2 dah cakap abah sado.. bakul tu letak kat mana dan biler aku perlukan nya..
siap pesan.. ni bukan bakul bawak gi spital..
jangan nanti time panik2.. bakul ni pulak di hangkut nya.. hahahaha..
laki aku dah pikir.. bawak soft toys tu kang hilang kang.. hapekaaaahh...



okeh.. setel sikit kerje aku..

esok.. nak kene setel baju baby pulak..
kene packing dah..terberanak tetibe kan haru ko...

kalau sempat nak ngajak abah sado beli comforter baru tuk berpantang..
hahahahaha...tah apa2 ko kan...
aku memang dah lama nak beli.. tak terbeli2...
tapi.. ni mud mendatang nak tukar sebelum beranak...
besh lah sikit...

lagi... ape eh....
hurrrrrmmm...................

nak ajak abah sado pekene pasemboq.............














DAPATKAN EPHYRA DENGAN HARGA LEBIH MURAH DARI PASARAN DAN ORIGINAL DI SINI..!!!

LEBIH BERBALOI..!!!!




EPHYRA MEMBANTU ANDA ::

✔️masalah jerawat pulih
✔️jeragat hilang
✔️parut berlubang akibat jeragat makin pudar
✔️masalah eczema pulih
✔️kulit jadi lebih bersih & berseri
✔️suami/ kawan2 perasan perubahan pada kulit yg jadi lebih glowing


✔️berat badan turun 1-2 kg
✔️perut kempis!!! .







SET 1 ::
EPHYRA PREMIUM [30 SACHETS] 
 + EPHYRA SKIN BAR

FREE BOTOL SHAKER
FREE POSTAGE SM


SET 2 ::
EPHYRA TRIAL SET [10 SACHETS]
+ EPHYRA SKIN BAR
FREE BOTOL SHAKER
FREE POSTAGE SM

SET 3 ::
EPHYRA PREMIUM [30 SACHETS] SAHAJA
FREE BOTOL SHAKER
FREE POSTAGE SM


SET 4 ::
EPHYRA TRIAL SET [10 SACHETS] SAHAJA
FREE POSTAGE SM


SET 5 ::
EPHYRA SKIN BAR SAHAJA
POSTAGE RM 7 SM







EPHYRA SKIN BAR





WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call]


EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com




UNTUK MENGETAHUI MENGENAI EPHYRA NGAN LEBIH LANJUT :: KLIK SINI













8 comments:

Nurul Aziz said...

Hari tu sy kemas kemas barang yang dah beli.. Keluarkan dari plastik, cabut price tag etc.. Tu pun dah mengah. Pastu takde mood sebab takde almari. Nak susun celah manaaaaaa. Hahaha.. Ni kalau terbersalin awal, memang baby pakai baju tk berbasuh la citenya... Tapi tula, selalu rasa awal lagi awal lahgi, nak tunggu habis final exam baru pk basuh2.. Kemas beg spital semua.. Serabuttttt. Pujuk adik baby keluar ikut duedate.. Hehe..

eima said...

peeerrggghhh terus semangat nak kemas kan ..... heheh
harap tak la terlalu awal .... cam icha dulu awal 2 minggu .. fahim 40w alisha 38w sehari selepas checkup utk bersalin kat swasta ... keh keh keh last minit dah dekat2 br nk pi buat checkup seb baik spital terima lagi ....
esoknye branak .....

ALFatihah ...semoga Dr. Jamil Gynea KPMC ditempatkan disamping orang2 yang beriman.

Ayu Rashid said...

mesti berdebar-debar kan...

semoga dipermudahkan dan selamat semuanya. tak sabar nak tengok adik qaleef :)

Fifi Nadhrah said...

fifi anak kedue.. mgam2 keluar time edd.. alhamdulillah..

Maszerin Muhamad said...

Hadui sorry aty.. bukan nak takutkan aty tapi nak aty get ready.. sbb say pun jenis mcm aty.. mmg tak duk diam. duk pnjat2 lagi pg sblum check up tu..lap kipas.. mop umah. tapi beg spital tak kemas.dahlah plan pantang kt kwmpung. brg semua tak kumpul lg. tu yg doc suoh admit duk degil lagi. hhaaha..doc tu ckp nnti tetiba kuar dah pala baby.. saya dgil juga. hahaha.. bos terkejut.. team terkejut.. sbb tak expect. pdahnye.. sehari lepas branak dah buka laptop kat hospital sbb nak feedback email2 client.

Haslinda VitaLynd said...

Samalah kita. Senin depan dah masuk 36 weeks. Date Czer pun dah dapat. Tapi haper pun tak siap lagi ni.

Changing mat jenis gitu saya guna dari anak 1st. Sampai anak ke 3 still elok dan bleh pakai.

Tengok Aty dah siap-siap ni rasa semangat sikit nak buat persiapan.

Liyana said...

kemasnya keje aty ni.. bila la nak jadi teratur ni :D

nini said...

Wah wag pasemboq tu tak menahan....