Thursday, May 07, 2015

mesti ada di hari berpantang aku nanti




anak fes... aku memang tak berapa nak pantang..

pantang aku.. setakat jaga makan minum..
aku czer.. dan kurang pengetahuan.. sebab tak expect kan masa tu..
jadi tak de persediaan di otak kate ko..
tungku.. bengkung.. segala ubat2 aku tak buat dan tak amik..
pilis param semua aku malas..
stokin pon biler mak aku sound..
air-cond ko tok sah cerite.. tibai jer bukak..
biler pikir2 balik..
rasa teruk sangat..!!!
dan rasa rugi aku tak buat semua tu..
sebab aku rasa.. waktu berpantang lepas beranak kite akan lalui semua tu..
boleh bau benda2 yang hanya orang beranak boleh pakai..
dan aku tak tau menikmati nya..

dan.. effect nya jugak..

bukan setakat tu..
tapi lepas2 dari tu..

aku teringat pernah scan perut sebelum mengandung

sebab ada rasa bisa2 kat peranakan..
dokter bagitau.. rahim aku masih kembang walaupon dak qaleef tu dah 2 tahun pon masa tu..
bayangkan..

mungkin ada orang tak kisah..

tapi.. aku ni jenis takut sakit.. huhuhu..
lagi2 kalau sakit melibatkan 'sakit puan'
aku dah tengok ramai dikalangan keluarga rapat aku termasuk mak aku..
lalui penyakit2 macam tu..
iyeerr..kesan nya bukan buat masa ni..
tapi masa kite dah lebih berumur nanti..

orang kate.. mencegah lebih baik dari mengubati kan..

jadi.. aku amik inisiatif.. kesedaran sendiri..
tuk jaga diri aku sendiri..
ni bukan nak sangat jaga body slim-melim bagai..
tapi lebih pada kesihatan tuk masa depan gitewww.. hahaha..

propa jer ko kan..

sampai masa.. nan hado..

ko bukan culas makan ubat ker..??




eeerrrrr..........aaaaaaaaaaaaaaaaaa.............uurrrrrrrmmmmmmmmmmmm.............





krik krik krik.....







ko tengok kan jer lah... hahahaha....





tapi aku nak cuba..aku mesti cuba..!!


aku nak menikmati pantang aku kali ni...

sebab dulu tak merasa nak pantang betul2 pantang kan..
aku pon tak pernah cerite kat blog..
sebab tak bende besh..huhu..
tak rasa melalui nya pon..
selain rasa sakit lepas beranak tu..
dan 'ala kadar' pantang..-la sangat...

tu kali ni.. insyaa Allah..

lebih bersedia..
aku nak pantang betul2 pantang tu..
aku nak bertungku-ber bengkung-ber tangas-berstokin-berjamu

harap lah gigih....


aku pon dah jumpa bidan..

moga2 serasi..
ada ritu aku buat satu entry mintak tolong carik bidan kan..
ramai sangat2 yang datang membantu..alhamdulillah...
bagi no tipon orang tu-orang ni..
sampai aku tak ter-reply mssg/wassap/email.. 
tapi kat sini.. aku nak ucap..mekaseh sangat2 pada korang2 yer..
sebab memudahkan urusan aku...
moga Allah permudahkan jugak urusan korang2 nanti..amin dan insyaa Allah..

bidan yang aku dapat ni pon..

area2 rawang jugak..
macam popular jer kot kat sini..
sebab.. ada 3-4 orang yang bagi no tipon bidan ni..
dan kebetulan yg Allah tentukan.. 
jiran aku si Amy yang baru jer lepas bersalin dan dalam pantang ni..
pakai bidan yang sama..
dan cadangkan kat aku sebab kate nya urut sedap..
boleh buat semua..-uruskan aku dan baby-
dan paling penting memasak lauk pantang aku...!!
tu yang paling aku carik tu...

untuk aku.. die akan mandikan..lulur/scrub.. urut

dan buat lah lagi amalan2 pantang lain..
macam tungku..barut kan.. pakaikan apa yang patut kat badan kepala tu..

tuk baby.. sama gak.. mandikan dan siap kan..

cukur kan rambut..uruskan uri [tapi ni fared akan buat sendiri]

harga pon bagi aku agak murah berbanding yang pernah aku tanya..

aku siap booking tuk 2 minggu...
fared lagi lah.. siap soh setel sebulan....ngeheeee..
tapi aku cakap.. tengok keadaan dulu..
kang dah janji2 kang.. tapi tak serasi.. susah gak...

so.. tuk full review pasal bidan ni..

insyaa Allah lepas aku bersalin nanti yer...
bagus ker idak..
dan harga nya sekali semua..







ritu shopping kat guardian.. fared belikan sekali ni siap..
PATI IKAN HARUAN.. sebelum ni.. masa qaleef aku makan jenama POLLENEY
tapi kali ni fared soh aku amik HARWANY sebab produk islam
dalam pack ni ada 6 free lagi sebotol.. so ada 7 botol
2 masa qaleef.. 3 pack gak lah... [3pack  x 6 botol] kire 18 botol..!!
boleh tahan gak lah..huhu..
tapi sebenarnya.. rasa die tak lah teruk pon..tak pahit.. tak de pon bau hanyir ke hapa..
cume ada lah rasa ubat sikit.. boleh jer aku telan..
tapi tu jenama polleney lah.. yang Harwany ni aku tak tau lagi cemana..
tu beli sebekas jer dulu.. tengok acaner..
fared kate beli awal tak per [tak lah awal pon] just prepared..
selalu kang..time di carik..time tu lah de...huhu.. betul lah tu..

Harwany ni pon ada macam2 jenis.. ada jeli gamat lah.. ada 2-3 jenis lagi aku tak ingat..
tapi fared amik yang jeli gamat sebab ada tulis secare khusus tuk lepas bersalin...


* aku akan amik ni selepas minggu ke- 2 bersalin
itu pon bukan hari2.. selang sehari-2 sebotol
sebab minggu pertama biasa nya aku akan makan ikan haruan original masak lauk berpantang




makanan ringan..yang ni.. aku sediakan awal2 gak.. hahaha..
khusus tau tuk waktu pantang aku...
siap letak kat bilik dah ni ha..
roti2 beli waktu dah beranak nanti..

waktu pantang.. lapar hokeh..!!
lagi2 kalau lah dapat anak kuat menyusu badan -macam dak qaleef dulu-
nak makan bukan2 tak boleh.. -aku jaga makan sikit lah berbanding pantang lain-
jadi.. bende2 macam ni lah buat lapik perut..
waktu pantang..tak ley biarkan perut masuk angin..kembung..
teruk aku nanti.. dan efek pada baby gak -sebab nyusu badan-

dulu.. masa qaleef.. makan lah bende2 ni 2-3 kali sehari selain makan lauk pantang lain..
lauk pantang dulu.. mak ayah aku masakkan sebelum derang gi kerje..
sekarang.. kan upah bidan..
tak tau lah acaner rasa..
pastu kan.. selain nasi.. aku hari2 request arwah mak aku masak bubur..
tapi bubur tak berapa kenyang.. 3-4 kali aku ulang sehari.. hahaha..
masa pantang qaleef.. aku kuat makan..!!
kekadang pukul 10 pagi dah makan nasik lauk.. 
tu mak aku buatkan bubur hehari tu..waktu2 tu makan bubur..
dan masuk tengahari aku makan nasi..
petang2 adik aku akan buatkan milo ke horlick cicah ngan biskut ker roti..

tak cerewet sangat pasal makan.. tak kisah makan lauk sama ulang2 pon..
tapi makan banyak gak lah..ngeheeee...
paling kesukaan aku.. ikan apa tah..sekeping2 ayah aku masak kan..
goreng bawang ngan lada hitam jer pon.. 
makan ngan bubur..sedaaaaaaaapppp....
aku tak suka lauk2 air macam pindang bagai tu.. tak selera...
kecuali ikan haruan ayah aku masak kan sup... sedap ko..
ayah aku teror masak..

oohh.. rindu waktu tu.. kali ni.. aku tak akan merasa dah semua tu.. 
pantang sendiri.. ayah dah dok ngan mak baru.. tak kose nak melayan dah..
sobsobbb...nanges..

drama sangat ni.. hahaha...




DAUN MANDIAN HERBA dari BEDUNG BARUT BABY [FB] [IG]
aku pernah cerita kan kat SINI

aku tak tau lah kot bidan ada sediakan ker idak..
yang aku tau.. nak melulur badan tu.. ada lah bidan kate die sediakan..
tapi aku sedikan jer lah jugak..
dulu2.. hari tah keberapa baru merasa nak mandi beherba pakai bende macam ni..
tu pon beli kat kedai sensei.. 
biler bidan datang.. baru lah die kate nak mandikan bagai..kasi segar badan..
masa qaleef dulu kan.. aku czer.. jadi.. bidan pon datang lambat nak uruskan aku..
sebenarnya.. tak tau apa2 pon [penjagaan pantang] bersalin czer..
tu semua pon lambat dan tak buat.. sadis..

kali ni.. dah ku kate nak berpantang sungguh2 kan.. [insyaa Allah]
so ni salah satu bende mesti ada lah..
satu pack tu..rebusan air nya boleh pakai 3-4 kali..
fungsi :: untuk menyegarkan badan 




BENGKUNG MODEN untuk kegunaan bersalin secare normal dan khusus untuk CEASERAN
mana lah tau.. kot aku bersalin secare czer lagi kali ni..
so.. BENGKUNG MODEN ni boleh jugak pakai..
nak gak lah merasa berbengkung..
dulu2.. kurang pengetahuan..tak tau pulak pasal bende2 ni..
orang beranak czer pon boleh berbengkung tau...[selepas beberapa hari]
nak tau pasal BENGKUNG MODEN ni.. boleh baca kat ENTRY INI





PILIS dan TAPEL WANGI
ada lagi satu.. PARAM
tapi biasanya.. pakai salah satu jer antara PILIS dan PARAM
setahu aku lah.. kot ko gigih nak pakai satu muka macam bedak sejuk tu..
boleh lah pakai PARAM..
Aku tak suka pakai param satu muka.. rimas..pastu rasa selekeh.. hahahaha.. boleeyy...
tapi kot perlu.. beli jer kat kiosk kat jusco umah aku ni.. ada jer jual loose macam aku beli ni..

TAPEL WANGI tu pulak tu sapu kat badan..
kat perut..buang angin..kasi panas bagai..
kalau ikutkan pengalaman dulu.. sejujurnya...idak lah aku suka pakai..agagaga...
rimas.. adik aku tina cakap..kemahen panas lagi biler pakai ni..
aku pulak.. pakai lah jugak..biler mak aku pakai kan..
seronok mak dok manja2 kite ni..tak pernah aku nak mengelak..
tapi..lepas tu..tidor dalam ekon.. ko mampu.. hahahaha...
pantang lah sangat kan waktu tu..ceeaaahh....

kali ni..eerr.. kite cube dulu key..tengok acaner...ngehehehehe...

aku memang sengaja beli loose.. lagi jimat..murah..
beli yang mana aku nak pakai jer..

sebab... kali ni.. untuk set berpantang [ubat2/jamu]
aku akan pilih secare khusus yang betul2 mampu aku boleh makan..
dan khusus untuk keperluan yang aku mahu..
ubat lancarkan darah[nifas] dan kecutkan rahim
since.. last time.. aku beli satu set.. hareeeeemmmmm aku nak sentuh makan...
membazir sangat tau...
masa tu blur..tak tau apa.. tak de pengalaman..
dan beli ikut2 kate orang..nak jugak bende tu ada..
tapi.. tak tau pon sesuai atau tak ngan badan..
dan paling dasat..sebenarnya..sendiri pon culas nak makan..
lagi2 jenis air2 bancuh tu..eeeuuwwwwww.....
muntah belillah aku di buat nya..

tapi untuk kegunaan luaran.. 
dulu pon aku pakai yang cegini jugak..jenama ni lah..
elok gak lah tuk aku..lagipon senang carik.. banyak jual..


pasal jamu-ubat2 ni.. aku akan share kendian...



harus lah ada EPHYRA..!! dah kate memang bagus untuk hari berpantang kan..
EPHYRA kan minuman kesihatan untuk kecantikan dari dalam..
sebab EPHYRA ni bagus tuk kembalikan tenaga..
lepas bersalin kite memang lesu - ikut pengalaman aku lah-
tu aku rasa EPHYRA ni sesuai..

lagi pon..EPHYRA ni gak bagus tuk pelawasan..
sembelit yang semua2 mak2 lepas beranak kemahen serem..
tak kire ko beranak normal atau ceaser..
tak de sapa suka meneran sampai rasa nak terberanak lagi sekali.. haruuuuu....

EPHYRA jugak bagus tuk menambah susu badan..insyaa Allah..
tu yang aku harapkan.. tak tau lah journey penyusuan badan kali ni macamane pulak..
harap2 di permudah kan..

dan paling suka.. EPHYRA akan memperbaiki semula sel2..tisu2 kulit yang mati..
yang rosak..waktu mengandung ni ha..
tak tipu.. macamane pon.. hormon mengandung memang berbeza..
berubah.. memang efek jugak lah pada kulit kalau nak di banding kan sebelum mengandung..
tu aku harap.. kulit muka aku kembali segar... 
macam sebelum2 ni.. nak2 pulak.. raya nanti aku baru habes pantang kan..
aku rasa.. mahu aku melenjan berjalan raya kulu kilir kot kan.. hahaha..
nak lah berseri2... bertenaga..walaupon beranak dua..

jujur nya.. aku nak amik set shaklee..siyes aku ni tunggu masa jer nak meng-order
tapi masa aku kaji balik semua ni..
aku rasa.. keperluan2 yang aku perlukan.. 
yang mungkin aku perlu amik pada set shaklee.. 
terdapat jugak pada EPHYRA... kire lebih kurang la...
bonus.. EPHYRA lebih menyeluruh hanya dalam satu sachets..
jadi.. nak buat apa aku amik banyak2 bende yang sama kan..
dan tak yah lah aku nak makan banyak2 vitamin ikut masa kan..
kalau ikut aku.. memang tak lah tu.. dah tau dah..
ada pengalaman dulu..sudah nya.. membuang gitew jer..

okeh.. jangan sentap yer pengguna-penjual shaklee.. hahaha..
shaklee bagus.. ada vitamin2 khusus yang diperlukan oleh badan kite..
its not bout jenama.. tapi.. apa yang diperlukan oleh badan kite setiap masa..
dan..memandang kan aku ni memang dealer ephyra..
secare peribadi.. aku rasa.. lebih baik aku gunakan sendiri produk ephyra ni kan..
lagipon.. aku pon nak gak rasa kehebatan berpantang ngan ephyra ni macamane..
baru boleh cerite kaw-kaw kat orang lain kan..agagaga...


UNTUK MENGETAHUI MENGENAI EPHYRA NGAN LEBIH LANJUT :: KLIK SINI





eerrrr.. ni pon hado... 
aku memang beli  ni khusus tuk berpantang hokeh.. hahaha...
saja nak pakai comel2 sikit..
tapi aku dah pakai pon..sedap.. sebab lembut tebal..
memang biasa aku pakai dok umah sliper kain cegini..
tapi nipis2 jer lah.. yang ni tebal..panas sikit..
haaa..tu yang elok sebenarnya tu untuk kaki..
jangan biarkan sejuk.. tak elok.. 
lagi2 waktu berpantang kan..
orang kata..kalau malas pakai stokin..
pakai sliper jenis tebal2 tertutup macam ni elok..
pakai jer lah dari mengandung ni.. kaki aku pon so far..tak bengkak lagi..
hope ok lah tak akan bengkak sampai hujung bersalin nanti..





okeh... ni jer kot buat masa ni..
nanti aku akan sambung lagi lain kali..
sebab masih ada keperluan tak cukup..
seperti TUNGKU ELEKTRIK gantikan tungku batu berat tu..
-masih ada aku simpan arwah mak aku punya tapi tak pernah guna pon-
dan JAMU atau UBAT yang sesuai tuk kecutkan rahim khusus kegunaan lepas bersalin
masih lagi survey2..
harap sempat lah aku jumpe sebelum bersalin..
atau kalau ada sesapa nak cadangkan kat aku..
apa yang elok.. boleh jer share ngan aku yer..
kot ada bidan2 kampung2..
atau ubat2 kampung yang lebih di yakini..
mungkin aku boleh cuba..tapi tak nak yang compicated set2 bagai tu..
aku nak yang SECARA KHUSUS..satu pil memang khusus tuk aku cakap kan tu...



okeh2.. banyak dah cakap ni...
jumpa lagi nanti...




























5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah pagi

Pn Qema said...

asslammualaikum dik...
alhamdulillah selamat bersalin nanti yer.. cuma akak nak bg tips skit... beli bantal panas blh buat tungku.. sambil2 baring or duduk tuh panaskan kaki dan badan. kira mcm pakai tungku. akak dulu berpantang sendiri anak ke-3. so nak panas2 kan tungku x larat so akak pakailah bantal panas tuh. mmg bagus...

Petak Bunga said...

org kata ikan haruan ni tak boleh makan awal sgt lepas bersalin.. ye tak..

umi farhan said...

Betul..

umi farhan said...

Klu sup ikan haruan amik dlm 3 kali seminggu..klu pati nye mmg xdigalakkan..amik epal atau oren utk cpt pulih luka czer..