Thursday, January 14, 2016

ProjekKecikRenovasiDapur :: Tiles untuk lantai dapur dan cerite cerewet


selain dari bab wiring...aku rasa.. lagi satu yang susah tuk aku buat keputusan cepat..
biler masuk part mencarik tile tuk lantai dapur...

aku tak berapa pasti apa yang aku nak..
tu yang susah tu...
sebab.. masih mencarik2...idea...mengikut apa yang sesuai..

seseorang penah bagitau aku..
dalam 4 tahun lepas..tapi aku ingat sampa sekarang
'nak carik tiles..buat table top dan kitchen cabinet.. mesti ada kesinambungan warna yang serasi'

baik lah.. aku pegang pesanan tu..sampai selepas 4 tahun ni...
dengar macam senang..
tapi susah rupernya nak buat keputusan..
memadangkan..aku jenis bangsa yang agak...eeerr...cerewet...[benci nak mengaku hakikat ni]



aku tak rasa aku perfectionist...terlampau details..sampai tahap cerewet...

dulu memang betul..yer.. aku mengaku.. sampai kan aku rasa aku ada penyakit...eeerr..OCD
tapi sekarang.. sejak ada anak2 ni..atau aku rasa..faktor usia..
buat aku lebih bertenang.. hahaha..
aku lebih pada.. ok2.. boleh jer..tak kisah..tak yah susah2 sangat nak pikir..
tak caya.. abah sado kene pikir balik statement die tu..
biler aku biarkan die buat banyak keputusan yang sebelum ni aku buat [berkaitan hal rumah..bab deko..design..warna..perabot..langsir..]
berbanding 2 tahun pertama perkahwinan dan sekarang..
aku lebih banyak bersetuju dengan abah sado berbanding aku membangkang.. hahahaha..
series ni..
dulu pasal pilih jam untuk bilik tetamu pon boleh bertekak..
hanger pon mesti kaler pink dan hijau..pink tuk aku..hijau tuk baju abah sado
abah sado kalau kene g beli sendiri..
die akan tanya sesiap.."kalau pink takde..macamane?"
biasanya aku tak kasi beli kaler lain..
kalau takde..tak yah beli.. hahaha.. kejam kan..
gigih lah pulak mencarik hanger kaler pink..
aaahh..aku tak suka kaler hanger dalam almari aku ada macam2 kaler..
tak kemas.. aku rasa sendiri lah..
sedang kan.. hanger jer kot..!!!
contoh lain...warne tuk baldi pon aku akan decide..
kalau aku nak kaler putih.. mesti kene carik putih sampai jumpa..
motip.. nak matching2 nampak seragam konon nya..
remeh sangat kan.. baldi jer kot..
tapi itu lah aku...tu contoh..

dulu lah..sekarang bende2 remeh macam tu..
ada sesetengah bende selain dar bab hanger masih kene beli pink dan hijau..
aku lebih pada..tak kisah.. ok jer.. what ever..
untuk banyak hal..lagi2 bende yang remeh.. sebab aku rasa..
aku banyak lagi perkara lagi besar..yang lagi penting nak pikir..
its ok..bertenang aty..tak yah nak pening2 sangat..
kuning ker merah ker hijau ker..amik jer laju2..bayar cepat2.. dan balik..
anak2 dah buat perangai..  giteewwww...
yang penting nak ganti baldi yang dah pecah tu..
warna tak bagi kesan pon..hahahaha... contoh lagi ni..


tapiiiii...!! ada sesetengah part..aku masih lagi cerewet..
aku masih lagi perlu amik part macamane susah sekalipon..
lagi2 bab dekorasi rumah..bab warna..pemilihan perabot...bla bla bla...

dan kerana tu..warna lantai untuk dapur pon aku masih tak decide lagi..
walaupon gigih mencarik sampai 3-4 kedai...
tah apa aku carik pon aku tak tau..
nak kate kelabu..ada jer kedai aku pernah pergi sebelum2 ni..
tap nak kan kelabu yang... hurrrmm..kelabu....tak cair..tak gelap..tak macam kaler cement..tak macam nak ke hitam jugak..
tapi dalam masa yang sama..
takut warna kelabu tu nampak kusam atau buruk..
jadi pertimbangkan beberapa kaler lagi...
hahahaha..complicated ker...
tak pon aku rasa..cuma mungkin..tuk aku..
bende ni akan pakai tuk jangkamasa panjang..
bukan macam perabot ko boleh tukar2 biler ko bosan..
ni ko akan pakai sampai mungkin rumah ko habes bayar..hahaha..
jadi.. aku nak pilih warna yang betul2 aku suka nak pandang setiap kali pon..
tak nak ada sikit kesilapan yang buat aku menyesal nanti..
habes berpuluh2 ribu oooii... biar lah buat sampai puas hati..

mungkin bagi orang lain.. tile jer pon aty hoooii..
tapi bagi aku.. warna sangat penting tuk mengubah keseluruhan ruang..giteewww ko..
mengada sangat ni dah..

so... aku kene buat sikit ulang kaji..melalui majalan..n gugel..
tengok idea2 orang lain..
mudah nya sebab dah tau kaler table top dan kitchen cabinet..
so..tinggal nak carik kaler tiles yang sesuai..tu jer..
'tu jer' pon..susah tuk aku.. puuffttt...


aku tak nak jenis licin..berkilat
walaupon cantik..tapi aku rasa tak sesuai tuk dapur basah dan kering dalam satu pelan lantai..
tap tiles jenis ni mudah retak tau..
dan tuk penggunaan lasak tak sesuai..unless tuk dapur kering jer ok lah..

tak nak pakai laminate floor sebab tak tahan lasak tuk dapur basah..
tak kan aku nak pakai sekerat2 jer kat dapur kering lain dan dapur basah lain pulak..
boleh pakai kat dinning area nanti

kebanyakan kedai cadangkan jenis CERAMIC..yang permukaan lebih kasar dan sikit ber-tekstur
tak licin dan tahan lasak..

ok..tu bukan masalah aku..
masalah aku sekarang adalah..warna...hoho...

ok..apa kate aku amik kaler selamat..
warna pale yellow atau off white warna standard jubin rumah..hurrrmm...


apa2 pon.. aku nak share satu kedai area rawang ni..
yang aku rasa banyak pilihan dengan harga fleksible...







MEWA CERAMIC SDN BHD
kedai ni berada di deret2 kedai lain..tak berapa perasan..
tapi kedai ni dekat sangat ngan NSK rawang..
berhadapan ngan jalan raya besar..
kot ada yang mencarik...aku rekemen sangat kedai ni..


masuk2 bos kedai layan kiteorang ngan baik..
terus cakap nak carik tiles tuk lantai dapur
dan bagitau bajet kontraktor bagi kiteorang...
so bos kedai bagi banyak pilihan menarik aku rasa berbanding kedai sebelum ni aku pergi..
harga pon lebih murah sikit..
contoh kedai tu ada harga yang rm 5 untuk 1x2 kaki..
tapi kedai ni..bende yang sama rm 3.90... murah sikit lah..
dan paling penting..banyak sangat pilihan warna..
aku jer tak tau nak pilih..hahaha..tu pon problem gak tu..kalau dah telampau banyak pilihan..mihmihmih..



nampak tak berapa banyak pilihan nak kene tengok dengan warna yang macam2..


ini bos kedai yang ramah dan banyak membantu..



saja tengok2 tiles lain..cantik2.. kalau mampu nak tukar satu rumah tiles baru.. hahaha..
kot kalau mampu la...








yang ni die tunjuk sekali tiles blacksplash tuk dinding dapur..
selain dari yang kecik2 tu..
yang macam ni aku ok..cantik2..tapi takde yang aku pekenan sangat2..



kedai nya bersih sangat2..aku suka lah kedai2 yang macam ni.. 
luas...selesa..senang nak tengok dan pilih



so far.. kat kedai ni ada pilihan2 yang aku nak..
cume tak decide lagi yang betul2 kaler aku mahukan..
macam aku cakap lah.. kene pikir kesinambungan yang ada orang cakap kat aku tu lah..
leceh betul la ko ni aty..
tak de orang peduli.. aku jer peduli lebih sangat.. huhu..
bertabah lah dengan diri sendiri..



4 comments:

Shakina Farhan said...

sama la kite..bab color..bab matching sgt rse macam penting..kdg2 pening kepala memikir..hahahah..lg nyampah kl yang suke tu mahal la plak....

lieyalatif said...

tapi dgn sikap cerewet ni laa hasilnye kebabommm...cume org tak tahan ngan tahan jek laa peel kite kat aty...tapi tgk abah sado redhoooo jek so takpe laa ahahaahah

fafatintin said...

canteknya tile yang nampak mcm lamina floor tu.. love!

fazian batrisyia said...

pilihlah dgn bijak supaya tak menyesal nanti itu yg penting. kita jugak yg berlama2 an kat dapur tu hidang juadah istimewa family. sy pon lebih kurang u aty..cerewet...sometimes mmg kena ada benda tu, sbb kita bukan buat dapur tiap2 tahun kan...tak sabar nak tgk hasilnya nanti. kita yang nak duduk rumah tu, mestilah kita yg nak kasi elok dan cantik...biar suka selamanya.