Thursday, January 14, 2016

TIPS Ubah suai dapur - WIRING berkait jumlah dan perletakan suis / plug point


jujur nya..aku tak lah berkemahiran secara khusus akan hal ni..
tapi aku berkongsi melalui sikit pengalaman aku sendiri..
yang aku ingatkan sebelum ni.. mudah..!!
sediakan duit.. dan serahkan bulat2 pada kontraktor..
dan kontraktor akan tau apa perlu di buat..
eerr... tu kalau ko upah designer pakar yer.. kalau ko nak serah bulat2..

macam aku.. kene pikir semua sendiri..bincang laki bini..
tapi most of decision aku yang kene buat..
abah sado tuk sesetengah bende die mahir lah..
tapi.. ada banyak bende.. die soh aku pikir sorang2.. kejam.. huhu

but heeeyy.. ni rumah kite kaaaaannn..
kite sendiri kene pikir dan tentukan sendiri..
memang tak boleh nak harap orang lain..walaupon kontraktor...
-tapi masih boleh dengan bantuan serta nasihat daripada yang lebih pakar
which is.. contractor tu jugak lah..atau orang yang dah pernah buat sebelum ni-
tu pon.. tak boleh amik 100 percent..
kene ikut keperluan diri dan rumah sendiri macamane..
cume mungkin sebab mereka berpengalaman..jadi boleh memberikan pendapat..
kekadang.. die bagi idea.. kite pertimbangkan..
kekadang.. kite punye idea.. kite nak itu dan ini..
tapi tak bersesuaian..
so..memang penting sangat sikit pengetahuan..dan kerjesama..
tapi syukur dapat kontraktor yang bagus..berpengalaman hebat..
banyak beri idea dan pendapat.. tolak ansur..
senang cerite.. mudah nak bawak bincang..
tapi apa2 pon.. masih aku sendiri yang kene pikir dan decide kan akan banyak perkara..

macam aku memula ritu..
dah lah tetibe rasa nak buat..
tak sempat nak pikir..
sebelum ni..setakat seronok jer tengok majalah..
dapur orang sikit punye cun.. nampak macam senang jer nak buat jadi macam tu punye cantik..
tapi hakikat nya.. banyak sangat bende2 kecik-remeh tapi sangat2 penting tuk di amik peduli-kire
pemilik.. kiter sendiri lah tu kebe bagi perhatian supaya apa yang kite mahukan tu..
jadi kenyataan dan terbaik..
ko dah habes puluh2 ribu kan..
mesti lah kene kasi effort yang lebih kat bahagan tu..
tak boleh ko main bantai jer asalkan dapur ko siap..
unless.. ko memang upah professional tuk uruskan semua tu..
so.. tak yah ko pening2 pikir kat mana nak letak suis bagai.. 

aku tak nak cakap pasal bajet..
sebab.. biasanya.. ko sedia maklum.. nak buat semua ni..
perlu ada bajet tertentu..
tapi.. apa2 pon..ko boleh bincang ngan kontraktor..
ko ada bajet sekian2.. apa yang boleh ko dapat...
untuk orang bajet kecik lah tu..
tapi kalau ko tak kisah pasal bajet..
ko boleh bagitau kat contractor apa ko nak..dan contractor akan bagi ko quotation..
so.. ko bayar jer lah mengikut harga dan apa yang ko nak tu..

tapi nasihat aku.. sediakan bajet yang lebih berbanding harge permulaan yang di berikan mengikut quotation awal..
sebab.. aku rasa..mana2 pon aku baca..
dan mengikut pengalaman sendiri..
pasti akan bertambah..!! melainkan..hati ko kental.. hahaha..
akan hal ni..nanti aku kait kan ngan apa aku nak share...
kalau bukan entry ni.. mungkin entry akan datang..insyaa Allah..
but fes thing fes..aku nak share pasal suis lampu dan plug point..
yang aku rasa.. pening..tapi penting sangat..




lukis plan sendiri supaya mudah tau kat mana kedudukan plug point dan suis mengikut kedudukan yang sesuai ngan keadaan/kegunaan sendiri

tu pon..100 kali aku amended..
ok.. tipu... 4 kali jer.. 
4 kali tu banyak hokeh..
bukan aku jer kene buat balik..lukis balik..
tapi.. kontraktor tu pon sama..
dah elok tanam.. aku soh pecah balik ubah.. huhu.. bertabah lah..
demi tuk aku mendapatkan yang terbaik..



amik kire berapa banyak suis lampu dan Plug Point

senaraikan perkakasan elektrik yang korang akan gunakan kat dapur

biasanya kontraktor akan bagi berapa jumlah minimum mengikut bajet asal..
which is.. contoh nya.. die datang umah ko ukur dan buat quotation..
die kata.. rm 25K tuk keseluruhan termasuk berapa banyak plug point dan suis ko akan dapat..
dan semua ni bergantung jugak pada keluasan dapur..dan bajet tu lah..
makin besar dapur ko.. makin bertambah2 lagi jadi nya..


macam aku sendiri contoh nya..
melalui bajet awal..
kontraktor hanya bekal-pasang 2 plug..2 lampu dan 1 kipas
nampak macam mencukupi..
tapi end up.. selepas amik kire banyak perkara..
dah kire2 barang elektrik kat dapur tu nanti..
semua tu bertambah jadi 9 plug dan 7 untuk suis lampu !!

7 suis lampu tu..
- dapur basah
- dapur kering
- ruang dobi
- lampu bar cunter
- hud
- sportlite kat luar [belakang]
- exhaust fan

*aku asingkan dapur basah /kering dan dobi tu untuk mengelakkan pembaziran elektrik pada bahagian yang tidak d perlukan

9 plug tu..
mesen basuh [untuk ruang dobi]
peti ais / microwave dan oven/built-in oven [yang biasanya letak nya kat dalam/belakang kitchen cabinet]
amik kire sekali basic2 seperti rice cooker-blender-toaster [mungkin boleh berkogsi plug] atau penggunaan sementara sebagai extra plug



kedudukan Suis Lampu dan plug point

yang ni berkait dengan yang atas..
sebelum kontraktor buat wiring..kat mana suis setiap lampu ko akan berada..
pastikan..yang kedudukan adalah tepat..

perlu amik tau kat mana nak letak setiap suis supaya tak bersilang atau terlalu jauh kedudukan nya..
biasa suis lampu letak tempat standard..yang biasa2..
untuk dapur..letak berhampiran dengan pintu masuk..
atau tempat yang mudah-dekat tuk di petik sebelum masuk kebahagian tersebut
TIPS - mesti letak SEBELUM tempat tersebut..
konsep nya mudah :: ko nak masuk dapur yang gelap.. perlu bukak lampu dulu..
jadi suis lampu mesti letak kat tempat yang mudah sampai-mudah nampak-tak perlu tergapai2 dalam gelap
elakkan letak di dalam bahagian dapur tu sendiri..
atau letak terlalu jauh.. atau bersilang dengan suis2 di  ruang lain..
contoh ko letak lampu dapur kat ruang tamu..kan tak sesuai tu...

kalau ruang tak besar mana..seelok nya letak suis secara berkumpulan..
contoh macam renovasi dapur aku ni ada 2 bahagian -dapur kering dan dapur basah..
tapi masih lagi bawah ceiling yang sama..
jadi.. suis masih berdekatan/bersebelahan
berbanding ngan suis untuk lampu gantung breakfast counter..
terletak di bahagian dining area..bersama2 ngan suis lampu/kipas dining tu sendiri
[breakfast counter aku terletak di tengah2 antara dining dan dry kitchen]

okeh.. tu tuk suis lampu dan kipas
ni kedudukan untuk plug point yang aku rasa lagi complicated dan perlu berhati2..

plug tak macam suis lain yang biasa letak secare berkumpulan atau letak nya di bahagian depan
ko tak boleh letak berkumpul2 die satu bahagian jer..
kedudukan plug perlu di letak mengikut kedudukan susun atur barang elektrik yang ada..

jadi..ko perlu tau terlebih dahulu dari awal..perlu plan
kat mana kedudukan setiap satu barang elektrik tu..
contoh peti ais..perlukan satu plug khusus yang biasanya tak bercampur ngan plug lain..
sebab peti ais merupakan barang elektrik penggunaan maksima [24 jam]
penggunaan elektrik nya jugak kuat..
jadi perlu tau kat mana ko nak letak esbok ko.. oven ko..
kat mana ko nak letak barang2 elektrik biasa macam rice cooker/hot cold water machine/dan barang2 elektrik penggunaan minima

lagi satu..macam aku ada wet dan dry kitchen walaupon di bawah satu ceiling
tapi kedudukan tempat masak dan barang2 elektrik tu ada jarak...
jadi.. setiap satu tu perlu ada plug point nya sendiri..
termasuk plug untuk mesen basuh di ruang dobi...
tu yang dari kan 3 jadi sampai 9 plug tu..
saja aku buat lebih..dah letak di kedudukan nya sendiri..
aku tak nak macam dapur asal aku..perlu tambah extension untuk sambung kan plug2 yang tak sampai.. 
nampak berselirat dan tak terurus..
lagi satu risau kalau lebih capacity..takut meletup pulak pon satu hal jugak..

dan sebab kan plug2 suis2 ni semua ni jugak..
bajet bertambah sikit..
harga asal contractor kasi..tuk yang basic atas tu aku cerita [2 plug, 2 suis lampu, 1 kipas]
tapi.. sebab kan aku tau memang tak cukup..
jadi nak tak nak..memang kene tambah jugak..
tapi tu lah..setiap pertambahan ada caj nya...bukan free hokeh..tak masuk bajet quotation asal pon..
yang boleh ko suka2 hati nak tambah..huhu..
macam kontraktor aku amik.. satu plug/suis tambah Rm 60 [paling murah setakat ni]
pernah aku tanya kontraktor lain..harga lebih dari tu..bergantung jarak/meter jugak..
paling mahal aku pernah tanya.. Rm 120 tuk satu plug/suis
so.. kire ok lah Rm 60 tu siap semua..
tapi tu seketul tau.. ko bayangkan aku tambah tu berapa banyak..haaaaa...
beratus2 jugak jadi nya..
untuk plug/suis jer kiteorang perlu tambah Rm 500 lagi..
tapi.. rezki dapat kontraktor tak kedekut dan tolak ansur..dapat kurang sampai Rm 200 [alhamdulillah]
tu pon sebab bulat kan harga keseluruhan...tapi ok lah.. banyak jugak dapat jimat..


jadi harap bende ni membantu korang jugak yang berkira2 nak buat ubah suai dapur..
khusus untuk ni jer aku share..
insyaa Allah.. nanti2 aku share lagi tips2 lain mengikut pengalaman dan sikit pengetahuan aku dari orang lain jugak yer..
yang aku share ni..basic2 jer..nampak remeh tapi sangat penting..
tapi apa2 pon..design dulu dapur korang..
kire dan senaraikan peralatan elektrik dapur 
n baru mudah tuk korang tau kat mana nak letak suis dan plug tu nanti..








5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagusnya ada entry begini
tq

cik hani said...

betul... suis banyak banyak diperlukan untuk dapur.
alhamdulillah.. dapur kami, owner lama dah siapkan banyak plug. so nak masak tak perlu share2 plug.

Orange Juice said...

betul tu...mula2 cukup.2'lampu , last2...jadi 7 pulak...bab2 renovate mmg kene standby duit....lagi2 ppuan yg handle..mau tak btambah..haha

nadiah hanum said...

betul tu aty, semua ni kena ada planning yang menyeluruh dari awal2 lagi..nad ada pengalaman renovate rumah..memang jenuh kalau dah start separuh kerja baru kita nak mintak tukar itu ini..

Innanie Ariffin said...

Dulu masa ayah buat rumah kat Johor, pun ayah kita bijak fikir semua ni kak. Masa tu kita budak lagi, once sekarang dalam perancangan nak beli/ buat rumah sendiri, tanya ayah kenapa dia buat rumah with this and that, kenapa lampu ada situ dan sini.. dia pesan,

rumah ni kena imagine semua aspek. dari keselamatan, kemudahan dan keselesaan. tak nak buat 2-3 kali kerja. kalau banyak duit takpe... so dgn budget yg ada, my dad try to maximise the contractor and kita kena lead contractor. sbb kalau contractor yg lead, boleh jadi dorang up harga dan benda tu tak sesuai utk keluarga kita.