Tuesday, January 12, 2016

TIPS Ubah suai dapur - penting nya PERANCANGAN awal sebelum transformasi


sebenarnya...aku takde plan-perancangan awal...sungguh.. huhu..
alih2 kan.. carik kontraktor tanya harga jer...
biler aku rasa bajet sesuai ngan harga di beri kontraktor..
terus proceed jer...
jam2 tu baru lah kiteorang laki bini kelam kabut pikir..
okeh.. to be exacted.. aku yang pikir lebih sikit..
dan bagitau abah sado..aku nak macam ni macam tu...
bincang.. dan ukur malam2... lukis atas kertas..
waktu tu..baru lah nak pikir.. pintu tingkap letak kat mana...
dan baru lah tau kapacity ruang..apa yang boleh dilakukan dan tidak..
dan tak sangka jugak lah..ruang yang tak berapa nak besar tu..
boleh divided 2..which is dapur basah dan kering jugak
itu pon lepas puas aku pikir..macamane tak nak kasi dapur memasak nampak sampai ke depan..
tu yang tak pasal pintu duduk kat tengah2..
dan esok nya nak kene bagi kontraktor supaya boleh dapat sebut harga lebih tepat..

tu lah fes time kiteorang buat plan kasar tuk renovation dapur umah ni..
tu pon..buat sendiri2 jeeeww...


jujurnya..sebelum ni..
aku tak pernah pon pikir macamane bentuk dapur [tambah belakang] rumah kiteorang ni..
aku pikir.. nanti2..biler time nak buat renovation tu..
baru lah aku pikir..plan..lukis ke hapa yang patut..
senang cerite.. aku malas nak berangan2 dulu.. hahaha..
dan sebab tu.. macam ni lah jadi nya..

lagi pulak..tak terpikir pon yang nak renovate dapur ni..complicated nya tahan..!!
aku ingatkan.. senang jer.. setakat plan2..lukis.. bagitau apa yang patut..n done..
tapi betul lah orang kata pernah aku baca..
dalam banyak2 renovasi rumah..
bahagian dapur lah paling leceh remeh dan kene teliti..
ini bukan pasal kitchen cabinet jer..
tapi dari permulaan lagi...dari sekecik2 bende lah kene pikir..puuffttt...

unless ko ada pereka professional.. ngeheee...


ok.. so kesimpulan nya... 
tuk permulaan..apa2 pon.. yang paling utama dalam TIPS UBAHSUAI DAPUR ni adalah..

PERANCANGAN AWAL..

bukan setakat ko lukis kitchen cabinet idaman kalbu.. huhu..

contoh nya aku sendiri...
banyak bende yang kiteorang pikir nak buat sebelum tu tapi tak boleh di buat..
bukan sebab bajet.. tapi lebih pada selepas amik kire banyak perkara..
contoh nya pintu bilik air..
awal2 duluuuuuu... pikir kalau tambah belakang nanti.. nak pindah pintu bilik air kebelakang jugak..
tapi tak mudah sebenarnya..
bukan tak mudah nak pindah..
tapi lebih pada aspek privacy..
aahhh.. banyak lah hal nya..malas aku nak cerita sekarang..

in fact..lepas beberapa kali perbincangan..dan kerje dah mula jalan pon..
beberapa kali jugak terpaksa ubah rancangan mengikut kesesuaian..

aku ni..dari kan kate setakat plan cakap gitu2 jer..
bincang setakat dari mulut ngan kontraktor..
atau setakat dalam otak jer..
terus lukis atas kertas...
lagi senang plan aku rasa..tuk aku lah...
itu pon hanya lepas seminggu projek jalan..!! huhu..
bukan tak eksaited..tapi macam aku cakap awal2 tadi la..
tak plan betul2.. terus2 jer kate nak renovate..
tu baru lah terhegeh2 nak berangan...hahaha..
tak sempat habes berangan pon.. dah kene pikir dan buat keputusan laju2..
sebab nak kene bagitau pada kontraktor apa yang kiteorang nak dan perlukan..





ni lah die hasil nya.. aku lukis sendiri2..tuk rujukan sendiri2 jugak..

tu pon berapa banyak kali aku lukis..sebab banyak kali amended..!!
lebih2 lagi bab wiring...[pasal tu ada entry khas nanti]
lukis sendiri jeeewww.. maklum lah.. bukan amik pekera pro....
jadi sendiri study..sendiri pikir.. sendiri lukis hokeh..

dan jam2 ni jugak lah baru gigih aku membelek majalah dapur..sebagai rujukan..
selama ni beli jer rajin.. belek2 pon gitu2 jer..
tapi.. ni siap baca kulit ke kulit hokeh..sila percaya.. hahahaha...
tu majalah dapur keluaran terbaru dari Karangkraf 
majalah2 lain..100 kali aku khatam kan dah..
setiap kali nak decide satu2 bende..macam tile contoh nya.. 
gigih lah aku buka majalah balik..
telek satu2 contoh rumah orang..
macam tu lah setiap kali pon..
semua aspek aku amik kire..tak nak terlepas pandang..
gigih jugak lah aku meng-gugel.. tengok pendapat orang yang dah ada pengalaman buat..



okeh..ni kat bawah aku share lukisan2 awal aku sampai ke sudah..

eerrr... tapi... jangan gelakkan hokeh..
maklumlah..pelukis amatur...miahahaha..
lukis ikut imiginasi sendiri..




so.. ni kedudukan dari satu side untuk dry kitchen..
kecik jer kan ruang.. tapi boleeeyyy la..
dry kitchen ni kat bahagian lurus dari depan rumah..dari dapur asal..
aku divide kan ngan bar counter tinggi antara dining area [dapur asal]
kat sini jugak letak peti ais..sebelah pintu dapur keluar...
selepas pintu tu baru ruang tuk wet kitchen..dan ruang dobi..

so..ni plan yang feeeessss sekali...
aku lukis ni sebab aku nak tau kedudukan letak wiring plug san suis..
dan ngam2 aku lukis malam tu..
esok nya kontraktor tanya aku kat mana nak letak suis dan plug..
sebab dah nak mula buat wiring..
wiring ni biasa nya akan di buat dari ceiling..
tuk nampak kemas lagi..dan tanam dalam dinding..
syukurrrr lah aku gigih buat malam tu..huhu..
kalau tak.. mesti kerje bertangguh nak tunggu aku pikir dulu..
memang selalu macam tu lah.. kalau aku rasa tak yakin..
aku akan mintak masa sikit tuk buat keputusan..
so.. dah siap ni..aku tunjuk plan ni jer kat kontraktor pagi tu..

ukuran memang kompem lah tak tepat kan..
aku pon hagak2 jer tu..lebih kurang...



ok.. aku nak cerite pasal rekabentuk awal2 ni dulu..

rekabentuk ni.. ko nampak tak..aku letak wall kc yang tinggi tu belah kanan sekali..
ada built in oven dan microwave jugak..
so.. aku mintak buat 2 plug-in dan wiring belakang Kc tu...
kire sorang satu plug lah nanti...

dan kat luar aku tambah lagi 3 plug-in
satu tuk hot cold water dispenser...
yang lain2 aku pikir tuk rice cooker..toaster dll
[note :: senaraikan segala keperluan perkakasan elektrik yang ko biasa gunakan di dapur]
baru senang nak kire berapa banyak plug dan suis yang diperlukan..

so.. kat ruang dry kitchen ni jer ada 6 plug-in termasuk 1 lagi untuk peti ais bahagian tepi [tak nampak]





elok jer derang dah hack wall letak wiring..
malam tu aku belek2 lagi plan asal tu dan berubah pikiran..
terpikir.. kalau yang Kc tinggi letak microwave dan oven tu letak kat hampir ngan bahagian bar counter..[belah kiri gambar]
rasa lebih ok..ada ruang yang lebih 
n since nanti..kat atas bar counter [berhampran Kc tu] ada sinki..
so...ruang lebih pratikal..

aku lukis lagi yang lain...
dah siap2 tu.. baru perasan bende lain pulak...



sekarang nampak tak dalam gambar..dari 2 oven jadi 1 jer...
sebelum ni tak tau ukuran built-in oveb tu..sebab tak beli lagi..
biler belek2 majalan tuk carik idea...
baru perasan..aku rasa saiz nya tak bersesuaian tuk letak bertingkat ngan microwave sedia ada..
memandangkan.. KC ni terletak atas table top..
kalau letak bertingkat.. nanti akan jadi sangat2 tinggi..
tak praktikal langsung...jadi..terpaksa aku ubah dengan kuarkan microwave..
aku ubah sesiap sebab.. bende ni melibatkan wiring..
since aku dah soh siap2 buat 2 plug in kat dalam bahagian KC tu nanti..
kalau tak guna salah satu.. rugi lah kan..
better aku buat kat tempat yang lebih di perlukan..

so tu ko nampak..tinggal 1 plug-in sekarang..[kat area microwave tu]
kalau lah berubah nanti... tambah jer lah kendian..



esok nya aku pagi2 dah tunjuk pada kontraktor untuk ubah kedudukan plug yang derang dah buat kemarin tu..
huhu.. bertabah lah yer.. [dan ni bukan lah kali terakhir!!] 



ini rekabentuk dry kitchen lagi tapi dari sisi hadapan..
boleh nampak kedudukan esbok.. ruang tu sampai ke pintu dapur belakang lebih kurang 3 kaki lebih..
[ukuran dalam gambar tak tepat]
kot kalau nak beli esbok besar 2 pintu kan nanti.. heheh..insyaa Allah...
kalau ada rejeki..


berhelai2 aku lukis..
rekebentuk tuk wet kitchen jugak..dari sisi2 berbeza..
gigih bermalam2 aku hadap time anak2 dah tido..

ini hanya untuk gambaran kasar keseluruhan dapur jer..
aku lukis sesiap ngan KC sebab senang nak tengok kedudukan plug-in jer lah...
akan cerite lebih details lagi nanti kot lah korang boleh buat rujukan pada masa akan datang [pasal wiring]

nanti2 kalau nak naik KC..mungkin akan dapat gambaran 3D lebih proper..kot...
pasal KC tu.. jauh lagi..huhu..
tunggu setel dapur ni.. baru boleh pikir pasal KC secare details..material bagai tu...
buat masa ni.. aku larat hadap dan pikir ni jer...

aku nak share lagi ngan korang..
apa yang perlu korang amik tau sebelum nak buat renovasi dapur ni..
selain dari PLAN AWAL...
lagi2 jika tanpa bantuan pereka pro..
kire buat sendiri macam aku ni lah kan...

Antara perkara perlu amik kira untuk mengelakkan kesilapan ::

1] PASTIKAN SAIZ DAPUR DARI BANYAK SEGI

which is.. bukan dari mata kasar jer..
amik kire ketinggian...lebar..luas..
sebab kekadang...nampak jer macam luas..tapi biler dah siap naik dapur..KC semua..
akan jadi lebih terhad ruang yang ada..
kalau boleh amik kire berapa kaki persegi setiap satu nya..seperti table top tuk keseluruhan ruang..

tu pasal aku lukis jer siap2 macam atas tu..
walaupon leceh..remeh..tapi sekurang2 nya..aku boleh agak setiap ruang yang tinggal nanti..
kekadang kite 'tamak' macam2 nak buat.. tall unit siap..
tapi dasarnya takde ruang mencukupi pon nanti..

2] AMIK KIRA ALIRAN UDARA

kedudukan tingkap..pintu...dan EXHAUST FAN
ada kontraktor akan sediakan masuk harga dalam sebut harga yang korang bayar
tapi kalau bel sendiri tu.. bagitau pada kontraktor tuk sediakan lubang die..
macam aku..kene sediakan sendiri..aku beli kat puchong kedai lampu tu..murah..
so..awal2 dah bagitau kontraktor dan soh ukur saiz tuk buat lubang..

aliran udara yang tak sempurna akan buat dapur menjadi bahang.. 
lagi2 time2 masak..time2 ramai orang..
bau minyak atau masakan di seluruh ruang rumah [jika ruang terbuka macam rumah aku ni la]

pastikan jugak saiz yang tepat dan ada tempat khas nak letak bende tu nanti..

aku cakap ni sebab..kiteorang dah lakukan sikit kesilapan..sebelum ni...
bila exhaust fan yang di beli terlebih besar..huhu
dan takde ruang mencukupi tuk letak..
seelok nya letak di bahagian dapur basah-berhampiran tempat masak..
tapi.. ruang yang ada.. terhad untuk letak KC nanti..
dan lagi.. rumah pattern sekarang..jenis rendah2 bumbung nya..bajet betul pemaju..puffttt....
dari plaster ke bingkai pintu pon kecik sangat..
seb bek lah dapat tukar.. sebelum ni 10 inch.. tukar paling kecik 8 inch
tu jer murah..kalau ko beli jenis bulat..lagi kecik..tapi lagi mahal rega nya.. 
kiteorang beli yang petak standard tu.. harga Rm 100 plus..107 tak silap jenama panasonic
so ok dah boleh letak elok sikit atas pintu tu..
tu penting ko amik kire perkara ni dari awal..
perlu tau kedudukan nya..agar bersesuaian...


4] AMIK TAU TENTANG WIRING / PIPING

ni kalau ko buat silap lepas dah siap... haru gak lah..
teringat kawan aku cerite..
die buat plug-in setakat basic jer..
lepas tu tak cukup sedangkan dapur dah bertambah besar..
lag satu..suis bersepah dah jauh..
nak masuk dapur..suis utama duduk dalam bahagian dalam dapur tu sendiri..
dalam gelap terabe2 suis nak carik.. huhu..
aku akan cerite lebih details lagi akan hal ni nanti yer..
berdasarkan sikit pengetahuan dan pengalaman..
kot membantu korang supaya tak menyesal kendian hari.. huhuhu...

piping tu biasa nya tak complicated sangat pon...
cuma perlu pastikan.. piping bersih bahagian dalam..tak akan tersumbat ngan pasir2 dari proses renovate tu nanti..
untuk kesan jangkamasa panjang..
sebab nanti satu hal ko kene hack balik ko punye tile yang ada...


4] WARNA KESELURUHAN RUANG

Perlu pastikan warna untuk tile lantai - dinding - table top [basic] dan kitchen cabinet ada kesinambungan
supaya semua nya seraasi -blend- dalam satu ruang..
dan pastikan jugak warna keseluruhan bersesuaian dengan saiz ruang..
which is.. ko tau sendiri lah kan..
warna lebih cerah untuk nampak ruang lebih luas...



ok.. ni jer tuk masa ni..aku akan sambung lagi kalau gigih nanti key..
korang pon yang mana ada pengalaman..nak berkongsi kat sini..boleh lah jugak..
sangat di alu2 kan..
tuk pengetahuan...

















12 comments:

ayunidati said...

da bole jd designer dalaman ni

Nurzakiah Hanum said...

wow hebatnya

YB Shehan said...

tips penting sgt ni.. adoi.. bila nak rajin.. hmm

cik hani said...

bagus sharing atie..
boleh jadikan guide..

lieyalatif said...

terbaik laa aty...mmg details n rajin lukis2....sesetgh org sebut ajek....kc punye company siapkan 3d....kemas plak tu lukisan aty mcm org id punye lukisan jek hah heheehheh

yana Jasni said...

waaa.. bagus2...
betul tu ati... kalo nak renovate mesti kena ambil kira pasal paiping and wiring..
sekarang ni pun kalo di dapur dok pk jew if letak sini.. paiping lalu kot mana dll..
kena kompomkan siap2 ...
kita kena buat plan bg kat diorang..

tip nih nanti leh guna untuk projek akan datang nih.. kekek
tq

eima said...

tingginye imaginasi ko wei..hebat kagum2

Puteri Satu said...

teliti sungguh aty ni kan.. akak dulu nak buat kc... mintak kontraktor contoh design customer yg dia pernah buat and pilih material..then pilih.. ahahaha... pemalas ya amat...

Chekgu Azrine said...

Bg akk aty ni mmg ada bakat dlm id..keep it up sis

norlina jusoh said...

pitam nak lukis cam aty tu.. best aty boleh pikir pastu lukis semua tu.. apa pun tak sabar nak tengok dapur baru aty. opkos la nak tgk deko2nya nanti :-)

khairul bariyyah said...

try guna floor planner..xpayah install pun..boleh daftar je..saya guna yg tu la..boleh la utk amatur mcm kita ni

mat herusan said...

Assalamualaikum.. sy ada buat ubahsuai dapur 0122528706 Mat.. tq admin..