Wednesday, February 03, 2016

ProjekKecikRenovasiDapur :: Tinted dan Blind Tingkap





ingat tak ritu aku beli tinted ni kat MR DIY...
masa dah siap cat wall dapur tu.. abah sado pasang..
kalau tak.. malam2 aku dok belakang tu buat keje basuh pinggan hapa..
boleh nampak aku kat dalam kalau tak pakai tudung..
dah semedang pulak siang malam aku pakai tudung kat dalam rumah.. heheh..





senang jer nak pasang sendiri mendalah ni..
beli saiz pon ngam2 jer lebar tingkap tak yah nak potong2 tepi dah..


dah siap pasang tak sampai 10 minit.. kot.. heheh..
dapur baru ada 2 tingkap..satu besar [2 daun] satu lagi kecik [1 daun]
yang ni yang kecik dok kat area wet kitchen depan sinki..
masa ni grill tak pasang lagi sebab tak siap..
sekarang ada dah sama belang2 macam asal jugak..



ni pasang tingkap besar lagi satu..
2 roll cukup tuk 3 daun ni..ada lebih sikit..


dah siap pasang petang tu jugak.. 
yang tuk tingkap 2 daun ni saiz nya besar sikit lak dari yang lagi satu tu..
sebab yang tu pasang tinted ni ngam2 jer tak de nampak tepi2 tu..
tapi yang tingkap ni..ada lak boleh nampak tepi sikit..
so kene pasang ngam2 kat tengah..
tapi.ok jer lah..tak lah nampak sangat pon..



close up sikit corak nya.. simple tak serabot bunga2 bagai..
alaaa..tinted jer pon.. kalau boleh tak de corak pon tak per..aku lagi suka..
tapi nan hado.. ni pon boleh..asal terlindung..



ini blind asal memang pakai kat tingkap dapur dulu..
IKEA punya blind.. beli pakai 3 tahun lepas lagi..
baru2 ni pergi IKEA tengok dah takde dah jenis ni..
bukan nak beli..saja nak tengok2 kot ada yang aku pekenan..
ada yang lebih kurang macam ni..tapi tak jarang sangat macam ni..
pernah orang kate kat senang sangkut..tak tau lah kan..
aku tak beli pon..

ingatkan nak tempah yang kayu tu..cantik.. aku suka..
tapi tak pergi2 carik lagi kat mana ada tak tau..
so sementara darikan tingkap aku togel walaupon ada tinted..
jadi pakai balik blind yang ada ni ha..



dan..seb bek laaaaaaaa....aku ada lagi satu.. 
saiz lebih kecik tuk tingkap kecik ngam2 tuk tingkap depan sinki tu..
tu gambar atas ni..
sebijik sama ngan yang besar tu jugak..
sebenarnya tu tina punya dulu2 die soh aku jual kan..dalam tahun 2013..
lama dah kan..
die silap beli tuk rumah die..ada 4 ketul tak silap..
dapat jualkan 3 ketul..tinggal seketul kecik tu..
ada orang dok booking2..pastu senyap..
memula rasa geram gak lah..lepas tu aku simpan jer..[dengan izin Tina]
ada jugak guna nya sekarang..
memang ngam2 boleh pasang kat tingkap kecik tu...
so..dapat lah pakai kedua2 tingkap ngan blind yang sama...
tak yah aku susah2 nak gi carik tukar blind lain..jimat kat situ.. heheh..

ok..tu jer nak cerite..
nanti aku up satu2 pasal dapur ni yer..
nak cerite pasal ruang dobi baru...weeeeee....



7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

aquasya said...

Cuba tengok dekat page fb sidai-sidai

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bagus pasang benda ni. Dapat jaga aurat kita bila malam di rumah.

cik hani said...

Wah... tak sabar nak tunggu ruang dobi baru..

Yana MIB said...

lama x bc cite psl rmh ko..mcm² dh upgrade ni...weee! ^_^

e.t.t.y said...

ikea punya tu pun jarang sgt. mmg nampak dari luar waktu malam. so kita beli je wallpaper kt mr diy. senang cite.

Rozaain Mohd said...

Saya ada menjalankan pemasangan tinted di sekitar kl/ selangor dengan tinted frosted dan biasa US kualiti. Boleh PM saya 019-6406282 atau like facebook page kami Project Tint Malaysia.