Tuesday, October 11, 2016

biler abah sado buat kan kek chocolate moist untuk bini dan anak2....



ingat tak ritu aku cerite pasal resepi TEPUNG SEGERA KEK CHOCOLATE MOIST ?? -klik untuk entry




aku pakai TEPUNG SEGERA KEK COKLAT MOIST byFaralysaDelight
senang sangat kaaaannnnnnnnnnnnnn..
dalam nya dah bagi tepung adunan coklat..
dan yang pack kecik tu..tuk buat topping..





bahan tambahan pon senang nak sediakan..
sedia ada kat rumah biasanya..

just tambah 2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
dan 1/2 cawan minyak masak
[dalam gambar tu ada TEPUNG SEGERA KEK COKLAT MOIST byFaralysaDelight]

dan lagi apa yang aku rasa senang pakai tepung ni adalah..
sebab tak payah pakai mixer bagai pon..
kalau takde oven pembakar.. pakai kukus pon boleh..!!

last time aku buat dengan dak qaleef..
abah sado tengok senang sangat..
jadi kali ni.. abah sado pulak yang buatkan tuk bini dan anak2.. wallaaaaaahhhh....




just masukkan jer semua [4] bahan2 kat atas tu dalam mangkuk.. dan kacau kan sebati




abah sado just ikut jer instruction yang di bagi tu bulat2...
mudah paham dan tak complicated pon..
nak gaul sebati tu pon tak leceh atau tak lama mana.. 
tak berketul2 pon.. tak memenatkan.. dan tak amik masa kite..









tu dia...dah siap adunan tuk kek...masukkan dalam loyang..
dan bakar 30 hingga 45 minit [bakar pada suhu 180 darjah celcius]
nak tau dah masak atau belum..
cucuk pakai pisau nipis tu kat mana2 bahagian kek ni..
kalau ade melekat2 pada pisau tu..makna nya tak masak lagi..
kalau dah masak.. takde kesan melekat pada pisau tu..





lepas kuar dari oven.. sejukkan sekejap.. 
supaya masa nak kuarkan seketul macam ni dari loyang ..tak pecah atau melekat pada loyang..
[last time aku buat.. tak dapat kuar seketul macam ni sebab tak sabar2 nak rasa..]
jadi kali ni.. lepas sejuk kan dalam sejam..senang nak kuarkan..
dapat lah elok jadi macam ni..

ko nampak merekah atas tu kan..
tu memang biasa jadi..die naik time bakar dalam oven..
tak hanget pon.. just garing sikit..tapi sedap tau bahagian tu..
macam sebelum ni.. aku ada bagitau..orang akan potong kat bahagian atas tu..
kasi rata dah elok bentuk nya..
tapi since nak makan sendiri..dan kiteorang suka kan rasa kerak keras bahagian atas tu..
jadi.. kiteorang prefer tuk biarkan jer..




sekarang nak buat topping coklat kat atas nya pulak
coklat tepung dah di sediakan..
kite cuma tambah 2 sudu susu pekat..[ikut suka nak manis atau sebalik nya]
dan 1 sudu minyak masak nak kasi kilat
tambah air panas sikit..
lepas tu..kacau2 jer sampai sebati..





dan tuang atas kek..

aku lupa nak pesan abah sado supaya jangan buat cair2.. huhu..
ingat nak sapu elok2 atas kek..
tapi dah tercair pulak.. nak tambah lagi coklat nya dah habes..
jadi.. kene curah macam ni jer makan..jadi macam kek leleh je lah..
tak puas sangat lah rasa topping nya kurang..sebab tu jadi penyedap gak tu..

kiteorang makan tuk minum petang..
memang peberet masing2 lah ni..lagi2 dak qaleef..
bagi jiran belakang sikit..sebab kompiden ngan rasa nya..heheh..
memang sedap hokeh..!! aku suka...
tak habes..boleh simpan makan lagi esok nya...
kalau simpan dalam peties.. nanti moist nya kurang sikit..tapi ley tahan lama..
aku selalu simpan dalam microwave jer..tertutup rapat dan kedap..
bila2 nak makan.. tetap rasa lembut dan moist..
selalu tak lama pon dapat simpan..1-2 hari habes dah..
selagi tak habes..selagi tu qaleef tanya mintak nak makan..



korang pon boleh buat jugak..seronok buat aktiviti2 membakar macam ni..
lagi2 ngan anak2..mudah jer pon..sampai abah sado yang tak pernah buat kek langsung pon boleh jer buat sebijik jadi macam atas tu.. heheh..

korang kalau nak order boleh hubungi nombor kat bawah ni yer..
kate nya..laku keras.. stock cepat habes..
jadi.. cecepat lah yer...


Harga Rm 15 sahaja satu pack [350 gram]
[tak termasuk postage]




WASSAP/SMS :: 019-3807123 [CIK FAR]
untuk pertanyaan lanjut




5 comments:

nor nazliana said...

HURM MCM SEDAP JA..

Nurzakiah Hanum said...

wow berbakat gak

CikNaa said...

tepung kek FD ni memang sedap. ciknaa ada simpan stock.kot2 ada sedara nak datang zass buat.. sedap sangat.

lieyalatif said...

lawo2 pic ko aty...buat lieya tergoda jugak nak beli...lagi2 chef sado buat...nampak mcm mudah jek...ye laa dah lelaki pun boleh buat kan, maknenye umpama petik jari le....

eima said...

mmg nampak menarik ... hmmm aku suka yg ringkas2 mcm ni pastu murah